Australië & Tasmanië
(reisverslag)
     


dag
datum
Planning
01
za.15.10.22 vlucht Amsterdam - Sydney
02
zo.16.10.22 aankomst Sydney
03
ma.17.10.22 Sydney
04
di.18.10.22 Sydney
05
wo.19.10.22 Sydney / bezoek aan de Blue Mountains
06
do.20.10.22 vlucht naar Hobart, TasmaniŽ / Freycinet Nationaal Park
07
vr.21.10.22 naar Hobart, TasmaniŽ via Bay or Fires
08
za.22.10.22 Hobart
09
zo.23.10.22 vlucht naar Melbourne
10
ma.24.10.22 Melbourne
11
di.25.10.22 naar Warrnambool via de Great Ocean Road
12
wo.26.10.22 naar Grampians Nationaal Park
13
do.27.10.22 naar Adelaide
14
vr.28.10.22 Adelaide
15
za.29.10.22 naar Flinders Ranges Nationaal Park
dag
datum
Planning
16
zo.30.10.22 naar Coober Pedy
17
ma.31.10.22 naar Uluru (Ayers Rock)
18
di.01.11.22 naar Kings Canyon
19
wo.02.11.22 wandeling Kings Canyon / naar Alice Springs
20
do.03.11.22 vlucht naar Darwin
21
vr.04.11.22 excursie Litchfield Nationaal Park
22
za.05.11.22 Darwin / optionele lunch bij Cox Country Club
23
zo.06.11.22 excursie Kakadu Nationaal Park
24
ma.07.11.22 vlucht naar Cairns
25
di.08.11.22 Cairns
26
wo.09.11.22 Cairns
27
do.10.11.22 Cairns
28
vr.11.11.22 vlucht naar Amsterdam
29
za.12.11.22 aankomst Amsterdam
     
Zaterdag 15 oktober 2022

Eindelijk, Australië! Al jaren op onze wensenlijst als vakantiebestemming. Nadat het land vanwege Corona de afgelopen 2 jaar hermetisch gesloten is geweest, kunnen we nu zonder beperkingen door het land reizen. Een eerste hobbel is natuurlijk nog wel  Schiphol in deze tijd. 4 uur voor vertrek aanwezig zijn maar we hebben geluk. In een uur tijd zijn we door alles heen. We vliegen met Singapore Airlines in ongeveer 11 1/2 uur naar Singapore, daar een  korte  overstap van een uurtje en dan verder voor nog eens acht uurtjes naar Sydney. Nederlandse tijd zijn we dan morgenochtend rond 9.00 uur op de plaats van bestemming.

1Zondag 16 oktober 2022

Een dag die snel gaat met 9 uur tijdsverschil (haha) Inmiddels, het is avond, aangekomen in ons heerlijke hotel Vibe Darling Harbour in Sydney voor de komende vier nachten. Het was een lange zit vandaag, maar alles is vlotjes verlopen. Nog even een wijntje gedronken samen en nu proberen te slapen. Benieuwd hoe laat we weer wakker zijn. Morgen Sydney verkennen!

1Maandag 17 oktober 2022
Sydney Opera House Sydney Opera House Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge Sydney Opera House Sydney Opera House
Lang leve de jetlag. Welgeteld 2½ uur geslapen. Vanochtend de eerste uren pittige regen maar daarna klaarde het op en is het de gehele dag droog en ook zonnig geweest. Een fris windje, dus vest of jasje is dan toch nog wel lekker.  
Vandaag de stad doorkruist, in zijn totaliteit zo’n 15 km. We wandelen vanuit het hotel richting de kust. Onderweg prachtige monumentale panden ingebouwd tussen de glazen wanden van de torenhoge wolkenkrabbers. Een beeld wat je ook bijvoorbeeld in New York ziet. Er heerst een relaxt sfeertje, alles super schoon en scherp onder controle.
Beneden komen we aan in het havengebied Circular Quay waar dagelijks duizenden mensen forensen met de veerboot naar hun werk. Na een bezoekje aan de Rocks, het oudste stadsdeel van Sydney wandelen we over de Immense Harbour Bridge naar de overkant met ondertussen een prachtig uitzicht op het Opera House.

Sydney Harbour Bridge Sydney Opera House
Circular Quay Circular Quay

Vanuit Milsons Point varen we terug naar Circulair Quay. Hierna nog een bezoekje aan het architectonische hoogstandje het Opera House en het gezicht van Sydney.
Via de botanische tuin belanden we uiteindelijk weer in de haven We besluiten hier te blijven en een hapje te eten om Sydney by night te aanschouwen en met name het verlichte Operahouse.  
Ruim na negenen hebben de benen het dan wel gehad en helaas lag de metro er uit dus ook de weg terug naar het hotel moest te voet worden afgelegd. Maar oké, lekker douchen, nog een wijntje en maar hopen dat we kunnen slapen!

