Thailand & Cambodja
(reisverslag)
     

dag
datum
Planning
01
Zo.12.02.12 vlucht van Amsterdam naar Bangkok
02
Ma.13.02.12 aankomst Bangkok, naar Khao Yai
03
Di.14.02.12 fietsen of wandelen Khao Yai
04
Wo.15.02.12 fietstocht Khao Yai –Sa Kaew
05
Do.16.02.12 fietstocht Sa Kaew – Aranyaprathet
06
Vr.17.02.12 Battambang
07
Za.18.02.12 Battambang
08
Zo.19.02.12 per boot naar Siem Reap
09
Ma.20.02.12 Siem Reap (Angkor)- optionele fietstocht
10
Di.21.02.12 Siem Reap
11
Wo.22.02.12 naar Phnom Penh via Skuon
dag
datum
Planning
12
Do.23.02.12 Phnom Penh
13
Vr.24.02.12 naar Kampot via Kep
14
Za.25.02.12 naar Sihanoukville via Bokor National park
15
Zo.26.02.12 naar Kirirom National Park, homestay
16
Ma.27.02.12 naar Koh Chang via Koh Kong
17
Di.28.02.12 Koh Chang
18
Wo.29.02.12 Koh Chang
19
Do.01.03.12 naar Bangkok
20
Vr.02.03.12 Bangkok
21
Za.03.03.12 vlucht van Bangkok naar Amsterdam

1Zondag 12 februari 2012

Zondagmorgen 9.00 uur vertrekken we met de trein richting Schiphol voor onze reis van drie weken door Thailand en Cambodja. Een overgang naar tropische temperaturen vanuit een Nederland wat enkele weken zeer strenge vorst kende en weer net geen Elfstedentocht had.

Bij de douane ondergaan we voor het eerst de procedure van de bodyscan en vertrekken we een uur te laat vanwege de "de-icing" procedure van de vleugels van ons toestel van China Airlines.

 

1Maandag 13 februari 2012

Na een rustige vlucht van een tien uurtjes landen we op de luchthaven van Bangkok. De benodigde formaliteiten om het land in te komen verlopen soepel maar kosten wel wat tijd. Resort met zwembadWe worden opgewacht door onze lokale gids, Moh, en als de groep compleet is [11] reizen we in twee mini vans in een klein drie uur naar onze eerste overnachtingsplek in het oudste nationale park van Thailand, Khao Yai.

We logeren hier twee dagen in een comfortabel ressort in een prachtige omgeving. De temperaturen, het is inmiddels tegen 11.00 uur in de ochtend [6 uur later dan in Nederland] zijn al opgelopen tot een 33°C. Eerst maar even een lekkere duik in het zwembad, lunchen en een kleine wandeling op het park om geleidelijk aan wat te acclimatiseren. Vroeg in de avond een eerste briefing over onze fietsactiviteiten voor de komende drie dagen tot onze oversteek naar Cambodja.

BoeddhaBoeddhaAls groep zijn we vervolgens een kleine tien kilometer verder op, buiten het ressort gaan eten in een klein dorpje met twee eettentjes. JackfruitÉén voor vanavond en één voor morgenavond. Heerlijk gegeten, lekker buiten. Het zijn de avonden waar we in Nederland in de zomer naar verlangen! We zijn nog even over de plaatselijke avondmarkt gewandeld, met een gezellige en kleurrijke drukte. Iedereen kookt en eet met elkaar. Veel gerechten waaronder ook veel gebakken insecten, ingewanden e.d. brrr… Rond 21.30 uur zijn we weer in ons hotel en duiken we na ruim 30 uur wakker te zijn geweest graag het bed in.

1Dinsdag 14 februari 2012

TempelBeeldHeerlijk als een blok geslapen! Na het ontbijt stappen we op de voor ons volledig op lengte geprepareerde mountainbikes voor een fietstocht door het Khao Yai NP. Met de bezemwagens in de achtervolging fietsen we door kleine dorpjes. In elk dorpje is wel een prachtig tempelcomplex, groot of klein. We bezoeken plaatselijke kwekerijen met allerlei kruiden, groenten, boompjes en komen uit bij een tentoonstelling van allerlei prachtige orchideeën.

