Sicilië (Italië)
(reisverslag)
   

 

Woensdag 05 juni 2013
Het is zo ver, eindelijk naar de zon, na een extreem koud voorjaar. Het koudste sinds 1962! Om 10.00 uur worden we opgehaald door Toine en vertrekken we samen met Hans en Elly naar de luchthaven van Eindhoven.
Symbool van SiciliëMet een lichte vertraging vliegen we met Ryan Air in twee en een half uur naar Trapani op Sicilië. Daar pikken we onze wat futuristisch uitziende auto, een Nissan Juke, op en vertrekken we ingebouwd door de bagage op de achterbank, richting onze camping Rais Gerbi in Finale, een vijftien tal kilometers buiten Cefalù. Deze 167 km lange route gaat dwars door Palermo wat in de spits wel enige vertraging geeft. Onze sta-caravanRond 19.15 uur bereiken we de camping waar de eigenaar al op ons zit te wachten.
We hebben een mooie caravan van Camp 2 Relax op een prachtige plek met uitzicht op zee. In het kleine winkeltje op de camping, kunnen we net voor sluitingstijd, nog wat wijn en bier scoren. Gezien het late tijdstip eten we in het restaurant op de camping. Met nog wat extra wijn uit het restaurant, drinken we gezellig nog wat op het terras bij onze caravan.
Donderdag 06 juni 2013

Helaas, helaas, we snakken naar het zonnetje maar het is bewolkt vanochtend. We ziten net heerlijk aan het ontbijt op ons terras, met de versgebakken harde broodjes als Jeroen als welkom een behoorlijke flats van een duif die in de boom boven ons vertoeft, op zijn shirt krijgt. Eerst maar weer omkleden en uitspoelen.
Proost!Na het ontbijt gaan we op pad voor de boodschappen. Het nabij gelegen Finale heeft wel wat kleine supermarktjes, maar gaat ons niet alles brengen wat we willen en nodig hebben voor de barbecue. Dus op naar een grote supermarkt, net buiten Cefalù.
Bij terugkomst maken we een verkenningsrondje op de camping en directe omgeving. Het zwembad ligt op een rots pal aan zee. Mooi uitzicht dus en beneden bij de camping ligt een klein rotsstrandje. Niet echt om te liggen of te zwemmen. Aan het einde van de middag komt geleidelijk aan het zonnetje en wordt het heerlijk weer tijdens het barbecueën.

Vrijdag 07 juni 2013
Onz zwembadEen stralend zonnetje, dus eerst maar enkele uurtjes genieten van de zon bij het mooie zwembad pal aan zee.
Na de lunch op naar het schilderachtig gelegen vissersplaatsje Cefalù. Eerst bij de supermarkt wat extra drank ingeslagen. Onze rosé van anderhalve liter per fles blijkt uitstekend te smaken.
Na een drankje aan het strand wandelen we langzaam door kleine straatjes met trapjes, bogen en smalle gewelfde doorgangen. Allereerst komen we bij de middeleeuwse
Cefalù
Wasplek
Kathedraal
Cefalù
Arabische wasplaats, die tot voor kort nog door de vrouwen werd gebruikt. Een eind verderop gaan we links door de Porte Pescaro, de enige poort die nog rest van de vier middeleeuwse stadspoorten. Via een zijstraatje met een mooi uitzicht op de kust lopen we geleidelijk aan naar de Piazza del Duomo, met een prachtige Romaanse kathedraal, welke je al van veraf ziet staan als je het plaatsje bereikt. De Duomo is omringd met prachtige palmbomen en het goudkleurige stenen bouwsel gaat op in de kalkrots van de Rocca. Een zojuist getrouwd stelletje, wat we daarna nog regelmatig in hun fel gele cabrio door het plaatsje zien rijden, poseert voor deze prachtige Dom.
Gaandeweg de middag ga ik me steeds beroerder voelen, naast dat ik ook op een voor mij onverklaarbare wijze mijn kuiten giga verbrand heb. Met een wijntje op het terras zit ik klappertandend en dit houdt ook niet op als ik in de zon zit. De planning om lekker aan het water te eten, loopt om die reden op niets uit. Met een jas aan in de auto gaat het iets beter en terug op de camping kruip ik snel in mijn bed.
Hans, Elly en Jeroen gaan voor een afhaalpizza.
Zaterdag 08 juni 2013
Pollina theaterGelukkig weer fit! Vandaag gaan we het achterland wat verkennen.
We starten in Pollina. Een kronkelige weg, 20 minuten van de kust, brengt ons naar het op 764 meter gelegen stadje. Vanaf een vrijwel vervallen middeleeuws restant van een kasteel hebben we een wijds uitzicht op de kust en het omringende gebergte. Er is daar ook een Grieks theater in een prachtig natuurlijk decor. Bij de ingang zit Antonio, die ons vol enthousiasme in het vloeiend Italiaans vertelt wat we allemaal zien. We begrijpen er dus niets van. Ook wil hij met name met de dames op de foto en wordt een kleine fooi gevolgd door innige kussen van zijn kant. Het liefst plat op de mond, niet dus, we weten ze te ontwijken!
Castebuono kasteelCastelbuono pleinWe vervolgen onze route in de bergen naar het plaatsje Castelbuono. InfiorataIn het centrum staat een statig kasteel in Arabisch Normandische stijl. In dit plaatsje viert men in dit weekend van 8-9 juni het feest van de bloemen. Als we door de gotische boog bij het kasteel lopen is de straat geplaveid met allerlei afbeeldingen samengesteld uit bloemen, zand en gekleurde steentjes. Erg mooi! We eten na eerst wat gedronken te hebben op een terrasje, een heerlijk broodje in een smal zijstraatje. Even een bodem voor de wandeling van Piano Sempra naar Piano Pomo in het natuurpark van Madonie, door een bos van steeneiken en zachte eiken van ruim driehonderd jaar oud en meer dan 15 meter hoog.
natuurpark MadonieOude boomHet kost uiteindelijk heel wat moeite om het kilometers verder op gelegen startpunt te vinden en een zeer steil continue omhoog lopend pad maakt dat we de wandeling uiteindelijk voortijdig afbreken en terug keren. Terug op de camping nog even genieten van de laatste zonnestralen.
We eten  ‘s avonds  heerlijk verse tonijn bij Da Mimo.
Zondag 09 juni 2013
We starten de dag met weer heerlijk enkele uren relaxen aan het zwembad met een mooi uitzicht en een lekker briesje van zee.
Uitzicht vanaf de torende toren van FinaleIn de middag is het de bedoeling om in het nabij gelegen Finale wat aanvullende boodschappen voor de barbecue te halen. Niet dus, het is zondag uiteraard!
We belanden met de plaatselijke bevolking op een terrasje bij een barretje, annex patisserie, gelaterie. De dames krijgen giga bellen wijn, de mannen enkele biertjes en het geheel wordt vergezeld van allerlei lekkernijen en we betalen uiteindelijk iets meer dan €8, -??!!
Met een wat geïmproviseerde salade smaakt ook de barbecue ’s avonds weer heerlijk!
Maandag 10 juni 2013

