Reisverslagen

 

Berlijn New York Lima La Paz Spanje Frankrijk Praag Griekenland Cairo Nairobi Lhasa Hong Kong Peking Whitehorse Anchorage Ho Chi Minh Stad / Saigon Mexico Stad Guatemala Stad Havana Antananarivo Wellington New Delhi Jakarta Kaapstad Windhoek Lusaka Quito Galapagos eilanden Canarische Eilanden Reykjavik Bangkok Phnom Penh ItaliŽ San Josť Banjul Faro Zadar Johannesburg Mbabane Colombo Male Willemstad Funchal San Francisco Los Angeles Las Vegas Arusha Zanzibar Stad Mťrida Nicosia Sydney Hobart Melbourne Adelaide Alice Springs Darwin Cairns Denver Gambia

Het reisverslag van Rocky Mountains & Great Plains, is als laatste toegevoegd.
 
Door Somers & Jeroen van Ammers, 2023

VERENIGDE STATEN: ROCKY MOUNTAINS & GREAT PLAINS

Na maandenlange voorbereiding is het zo ver. Op naar Amerika, naar Denver om vandaar uit te starten met ons rondje met de camper. We vliegen met British Airways met een overstap in Londen. De korte vlucht naar Londen verloopt prima. Ook op tijd in het vliegtuig naar Denver maar tijdens het inladen van de bagage wordt een van de medewerkers onwel. Dit incident gaat uiteindelijk een uur in beslag nemen. Als de bagage dan uiteindelijk aan boord is blijkt het tijdslot verstreken en worden we van de gate weggeduwd om elders op het terrein te wachten om te mogen vertrekken. Gelukkig vinden ze een gaatje en mogen we met ruim anderhalf uur vertraging toch de lucht in.
Na een rustige vlucht van ruim negen uur landen we iets voor zevenen in de avond op Denver Airport . In Nederland dan al drie uur in de nacht. De controles op de luchthaven vallen deze keer mee, wel een uurtje in de rij. Maar goed we zijn er, het avontuur kan beginnen! Met de shuttlebus nog een kort ritje naar ...

ITALIË: PUGLIA

We verlaten Nederland, al weken de warmste plek met het meest stabiele weer in Europa, voor een reis naar de hak van Italië, Puglia. Midden in de nacht vertrekken we richting Rotterdam-The Hague airport van waar we om half acht vliegen naar Brindisi.
Een kleine luchthaven, lekker compact, nergens druk en snel aan boord. De vliegtijd naar Brindisi is een kleine 2 uur door behoorlijke meewind. Ook Brindisi is een kleine luchthaven dus koffers zijn snel gevonden. Wat langer duurt de procedure van het ophalen van de auto, een foeilelijke blokkendoos, een Fiat Panda 1.0 GSE Hybid.
In een klein uurtje rijden we naar onze accommodatie Tenuta Monacelle. Een wat meer in het binnenland gelegen complex met oude Trulli huisjes, een voormalige vestiging voor de nonen en met de later bijgebouwde massarias, boerenverblijven. In de prachtige grote tuin is een groot zwembad en heerlijke relax bedden. Er naast ligt nog ...

SPANJE: CANARISCHE EILANDEN: TENERIFE

Op naar de zon! Tenerife deze keer. Heerlijk na die lange winter en het tot dusver ook natte voorjaar. We starten met een vertraging van een klein uur en een iets langere vliegtijd vanwege stakingen in het Franse luchtruim en extreme tegenwind. Bij aankomst staat er een stevige wind maar het is 28 graden en de zon schijnt volop. Heerlijk hier kunnen we wel aan wennen. Onze accommodatie, appartementen Coral Dreams, bevindt zich in Playa de Las Amťricas. Kleinschalig, redelijk luxe en dichtbij de zee. Na ons geÔnstalleerd te hebben eerst maar effe wat eten, boodschappen doen en een uurtje wat relaxen bij het zwembad. In de avond eten we lekker dichtbij aan de kust bij restaurant Mania, drinken we nog een roseetje op ons balkon en dan op naar het bed. Het is altijd toch weer een lange dag, zoín ...

AUSTRALIË

Eindelijk, Australië! Al jaren op onze wensenlijst als vakantiebestemming. Nadat het land vanwege Corona de afgelopen 2 jaar hermetisch gesloten is geweest, kunnen we nu zonder beperkingen door het land reizen. Een eerste hobbel is natuurlijk nog wel Schiphol in deze tijd. 4 uur voor vertrek aanwezig zijn maar we hebben geluk. In een uur tijd zijn we door alles heen. We vliegen met Singapore Airlines in ongeveer 11 1/2 uur naar Singapore, daar een korte overstap van een uurtje en dan verder voor nog eens acht uurtjes naar Sydney. Nederlandse tijd zijn we dan morgenochtend rond 9.00 uur op de plaats van bestemming.
Een dag die snel gaat met 9 uur tijdsverschil (haha) Inmiddels, het is avond, aangekomen in ons heerlijke hotel Vibe Darling Harbour in Sydney voor de komende vier nachten. Het was een lange zit vandaag, maar alles is vlotjes verlopen. Nog even een wijntje gedronken samen en nu proberen te slapen. Benieuwd hoe laat we weer wakker zijn. Morgen Sydney...

FRANKRIJK: ARDÈCHE

Na een lange prachtige zomer toch nog even een paar weekjes naar het Franse zuiden, de Ardèche .Onze eerste autovakantie in het buitenland ever. Wel erg, altijd gevlogen! We laten de wekker op de gebruikelijke doordeweekse tijd aflopen, nog effe douchen, laatste spullen pakken en om kwart voor 8 zitten we in de auto.
Buiten het wat rommelige gedoe altijd rondom Luik kunnen we prima onze kilometers maken en is het eigenlijk vrij rustig op de weg. Bij Nancy de route du soleil op en karren maar. Lekker zonnetje tot Dijon waar we plotseling getrakteerd worden op een ware wolkbreuk. Even de snelheid terug tot 80 maar een minuutje of 10 later stopt het en schijnt het zonnetje weer. Met een schoongewassen auto vervolgen we onze weg naar Lyon. Hier nemen we de afslag naar onze onderweg geboekte B&B Auberge du Thiollet in Yzeron.
Werkelijk in de middle of...

CYPRUS

Onze bestemming dit keer is Cyprus, het twee na grootste eiland in de Middellandse Zee. Cyprus,een land wat sinds het Turkse leger er in 1974 binnenviel,verdeeld is in een Turks en een Grieks Cypriotisch deel. En ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren er is er nog geen oplossing voor deze situatie.
Wij verblijven 10 dagen in een appartement in Paphos (Pafos) in het Grieks Cypriotische deel aan de westkust, in het Time to Smile Aliathon resort . Op Schiphol verloopt alles gelukkig redelijk soepeltjes en is er geen sprake van de horror situaties van afgelopen weekend waarbij mensen zelfs buiten de vertrekhallen in rijen stonden te wachten. Schiphol kampt met een mega personeelstekort en dat leidde in de meivakantie tot een enorme chaos. Na een rustige vlucht van een kleine vier uur landen we op de luchthaven van Paphos. Hier dus door de paspoortcontrole omdat Cyprus geen Schengenland is en er daarom geen vrij reisverkeer...