1Dinsdag 18 oktober 2022

Geslapen als een blok, heerlijk!  Met het openbaar vervoer gaan we na het ontbijt richting de kust voor een wandeling van Coogee Beach naar Bondi Beach.
Deels via rotsen, deels via het strand. Met bus en tram allemaal super handig, in en uit checken met je credit card. Alles gaat hier trouwens met de credit card.

Coogee Beach Bronte Beach
Arin’s Point Mackenzie’s Point
Winterkoninkje Baluw Winterkoninkje Gordons Bay
Lampenpoetsers Waverley Cemetery Lookout Waverley Cemetery Lookout
Tamarama Point Mackenzie’s Point Bondi Beach

Vanaf het strand van Clovelly beach doorkruisen we het Burrows Park, met subtropische planten.
Via Waverly Cemetry, de mooiste begraafplaats van Australië, komen we op Bronte Beach en Tamarana Beach en na een steile klim bereiken we Mackenzie’s point, waar we een weids panorama hebben met diep beneden de surfers op de golven.
We eindigen bij het beroemde Bondi Beach. De place to be voor alles wat mooi en jong is, de surfers en de zonaanbidders. Richting Bondi Beach zijn allerlei beeldhouwers in de rotspartijen hun werken aan het installeren/ opbouwen in het kader van de jaarlijkse tentoonstelling Sculpture by the sea. We eten wat, doen wat boodschappen voor de lunch morgen bij de Blue Mountains en gaan met de bus weer terug. Weer ruim 14 km in de benen!

1Woensdag 19 oktober 2022

Al vroeg op pad voor de 100km landinwaarts gelegen Blue Mountains.
Deze bergketen, die rijk is aan natuurschoon wordt gekenmerkt door steile rotsen, indrukwekkende watervallen, kilometerslange canyons, uitgestrekte eucalyptus bossen en prachtige uitkijkpunten. De "Blauwe Bergen" danken hun naam aan  de blauwige nevelsluier van de etherische oliën die door de eucalyptus bomen wordt afgescheiden. We hebben gelukkig prachtig weer. In het gebied zijn bepaalde stukken niet toegankelijk, o.a. Het plateau bij de Three Sisters, vanwege de langdurige regenval van de afgelopen tijd en het vallende gesteente. We starten bij Echo Point bij het uitkijkpunt wat een uitzicht geeft op deze meest gefotografeerde rotsformatie de Three Sisters. Jeroen en ik doen ieder een andere wandeling.

Three Sisters Three Sisters
Three Sisters Three Sisters
Kaketoe Katoomba Falls
Kaketoe bij de Three Sisters Three Sisters
Katoomba Falls Katoomba Falls Katoomba Falls

Jeroen gaat voor de wandeling diep in de kloof. Zo’n 1000 trappen naar beneden en uiteraard ook weer ergens naar boven! Dat verdragen mijn knieën niet al te best schat ik in, dus ik ga voor de wandeling boven in de Scenic Skyway. Overal worden we voortdurend vergezeld door de grote hoeveelheden kaketoes in dit gebied. Het is een prachtig gebied, soms nog wat glibberig door alle regen maar hier worden we voortdurend met talloze borden voor gewaarschuwd. Niets wordt in het overgeorganiseerde Australië aan het toeval over gelaten!
Dit is al weer onze laatste dag in de regio van Sydney. Morgen vliegen we al vroeg naar onze volgende bestemming, Tasmanië.

.Donderdag 20 oktober 2022

Was al wakker maar de wekker stond op  4.00 uur vanwege onze vroeg geplande vlucht met Virgin Australia naar het eiland Tasmanië. Een half uurtje naar de luchthaven, anderhalf uur vliegen en om goed 9.00 uur in de ochtend staan we op onze nieuwe bestemming.
Onderweg vanuit de lucht valt op hoe groen Tasmanië is met al zijn bossen. Op de planning voor vandaag staat een bezoek aan het Freycinet NP waar we een wandeling maken naar het 422 meter hoger gelegen uitzichtpunt op een van de mooiste baaien van Tasmanië, Wineglass Bay.

Wineglass Bay
Wineglass Bay
Wineglass Bay
Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay
Wineglass Bay Wineglass Bay

Het is vandaag een prachtige zonnige dag, met voor de tijd van het jaar nog een frisse start maar rond de middag is het heerlijk warm. Het is een pittig klimmetje maar de tocht is prachtig. Acacia en eucalyptus bomen in het decor van het roze granieten Hazzardsmassief. Enorme rotsblokken.
Freycinet LodgeWe genieten eenmaal boven ook geruime tijd van het uitzicht op de prachtige baai.
Weer beneden gaan we uitrusten op een prachtige plek aan het water in het zonnetje met een lekker glas wijn. Genieten is het!
Lobster Shack TasmaniaVoor we naar onze overnachtingsplek Beachfront in het nabijgelegen kustplaatsje Bicheno gaan, eten we in een soort snackbar, maar in dit geval eentje met alleen maar verse vis. Het is er enorm druk. Kreeft gaat hier over de toonbank als bij ons de kroket en frikandel. Dus ook wij gaan voor de kreeft nu we hier de gelegenheid voor hebben en het was echt super lekker. 