 

 

GravenVolledige sprookjes worden uitgebeeld in een bouwwerk van alleen maar bloemen. Het geheel had een groot “Valentijns”-gehalte. Wel toepasselijk op deze dag! We lunchen in een klein restaurantje langs de weg, waar elke maaltijd voor een ieder apart vers wordt bereid. Even na enen komen we terug bij ons hotel. Snel even een duik in het zwembad om vervolgens de wandelschoenen aan te trekken voor een begeleide tocht richting de waterval: Orchid.Bloemententoonstelling

Het is een tocht door het regenwoud die dankzij de “droge tijd” goed te doen is. Van de dieren die leven in het NP krijgen we een olifant, herten, krokodil en apen te zien al is dat wel veelal vanuit de bus, langs de doorgaande weg. Als insecten zagen we de door ons nog niet eerder ooit gespotte witte spinnen. Een soort wat ook een aardig vernietigende werking heeft op de rijstoogst.

Boomwortels Witte spinnen
Varaan Leeuwmakaak

OlifantTerug in ons hotel, snel douchen en op naar het tweede plaatselijke eettentje, schuin tegenover dat van gisteren. Een steakhouse, maar door de T-bone steak was niet heen te komen. Smaakte goed maar was enorm taai. Dus dat maar niet meer in Thailand. Op de kamer nog een wijntje gedronken, helaas niet te verkrijgen in de restaurantjes bij de maaltijd. Wordt afkicken voor mij! Vanuit Nederland vernemen we dat Schiphol gisteren een bommelding had, waardoor twee terminals langdurig gesloten waren. Die dans zijn we dus gelukkig net ontsprongen!

1Woensdag 15 februari 2012

Vanochtend heerlijk buiten ontbeten. Om negen uur stappen we weer op de fiets voor een tocht van ruim 35 km door Isan, het traditionele noordoosten van Thailand. We volgen rustige en smalle wegen langs plantages en dorpjes waar veel handnijverheid in de diverse stalletjes te aanschouwen is. Vooral veel producten van bamboe.

Fietsen Fietsen
Waterbuffels Waterlelies

We worden op onze route voortdurend verwelkomd door de plaatselijke bevolking. Overal zie je ook nog de goudglimmende affiches van “Happy New Year”. Dit was dit jaar op 27 januari en ze leven hier inmiddels in het jaar 2555.

Bij een drooggevallen waterval worden onze fietsen weer in de fietsbus geladen en gaan we met onze vans verder naar onze overnachtingsplek in Sa Kaew [Hotel River]. Na een korte verfrissing in het zwembad geven we ons over aan een Thaise massage. Een uur lang worden we flink gekneed en vooral de kuiten en bovenbenen zijn nogal gevoelig door het fietsen. Na afloop voelt het heerlijk, alles voelt zo soepel. Als de gelegenheid zich nog een keer voor doet, gaan we zeker weer!

In het restaurant van ons hotel eten we als groep onze avondmaaltijd, voor ongeveer €1,25 p.p. Dit is de afgelopen dagen ook de gemiddelde prijs geweest voor een Thaise maaltijd. In de supermarkt [Big C] kopen we nog een heerlijk flesje Zuid Afrikaanse wijn, voor ongeveer 300 Bath. Verhoudingsgewijs duur. Frisdrank kost 10 tot 15 Baht [€0,30]. We hebben mogelijk dus bij aankomst te veel gepind, maar waarschijnlijk is het op het einde van onze reis aan de kust allemaal wat duurder. In Bangkok is gisteren nog een aanslag geweest met een Iraniër die een granaat het politie bureau in gooide. Alleen de man zelf was zwaar gewond. Er werd al enkele weken voor ons vertrek gewaarschuwd voor terroristische aanslagen in Bangkok.

1Donderdag 16 februari 2012
Sticky rice
Neushoornvogel
Groepsfoto

Vandaag fietsen we richting Cambodja. Vanuit Sa Kaew rijden we ruim 40 km naar het mooie Pang Sida NP, waar we dan als beloning voor al het zwoegen in de hitte kunnen zwemmen in het meer, [waterreservoir] met uitzicht op het regenwoud. In de ochtend loopt de temperatuur al weer snel op naar 36°C en met meer korte klimmetjes als de afgelopen dagen valt het ook allemaal wat zwaarder. We rijden wederom door leuke dorpjes, uitgestrekte rijstvelden, rubber en eucalyptusplantages.

Na onze verfrissende en zeer welkome duik in het water gaan we met onze busjes verder naar een dierenopvangcentrum waar we allereerst de lunch gebruiken. Onder begeleiding maken we een ronde door het opvangcentrum. Ook hier, zoals in zoveel landen heeft het weer veel weg van een dierentuin. Met het maken van een groepsfoto nemen we afscheid van onze begeleiders op de fiets. Beide mannen hebben ons uitstekend door het gehele traject geloodst en elke ochtend stonden onze fietsen weer op en top geprepareerd klaar. Van hier uit rijden we door naar Aranyaprathet, tien kilometer van de Cambodjaanse grens, voor onze voorlopig laatste nacht in Thailand [Hotel Aran Mermaid].