SPANJE: SEVILLA

We hebben in Nederland genoten van een prachtige zonnige en warme maand maart. De start van april kent in deze een enorme kentering. Code geel met plaatselijk behoorlijk wat sneeuwval. Precies het moment om even de warmte op te zoeken. Dat doen we met een vijfdaagse trip naar Sevilla.
Ons vertrek vanaf Eindhoven kent een uur vertraging, het wordt uiteindelijk half 9, vanwege het sneeuwvrij maken van de vleugels van de vliegtuigen.
Na een rustige vlucht landen we rond 11 uur op de luchthaven van Sevilla, San Pablo. De warmte komt ons tegemoet als we de vliegtuig trappen afdalen. Eerst onze handbagage opgepikt en vervolgens langs de medische security check waar onze Spain Travel Health pass gescand wordt. In tegenstelling tot Nederland heeft Spanje ook nog de mondkapjes plicht in openbare ruimtes.
Met de bus rijden we in een kleine drie kwartier naar het centrum van Sevilla. Nog eens 6 minuutjes lopen en dan zijn we in ons ...

GRIEKENLAND: WEST EN ZUID KRETA

Onze eerste buitenlandse reis sinds Corona zo’n anderhalf jaar geleden de hele wereld in zijn greep kreeg. Inmiddels allebei volledig gevaccineerd mogen we ons weer voorzichtig aan bewegen binnen Europa.
Onze bestemming is Kreta, het westen /zuidwesten. In drie weken willen we dit gedeelte van het eiland vanuit drie verschillende verblijfsplekken gaan ontdekken. Griekenland en ook Turkije worden op dit moment geteisterd door een aanhoudende extreme hittegolf en enorme natuurbranden. Temperaturen van 47 graden in het binnenland. Gelukkig lijkt het na morgen iets af te koelen. Nederland heeft juist een koele wat natte zomer tot dusver.
Net na middernacht gaan we richting Schiphol. Ruim op tijd want extra procedures als de CoronaCheck, check PLF met QR code vanuit Griekenland, een gezondheidsverklaring vragen extra incheck tijd. Ook is het daarom niet mogelijk on line in te checken. Alles blijkt in orde en na een rustige vlucht van nog geen...

MEXICO: YUCATÁN

Na een aantal zachte maar ook zeer natte grijze wintermaanden en een Nederland wat in de ban is van het corona virus snakken we naar wat zon. We hopen dit te vinden in Mexico, meer specifiek de regio Yucatán. We doorkruisen dit gedeelte met een 16 daagse reis van.Tegen zes uur in de ochtend rijden we richting Schiphol en bereiden ons voor op een strenge controle daar we met United Airlines via Houston, Amerika, naar Cancún vliegen. Het valt mee. Alleen Jeroen mag twee keer zijn handbagage volledig uitstallen. De eerste keer zijn een paar appels de aanleiding in de scan en de tweede keer behoort hij tot de selectie met een SSSS code op zijn boarding pass. Met nog een tiental anderen die ook ad random op deze wijze zijn geselecteerd opnieuw alles uitpakken.
We hebben een kleine vertraging vanwege een technisch mankement. Tegen elf uur gaan we dan toch met minder dan een half gevuld vliegtuig de lucht in voor...

KENIA, TANZANIA & ZANZIBAR

Regen, regen, regen. De herfst heeft sinds enkele weken in alle hevigheid zijn intrede gedaan. Prima tijd dus om andere oorden op te zoeken. We gaan voor een 19 daagse reis naar Kenia, Tanzania en Zanzibar, georganiseerd door Matoke Tours. Zus Elly brengt ons om half acht naar het treinstation voor de rit richting Schiphol.
Ruim op tijd zijn we daar en drinken rustig een koffie voor we aan de gebruikelijke incheck procedures beginnen. Eenmaal in de vertrekhal zien we dat het ontzettend druk is. Herfstvakantie dus! Enorme rijen bij de bagage afhandeling, tassen en paspoortcontroles. Niet eerder hebben we het zo druk mee gemaakt. Eenmaal er door, de nodige dollars pinnen en kunnen we al vrij snel door naar de gate.
Met een lichte vertraging vanwege de te late aangeleverde catering vertrekken we tegen half twee voor onze rechtstreekse acht uur durende vlucht richting...

GRIEKENLAND: CORFU

Vanuit een tropisch Nederland met 34 graden op de thermometer vliegen we voor onze vakantiebestemming naar het Griekse eiland Corfu. We hebben een middagvlucht met de Lithouwse luchtvaart maatschappij GetJet Airlines, ingehuurd door TUI, omdat de Boeing 737 MAX nog steeds aan de grond moet blijven. Met de bus worden we naar ons toestel gebracht, nog niet eerder mee gemaakt op Schiphol. We kunnen al merken dat het vakantieseizoen er aan komt, het is file rijden naar de startbaan voor de take-off. Maar goed bijna een klein uurtje te laat gaan we toch het luchtruim in, op weg naar de Griekse zon.
Wat is het prachtig helder weer onderweg. Mooie bergtoppen, de Kroatische kust met al zijn eilandjes. Na een rustige vlucht van twee en een half uur, landen we aan het begin van de avond op het zonnige vliegveld van Kerkyra. De transfer naar ons hotel Alonakia aan de westkant van het eiland in Agios Gordios is een klein uurtje. We worden hartelijk verwelkomt door de...

SPANJE: CANARISCHE EILANDEN: LANZAROTE

Februari kende ongekende zonnige lenteachtige dagen met temperaturen van tegen de twintig graden. Nu begin maart somber weer met veel regen en wind. Goed moment om een zonniger oord op te zoeken.
Samen met Hans en Elly gaan we voor 13 dagen naar het Canarische eiland Lanzarote. We hebben een vlucht in de namiddag die ook nog een vertraging van een uur kent, wat maakt dat we om 21.00 uur plaatselijke tijd landen op de luchthaven van Arrecife.
Met de bus komen we rond 23.00 uur aan bij onze prachtige accommedatie Time To Smile Guinate Club, in Puerto del Carmen. Bij een supermarkt die nog open is tot...

VERENIGDE STATEN: BEST OF THE WEST

Na een zorgvuldige  voorbereiding van enkele maanden is het vandaag dan zo ver! We vertrekken naar The States voor een vakantie van vier weken, waar we met een camper het zuidwesten van Amerika gaan verkennen. Na nog een redelijke nacht geslapen te hebben vertrekken we rond vijf uur richting Schiphol waar we eerst de auto achter laten bij een "shuttle parking"-bedrijf.
Een wat chaotische toestand waarbij de administrateur tevens degene is die de auto parkeert en ook de chauffeur is die ons naar de vertrekhal brengt. Maar uiteindelijk zijn we er toch nog redelijk snel. De gebruikelijke procedures bij de bagageafhandeling en dan door de douane. Daar krijg ik te horen dat ik Amerika niet in mag omdat mijn paspoort niet 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Ze adviseren een spoedprocedure voor een nieuw paspoort. Daar ik er redelijk van overtuigd ben dat dit niet waar is en dit ook vooraf gecontroleerd heb, hier niet op in gegaan. We checken het nog...

PORTUGAL: MADEIRA

Vanuit een tropisch warm Nederland vliegen we vandaag voor een 14 daagse vakantie naar het Portugese eiland Madeira. Vroeg uit de veren of beter gezegd amper in bed geweest, vertrekken we om half 2 in de nacht richting Schiphol. Voor het eerst parkeren we op P4, 2 minuutjes verder met de bus dan P3. Reservering vindt plaats met kenteken registratie. Slagbomen openen dan automatisch. Werkt perfect, ook al in Eindhoven eerder gedaan. We vinden een plekje meteen na de slagboom.Op de luchthaven midden in de nacht is het nog rustig.Bagage bij de drop off ingeleverd en dan de gebruikelijke uurtjes wachten. Om kwart voor 6 vertrekken we met Tui fly richting Madeira. Comfortabele vlucht, met ruime plekken bij de nooduitgang.
De landing op de luchthaven van Funchal is altijd een spannende. Het heeft een korte landingsbaan. Maar geen wind, dus
...