.Vrijdag 21 oktober 2022

Elke dag een kwartiertje tot half uur langer geslapen. Zit inmiddels op half 5 wakker in de ochtend. De regel is voor elk uur tijdsverschil, een dag! Dus over een paar dagen moet het goed komen.
Vanochtend helaas een stuk bewolkter als gisteren. We rijden verder naar het noordoosten van Tasmanië naar de Bay of Fires. Wit zand, turquoise water, iconische oranje met korstmossen bedekte rotsen. Een plaatje. Met de zon er op zou het nog een kleurrijker lichtspel  geweest zijn, maar ook nu was het al prachtig. We maken een mooie wandeling over de rotsen en het strand door dit gebied.
Bay of Fires Bay of Fires Bay of Fires Bay of Fires
Bay of Fires Bay of Fires Bay of Fires Pelikaan

Terug in Hobart waar we de komende twee nachten verblijven in Travelodge Hotel, maken we nog een korte wandeling door de haven. We komen uit bij een Pipe band, een groep doedelzakspelers aangevuld met slagwerkers. Met dat op de achtergrond gaan we opnieuw op zoek naar een visrestaurant. Keus genoeg en makkelijker te vinden als een supermarkt die we na lang zoeken uiteindelijk onder de grond (kelder) ontdekken.

1Zaterdag 22 oktober 2022

Vandaag gaan we met de boot de ruige kustlijn van zuidoost Tasmanie verkennen, bekend vanwege de grilligheid en de hoge kliffen. We varen langs het geïsoleerde Tasman Island en Cape Pilar.

Tasman Island Cruises Tasman Island Cruises
TasZeeleeuwen Tasman Island Cruises
  Tasman Island Cruises
Tasman Island Cruises Tasman Island Cruises
Tasman Island Cruises Tasman Island Cruises

Het wordt een pittige spectaculaire tocht, gehuld in lagen kleding en een grote regencoat. Het regent stevig en met een behoorlijke snelheid en hoge golven klettert dat aldoor recht in je gezicht. We worden dan ook door en door nat. Ondertussen proberen we nog te genieten van de inderdaad prachtige kustlijn. Maar mooi weer zou de belevenis toch wat aangenamer gemaakt hebben.
Na de lunch, gelukkig weer wat opgedroogd gaan we naar UnZoo. Op deze plek zijn o.a de Tasmaanse Duivel, de Tasmaanse kangoeroe, kleiner dan de Australische kangoeroe, wallabies en de cape barren goose te bewonderen.

Unzoo
Kangoeroe
Tasmaanse duivel Tasmaanse duivel
Kangoeroe Kangoeroe
Wallaby cape barren goose

Vooral voor de Tasmaanse duivel is de kans klein die elders  tegen te komen. Zij weren ernstig bedreigd door een epidemie en leven nu in een beschermde omgeving om de populatie weer te laten groeien. Mooi om deze beesten te ontmoeten. Je kunt er gewoon tussendoor lopen.Ook hier was het weer een enorme uitdaging vanwege de grote hoeveelheid regen. Dagje wel dus maar niet willen missen!
Morgen verlaten we Tasmanië alweer en vliegen we naar Melbourne. 

1Zondag 23 oktober 2022

Vanochtend een keertje wat uitslapen. Mooi niet, om half 7 vanochtend loeit het brandalarm en moeten we in alle haast het pand verlaten. Snel wat kleren aan, paspoort mee en via het trappenhuis naar beneden. Binnen no time brandweer ter plaatse Gelukkig loos alarm. Van slapen komt het niet meer.
Rond 10.00 uur richting luchthaven voor onze vlucht naar Melbourne. Een korte vlucht van een kleine anderhalf uur.
Rond 15.00 uur zijn we in ons hotel in hartje Melbourne, het Ibis hotel. Snel bagage op de kamer en op naar de Queen Victoria Market voor een korte impressie Is n.l.  morgen dicht. Met Willem en Moniek hierna nog wat koffie gedronken en in de avond sushi gegeten bij  Makoto sushi train. Een restaurant waarbij de gerechtjes als een treintje langs komen en waar je afpakt wat je lekker vindt. Leuke ervaring!