Samen met Liesbeth en Neeltje bezoeken we wat later in de middag de markt aan de grens en laten we ons in de spits per tuk tuk terug brengen naar het hotel. Snap nu waarom er zoveel mensen met een mondkapje op rond rijden, maar het blijft toch ook een leuk vervoermiddel. De avond in een plaatselijk restaurant als groep weer heerlijk gegeten, met nog een afzakkertje in het hotel.

1Vrijdag 17 februari 2012
Pepers Spijkerbroeken
Artisjokken Vreemde vruchten

Een vroege start, om 8.00 uur vertrekken we richting Cambodjaanse grens. Daar aangekomen kunnen we als groep nog een drie kwartier over de plaatselijke markt lopen en regelt Moh intussen onze visa [over service gesproken]. Bij de douane waar we Thailand uitgaan, nemen we even later afscheid van Moh, maar we zien haar over  11 dagen weer terug als ze ons weer in Thailand begeleidt naar Koh Chang en Bangkok.

Bij de grenspost om Thailand uit te komen worden de eerste groepsleden al terug gestuurd, dus wij denken dat we in de verkeerde rij staan, maar naar later blijkt waren de benodigde formulieren van beide dames niet compleet, hè Neeltje en Liesbeth. Dus met zijn allen weer opnieuw achter aan sluiten in de rij. Na deze grenspost loop je dan een tijdje in niemandsland waar je wel je gezondheidsverklaring in levert om vervolgens bij de Cambodjaanse grens aan te komen. Ook hier weer de nodige formaliteiten, waaronder vingerafdrukken en we kunnen Cambodja binnen. Daar wacht onze nieuwe Cambodjaanse reisleider Pheap ons op.

Monniken

 

Met een lokale bus worden we een kilometer verder op gebracht waar we overstappen op onze tourbus die ons brengt tot Battambang, want hierna gaan we, maar dat is pas over twee dagen, met de boot naar Siem Reap. Met een kleine tussenstop komen we na twee en een half uur aan in ons hotel [Star] in Battambang. Even snel de koffers naar de kamer en lunchen in het Gecko Café, een project wat gerund wordt door minder bedeelde meisjes die op deze wijze hun studie bekostigen en familie ondersteunen. Heerlijk gegeten.

 

Wat Kandal

Wat SangkerWat SangkerWat SangkerHierna gaan we samen op pad naar Wat Kandal en Wat Sangker. Twee prachtige tempelcomplexen waarvan in het eerste monniken gehuisvest zijn. Aan het einde van de middag nemen we een borrel aan de Sangker River in de Riverside Balcony bar om vervolgens s’avonds opnieuw terug te keren naar het Gecko Café voor een heerlijke Cambodjaanse maaltijd.

1Zaterdag 18 februari 2012

MonnikenMeisje

Killing Caves
Liggende Boeddha

SkelettenDe afgelopen nacht verliep wat onrustig door het onweer en de hevige regenval, maar in de ochtend is het weer droog. We gaan per tuk tuk de omgeving van Battambang verkennen. Allereerst gaan we naar de “Killing Caves”.

O.a. hier zijn de littekens van het duistere verleden van Cambodja nog duidelijk zichtbaar. Op deze plek werden in de zeventiger jaren  van de vorige eeuw meer dan tienduizend Cambodjanen vermoord door de Khmer Rouge. De verhalen die onze gids vertelt over de wijze waarop dit gebeurde zijn zeer indrukwekkend en te gruwelijk voor woorden. 4 op een rijHanden van BoeddhaOp de plek zelf tref je naast diverse tempels ook de diepe grot aan waar de duizenden mensen in geduwd en gegooid werden. Jarenlang lag deze grot bezaaid met skeletten, maar bizar genoeg werden er zoveel gestolen dat heden ten dage deze vergrendeld in kisten en vitrines liggen. Met name de mensen die wat gestudeerd hadden werden met hun families compleet uitgemoord.

Na dit indrukwekkende bezoek keren we eerst terug naar Battambang om te lunchen en gaan vervolgens wat meer het platteland verkennen. Over onverharde wegen tussen de bananenplantages bezoeken we allerlei kleine dorpjes met hun eigen specifieke handnijverheid, zoals weven, het maken van rijstpapier, noedels e.d. en aanschouwen we het dagelijkse leven.