SPANJE: VALENCIA

We hebben een paar heerlijke bijna zomerse weken in Nederland achter ons.
Voor nu zijn we weer terug gevallen in het wisselvallige weer wat we ook kennen voor april in Nederland. Tijd dus omdat zomerse gevoel nog wat langer vast te houden en dat gaan we proberen te doen in een vijfdaagse trip naar het Spaanse Valencia. We vertrekken om acht uur, lekker vroeg, vanaf Eindhoven AirPort voor een vlucht van iets meer als twee uur met Ryan Air.
Na de landing, bij het verlaten van het vliegtuig schijnt de zon al volop en is de temperatuur al ruim boven de twintig graden, heerlijk. We kopen een kaartje voor de metro en na een half uur zijn we bij het Expo hotel gearriveerd, ons onderkomen voor de komende vier nachten. We checken in maar we kunnen pas om twee uur op de kamer. De bagage mogen we achter laten in een depot. Op het dakterras, op de twaalfde verdieping, is een bar en een zwembad maar daar zijn ze volop de ...

ZUID-AFRIKA: TUINROUTE

Heerlijk om na de meest grijze druilerige decembermaand sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw de warmte en de zon op te zoeken in het prachtige Zuid- Afrika. Blue Monday vandaag, omdat het de de meest deprimerende dag van het jaar schijnt te zijn. Ons maakt het niet uit, wij vliegen vandaag naar Kaapstad. Daar heerst juist al een aantal jaren een droogte, die volgens de laatste berichtgevingen gisteren op het nieuws, binnen 2 tot 3 maanden gaat leiden tot een enorm waterprobleem. Het stuwmeer wat Kaapstad voorziet van water staat nagenoeg droog. We gaan dan ook te maken krijgen met beperkingen in het watergebruik.
Met een kleine vertraging vanwege een defect aan de toegangsdeur van de gate vertrekken we om kwart voor elf voor een ruim elf uur durende rechtstreekse vlucht naar Kaapstad. Op de luchthaven worden we op gewacht door Paul Els, onze reisleider, Lincoln de chauffeur, beiden Zuid-Afrikanen en samen met nog 9 andere reisgenoten ...

GRIEKENLAND: SKOPELOS, ALONISSOS & SKIATHOS

In tegenstelling tot vorig jaar waarin we Nederland verlieten met tropische temperaturen is het nu ronduit herfstachtig. Mooi moment om zonnigere oorden op te zoeken en deze keer hebben we gekozen voor eilandhoppen op de Sporaden (Griekenland).
In twee weekjes willen we Skopelos, Alonissos en Skiathos bereizen. Na een paar uurtjes slapen, vertrekken we iets voor tweeŽn richting Schiphol om iets na zessen te vliegen met Transavia naar de luchthaven bij Skiathos stad. Een relaxte vlucht met een stevige landing; een korte landingsbaan die afloopt naar zee, flink in de remmen en licht stuiterend komen we tot stilstand.
We blijven niet op Skiathos, dit eiland doen we als laatste maar gaan door naar Skopelos. De ferry vertrekt tegen half 2 dus we hebben nog een paar uurtjes om Skiathos stad wat te doorlopen en te lunchen. De overtocht duurt ...

FRANKRIJK: PROVENCE

Na een heerlijke maand mei in Nederland gaan we dit zomerse gevoel nog een veertien dagen proberen vast te houden in de Provence. Vroeg uit de veren om net na vijf uur in de ochtend te vertrekken richting Schiphol voor onze vlucht naar Marseille. Mooi op tijd, zonder files, bereiken we Lang Parkeren en hebben we onze bagage al afgeleverd rond zevenen bij de drop off. De bekende rituelen bij de douane, wat shoppen en wachten tot half tien voor vertrek.
Helaas dat gaat niet gebeuren. Het vliegtuig komt te laat binnen en al snel wordt duidelijk dat het vanwege technische mankementen door een blikseminslag ook niet meer gaat vliegen. Onze vlucht wordt gecanceld en er zijn eigenlijk geen alternatieven.
Anderhalf uur verder kunnen we uiteindelijk op de laatste twee plekken mee met een vlucht naar...

CURAÇAO

5.00 uur in de ochtend, ruiten van de auto krabben (hopelijk voor het laatst deze winter) en op naar Schiphol. Deze keer gaat de trip naar Curaçao, 15 daagjes genieten van warmte, zon zee en strand. Na een druk half jaartje, vooral voor Jeroen, van een nieuwe baan, huis verkopen en verhuizen zijn we wel toe aan even relaxen.
Na de tijd vullende incheck procedures en veiligheid checks, die steeds preciezer worden (elk kabeltje, stekkertje moest uit de handbagage op de band) vertrekken we een klein uurtje later als gepland voor onze ruim negen en een half uur durende vlucht met een grote Boeing van de KLM naar de luchthaven van Curaçao, Hato International AirPort.
Een rustige vlucht waarin we de tijd proberen door te komen met het kijken van wat films, regelmatig eten en wat...

GRIEKENLAND: PAROS, NAXOS & SANTORINI

Vanuit een tropisch Nederland vertrekken we voor een 12 daagse vakantie naar de Cycladen, Griekenland. Samen met Elly en Hans gaan we eiland-hoppen met de bestemmingen Paros, Naxos en Santorini. In Nederland geboekt bij Eilandhoppen op Maat.
Vroeg in de ochtend vliegen we vanuit Amsterdam met Transavia naar Mykonos. Op de luchthaven daar worden we opgewacht door een plaatse-lijke agent van El Greco Tours die ons alle tickets voor de overtochten en vouchers voor de appartementen overhandigt. Met een busje worden we naar de haven gebracht waar we bij taverna Matthew eerst wat drinken en lunchen voor dat we om 14.00 uur met de boot vertrekken richting Paros.
14.00 uur wordt 15.00 uur maar eenmaal onderweg met de highspeed 7 van Cosmote zijn we in een kleine drie kwartier in...

ITALIË: LIGURIE & TOSCANE

Op naar ItaliŽ voor onze 14 daagse verkenningstocht van de regio Ligurgie / Noord Toscane. Camping River in Ameglia wordt onze thuisbasis voor deze periode. Het is vroeg het bed uit voor onze vlucht van 7.00 uur met Ryanair vanaf Weeze naar Pisa.
We worden al weken getrakteerd op grote hoeveelheden regen en ook vandaag is het een troosteloze regenachtige dag als we vertrekken. De bemanning heeft er zin in.De piloot komt met de melding dat de vlucht 1 uur, 42 min en 37 sec duurt met meteen de stewardess er achteraan met het verzoek de telefoon in de fly modus te zetten en als dit niet kan dat het dan tijd wordt een nieuwe telefoon te kopen. Ha ha.
We hebben een rustige vlucht, met een duidelijk wat mindere landing. Veel zijwind, dus schommelen en iets te hard op de grond komen. De procedure bij de autohuur duurt uiteindelijk langer als de totale vlucht maar dan kunnen we toch uiteindelijk†op pad met onze...

SRI LANKA & MALEDIVEN

Vanuit het regenachtige en koude Nederland vertrekken we vandaag voor onze 21 daagse reis met Djoser naar Sri Lanka en de Malediven. Een reis die we een jaar geleden ook al geboekt hadden maar toen vanwege de acute hernia operatie van Jeroen hebben moeten cancelen. Om 9.00 uur is Sascha er om ons naar de trein in Oss te brengen. Geen beste keus vandaag blijkt al snel. Een overvolle trein met allemaal mensen op weg naar de RAI in Amsterdam voor de jaarlijkse huishoudbeurs. Het wordt een staande rit, van zo'n anderhalf uur,geplet tegen de buitendeur van de trein. Lang leve de NS! Comfortabel daarin tegen is de vlucht EK 148 met een mega Airbus, type A 380-800 van Emirates naar Dubai in ongeveer 6 uurtjes. Een dubbeldeks toestel wat plaats biedt aan max 853 passagiers. Na een tussenstop in Dubai van een twee uurtjes vervolgen we onze weg in een Boeing 777 van Emirates, voor een vlucht van nog een kleine...