1Maandag 24 oktober 2022

Vandaag een dagje sightseeing in Melbourne. Gisteren de Victoria Market al bezocht. We hebben voor onszelf een route gepland die we veelal te voet doen met af en toe wat langere stukken die we overbruggen met de tram. Het openbaar vervoer binnen de ring van de stad is gratis in Melbourne.

skyline vanaf Old Melbourne Gaol botanische tuin  
Shrine of Remembrance Shrine of Remembrance  
Sandridge Bridge Webb Bridge  
wolkenkrabber
wolkenkrabber

Royal Exhibition BuildingOok deze stad kent weer een afwisseling tussen oude historische gebouwen zoals bijvoorbeeld het Flinders Street Railway station, St Paul’s Cathedral, Old Melbourne Gaol, Royal Exhibition Building en bijzondere architectonische nieuwbouw met name in de immens hoge glazen gebouwen. Ook mooie kunstwerken o.a op de bruggen over de rivier de Yarre en langs de wegen. We bezoeken ook de prachtige botanische tuin. Uiteindelijk zit ik aan het eind van de dag op meer als 30.000 stappen en dat voelen mijn benen ook wel. Al met al hebben we een aardige indruk van Melbourne gekregen
Ook hier evenals in Sydney veel Aziatische invloeden vooral in het percentage restaurants. We eten vanavond Koreaans en wij vonden het verrassend lekker!

1Dinsdag 25 oktober 2022

The Twelve ApostlesThe Twelve ApostlesVandaag hebben we een van de mooiste routes in Australië op het programma, de Great Ocean Road. Een route van zo’n 350 km lang die eindigt in  Warrnambool, ook onze overnachtingsplek.
We vertrekken vanuit Melbourne met zware bewolking maar juist als we de mooiste stops bereiken verandert het weer geleidelijk aan. Bij de 12 apostelen hebben we nog wat last van zeemist maar bij Loch Ard Gorge, de mooiste overzichtsplek wat mij betreft schijnt heerlijk het zonnetje.
Op verschillende plekken maken we korte wandelingen, vaak met afdalingen naar de kust. Tijdens een van de wandelingen spotten we ook koala’s. Moeilijk te fotograferen, zo hoog in de bomen. Ook omdat ze een beetje opgaan in de achtergrond wat de kleur betreft.

Loch Ard Gorge Loch Ard Gorge The Razorback London Bridge

Hotel WarrnamboolHet is al tegen zevenen als we in Warrnambool arriveren, snel inchecken,bij Comfort Inn Western, nog wat boodschappen en dan eten bij hotel Warrnambool. Wat een leuke bar/ café met meer dan voortreffelijk eten. Eindelijk eens wat anders dan al het Aziatisch eten van de afgelopen tijd. Ook de sfeer is hier direct anders op het platteland. Een gezellig avondje!

1Woensdag 26 oktober 2022

Vandaag gaan we oud vulkanisch gebied in. Een kleine 20 minuutjes van onze laatste overnachtingsplek gaan we een wandeling maken In het Tower Hill reserve. Een paradijs voor ons. In een prachtige omgeving zien we kangoeroes, emoes en vooral ook koala’s. De meesten hoog in de boom. Moeilijk te spotten, laat staan te fotograferen.

Wallaby Kangoeroe
Kangoeroe Kangoeroe
Emoe Koala
Koala Koala
Koala Australian Signs

Op een gegeven moment een koala met jonkie op een meter of 10 hoogte. Zo mooi, om te knuffelen, ze zien er zo aaibaar uit. Maar de kers op taart wordt een koala met jonkie op de rug die naar beneden klautert uit de boom, stopt en ons beiden strak aan kijken. Wauwww wat een plaatje. Even later verdwijnen ze het bos in.
We rijden verder het Grampians National Park in naar Halls Gap naar onze nieuwe overnachtingsplek, Mountain View Motor Inn, midden in de natuur. Ook hier kunnen we nog een wandeling maken maar we kiezen voor een middagje relaxen. Mountain View Motor Inn & Holiday Lodges

 

 

 

 

Vanavond gaan we in deze omgeving voor onze eerste bbq in Australië.

.Donderdag 27 oktober 2022

White Kangaroos Wildlife ParkCoonalpyn Silo MuralLange reisdag naar Adelaide. Kilometers vreten. Wat leuke korte tussenstops bij o.a een albino kangoeroe verblijf en Coonalpyn Silo Mural. Silo’s zijn beschilderd door een Nederlander, Guido van Helten.

River Torrens Footbridge

In Adelaide aangekomen bij ons Ibis Hotel, schijnt er een heerlijk zonnetje. Vanavond op een prachtige locatie bij River Café, gezellig gegeten met Miranda en Moniek.