Onder lava bedolven huizenVoor de EtnaOp de Silvestri-kraterOp de Silvestri-kraterAl vroeg uit de veren om op tijd te kunnen vertrekken richting de Etna.
We rijden via de snelweg [A19] door het midden van Sicilië in ruim twee en een half uur naar het oosten en bereiken de Etna via de zuidkant bij Rifugio Sapienza. We treffen het, het is prachtig weer en zelfs op deze hoogte is het hier toch nog een lekkere 19 graden.
Als eerste maken we een wandeling rondom de Crateri Silvestri, welke in het jaar 1986 is ontstaan. Een mooi gezicht, al die mensen die als kleine silhouetjes over de kraterrand wandelen. Op de rand hebben we een prachtig zicht in de krater, maar ook op het verder gelegen krater landschap van de Etna. Vele kleuren rood, geel en zwart in alle schakeringen.

De kabelbaan
De krater van 2001 De etna op de achtergrond Silvestri-krater
De afdalingTerug is de planning naar en hoger gelegen gedeelte te gaan met de kabelbaan, echter dit laten we gezien de hoge prijs uiteindelijk voor wat het is.
We besluiten zelf vanuit dit gedeelte nog een andere wandeling te maken naar de Crateri del 2001. Een pittige klim maar het uitzicht is wederom geweldig. Boven op de kraterrand worden we werkelijk bedolven onder de lieveheersbeestjes. Waarom die juist hier in grote hoeveelheden aanwezig zijn, geen idee. Eenmaal weer beneden besluiten we wat verder door te rijden richting het Noorden voor een lunch.
Na de lunch gaan we via een prachtige weg, met o.a. pittoreske plaatsjes als Castiglione di Sicilia, geleidelijk aan naar ons volgend doel voor deze dag Gola del Alcantara.
Deze kloof is ontdekt in de jaren vijftig. Van boven af kijk je op beboste rotsen die aflopen naar een ruig rivierdal. De rotsachtige oever bestaat uit de resten van een prehistorische lavastroom. De kloof is ontstaan toen het vulkanische magma in botsing kwam met het koele rivierwater. We waden eerst een stuk door de rivierbedding om de prachtige wanden van onderaf te bekijken. Ver kunnen we niet daar het dan al snel zonder de juiste kleding en begeleiding te koud en te gevaarlijk wordt. We klimmen via een trap naar boven en maken daar nog en wandeling boven langs de rivierbedding met mooie uitzichtpunten.
Gole AlcantaraGole AlcantaraGole AlcantaraGole AlcantaraInmiddels, het is al tegen de avond, besluiten we weer richting de camping te gaan. Per slot hebben we nog enige uren met de auto te gaan. We kiezen voor de ogenschijnlijk kortste route rechtstreeks naar het noorden via de S116 in plaats van de snelweg buiten om, maar dat blijkt achteraf niet zo’n gelukkige keuze. We rijden er uiteindelijk 3 uur op.
Snel douchen om al het stof wat af te spoelen en in het dorp nog snel een pizza en wat salade scoren!