Weven Noedels Sticky rice
Weduwvrouw Manneke Beeld Zwarte stok

Overal worden we hartelijk ontvangen. Na deze werkelijk zeer mooie tocht eindigen we met een rit met de bamboetrein, niet voor dat we eerst nog door de regenval vast komen te zitten met onze tuk tuk. Allemaal er uit en even duwen. Met de bamboetrein maken we een rit van 15 km heen en terug, met een tussenstop halverwege waar we door de kinderen verwelkomd worden met van bamboegras gemaakte sprinkhanen, ringetjes en armbanden en de ouderen je stoelen en snoepjes aanbieden.

Bamboetrain
Sprinkhaan

 

Kortom we worden zeer hartelijk ontvangen.

Pas tegen zessen komen we terug in ons hotel, een erg leuke dag. s' Avonds weer heerlijk gegeten bij het Gecko Café, waar Nonan ons zeer enthousiast verwelkomt en vertelde me vandaag gezien te hebben in de tuk tuk. We krijgen al snel gezelschap van André en Liesbeth en onder het genot van een biertje en wijntje wordt het een heel gezellige avond.

1Zondag 19 februari 2012

Om acht uur worden we met de tuk tuk naar de rivier de Sangker gebracht in Battambang. Vandaag zakken we via deze rivier met de boot af naar het Tonle Sap meer, en steken dit gedeeltelijk over richting Siem Reap. Het wordt een mooie tocht van een kleine negen uur.

Vissers Vissers
Varen Varen

Overal zien we drijvende huisjes, gemaakt van allerlei materialen op bamboe vlotten. Overdekte boten, bekleed met plastic, golfplaten, doeken, kortom op allerlei manieren wordt geprobeerd een onderkomen te creëren. De mensen hier leven met name van de visvangst. KrokodilOveral worden we langs de rivier begroet door zwaaiende en roepende kinderen, wassen vrouwen de kleren en gooien de mannen de netten uit. Vanaf de boot is het nog een klein uur per bus naar ons hotel City River in Siem Reap.

Seam Reap is een toeristenplaats met veel bars restaurants etc. Het bestaan van een “bar street” zegt al genoeg. Door het klimaat is het hier tot in de late uurtjes heerlijk vertoeven en eten we dan als groep ook weer lekker buiten op een terras. Na het eten besluiten we impulsief ons over te geven aan een “Fishmassagefishmassage” met z'n zessen gaan we met onze voeten in een grote bak met vissen, wat hilarische taferelen oplevert. Aanvankelijk kriebelt het enorm, al die vissen die aan je voeten knabbelen, maar na enkele minuten is het wel lekker. Dit alles inclusief en biertje kost $1,-.

1Maandag 20 februari 2012
Boeddha Monnik
Monniken Monnik

MonnikenEen vroege start om 7.00 uur met een strakblauwe hemel. We pikken onze fietsen en gids op voor een dagje Angkor. De tempels liggen verspreid over een groot gebied [15 bij 15 km].

 

Angkor Wat Angkor Wat
Angkor Wat Angkor Wat

 

 

We bezoeken Angkor Wat en Angkor Thom met de Bayon in het midden. Binnen de muren woonden in de 12e eeuw meer dan een miljoen mensen.

 

 

 

 

 

Angkor Thom Angkor Thom
Angkor Thom Angkor Thom
Angkor Thom  
Angkor Thom Angkor Thom Angkor Thom
  Wortels Fietsen door Angkor

Ta PhrohmTa PhrohmTa PhrohmTa PhrohmOok de tempel Ta Phrohm is zeer de moeite waard. Deze is min of meer in de oorspronkelijke staat gelaten, zoals die in 1860 aangetroffen is. Klimplanten, mossen en varens overwoekeren de galerijen, torens en beelden. De imposante wortels van eeuwenoude bomen grijpen als tentakels in de fraai bewerkte muren van binnenplaatsen en geeft het tempelcomplex een mysterieuze sfeer.

De zonsondergang aanschouwen we bij Pre Rup. Honderden mensen zitten in afwachting van deze zonsondergang op het tempelcomplex. Hierna hebben we nog een 14 km terug te fietsen. Met het begeleidingsbusje achter ons[ we hebben geen licht op de fiets] bereiken we om 19.00 uur weer het hotel. Moe, maar wat een geweldige dag! Snel het vele stof afspoelen, eten en ja we gaan weer voor de “fishmassage”.ZonsondergangPre Rup

1Dinsdag 21 februari 2012

Ons zwembadVandaag een relaxdagje, ook zeer welkom na alle intensieve voorafgaande dagen. Allereerst slapen we wat uit, ontbijten en brengen de ochtend door bij het prachtige zwembad boven op het dak. Het is nog steeds stralend weer.