.Vrijdag 28 oktober 2022

Een dagje Adelaide. Een relax dag voor we aan de intensieve trip door de Outback beginnen. Het is heerlijk zonnig weer en we wandelen op ons gemak door de prachtige botanische tuin en langs de mooie historische gebouwen van de stad.

botanische tuin botanische tuin botanische tuin
botanische tuin botanische tuin botanische tuin
Goodman Crescent Kunstgalerie van Zuid-Australië Art Gallery of South Australia
botanische tuin botanische tuin
Grundy Gardens Nationaal Oorlogsmonument
Art Gallery of South Australia Art Gallery of South Australia

We lunchen uiteraard lekker in het zonnetje aan de rivier bij  Malt Shovel Tap house. Vanavond op tijd  het bed in want het is morgenochtend vroeg vertrekken!

1Zaterdag 29 oktober 2022

Een wat beladen vertrek uit Adelaide. We moeten 4 mensen achter laten omdat ze positief getest zijn op Corona. In Australië hoef je als je besmet bent niet in quarantaine, je mag je vrij bewegen, ook het openbaar vervoer in, maar onze vervoersorganisatie heeft zijn eigen regels en ze mogen niet mee. Ze sluiten in Alice Springs weer bij ons aan.
We laten de groene kustlijn en de steden nu achter ons. Vanaf Adelaide rijden we, met wat tussenstops, in ongeveer zeven uur naar de Flinders Ranges, een nationaal park met een rijke historie, bijzondere flora en fauna en panoramische uitzichten.

Hills Homestead kangoeroes
kangoeroes Hills Homestead
  Hills Homestead
Hills Homestead
Hills Homestead

Hills HomesteadAls we aankomen in ons verblijf, Wilpena Pound Resort, gaan we eerst nog voor een van de vele wandelingen in de omgeving. We lopen de Hills Homestead naar een voormalige aboriginal woning afgelegen in de natuur. Een prachtige wandeling met reusachtige bomen met prachtige kleur en bloemrijke onderbegroeiing. We spotten ook weer kangoeroes.  
In de avond heerlijk gegeten. Jeroen aan de kangoeroe, ik aan het lam. Weer op tijd het bed in want morgen wacht ons weer een lange reisdag.

1Zondag 30 oktober 2022
Lake Hart Lake Hart Lake Hart Lake Hart
Een lange reisdag door eindeloze vlaktes en langs enorme zoutmeren Honderden kilometers soms geen huis te bekennen.
Onze eindbestemming voor vandaag is Coober  Pedy, een historisch mijnstadje dan in 1915 gesticht is vanwege de opaal die hier destijds ontdekt werd. Tegenwoordig heeft Coober Pedy nog 3000 inwoners. Comfort Inn Coober Pedy ExperienceComfort Inn Coober Pedy ExperienceVanwege de hoge zomertemperaturen, ook nu is het al 31 graden, hebben de meeste inwoners hun huizen in de vroegere mijngangen gebouwd. Zelfs kerken, winkels, restaurants zijn ondergronds gebouwd. Ook wij slapen vannacht in een bijzondere accommodatie onder de grond, Comfort Inn Coober Pedy Experience. Een unieke belevenis.  
Opaal-mijn wagenWe genieten in de avond van een zonsondergang. Morgen hopen we op een nog spectaculairdere in Uluru ( Ayers Rock).
1Maandag 31 oktober 2022
verkeersbord sign North Australia emoe Erldunda Roadhouse
Weer een lange reisdag door de Australische woestijn met ruim 700 km alleen benzinestations, roadtrains en af en toe wat verdwaald vee. Onderweg passeren we de grens van Southern Australian naar de Nothern Territories en winnen we weer een uur in tijd.
Aan het einde van de middag komen we aan bij de Outback Pioneer Lodge in Yulara dicht bij Uluru, vroeger Ayers Rock genoemd. We checken snel in en gaan daarna op pad voor de zonsondergang bij Uluru.
Uluru Uluru Uluru Uluru
  Uluru Uluru
We hebben geluk vandaag.Strakblauwe hemel. Gisteren was het bewolkt en regende het. Een prachtig gezicht om deze 350 meter hoge rotsformatie iedere minuut van kleur te zien veranderen. Ook de omgeving kleurt geweldig mee. We genieten volop!
Outback Pioneer Hotel & Lodge - Ayers Rock ResortOutback Pioneer Hotel & Lodge - Ayers Rock ResortHierna ons vlees uitzoeken, beiden gaan we voor kangoeroe, zelf bakken en met een glaasje wijn nagenieten van de mooie dag. Douchen en daarna snel naar bed, morgen 4.00 uur op voor de zonsopkomst bij Uluru!

1Dinsdag 01 november 2022

UluruEen top dagje! Vroeg uit de veren dus voor de zonsopkomst. Ook weer prachtig.