ZUID-AFRIKA & SWAZILAND

Vandaag vertrekken we voor een 14 daagse reis naar Zuid Afrika. Door de recente terroristische aanslagen van afgelopen weekend in Parijs en de aanslag op een Russisch vliegtuig de week er voor in Egypte stappen we deze keer toch iets minder onbevangen in het vliegtuig.
Na een nacht met een westerstorm en de drukste avondspits van het jaar gisteren, vertrekken we maar vroeg in de ochtend richting Schiphol. Het is gelukkig relatief rustig op de weg en na onze bagage incheck genieten we nog van een bakkie koffie om vervolgens op tijd om 10.15 uur met een Boeing 777-200 van KLM richting Johannesburg te vertrekken.
Het wordt een relaxte vlucht van een 10½ uur. We hebben, waarom weten we niet, een upgrade van stoelen met extra beenruimte en ook met zijn tweetjes, vier stoelen tot onze beschikking.
Even na 22.00 plaatselijke tijd (1 uur later dan in Nederland) landen we op...

KROATIE: DALMATIË

Na een warme, maar ook natte augustus maand vertrekken we vandaag samen met Hans en Elly voor een 10 daagse vakantie richting Kroatië.
Tegen 6.00 uur in de ochtend rijden we naar Weeze om met een vlucht van Ryanair om 9.00 uur te vertrekken naar Zadar. Na een korte rustige vlucht en het pinnen van de eerste kuna's, pikken we de gehuurde auto op, een Volkswagen Golf, en gaan we richting het 17 km noordelijker gelegen Zaton/Nin. We hebben op Zaton Holiday Resort, op het camping gedeelte, een luxe 6 persoonse stacaravan gehuurd. Het is een mega camping gelegen aan de Adriatische kust aan een uitgerekt zandstrand.
Na de lunch kunnen we om 15.00 uur in checken en krijgen we een rustige plek, in de schaduw van de pijnbomen aan het einde van de camping. Om een indruk te geven van de grootte, het is 800 meter lopen naar het strand. Het totale complex met 344 appartementen, 1100 staanplaatsen en 400 mobile homes doet aan als een klein dorp. We rijden...

PORTUGAL: ALGARVE

Onze vertrekdag voor een 15 daagse vakantie naar Lagos-Algarve-Portugal.
We vliegen vanaf Eindhoven met Transavia op Faro en vandaar uit is het nog een transfer van een 2 1/2 uur naar ons appartement Villa D. Dinis. Zus Angela is zo lief ons weg te brengen naar de luchthaven en na een vlucht  van bijna 3 uur  landen we 14.30 uur plaatselijke tijd.
Het weer is prachtig en de komende dagen gaan de temperaturen richting de 30 graden. Tijdens de lange rit richting Lagos, langs allerlei badplaatsen worden we in de omgeving van Portimao - Alvor verrast door de aanwezig-heid van enorm veel ooievaars. Op elke schoorsteen,  mast, zienwe een nest, soms ook al met jonkies.
Villa D. Dinis is een prachtig kleinschalig complex, met appartementjes in Portugese stijl, gelegen in een mooie tuin, met een drietal kleine zwembaden. Ziet er erg leuk en gezellig uit. Eerst maar even de eerste boodschappen om wat te kunnen drinken en...

ITALIË: SARDINIË

Het is een prettig vooruitzicht om na een flinke dip in het weer in augustus, nu voor drie weken te vertrekken naar het warme Sardinië.
We vliegen op Alghero, waar het dan in de planning ligt om de eerste twaalf dagen van de vakantie vanuit een camping in het noorden, de bovenste helft van het eiland te verkennen en dan vervolgens ons te verplaatsen naar het zuiden voor nog eens tien dagen voor de rest van het eiland. We vliegen dan uiteindelijk op 20 september vanuit Cagliari weer terug.
Het is wel een vroege start. 3.15 uur loopt de wekker af en gaan we met de auto richting Weeze, waar we met een vlucht van Ryanair in een kleine twee uurtjes zullen landen op de luchthaven van Alghero. Het wordt een korte relaxte vlucht en iets voor 9.00 uur verlaten we het vliegtuig en genieten we al van de eerste warme zonnestralen, met dan al een temperatuurtje van 22 graden.
Op de luchthaven pikken we onze auto op, een zwarte Lancia Ypsilon. Elke keer toch weer een verrassing wat voor...

GAMBIA

Na een weekje met veel zon en aangenaam hoge temperaturen voor maart (tegen de 20 graden), gaan we vandaag vertrekken voor een 11 daagse trip naar Gambia.
In de loop van de ochtend vertrekken we richting Schiphol en na een ruim zes uur durende vlucht met Corendon, landen we om 20.30 uur plaatselijke tijd op de luchthaven van Banjul. Even de grensformaliteiten en een stempel in het paspoort en we kunnen naar buiten waar we worden opgewacht door een Nederlands sprekende Gambiaanse hostess. De route naar ons hotel, Kombo Beach, in Kotu is een korte. Het is inmiddels donker en overal langs de weg zie je kleine kampvuurtjes met groepjes mensen er omheen. Pas bij de kust, in het toeristische gebied, is er overal verlichting in de huizen en op straat.
Onze kamer ligt ligt op de 2e etage in het eerste blok met een uitzicht op zee. Na het nodige gefreubel met...

GRIEKENLAND: KEFALONIA & ITHAKI

Na twee geweldige zomermaanden in Nederland gaan we voor een korte verlenging van twee weekjes op naar Kefalonia en Ithaki in Griekenland. Rond middernacht vertrekken we met de auto richting Schiphol voor onze vroege vlucht van 4.30 uur. Na een parkeerplekje gevonden te hebben op lang parkeren loop ik in het donker richting bus en maak bij een opstaande rand een geweldige smak op het asfalt. Hand en knie kapot, lekkere start dus! Maar positief blijven, niets gebroken dus we kunnen gewoon verder. Na een rustige vlucht met een korte tussenlanding op Volos zijn we dus al lekker vroeg in de ochtend op de luchthaven van Kefalonia. 
Na eerst de passagiers voor de oversteek naar Ithaki in de haven van Sami afgezet te hebben is de volgende stop ons appartement, ook in Sami, “Huize Vangelis”. Een mooi kleinschalig complex met zwembad, zo’n kleine anderhalve kilometer buiten het centrum. De eigenaar Evangelos Stanitsas staat ons al op te wachten.  Een vriendelijk...

ITALIË: SICILIË

Het is zo ver, eindelijk naar de zon, na een extreem koud voorjaar. Het koudste sinds 1962! Om 10.00 uur worden we opgehaald door Toine en vertrekken we samen met Hans en Elly naar de luchthaven van Eindhoven. 
Met een lichte vertraging vliegen we met Ryan Air in twee en een half uur naar Trapani op Sicilië. Daar pikken we onze wat futuristisch uitziende auto, een Nissan Juke, op en vertrekken we ingebouwd door de bagage op de achterbank, richting onze camping Rais Gerbi in Finale, een vijftien tal kilometers buiten Cefalù. Deze 167 km lange route gaat dwars door Palermo wat in de spits wel enige vertraging geeft. Rond 19.15 uur bereiken we de camping waar de eigenaar al op ons zit te wachten. 
We hebben een mooie caravan van Camp 2 Relax op een prachtige plek met uitzicht op zee. In het kleine winkeltje op de camping, kunnen we net voor sluitingstijd, nog wat wijn en bier scoren. Gezien het late tijdstip eten we in het restaurant op de camping. Met nog wat extra wijn uit...