Wat Prom RathIn de middag bezoeken we de zeer kleurrijke tempel Wat Prom Rath vlakbij ons hotel. Een gedeelte staat in de steigers, nou ja steigers, dat ze er over durven te lopen!

In Le Grand Café lunchen we op het terras en wagen ons vervolgens in de zeer smalle paadjes van de overdekte markt. De vis naast de kleding, het vlees naast de juwelier, je ziet het allemaal. We kopen wat T-shirtjes en ik een mooie ketting.

DroogwaarSouvenirsOndanks het vele toerisme blijft het een gezellig en gemoedelijk stadje. Na het shoppen zoeken we een terrasje op voor een cocktailtje [$1,50]. Opvallend is in deze plaats wel het grote aantal slachtoffers van de landmijnen. Lokale dansVeel geamputeerde ledematen. Ook zij proberen door verkoop van artikelen hun graantje mee te pikken, maar er zijn er ook die kruipend en bedelend door de stad trekken.

In de avond gaan we naar een Cambodjaanse folkloristische voorstelling. De voorstelling zelf was leuk maar de hele entourage en het eten duidelijk niet. Honderden mensen in lange rijen tafels met een giga buffet.

1Woensdag 22 februari 2012
Insekten Gevogelte
Spinnen Vogeltjes

Vandaag een reisdag van een zeven uur van Siem Reap naar Phnom Penh. We rijden over een redelijke weg, langs vele plattelandsdorpjes. SpinLotusbloemenSpinOnderweg maken we o.a. een tussenstop bij een dorpje wat bekend is om de delicatesse: gebakken spin.

 

 

 

 

 

Dikke harige grote spinnen die bijna als een “troeteldiertje” aan de man gebracht worden. Jeroen laat het beest over zijn arm lopen, maar aan het eten er van beginnen we maar niet.

Vlak voor Phnom Penh zijn ze de weg aan het verbreden wat voor nogal wat oponthoud zorgt. Even na drieën komen we aan in ons hotel Ohana vlakbij het Koninklijk Paleis.

Riksja tochtIndependence MonumentMonnikenPhnom Penh doet hectischer aan als Battambang en Siem Reap, maar ook hier blijft ondanks het enorme drukke verkeer alles gestroomlijnd verlopen. Geen getoeter, geen geprikkelde chauffeurs, onvoorstelbaar! Aan het einde van de middag gaan we met riksja’s voor een korte eerste verkenning langs de highlights van Phnom Penh, zoals Wat Phnom, Central Market, Independence Monument en Royal Palace. Royal PalaceErg leuk al hoewel ik ook wel met onze fietsers te doen heb. Velen kunnen met hun voeten amper bij de pedalen.

Na deze tocht vooral gezellig geborreld,want op onze maaltijd hebben we twee uur moeten wachten.`

1Donderdag 23 februari 2012
Genocidemuseum Genocidemuseum
Genocidemuseum Genocidemuseum

Genocidemuseum Om 9.00 uur vertrekken we met de tuk tuk naar het Tuol Sleng genocide museum. Het regime van de Rode Khmer maakten van deze voormalige school een gevangenkamp. Meer dan 17.000 mensen zijn hier in de eind jaren 70 gevangen gehouden en gemarteld. De omgeving maar ook het indrukwekkende verhaal van onze Cambodjaanse gids geven de meest gruwelijke details weer over wat zich hier heeft af gespeeld. Onze gids die hier o.a. twee zussen heeft verloren heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Veel oude Cambodjanen willen op deze plek ook niet komen, ze kunnen dit niet aan.

 

 

Killing fieldsKilling fieldsDe meeste gevangenen zijn aan hun einde gekomen op een van de “Killing Fields”of wel massagraven. Deze Killing Fields liggen 15 km buiten Phnom Penh. Per tuk tuk, met een doekje voor mond en neus vanwege het stof en uitlaatgassen, brengen we ook daar een bezoek aan.

In een glazen herdenkingsmonument zie je 8000 schedels, stille getuigen van de gruwelen die meer dan twee miljoen Cambodjanen tijdens het Pol Pot regime het leven hebben gekost. De confrontatie met dit alles geeft je geen vakantiegevoel maar het hoort zo bij Cambodja en het is nog zo een recente geschiedenis.

Zilveren pagodeKoninklijk paleisKoninklijk paleisTussen de middag lunchen we bij Friends. Het wordt gerund door voormalige straatkinderen als onderdeel van een tweejarig leerprogramma.