Dinsdag 11 juni 2013
Het heeft vannacht kort even geregend en het waait stevig vanochtend. Een zonnetje er bij maakt het aangenaam om weer wat uurtjes te relaxen bij het water.
CefalùCefalùIn de middag gaan we eerst weer op pad voor onze belangrijkste inkopen voor de komende dagen: vlees, vis en wijn. De grote anderhalve liters rosé blijven favoriet. Aansluitend gaan we opnieuw Cefalù in met de insteek toch nog het eerder geplande etentje in een restaurantje aan de kust met zonsondergang te scoren.
Lopend op de boulevard lukt het Jeroen opnieuw een plek met vogelpoep op zijn schouder te vangen! De tweede keer al deze week. In de eerder bezochte Arabische wasplaats proberen we het shirt zodanig schoon te krijgen dat het toonbaar is voor het eten. Ondergaande zonDinnerWe vinden een geweldige plek in een restaurant pal aan zee en rotsen. Super! Het is en blijft een prachtige plek, Cefalù
Woensdag 12 juni 2013

tempel van HeraclesElly en Hans blijven vandaag op de camping en wij gaan al vroeg op pad richting Agrigento via de snelweg A19 en de S640 naar het zuiden.
Na twee uurtjes bereiken we Valle dei Templi met een imposante aaneenschakeling van Dorische tempels. Het park bestaat uit twee delen, de omheinde westelijke zone en de oostelijke zone. De eerste tempel die we in de westelijke zone in het vizier krijgen is de Tempio di Ercole. Dit heiligdom in Dorische stijl is het oudste [520 v. Chr] en op een na grootste van het complex. Aan het einde van de via sacra staat de

tempel van Concordia tempel van Concordia

Tempio della Concordia, de best bewaarde Griekse tempel ter wereld. Van de Tempio di Hera staat nog een deel van de cella en 25 zuilen overeind, de rest is bij een aardbeving ingestort. In de oostelijke zone zien we een telamon die dromerig met zijn hoofd op zijn armen ligt. DoorkijkjeTempel van JunoTempel van JunoTempel van Castor en PolluxTelamonOok zien we de zuilen van Tempio dei Dioscuri vlak voor we weer richting parkeerplaats gaan.

Na dit bezoek aan de tempels rijden we een klein stukje naar het westen op zoek naar de prachtige witte rotsen bij Scala dei Turchi. Omgeven door prachtige stranden en kleurrijk water is dit werkelijk een plaatje! Gelukkig nog niet ontdekt door veel toeristen. We wandelen naar de top van deze immens witte rotsen en kijken dan uit op een prachtige kustlijn van sneeuwwitte golvende kalkkliffen waar zo’n 15 miljoen jaar geleden de basis is gelegd. Op het strand lunchen we en vervolgen onze weg naar het westen richting Sciacca op weg naarCastello Bentivegna, 2 kilometer buiten deze plaats.
Scala dei Turchi Scala dei Turchi Scala dei Turchi
Hier vind je talloze sculpturen van Filippo Bentivegna. Uit de rotsen aan de voet van de Monte Kronio, sneed hij 3000 primitieve hoofden van duivels, politici en ridders. Helaas blijkt bij aankomst het kasteel in de middag gesloten te zijn. Het gaat pas om 16.30 uur weer open. Dit betekent 2 uur wachten, wat we niet doen.
We besluiten terug te gaan naar de camping via een prachtige panoramische route met grote diversiteit aan landschappen [S624]. Olijf-, wijngaarden, velden met allerlei gewassen wat een mooi kleurrijk tafereel geeft in een licht glooiend landschap.
Op de camping nog even een duik in het zwembad voor dat we weer gaan voor onze uitgebreide, zeer zorgvuldig samengestelde barbecue met de overheerlijke rosé!

Donderdag 13 juni 2013

ZwembadAl weer ons laatste dagje op Sicilië! Nog even genieten van zon en water deze dag met in de middag afsluitende heerlijke cocktails bij onze barman Mauro. Campari met Prosecco en Limoncello. Met de bijgevoegde chips, nootjes en bruschetta en het geweldige uitzicht op zee is dit echt genieten! Hierna eerst even koffers pakken en aansluitend weer een heerlijke barbecue!  Helaas moeten we morgen deze prachtige plek weer verlaten.

Vrijdag 14 juni 2013
Na een lekker ontbijtje vertrekken we tegen half 10 rustig richting vliegveld. Palermo geeft weer wat licht oponthoud en we zoeken bij het vliegveld enige tijd naar een pompstation maar ruim op tijd leveren we de auto weer in en checken we in voor de terugvlucht. We vertrekken op tijd richting Eindhoven waar Jelske al wacht om ons op te halen. Bij Toine ,Jelske en Loes eten we met zijn allen Chinees en sluiten we onder het genot van een wijntje deze heerlijke vakantie af.
Door Somers & Jeroen van Ammers, 2013