COSTA RICA

Na een relaxte nacht in het van der Valk hotel Schiphol vertrekken we om 10.00 uur, vanuit een besneeuwd Nederland, met United Airlines richting Houston voor onze vakantie met als eindbestemming San José, Costa Rica. Het toestel is maar voor een derde gevuld, een maffe gewaarwording, maar plek genoeg dus!
De vlucht van ruim 10 uur verloopt rustig. Op Houston airport onderwerpen we ons gedwee aan alle veiligheidsprocedures zoals vingerafdrukken, foto, bodyscan, schoenen uit enz. Van de vier uur die we hebben tijdens de tussenlanding nemen deze verhandelingen ruim een uur in beslag.
Een half uur later dan gepland vervolgen we onze reis richting Costa Rica, dit vanwege bagage die van boord gehaald wordt van personen die niet op zijn komen dagen en toevoeging van passagiers op de wachtlijst. Het is dan ook al half 10 in de avond als we landen op de luchthaven van San Jose. Enig oponthoud bij de paspoortcontrole. Mijn paspoort is niet te scannen?!!.Dan maar handmatig de gegevens in voeren, wat niet...

ITALIË: ROME

Het is een relaxte aanloop richting ons vertrek naar Rome, aan het einde van de middag, met Ryanair vanaf Eindhoven. Van huis uit maar iets meer als twintig minuutjes rijden, super! Tegen zevenen in de avond landen we op Rome Ciampino, waar we een korte transfer krijgen naar het autoverhuur-bedrijf. 
In onze Fiat Punto rijden we vervolgens via de randweg van Rome richting onze verblijfsplaats voor de komende twee weken, camping Fabulous. Hier hebben we een stacaravan geboekt. Vanuit deze camping kunnen we met bus, metro binnen 25 minuutjes in hartje Rome komen. Dankzij het nodige voorbereidingswerk van Jeroen vinden we, ondanks dat het inmiddels donker is, redelijk makkelijk de camping. We hebben een mooie stacaravan onder de pijnbomen. Snel de spullen binnen gezet en onder het genot van een wijntje en een...

SPANJE: ANDALUSIË

Om kwart over drie in de nacht vertrekken we samen met  zus Elly en zwager Hans richting Schiphol voor een weekje Andalusië.
Na een rustige vlucht landen we tegen tienen op de luchthaven van het zonnige Malaga.Eerst nog even de huurauto ophalen, een knalrode Seat Ibiza, waarna we richting ons appartement, Carabeo 2000, in het plaatsje Nerja gaan. Daar aangekomen worden we opgewacht door de eigenaar van ons appartement,Frans, een Belg die samen met zijn Thaise vrouw al dertien en een half jaar hier woont.Tijdens een welkomstborrel met wat tapa’s legt hij ons uit wat te zien en te doen in Nerja en omgeving.
Als eerste hierna gaan de beide mannen een parkeerplaats voor de auto zoeken en doen we de eerste boodschappen voor de komende week.Heerlijk in het zonnetje slenteren we vervolgens door de straatjes van Nerja voor een eerste kennismaking. Mooie smalle straatjes met...

THAILAND & CAMBODJA

Zondagmorgen 9.00 uur vertrekken we met de trein richting Schiphol voor onze reis van drie weken door Thailand en Cambodja. Een overgang naar tropische temperaturen vanuit een Nederland wat enkele weken zeer strenge vorst kende en weer net geen Elfstedentocht had.
Bij de douane ondergaan we voor het eerst de procedure van de bodyscan en vertrekken we een uur te laat vanwege de "de-icing" procedure van de vleugels van ons toestel van China Airlines.
Na een rustige vlucht van een tien uurtjes landen we op de luchthaven van Bangkok. De benodigde formaliteiten om het land in te komen verlopen soepel maar kosten wel wat tijd. We worden opgewacht door onze lokale gids, Moh, en als de groep compleet is [11] reizen we in twee mini vans in een klein drie uur naar onze eerste overnachtingsplek in het oudste nationale park van Thailand, Khao Yai.
We logeren hier twee dagen in een comfortabel ressort in...

GRIEKENLAND: LESBOS

Donderdag tegen middernacht met de trein naar Schiphol. Onze vlucht, HV 447, naar Lesbos [Mytilini] staat gepland voor 4.30 uur en gaat ook gewoon vertrekken. Gisteren, 22 september, lag het vliegverkeer in Griekenland tijdlang volledig plat vanwege de stakingen tegen de landelijke bezuinig-ingen.
Na een rustige vlucht van iets meer als drie uur landen we op het vliegveld van Mytilini. Bij het verlaten van het vliegtuig schijnt er een heerlijk zonnetje maar er staat ook een behoorlijk straffe wind, nog een laatste restant van het stormachtige weer van gisteren waarbij fikse onweersbuien en grote hoeveel-heden water een einde maakten aan een droge periode van vier maanden. De temperaturen zijn nog extreem hoog voor de tijd van het jaar [35 graden]. Ook de komende dagen zal het nog zeker rond de 30 graden blijven.
Op de luchthaven worden we opgewacht door de hostess van Ross Holidays en na een rit van ruim anderhalf uur, onderweg...

IJSLAND

Vandaag is het zover en gaan we beginnen aan ons 17 daags avontuur in IJsland. Om 9.00 uur vertrekken we vanuit een bewolkt en weinig zomers aandoend Brabant. De afgelopen week is het weer, in tegenstelling tot het sublieme voorjaar ronduit herfstachtig geweest. Rond het middaguur komen we met de trein aan op Schiphol. De gebruikelijke procedures en iets later dan gepland vertrekken we rond half 3 met vlucht F1503 van Icelandair naar Keflavik. We zitten bij de nooduitgang, dus extra beenruimten.
Na een rustige vlucht van 3 uurtjes, komen we aan op de kleine maar moderne luchthaven Leifur Eiriksson. Met de flybus  worden we over het Reykjanes schiereiland naar Reykjavik gebracht. Onderweg worden we voortdurend verrast door enorme paarsgekleurde velden vol bloeiende lupines. Bovendien is het stralend weer wat de eerste aanblik van Reykjavik, met zijn vele gekleurde huisjes nog beter tot zijn recht laat komen. We kunnen zelfs de besneeuwde top van de 120 km verder op gelegen vulkaan...

SPANJE: CANARISCHE EILANDEN: LA PALMA

Eind van de ochtend vertrekken we met de auto richting Schiphol. Daar de auto geparkeerd op de van te voren gereserveerde plaats via Smart Parking. Het is even zoeken naar een plaatsje maar wat verder weg van het busstation wordt deze toch gevonden. De pendelbus brengt ons naar de vertrekhal van de luchthaven.
Vlucht HV717 van Transavia vertrekt iets te laat. Het is een goede rustige vlucht. De vertraging wordt niet ingelopen, dus komen we een half uur later dan gepland aan op de luchthaven van Santa Cruz op La Palma, het meest westelijk gelegen eiland van de Canarische eilanden.
Op de luchthaven krijgen we de autosleutels van onze auto voor deze week, een Peugeot 206Plus. Een fijn wagentje wat ons in het donker over de bergkam brengt naar Los Llanos de Aridana via de LP-3, zo’n 40km rijden. Omdat de weg naar ons appartement is opengebroken, zullen we de eigenaar ontmoeten bij het busstation. Inderdaad hadden we...