 

 

 

Leroy de gids Mutitjulu-waterpoel Mutitjulu-waterpoel Mutitjulu-waterpoel Kantju Kloof wandeling
Kantju Kloof wandeling
Met een gids maken we enkele wandelingen bij Uluru. Dichtbij maakt de rots een machtige indruk en zie je ook veel beter de prachtige structuur. Uluru heeft voor de Aboriginals een uiterst heilige status.
Kata TjuṯaKata TjuṯaWe maken ook nog een prachtige wandeling bij het wat verder op gelegen Kata Tjuta (de Olga’s). We lopen de wandeling in Wapa Gorge.
Op onze lunchplek slaan we spullen in voor de barbecue vanavond bij onze afgelegen overnachtingsplek Kings Creek station.
Kings Creek Station
Kings Creek Station Kings Creek Station
We slapen in simpele ingerichte safaritenten, maar het geeft het echte outback gevoel. Het is dan ook genieten in de avond met z’n allen bij het kampvuur onder de prachtige sterrenhemel met ons glaasje wijn en de steak op de bbq. Ook de temperatuur is nog heerlijk.

1Woensdag 02 november 2022

Na ons ontbijt, eieren met spek en toast, rijden we 35 km naar Kings Canyon. Hier maken we een wandeling. Flink klauteren over rotsen maar absoluut de moeite waard. Bijzonder is de aparte gelaagdheid van het gesteente die er soms uit ziet als bijenkorven.

Kings Canyon Kings Canyon Kings Canyon zebravink
Kings Canyon Kings Canyon Kings Canyon Kings Canyon
leguaan leguaan Kings Canyon Kings Canyon
Kings Canyon Kings Canyon spinifex duif Desert Palms resort

Rond de middag vervolgen we onze route naar het hart van de outback Alice Springs. Met nog een lunchstop rijden we er in zo’n vijf uur naar toe.  
Hier mogen de vier medereizigers die besmet waren met Corona zich gelukkig weer bij ons aansluiten en ze ontvangen ons super lief met een welkomstborrel. We overnachten in het Desert Palms resort. In de avond nog een laatste etentje met James, onze chauffeur.
Morgen vliegen we naar Darwin!

.Donderdag 03 november 2022

Flying DoctorsWe vliegen pas om 19.00 uur vanavond naar Darwin dus een heerlijk dagje relaxen. Wel welkom na het intensieve traject door de Outback.
We wandelen nog wel naar het Flying Doctors museum. Erg leuk om te bezoeken. Met een 3D bril op vliegen we over bekende plekken zoals de Kings Canyon van gisteren en volgen we het transport van een patiënt.
Na de koffie met onze lunch in een take away lopen we door het park terug. Overal zitten Aboriginals onder de bomen die luid schreeuwen naar elkaar maar ook naar jou. Er is veel verslavingsproblematiek en criminaliteit onder deze bevolkingsgroep.
QuantasDe rest van de dag brengen we heerlijk door aan het zwembad.
Om 1700 uur worden we opgehaald, we maken nog een korte stop bij een grote parkeerplaats voor vliegtuigen. Vooral in Corona tijd stonden er hier enorm veel. Er zijn maar een paar plaatsen in de wereld waar dit kan. Eentje daarvan is dus in Alice Springs.
Na een korte vlucht naar Darwin met Quantas komen we tegen 22.00 uur in de avond aan in ons hotel Travelodge Resort Darwin. Inchecken en we kiezen er voor maar snel te gaan slapen. Wel effe schakelen naar een temperatuur van 36 graden!

.Vrijdag 03 november 2022

termietenheuvelLitchfield NPVandaag bezoeken we Litchfield NP. In dit park vinden we woodlands, vele watervallen, waterpoelen en enorme termietenheuvels. Deze laatste staan als bijna monumentjes bij elkaar op uitgestrekte velden.
Litchfield NPFlorence Falls WaterholevleerhondWe maken een wandeling naar een waterval waar we heerlijke afkoeling vinden in het water. We bezoeken ook nog een andere maar daar is het zwemmen verboden omdat er een krokodil gesignaleerd is. Tijdens de wandelingen spotten we vaak enorme zwermen vliegende honden. Beetje griezelige beesten die in grote getale boven je hangen in de takken van de bomen. Ook ruik je ze goed. Het lukt me er een vliegend vast te leggen.
Wangi FallsvleerhondenWe zijn inmiddels in tropisch gebied en dat merk je goed aan de hoge luchtvochtigheid en temperaturen.
In de avond eten we gezellig weer een keer met Willem en Moniek bij Tim’s surf en turf en borrelen daarna nog wat na op het terras bij het hotel.

1Zaterdag 05 november 2022
USS Peary Memorial Darwin Cenotaph War Memorial
Masked lapwing Bush stone-curlew

oranje bomenDarwin WaterfrontWe gaan vandaag Darwin een beetje verkennen. Rustig aan want het is bloody hot met een hoge luchtvochtigheid. Darwin is in de 20ste eeuw tweemaal grotendeels verwoest. In 1942 is het aangevallen door Japanse gevechtsvliegtuigen en tijdens de kerstdagen in 1974 trok de. Clooney Tracy over de stad. Stranden heeft het nauwelijks. In deze tijd van het jaar is het ook verboden te zwemmen vanwege de krokodillen. Er heerst overal een gemoedelijk sfeertje maar de plaats heeft weinig karakteristieks.