Na de middag bezoeken we het Koninklijk paleis. Het lijkt afkomstig uit een sprookje, de vloer van de Zilveren Pagode bestaat uit 5000 zilveren tegels. De schitterende Emerald Boedha zit achter een levensgrote gouden Boedha, gedecoreerd met 9584 diamanten. Het terrein is verder volgebouwd met allerlei al even met pracht en praal getooide bijgebouwen.

VarenMekongAls afronding van deze dag maken we nog een tochtje op de Mekong rivier.

 

1Vrijdag 24 februari 2012

Tonle BatiTonle BatiWe vertrekken wat later omdat helaas Neeltje en Erwin achter moeten blijven in Phnom Penh. Neeltje ligt op dat moment nog in het ziekenhuis aan in het infuus. Later zal blijken dat een parasiet de boosdoener is. Ze komen morgen met de taxi na naar ons adres in Sihanoukville.

Vandaag reizen we verder naar het zuiden van Cambodja. We bezoeken de tempels van Tonle Bati en Phnom Chisor, die dateren uit dezelfde periode als Angkor Wat.

TraplopenPhnom ChisorPhnom Chisor

StatueIn het kustplaatsje Kep maken we een korte wandeling. Er wordt fors gewerkt aan de infrastructuur om hier een mooie badplaats van te maken. De kustweg brengt ons verder naar het stadje Kampot, een charmant stadje met een Frans koloniale uitstraling. Alvorens we bij ons hotel Moliden Guesthouse arriveren gaan we nog even naar de plaatselijke markt. Pheap koopt verse krab voor ons, laat die ter plekke koken en even later peuzelen we deze onder het genot van een glaasje op, op het terras van ons guesthouse.

VisverkoopVisverkoopVisverkoopHet guesthouse ligt aan de Kampong Bay River. Tot zonsondergang genieten we met zijn allen op het terras, Happy Hour, dus.....

Relaxens’ Avonds eten we op een schitterende lokatie met een steigeruitbouw in de rivier. We blijven hier elke avond te maken hebben met de voor ons in Nederland zo zeldzame zwoele zomeravonden.

1Zaterdag 25 februari 2012

TransportBrugVandaag reizen we naar de kustplaats Sihanoukville, een badplaats duidelijk in opkomst.

Onderweg hier naar toe bezoeken we allereerst een vissersdorpje en een peperplantage en dan hebben we het over de peperbolletjes [onze zwarte en witte peper].

 

 

Gedroogd fruitVisserVissersdorp

 

Aangekomen in onze accommedatie Orichidee guesthouse, droppen we snel onze spullen en gaan we lunchen aan zee. Een zeer levendig strandgebeuren met allerlei relaxmogelijkheden. We strijken dan ook in de middag met zijn allen neer op een bedje op het strand, cocktailtje, muziekje en als je wilt volop massages!

PeperkorrelsDurianBananenPapayaOok hier blijven we heerlijk zitten tot na zonsondergang.

Relaxen aan strand

Even douchen en daarna weer terug met zijn allen om te eten, drinken op het strand. Hoe koud was het ook al weer in Nederland?!

1Zondag 26 februari 2012

Vanochtend rijden we naar het Kiriom Nationaal Park. We gaan overnachten bij een Cambodjaanse familie in Chambak [homestay]. Chambok ligt in de bufferzone van het Kirirom NP en is een community protected area. Dat betekent dat het natuurgebied een beschermde status heeft, maar dat de bevolking wel op een duurzame wijze gebruik mag maken van de natuurlijke hulpbronnen. Dit is voor de Homestaynatuurbescherming belangrijk omdat anders de bevolking toch op illegale wijze gebruik zal maken van het bos. In plaats van illegale activiteiten verdienen de bewoners nu aan het verhuren van hun huis, excursies, maaltijden etc.

We komen rond lunchtijd aan in het dorpje waar we eerst ons onderkomen bekijken voor de komende nacht en kort kennis maken met de familie. We slapen met René & Anke èn Andre & Liesbeth in één huisje. We laten ons met de ossenkar vervoeren naar het centrum. Een kort ritje met wel de nodige hilariteit onderweg.

 

Meisje op ossenkarJongen op ossenkarOssenkarAllereerst heb ik me goed en wel voor op de kar geinstalleerd naast het jongetje wat de ossenkar stuurt als één van de ossen zijn staart omhoog gooit en jawel, er meteen een hele lading uit gooit. Met een snelle reactie kan ik nog net mijn camera en benen redden. Meteen er na kiezen onze ossen een eigen weg en koersen we linia recta naar beneden richting water. Ook dit kan net op tijd gecorrigeerd worden en uiteindelijk belanden we veilig en wel in het centrum. Hier lunchen we bij het restaurantje wat gerund wordt door vrouwen uit het dorp.