ITALIË: VENETIË

Vroeg opgestaan voor het verrassingsweekend dat ik voor mijn verjaardag had gekregen, want onze vlucht vertrok rond 7.00h vanaf vliegveld Weeze. Voor het eerst met Ryanair gevlogen. Alleen maar handbagage wat moest voldoen aan bepaald maximale afmetingen en gewicht.
De vlucht naar Treviso verliep goed en we kwamen bijtijds aan. Daar op de luchthaven een busretourtje van ATVO gekocht uit de automaat naar Venetië. De duur van de rit bedroeg ongeveer 45min voordat we op Piazale Roma aankwamen.
In Venetië aangekomen stonden verschillende borden richting Rialto aangegeven. We zouden deze borden volgen om ons Hostel, Sweet Dreams, te kunnen vinden. Deze was midden in het hart van Venetië vlakbij de Rialto-brug. Via verschillende nauwe straatjes en diverse bruggetjes kwamen we bij de Rialto aan. Daar op de kaart gekeken om ons Hostel...

ECUADOR & GALAPAGOS EILANDEN

Inmiddels ongeveer een half uur geleden [23.40 uur] opgestegen vanuit Schiphol. Dus onderweg om via Bonaire en Guayaquil uiteindelijk over ruim 15 uur te landen op Quito. Na de rellen van 30 september is het leger in positie gebracht voor de ordehandhaving, en met succes. Onze reis kan dus gelukkig gewoon doorgaan.
Het afgelopen weekend en ook vandaag nog kunnen genieten van echte nazomerse temperaturen [24 graden en dat in oktober!].
Om 19.00uur heeft buurman Jos ons richting treinstation Oss gebracht. Van hieruit in anderhalf uur naar Schiphol waar ook al snel de bagage bij de KLM drop off achter gelaten kon worden [we hadden thuis al ingecheckt]. Nog even wat lectuur voor de komende weken aangeschaft en in een bijna lege hal, maar wel in gezelschap van een muis, nog wat kunnen relaxen. Bij het instappen, blijken we aan boord gezelschap te hebben van...

ZAKYNTHOS

Gisterenavond zijn we al weggebracht naar het station door de zus en zwager van Door, om met de trein naar Schiphol te vertrekken. Het was de nachttrein dus werd het rijden via een omweg. Op Schiphol was het erg rustig. Thuis hadden we al ingecheckt, dus hoefde alleen de bagage bij de “drop off” gedeponeerd te worden.
Even geld pinnen zodat we de eerste dagen door zouden komen. Na wat gehangen te hebben op de stoelen werd het langzaam aan al wat lichter. Om 04.30h konden we aan boord en vertrokken we om 05.15h richting Zakynthos.
Na een voorspoedige vlucht kwamen we even voor 09.30h aan op de luchthaven van dit eiland aan.Omdat deze ook nog als militair vliegveld dienst deed mochten hier geen foto’s gemaakt worden. Met de bus werden we naar ons appartement Pierros gebracht.Eerst andere reizigers...

ZUID-AFRIKA, NAMIBIË, BOTSWANA & ZAMBIA

Omdat dit keer het vertrek vanaf Schiphol pas in de middag stond gepland kon de ochtend rustig worden opgestart. Begin in de middag met de trein richting Schiphol. Ook dit keer verliep niet alles even soepeltjes. Op station Blaak in Rotterdam waar ik van de metro moest overstappen op de trein, bleek dat door een uitval van een trein er een half uur geen trein stopte. Uiteindelijk kwam er een trein maar wat moest ik nu. Het hele treinschema lag over hoop. Gokken tussen Den-Haag HS of Rotterdam CS. Ik gokte op Rotterdam CS om daar een trein te kunnen pakken richting Schiphol. Gelukkig kwam daar de internationale trein die maar twee keer onderweg stopte.
Op schiphol aangekomen eerst maar wat geld wisselen, omdat er ook een deel van de excursies en visa’s in dollars betaald diende te worden. Ook hier weer pech. De dollarpinautomaat bleek defect dus bleef er niets anders over dan aan de balie...

INDONESIË: SUMATRA, JAVA & BALI

Vanmorgen op een normale tijd op kunnen staan om op tijd te vertrekken naar Schiphol. Na één uur reizen stond ik nog steeds op Rotterdam CS. Hier stapte ik op de intercity rechtstreeks naar de luchthaven. Gelukkig was er nog plaats. Achteraf bleek ik toevalligerwijs naast Pepijn te zitten, die ook deze reis naar Indonesië maakte. Op de luchthaven was het niet druk en het inchecken verliep ook zeer spoedig. Snel naar de douane om nog even een tijdschrift te halen en tevens te relaxen. Bij het boarden werden er meerdere reizigers bekend, herkennend aan hun Baobab-rugzak of label. De vlucht vertrok op tijd en de lange vlucht zat ik zoals gebruikelijk aan het gangpad. Ik had niemand naast me zitten, dus was er...

INDIA: RADJASTAN

Vanochtend niet al te vroeg vertrokken om de metro te pakken richting Rotterdam-Blaak. Vervolgens overstappen op CS op de internationale trein vanuit België. Helaas had deze meer dan 60 minuten vertraging, waardoor ik een andere route moest plannen. Ik heb de eerst volgende trein genomen naar Leiden en toen naar Schiphol. Aardig wat overstappen, maar met een rugzak om geeft dit weinig problemen. Iets later dan gepland, 12.15h, kwam ik dus op Schiphol aan, waar ik gelijk kon inchecken via het E-ticket. Mensen van de groep waarmee ik zal reizen, zal ik dus later ontmoeten.
Vervolgens even geld omwisselen van Euro’s naar Rupees. Kosten bij de ABN-AmRo zijn vrij hoog, maar het werd aangeraden door de reisorganisatie. Ik ging er dus van uit dat er op de luchthaven van Delhi geen mogelijkheid was voor het omwisselen en pinnen van geld. Achteraf bleek dat je toch beter daar je geld kunt omwisselen.
De eerste vlucht was richting Londen, omdat we via...

NIEUW ZEELAND

Vanochtend naar het station gelopen om daar de trein van 08.00h te nemen. Het omroepbericht gaf aan dat er geen treinen zouden rijden in verband met een goederentrein die met panne op het traject stond. Daar sta je dan bepakt met spullen te wachten op een trein die niet zou komen. Nog even blijven wachten en na 20 minuten kwam er toch eindelijk een trein aanzetten die mij naar Rotterdam kon brengen. In verband met de vertraging uiteindelijk drie kwartier te laat op de luchthaven gekomen om mijn ticket in ontvangst te kunnen nemen. De medewerker van Sawadee was er nog. Samen met Chris, die al in de rij voor de balie stond, waren we de laatste van de groep van 13.
De vlucht verliep voorspoedig met Malaysia Airlines. En met een aantal films spelletjes en muziek kwamen we niet al te vermoeid na 12 uur aan in...

MADAGASKAR

Vanochtend om 03.30h opgehaald door de Schiptaxi om op tijd op Schiphol aan te komen voor de vlucht naar Parijs met Air France. Omdat we nog een aantal mensen op moesten halen kwam ik een kwartier te laat op de luchthaven om daar mijn ticket in ontvangst te nemen door een medewerker van Sawadee Reizen. Dit bleek na aankomst tevens onze reisbegeleidster Yacine te zijn. Op Parijs CDG hadden we voldoende speling om over te stappen op het vliegtuig naar Antananarivo (Tana). De vlucht zou zo';n 14 uur in beslag nemen zodat we 's avonds om ongeveer 22.00h in de hoofdstad aankwamen. Even geld wisselen op de luchthaven. Omdat het in heel Madagaskar nergens gepind kon worden, hier gelijk voor €500,- gewisseld. Met een dikke stapel papiergeld (1 Euro komt overeen met ongeveer 2500 Ariary) konden we met de bus naar  het IC-Hotel. Onze vaste chauffeur Loeva voor het zuidelijke gedeelte van de reis stond ons al op te wachten.
Een mooi hotel vlakbij het vliegveld in het plaatsje Ivato, zo'n 16km vanaf...