 

WWII Oil Storage TunnelsWWII Oil Storage TunnelsWWII Oil Storage TunnelsWe brengen wel een kort bezoekje aan de WWll Oil Storage Tunnels. Deze werden gebouwd tijdens de tweede Wereldoorlog om de in Darwin opgeslagen olie te beschermen tegen Japanse bombardementen. Uiteindelijk zijn ze nooit gebruikt. De hitte maakt dat we het verder voor gezien houden en we gaan richting het zwembad bij het hotel. Travelodge Resort DarwinVerkoeling is er een klein beetje onder de palmen en in het lauw warme water van het zwembad, haha! Vanavond gezellig met zijn zessen uit eten bij de Italiaan.

1Zondag 06 november 2022

Warradjan Aboriginal Cultural CentreWarradjan Aboriginal Cultural Centrekakadu NPVandaag gaan we voor een 800km lange dagtrip naar Kakadu NP. Kilometers vreten en nauwelijks iemand tegen komen. Dichtbegroeid regenwoud, watervallen en wetlands. Het echte regenseizoen moet nog beginnen, dus de waterstanden zijn relatief laag nu.
We starten bij het Aboriginal Culture Centre, waar we een goed beeld krijgen van de Aborigional cultuur.
Yellow Water Cruise Yellow Water Cruise Yellow Water Cruise
reiger lotusbloemen Yellow Water Cruise
The comb-crested Jacana krokodil krokodil
Jabiru Yellow Water Cruise kingfisher
krokodil
reiger

Na de lunch stappen we aan boord van de boot van Yellow River Cruises voor een tripje over de Yellow River. Prachtige vogels langs de oevers, kleurrijke lotusbloemen, buffels en zoutwater krokodillen. Tot tweemaal toe zien we bij een een krokodil een enorme vis met een paar slikbewegingen tussen die enorme kaken verdwijnen. Gaaf om te zien.  
Ubirr Wallaby rotstekening Ubirr
rotstekening Ubirr rotstekening Ubirr Ubirr
Ubirr Ubirr Ubirr

Daarna rijden we door naar Ubirr Rock voor het zien van Aboriginal rotstekeningen van wel 20.000 jaar oud. Deze tekeningen behoren tot de oudste ter wereld. Bij Ubirr maken we een klim van 250 km naar Nadab Lookout voor een prachtig uitzicht over een bijzonder landschap.
Met enkele plaspauzes  zijn we tegen half 9 in de avond weer terug in Darwin. 

1Maandag 07 november 2022

AirNorthWeer vroeg uit de veren. Om iets voor half acht staat onze laatste binnenlandse vlucht gepland naar Cairns, met nog een korte tussenstop in Gove, East Arnhem AirPort.  Nog in de voormiddag checken we in bij het Cairns Plaza Hotel aan de boulevard met uitzicht op zee. Het klimaat is hier net iets aangenamer als in Darwin. Zo’n 30 graden met een lekker briesje.

 

 

Cairns Plaza Hotel
Pelikanen
Cairns Esplanade Western High Water Pier Cairns Esplanade Lagoon
Cairns Esplanade Western High Water Pier Prawn Star
Cairns Esplanade Western High Water Pier

We lunchen op ons gemakje aan zee bij  Muddy’s. Hierna zwemkleding aan en na een korte eerste wandeling  langs de Esplanade belanden wij de Lagoon. Een prachtig aangelegd natuurlijk ogend zwembad bij de zee met de prachtige kleuren nu van de bomen van de rainbow shower zoals ze die hier noemen. Een variant op onze blauwe regen. In de zee kun je ook hier niet zwemmen vanwege de krokodillen. Hier vinden we heerlijk wat afkoeling. Aan het einde van de middag effe op zoek naar een bottle shop voor een paar flesjes wijn. In de avond eten we met Moniek en Willem op een van de boten van Prawn star, verse vis. Schalen met garnalen, kreeft en zalm. Werkelijk subliem Cairns heeft een aangename relaxte sfeer, veel restaurantjes kroegjes en jeugd die gezamenlijk op de openbare bbq plekken in het park eten. Daarna nog een afzakkertje langs de boulevard en op ons balkonnetje op de kamer. De temperatuur daalt in de nacht niet onder de 25 graden dus heerlijk genieten!