Monniken Hagedis Os Waterval Waterval

Vanaf deze plek maken we dan met een gids een wandeling naar de waterval. Het pad is niet lang, maar stijgt voortdurend en op de terugweg veel klauteren en klimmen. Het zweet gutst ons bij deze temperaturen van het lijf. De waterval zelf is in deze periode uiteraard niet groot, maar de plek is heel mooi!

DansvoorstellingDansvoorstellingVlak voor het donker wordt voeren de plaatselijke kinderen enkele dansen voor ons op. Opnieuw is er daarna uitgebreid gekookt voor ons en nemen we hier tijdens de maaltijd alvast samen afscheid van onze fantastische Cambodjaanse reisleider Pheap. Morgen wacht Moh ons weer op bij de Thaise grens. Na de maaltijd gaan we al snel richting onze slaapplaats. In het dorpje is het overal al aardig stil en donker. Met de gehele familie , opa, oma, vader, moeder en kinderen drinken we nog wat thee op het platform onder het huisje. De communicatie verloopt veelal met gebaren, want ze spreken niet tot nauwelijks Engels. Er komt wat hulp van de buurjongen, onze begeleider van de ossenkar van vanmiddag.

Hierna kruipen we onder het muskietennet op een dun matrasje met kleurrijke spreien en kussentjes. Van slapen komt zoals verwacht niet veel. Het is erg warm, je hoort de ossen, varkens en hanen die kraaien, maar het is een erg leuke ervaring om dit zo te doen.

1Maandag 27 februari 2012
Gedroogde vis
Veerboot naar Koh Chang
Zonsondergang

Zodra het licht wordt verlaten we onze slaapplaats en proberen ons wat op te frissen aan de pomp. We eten ons ontbijt opnieuw bij het restaurantje en na uitgebreid afscheid genomen te hebben van de familie zetten we koers richting Thaise grens.

Vlaggen op de grensHet wordt een lange zit van zo’n vijf uur. Bij de grens aangekomen verlopen de noodzakelijke grensformaliteitenbij deze kleine grensplaats Krong Koh Kong wat soepeler als bij binnenkomst in Cambodja.

Aan de overzijde staat Moh ons al weer op te wachten en het voelt onmiddelijk weer vertrouwd. Ook Pheap gaat met ons mee, maakt een prive uitstapje naar Koh Chang, alvorens hij vanuit Bangkok begint aan een volgende trip naar Laos en Vietnam. We rijden nog een anderhalf uur met de busjes naar de plek van de oversteek met de ferry naar het eiland Koh Chang in de golf van Thailand.

Tegen zessen arriveren we in ons hotel Koh Chang Resort & Spa aan het strand van Khongpro Beach. Het eerste wat we allemaal willen is ons weer eens heerlijk douchen, want dat heeft de afgelopen twee dagen niet gekund.

We eten heerlijk op het strand met een cocktailtje en een biertje. Morgen met licht de omgeving maar eens verkennen!

1Dinsdag 28 februari 2012

Het heeft vannacht flink geregend en ook vanochtend plenst het nog flink. Met het ontbijt laten de eerste zonnestralen zich al weer zien. We zitten in een baaitje, pal aan het strand en het is duidelijk een meer toeristisch oord.

Na even met het thuisfront gemaild te hebben gaan we heerlijk wat lezen, relaxen op en strandbedje. Het is redelijk bewolkt maar in de namiddag wordt het weer helemaal zonnig.

OlifantenritSamen met Neeltje & Erwin gaan we op pad voor een olifantentrekking in het regenwoud. Een geweldige tocht. Jeroen mag een groot gedeelte van de tocht voor op de kop van de olifant zitten. Onderwijl  maakt onze begeleider lopend met het fototoestel van Jeroen allerlei foto’s van ons tweetjes op de olifant. Onderweg doet de olifant zich te goed aan alle planten en bomen die hij  tegenkomt. SchommelPalmstrandHet is soms wel oppassen met de takken.Bijzonder is ook met blote voeten op de olifant die dikke wat schurende huid te voelen. Al met al een mooie ervaring. Bij terugkomst kopen we een schaal bananen om onze olifant “Rambo” te voeren. Het beest laat zich gemakkelijk aanraken, vindt het allemaal wel prima.

Bij ons hotel angekomen zijn we helaas net te laat voor een mooie zonsondergang. s’ Avonds weer heerlijk op het strand gegeten met Liesbeth & Andre.