CUBA

Met de trein vertrokken om 07.10h richting Schiphol. We moesten ons 2,5 uur van tevoren melden bij de Djoser-medewerker om ons ticket op te halen. Inchecken kon voor het eerst via de "Self service check-in". Even een ander plaatsje uitgezocht voor de lange vlucht, want ik wil altijd graag aan het gangpad zitten voor extra beenruimte.
Met een vertraging van een half uur vertrokken we met een toestel van Air France naar Parijs CDG. Daar moesten we met een bus het halve vliegveld over om bij ons toestel voor Havana te komen. Door deze lange rit en de vertraging was de wachttijd voor het boarden minimaal.
Om even over 20.00h landden we op Havana. Daar werden we geloodst naar de immigratiedienst om daar met enig geduld, twee uur later, en met een stempel op je visum de vrije wereld in te lopen.
Even contant geld wisselen bij de bank, want pinnen is hier nergens mogelijk. Onze reisbegeleider Jan v.d. Stoep stond ons al op te wachten en de bus met onze vaste chauffeur voor...

MEXICO, GUATEMALA & HONDURAS

Met de trein vertrokken om 07.00h richting Schiphol. Met het E-ticket moest evengoed nog in de lange rij gewacht worden. Er waren maar twee balies open, dus dat duurde wel even. Tijdens de korte vlucht heb ik kennis gemaakt met Andrea waar ik naast zat. In Frankfurt, waar ik kennis maakte met Marjolein en Anneke, kregen we 1 uur vertraging, maar wegens een goede vlucht, waarop ik kennis maakte met Norbert en Jaap die voor mij zaten, op tijd in Mexico-Stad aangekomen, waar ik de anderen van de groep ook eindelijk ontmoette. Wat een grote stad (22 miljoen verdeelt over een geheel volgebouwde vallei). Eerst door de douane voor een 30-daagse stempel in het paspoort. Het duurde een tijd voordat de koffers kwamen, maar nadat die ook gearriveerd waren kon de reis beginnen. Eerst op een rode knop drukken, wanneer de lamp op rood sprong moest je bagage open. Gelukkig trok ik een groene lamp. We werden opgewacht door Astrid, onze reisbegeleidster voor de komende 4 weken. Even geld wisselen bij het wisselkantoor en op naar het...

VIETNAM

Vanochtend vroeg opgestaan. Vandaag was het dan eindelijk zover. De vakantie was begonnen. Om 07.50h vertrokken vanuit huis om naar het station te lopen. De treinreis naar Schiphol verliep goed. Tevens ging het inchecken voorspoedig. Ik heb hier al kennis gemaakt met Natascha, Charlotte & Jasper. De vlucht vertrok op tijd en ik zat gelukkig aan het gangpad, zodat de beentjes af en toe gestrekt konden worden.
De vlucht met Malaysia Airlines van Schiphol naar Kuala Lumpur verliep goed, hoewel het een lange nacht werd. Beetje video kijken en videospelletjes gedaan in het vliegtuig. Kuala Lumpur (+7h) is een mooi vliegveld waar we een kleine twee uur konden vertoeven. De vlucht naar Ho Chi Minh City, het oude Saigon (+6h) verliep ook goed. Toen we naar buiten kwamen werden we verwelkomd door de Vietnamese gids. De reisbegeleidster was met ons meegevlogen.
Wat een warmte gelijk. Met die hoge luchtvochtigheid had...

VERENIGDE STATEN & CANADA: ALSAKA & YUKON

Vanwege het vroege vertrek op de zondag ben ik maar met de schipholtaxi naar de luchthaven gegaan. Een medewerker van Djoser zal daar de tickets overhandigen. De taxi ging vrij vroeg en ik moest nog twee andere passagiers ophalen. Omdat alles meezat, kwam ik ruim een uur voor afgesproken tijd aan op Schiphol. Na het inchecken twee uur vervelen achter de douane. Beetje heen en weer lopen, zitten en wachten. M'n medereizigers had ik naast Erwin nog niet ontmoet. Toen het eenmaal 'boardingtime' was ontmoette ik Jack. In het vliegtuig van United Airlines heb ik kennis kunnen maken met het grootste gedeelte van de groep.
Na een vlucht van 9 uur kwamen we met enige vertraging aan op Chicago. Vanwege het slechte weer, waren er een hoop vluchten vertraagd of zelfs geannuleerd. Zo ook onze vlucht naar Denver. Verschillende vluchten werden samengevoegd, waardoor we met een aantal uren vertraging uit Chicago zouden vertrekken. Omdat we hierdoor onze overstap in...

KENIA & TANZANIA

Vanochtend vroeg opgestaan om de trein van 7.15h te nemen richting Schiphol. Hier konden we kennis met elkaar maken, omdat een aantal reisgenoten al aanwezig was. Na het inchecken door de douane, om vervolgens ieders eigen weg te belopen. Om 10.45h zouden we vertrekken, maar er scheen een motorprobleem te zijn. Het staartmotortje welke voor het aanjakkeren van de airco dient, had het begeven. Bij binnenkomst in het toestel bleek het ook al zo warm te zijn. Na het probleem verholpen te hebben werden we van de pier geduwd toen vervolgens bleek dat er een hydrauliekleiding was doorgesleten bij het landingsgestel. Na ruim een uur oponthoud vertrokken we met de KLM naar Nairobi (1700m) te Kenia. Christel, René en ik zaten redelijk dicht bij elkaar. Gabriëlle, Hetty, Eline en Lenneke zaten met z'n vieren iets verder naar achteren.
Na een goede vlucht van ruim 8 uur kwamen we rond schematijd aan. Nadat we de bagage hadden opgehaald...

EGYPTE

Het werd een kort nachtje, de wekker liep om 2:45h af. De taxi kon het niet echt vinden, dus kwam hij iets te laat. Het had nog gevroren deze nacht, dus was het nog wat glad op de weg. Toch kwam ik ruimschoots op tijd op Schiphol aan. Ik was de eerste, maar al snel kwamen de andere groepsleden. Hier kregen we ook de tickets voor de vier vluchten. De vlucht naar Frankfurt verliep goed, wel met wat vertraging, maar we hadden in Frankfurt genoeg speling. De vlucht naar Caïro ging ook goed. De vlucht duurde toch nog vier uur, terwijl ik drie uur had gepland. Wegens de zomertijd in Nederland is de tijd in Egypte op dit moment gelijk. Een mooie vlucht over Caïro, waarbij de piramides van Gizeh en Memphis duidelijk te zien waren. Het vliegtuig was maar half gevuld, dus ik kon goed aan het raam zitten.
We werden opgewacht net voor de douane door iemand van Djoser die ons het visum gaf, Twee postzegels die we in onze paspoorten moesten...

BOLIVIA & PERU

Met de trein van 7.30h vertrokken vanaf huis. De intercity naar Schiphol werd omgeleid, zodat ik er in Leiden uit moest. Hierdoor toch nog op tijd op Schiphol aangekomen. Vertrek werd een driekwartier uitgesteld wegens drukte boven Londen. Lange vlucht naar Aruba (-6h) met drie warme happen. Hier mochten we er eventjes uit. De bemanning werd ook vervangen. We kregen op deze vlucht ook weer een warme hap. Na totaal ruim 15 uur vliegen kwamen we in Lima (-7h) en werden we ´s avonds naar ons hotel gebracht vlakbij de kust. Dit was een klein half uurtje met de bus. Bagage werd allemaal op het dak gebonden. Op de luchthaven trouwens eerst de groep leren kennen en Anja onze reisbegeleidster. Leuk hotel. Met z´n drieën moesten we de kamers delen ik begon hier met de eenpersoonskamer. ´s Avonds met Bart en Jan nog naar de kust gelopen, terwijl de rest in het hotel bleef. Allemaal bruidsparten die op...