1Dinsdag 08 november 2022
Aboriginal Schild Chinaman Creek Chinaman Creek
  Chinaman Creek Chinaman Creek
Chinaman Creek
Chinaman Creek
Chinaman Creek
We starten met een heerlijk uitgebreid ontbijt aan zee. Ruimschoots de tijd voor genomen. Heerlijk na alle snelle ochtenstarts met alleen een yoghurtje  en een bakkie thee. Hierna foto’s, verslagen voor de social media’s bijgewerkt .Verder op pad om de stad nog wat uitgebreider te bekijken, zoals het havengebied en een bezoekje gebracht aan het art museum. In de middag belanden we met Frans Jozef en Marita op het terras, waar Kimo ook nog gezellig effe aanschuift. Heerlijk relaxed dagje dus. Morgen weer wat vroeger op voor een van de hoogtepunten van deze reis. Snorkelen bij het Great Barrier Reef!

1Woensdag 09 november 2022

Om half acht lopen we richting de haven waar we aan boord gaan van Passions of Paradise voor onze trip naar het Great Barrier Reef. Na ruim twee uur varen komen we aan bij het Rif. Na de gebruikelijke briefing over de do’s en don’ts hijsen we ons in het wetsuit, snorkel en bril op en gaan we via de trappetjes het water in. Het is werkelijk prachtig. We worden omringd door kleurrijk koraal en vissen, maar je ziet helaas ook dat het koraal hier en daar al aangetast is. Jeroen maakt veel foto’s maar helaas zie je de kleuren hier niet zo mooi op als in het echt. Je kunt uren rond dobberen zo mooi!

The Great Barrier Reef The Great Barrier Reef
The Great Barrier Reef The Great Barrier Reef
The Great Barrier Reef The Great Barrier Reef
The Great Barrier Reef The Great Barrier Reef
The Great Barrier Reef The Great Barrier Reef

Na de lunch varen we naar een ander gedeelte van het rif en gaan hier opnieuw snorkelen. Jeroen ziet nog een haai, maar helaas is de foto mislukt. Iets na vieren varen we weer de haven van Cairns binnen. Het was een prachtige trip. Haren zout en verwilderd en ook beiden licht verbrand wandelen we weer richting ons hotel.
In de avond eten we nog samen met Willem en Kimo een laatste keer met Monique. Zij vliegt morgen door naar Tasmanië. 

.Donderdag 10 november 2022
Vanochtend , na weer een heerlijk ontbijtje bij Muddy’s afscheid genomen van Moniek. Zij gaat nog 14 dagen rond trekken in Tasmanië.
Voor ons vandaag al weer ons laatste tripje van deze reis. De Kuranda Scenic Skyrail en Railway. We gaan met de kabelbaan over het prachtige tropische regenwoud en maken twee stops onderweg, o.a. bij de Barron falls. We eindigen na anderhalf uur bij het plaatsje Kurunda.
Kuranda Scenic Skyrail
Kuranda Scenic Skyrail
Kuranda Scenic Skyrail Kuranda Scenic Skyrail
Kuranda Scenic Skyrail Kuranda Scenic Skyrail
Kuranda Scenic Skyrail Kuranda Scenic Skyrail
Australian Butterfly Sanctuary Australian Butterfly Sanctuary Australian Butterfly Sanctuary
Australian Butterfly Sanctuary Australian Butterfly Sanctuary Australian Butterfly Sanctuary
vlindertuinToeristisch maar het was er niet zo druk. We bezoeken een vlindertuin, met vele honderden vlinders;

 

 

 

 

 

 

In het dorp nog even lunchen en gaan daarna met een oud historisch treintje vanaf een even zo historisch perronnetje in een langzaam tempo dwars door het regenwoud, met tunneltjes en een kort uitstapje op een perron met opnieuw een blik op de Barron falls, terug naar Cairns. De rit duurt zo’n kleine twee uur. Echt leuk om te doen. Al met al een geslaagd, relaxed laatste dagje.
Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway Kuranda Scenic Railway
Kuranda Scenic Railway

In de avond eten we nog gezellig met Frans Jozef, Marita en Willem bij de Italiaan.

1Vrijdag 11 november 2022

Gelukkig hebben we vandaag enkele kamers met een late check out.
Op ons gemak douchen, koffers pakken en uiteraard een laatste ontbijtje bij Muddy’s. We maken nog een korte wandeling over de boulevard. Cairns is echt een leuke, relaxte stad. Ik snap dat hier, naast ook Sydney, veel jongeren naar toe willen. Rond half vier gaan we richting luchthaven. Eerst een vlucht naar Singapore van zes en een half uur. Korte overstap en dan de lange vlucht van 12 en een half uur naar Amsterdam. Een hele zit maar het lukt me warempel een uurtje of 3 te slapen. 

.Zaterdag 12 november 2022

Om 6.30 landen we weer op Nederlandse bodem Koffers gelukkig snel en om 9.00 uur zijn we weer thuis! Totale reiskilometers, ruim 41.000.

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2022