1Woensdag 29 februari 2012
Resort Vissen Koraal
Koraal Zee-egel chelpjes

Een heerlijke laatste stranddag. Na het ontbijt vertrekken we met een boot naar een nabij gelegen eilandje om daar vanaf het strand een paar uurtjes te snorkelen. Het koraal is beperkt en weinig kleurig maar dit geldt niet voor de vissen. Gevarieerd en zeer kleurrijk. In de namiddag gaan we samen met Anke & René voor een Thaise massage op het strand. Jeroen en ik kiezen voor de oliemassage. Het is weer heerlijk!

StrandTussendoor zonnen we nog wat en om half zes strijken we met een wijntje neer op het strand voor de zonsondergang om ons enkele uurtjes later een paar meter te verplaatsen voor het eten. Even als eerdere avonden krijgen we in het pikkedonker weer een optreden van enkele jongens die met opzwepende muziek een spektakel laten zien met draaiende vuurstokken en -ballen. We genieten dan ook met zijn allen enorm van ons laatste avondje strand!

1Donderdag 01 maart 2012

Nog een ontbijtje aan het strand en dan op pad richting Bangkok. Uiteraard eerst weer met de ferry voor de oversteek naar het vaste land. De rit naar Bangkok is saai, lang en duurt uiteindelijk zeven uur met een paar tussenstops bij bezinestations.

Wat BowomnetWat BowomnetKanaalIn Bangkok logeren we in het relatieve luxe Viengtai hotel, niet direct passend in het straatbeeld midden in de uitgaanswijk van Bangkok en dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Na een douche maken we nog een kort rondje naar o.a. Wat Bowomnet. We eten wat in een van de straatjes, nog even internetten en nemen nog een afzakkertje op het terras tegenover ons hotel.

Op tijd naar bed want morgenochtend worden we al om half  zeven opgehaald voor onze fietstocht door Bangkok  [Co van Kessel].

1Vrijdag 02 maart 2012

Vroeg op voor de fietstocht door Bangkok. Allereerst worden we naar de plek gebracht waar we onze fietsen oppikken. Een hotel vlakbij China Town.

Fietstocht
Longtailboat
Varaan
FietstochtWat KanlayanimitWat KanlayanimitWat KanlayanimitTempel
LandbouwTempelHeilige vissen

De tocht van een halve dag laat ons in korte tijd kennis maken met vele facetten van het leven in Bangkok. Heel Bangkok bruist en leeft op straat. Via de smalste steegjes doorkruisen we Chinatown, maar ook het platteland aan de overzijde van de rivier Chao Phraya. We varen met een longtailboot, waar ook de fietsen op gaan, door allerlei zijriviertjes. Het doet een beetje aan als het Venetie van het Oosten.

We bezoeken Wat Kanlayanimit met de grootste klok van Thailand. Ook passeren we een schooltje waar de kinderen naast gratis onderwijs ook gratis voedsel krijgen wat betaald wordt door de koning. Zo starten ze de dag met gratis pakjes melk.

Liggende BoeddhaWat Pho

Wat Pho Wat Pho
Boeddha Keizer

Na deze fantastische begeleide fietstocht nemen we nog even kort een koffiebreak en gaan we met de reguliere bootlijn naar Wat Pho naar de rustende 46 meter lange en 15 meter hoge Boedha met een nabij gelegen prachtig tempelcomplex. We dolen daar ruim twee uur rond en vinden het daarna wel genoeg voor vandaag. We nemen de bootlijn welke het dichtst bij ons hotel stopt, drinken wat en kopen nog een laatste souveniertje en gaan heerlijk douchen.

 

 

Bord?Nog even wat relaxen voor ons gezamenlijk afscheidsdiner en dan zit het er echt op! Op de luchthaven wacht ons nog een ongename verrassing. Annelies mag niet mee met de vlucht. Haar ticket staat op een dag eerder en de vlucht zit vol. Gelukkig voor haar komt er iemand niet opdagen en kan ze op de valreep nog mee.

1Zaterdag 03 maart 2012

Om 3.00 uur in de nacht vertrekken we vanuit Bangkok om 13 uur later, 10.00 uur Nederlandse tijd weer veilig te landen op Schiphol. Thailand & Cambodja, een veelzijdige, zeer afwisselende reis met vooral een super vriendelijke bevolking. Ook het heerlijke weer, het lekkere eten en een leuke groep hebben bij gedragen aan deze voor ons zeer geslaagde vakantie.

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2012
Bangkok Khao Yai Sa Kaew Aranyaprathet Battambang Siem Reap Phnom Penh Kampot Sihanoukville Kirirom National Park Koh Chang