CHINA & TIBET

Op Schiphol verzamelen bij een medewerker van Djoser. Ik was de eerste aanwezige. De anderen kwamen daar al vrij snel na. De vlucht met de KLM werd eenmaal aan boord toch nog met een half uur vertraagd, wegens een brandstoftekort. De vlucht verliep goed, ik zat naast een chinees meisje dat ongetwijfeld niet bij onze groep hoorde.
Na zo´n 9 uur vliegen landden we op het vliegveld van Peking. Buiten, achter de douane, stond het busje al klaar wat ons naar het hotel zou brengen. De warmte sloeg gelijk toe. In de bus moet er naast de chauffeur ook een Chinese gids aanwezig zijn. Deze jongen heette ons welkom in China door een kapotte microfoon, wat hij maar niet begreep. Tijdens de rit goed naar buiten kijken, voor mij was het de eerste keer dat ik op vakantie was in een andere cultuur. In de stad viel het meteen op de grote drukte van zowel auto´s, fietsers als voetgangers. Op veel...

GRIEKENLAND: PELEPONNESOS

Vanochtend vroeg opgestaan, 0345 uur om op tijd in Moordrecht aan te komen. Hiervandaan zal Martin ons, Arwin en ik, naar Schiphol brengen. De geplande vliegtijd was 0735 uur met vlucht HV131 van Transavia. Vanwege de enorme drukte op de luchthaven mochten we pas na drie kwartier vertrekken richting Kalamata. De vliegafstand is kleine 2500 km en nam iets meer dan 3 uur in beslag. Onderweg om ongeveer 0900 uur nog een warm ontbijt gekregen wat bestond uit onder andere een omelet.
Op het kleine vliegveld van Kalamata, dat officieel een militaire luchthaven is, moesten we via een trap het vliegtuig verlaten. Na het ontvangen van onze bagage, even melden bij iemand van de reisorganisatie MIT-reizen.
Op de parkeerplaats op zoek naar onze gereserveerde huurauto, een Nissan Micra. Snel even een korte broek aangetrokken, want het was hier enorm heet, mede doordat er weinig tot geen wind stond.
Via de binnenweg Messini, Meligalas op de...

SPANJE: BARCELONA

Vanmorgen in aller vroegte, 05.30 uur, opgestaan om op tijd op Schiphol aan te komen. De vlucht was om 08.15, gelukkig maar één uur van te voren inchecken. Eerst de auto parkeren op 'lang parkeren' om vervolgens met de pendelbus naar de terminal te worden gebracht. Pa, ma en ik waren wat vroeg, want we hadden onderweg geen oponthoud gehad. Edwine en Peter zouden met de trein vanuit Rotterdam komen, en kwamen iets later. Met z'n vijven dus de 'boarding cards' ophalen.
Het vliegtuig startte op tijd. Het was mooi helder, dus duurde het wat langer voordat we boven de bewolking kwamen. Hiervandaan een prachtig uitzicht over Schiphol en omgeving. Ook boven de bewolking een schitterend uitzicht over de deken. Hier boven was ook een regenboog die een gehele cirkelbaan beschreef. Boven de Pyreneeën een prachtig uitzicht. De bergtoppen met sneeuw staken boven het wolkenpakket uit en hielden de...

VERENIGDE STATEN: NEW YORK

Eindelijk was het dan zover, lekker op vakantie. Vanmorgen vroeg opgestaan, want het vliegtuig zal om 10.20 uur vertrekken vanaf Schiphol. Alles even snel nakijken of ik niets vergeten was. M'n paspoort, waar is-tie? Ik had natuurlijk alles tactisch opgeborgen, zodat m'n paspoort niet direct zichtbaar was. Toch gevonden en om half acht werd ik door ma naar Schiphol gebracht. De allereerste keer echt vliegen, hoe check je in? Al snel zag ik de KLM/NorthWest balies om m'n instapkaart op te halen. De vakantie begon al goed, een lange rij wachtende mensen.
Door de douane kwam ik voor het eerst in de 'tax-free-zone' waar ik overigens niets gekocht heb. Kijken en niet kopen. Gelijk met m'n instapkaart kreeg ik een vragenlijst, in het engels, die ingevuld moest worden. Dit was verplicht om de Verenigde Staten binnen te komen. Vervolgens toen het tijd was om in te stappen ben ik via de lopende band naar het...

TJECHIË PRAAG

Om 17.00 vanaf huis richting Rotterdam CS, alwaar we om 18.00 uur op de bus zouden stappen. Omdat iedereen om 17.50 uur al in de bus aanwezig was, vertrokken we richting Breda CS en als laatste stop Eindhoven. In de bus even rondkijken, om te kijken met wie we allemaal op vakantie zouden gaan.
In Eindhoven kregen we onze chauffeur Pieter, met vrouw Miep die oa. de drankjes rondbracht, en dochter Natasha. Natasha was tijdens de schoolvakantie de assistente van Miep. De bus, met belgisch kenteken kon om even over 20.00 uur afrijden naar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Kennismakend met twee andere jongeren (Jitske en Paul) hoorden we dat Paul omstreeks 15.30 uur al op pad was.
Tussen Eindhoven en Venlo was de weg afgesloten en moesten we verder via kleine binnenwegen die verstopt waren. Om 23.00 uur waren we eindelijk, met een uur vertraging, in Venlo bij het...

FRANKRIJK: PARIJS

Om 06.00 uur opgestaan om om 07.00 uur te kunnen vertrekken naar Rotterdam. Opgehaald door meneer de Beer kwamen we omstreeks 07.30 uur in Rotterdam bij het Centraal Station aan. De bus was nog niet aanwezig, zodat het even wachten was. Na het vertrek uit Rotterdam, via Breda, naar Eindhoven gegaan. Na wat gedronken te hebben werden we verdeeld over twee bussen: één richting 1-Londen en één richting Parijs. In de bus was alleen nog plaats op de achterste rij, dus net boven de motor. Dit hebben we ook zeker gevoeld, want richting het zuiden werd het alsmaar warmer. Net over de grens in Frankrijk eventjes gestopt en later op de péage nog één keer, voordat we om 16.30 uur bij het hotel in Parijs aankwamen. Na een paar minuten wachten in de hete bus, kregen we de sleutels van de kamers uitgereikt. Even de kamer bekeken en de bedden uit elkaar geschoven, zodat ik de blokken onder...

WEST- & OOST DUITSLAND: BERLIJN

's Morgens vroeg om kwart over 5 opstaan om naar school te gaan. Om 6 uur vertrokken we van school naar Berlijn. In de bus was het nog geen drukte want iedereen had nog slaap. Om half 8 stopte we bij Zevenaar vlakbij de duitse grens. We kregen allemaal drinken. Sommigen gingen hier al naar huis bellen.
Later stapten we weer in de bus en moest er bij de grens alleen wegenbelasting betaald worden. Om ongeveer 10 uur hielden we de tweede stop. Hier moest Marc Boon nodig naar de wc. Iemand anders moest voor hem wel twee pakjes wc-papier trekken.
Een kwartier later gingen we weer verder. Om half 1 was de derde stop, de eetpauze. Toen we weer in de bus zaten werd het wat warmer, dus gingen de rolgordijnen naar beneden. We waren al vlak bij de Oost-duitse grens. Eerst kom je nog door de grens van West-duitsland, wat checkpoint Alfa heet. Hier kan je zo doorrijden, dan kom je in een stuk niemandsland en daarna...