Cuba
(Reisverslag)

 

   

 

dag
datum
Planning
01
vr.16.06.06 Amsterdam - Havana
02
za.17.06.06 Havana
03
zo.186.06.06 Havana
04
ma.19.06.06 Havana - Pinar del Rio
05
di.20.06.06 Pinar del Rio
06
wo.21.06.06 Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos
07
do.22.06.06 Cienfuegos - Trinidad
08
vr.23.06.06 Trinidad
09
za.24.06.06 Trinidad - Camagüey
dag
datum
Planning
10
zo.25.06.06 Camagüey - Sierra Maestra nationaal park
11
ma.26.06.06 Sierra Maestra NP
12
di.27.06.06 Sierra Maestra NP - Santiago de Cuba
13
wo.28.06.06 Santiago de Cuba
14
do.29.06.06 Santiago de Cuba - Santa Clara
15
vr.30.06.06 Santa Clara - Varadero
16
za.01.07.06 Varadero
17
zo.02.07.06 Varadero - Havana, vlucht naar Amsterdam
18
ma.03.07.06 aankomst Amsterdam
Havana Pinar del Rio Cienfuegos Trinidad Camagüey Sierra Maestra Santiago de Cuba Santa Clara Varadero

 

Vrijdag 16 juni 2006

Met de trein vertrokken om 07.10h richting Schiphol. We moesten ons 2,5 uur van tevoren melden bij de Djoser-medewerker om ons ticket op te halen. Inchecken kon voor het eerst via de "Self service check-in". Even een ander plaatsje uitgezocht voor de lange vlucht, want ik wil altijd graag aan het gangpad zitten voor extra beenruimte.
Met een vertraging van een half uur vertrokken we met een toestel van Air France naar Parijs CDG. Daar moesten we met een bus het halve vliegveld over om bij ons toestel voor Havana te komen. Door deze lange rit en de vertraging was de wachttijd voor het boarden minimaal.
Luchthaven HavanaOm even over 20.00h landden we op Havana. Daar werden we geloodst naar de immigratiedienst om daar met enig geduld, twee uur later, en met een stempel op je visum de vrije wereld in te lopen.
Even contant geld wisselen bij de bank, want pinnen is hier nergens mogelijk. Onze reisbegeleider Jan v.d. Stoep stond ons al op te wachten en de bus met onze vaste chauffeur voor de gehele vakantie, Ruben, bracht ons naar ons eerste hotel Park View.
Een net hotel met hoge plafonds. We kregen hier ons welkomstdrankje, een Daiquiri Frappé (met rum en ijs), heerlijk, en later een broodje ham-kaas met een biertje. Keuze bestond uit een licht biertje, Cristal, of een zwaarder biertje, Bucanero.
Het was een lange dag, dus om 23.00h ben ik lekker gaan slapen. Ik hoefde de kamer niet te delen, want de anderen hadden een éénpersoonskamer geboekt.

Zaterdag 17 juni 2006
José MartíDe dag begon met een introductie van Jan boven in het hotel. Hiervandaan hadden we een mooi uitzicht over de stad en kwamen we tot de ontdekking dat het hotel niet al te ver van de kust af lag. Jan gaf ons vervolgens een rondleiding door oud-Havana. Dit bereikten we via Paseo del Prado en het beeld van José Marti.
Cubaanse sigaarPlaza Vieja
BoekenmarktPlaza de la Cathedraa
Via allerlei straatjes kwamen bij een oude apotheek, waar alle medicijnen in diverse glazen potten konden worden bekeken. Vervolgens verschillende pleinen bezocht waaronder; Plaza Vieja, Plaza de San Francisco, Plaza de Armas en Plaza de la Cathedraal. Bij deze laatste lag volgens de verhalen ooit Columbus. In deze kathedraal hing daar nog een gedenksteen van.
Vervolgens even op een terras gezeten om twee Mojito's achterover te slaan. Een lekkere cocktail van witte rietsuiker, limoensap en een takje munt, uiteraard aangevuld met een grote hoeveelheid rum. Daarna kregen we wel wat trek, dus zijn we een sandwich gaan eten. Ditkeer koos ik voor de pollo; kip.
's Middags ben ik met Teun, Femke & Maarten naar het Capitool gegaan. De kaartverkoopster was er niet, en de kaartjesknipster wilde ons niet helpen, want dat was immers haar taak niet. Dat werd dus even wachten. De inrichting van het Capiool was wat sober en viel me dus aardig tegen. Op het buitenterras een leuk uitzicht over het plein met uitzicht op de oude Amerikaanse auto's, oude Nederlandse stadsbussen en lokale camello (kameel) bussen. Deze laatste reden van de buitenwijken van Havana naar het centrum. Het begrip vol kennen ze hier niet, want er werd aardig geperst om de deuren dicht te krijgen! Hier nog even een vers papajasapje gedronken op het terras.Capitolio
Hierna zijn we weer de stad ingelopen om vervolgens bij El Foridita, één van de stamkroegen van Hemingway, een daiquiri te drinken.El Foridita
Terug naar het hotel om daar de rest van de groep op het terras te ontmoeten. Daar de volgende Cubaanse cocktail genomen; de Cuba Libre.
Op mijn opgeruimde kamer hadden de kamermeisjes een mooi hart gevouwen van mijn handdoek. Zonde om te gebruiken! Toch de keuze gemaakt om even te gaan douchen. Niet alleen, maar met een onuitgenodigde kakkerlak. Hoeveel zouden er hier rondlopen?
Om 20.00h hadden we afgesproken om gezamenlijk te gaan eten in de stad met een optreden van een Flamengo-dansvoorstelling. FlamengoVoordat het eten kwam was het inmiddels 22.45h geworden. Een tweede drankje bestellen leek ook niet zo makkelijk. Wat een heerlijkheid toch dat alles van de staat is! Ik kreeg als laatste mijn eten. Ik had goed doorbakken, vanwege de bacteriën, biefstuk besteld. Mensen die "medium" hadden en eerder kregen, kregen doorbakken. En ik kreeg tot verbazing "medium". Hij smaakte heerlijk.
Zondag 18 juni 2006
Na een lekker ontbijt in het hotel (ontbijt was gedurende de hele vakantie inbegrepen), vertrokken we met de bus naar nieuw-Havana. Hier bezochten we de begraafplaats, Begraafplaatswelke enorm groot was. Het leek wel een kompleet dorp. Er is maar één begraafplaats voor heel Havana. Vandaag was het vaderdag, dus extra druk met bezoekers. De uitvaarten ging ook continue door. Elke 5 minuten werd er weer een nieuwe kist aangevoerd in een krakkemikkige lijkwagen, al dan niet aangevuld met taxi's die dienst deden als volgauto. Hier waren zo'n 600.000 graven en 100.000 grafstenen. De begraafplaats was zo groot dat de straten echte straatnamen hadden gegeven.
Vervolgens zijn we met de bus verder gereden naar het park waar ooit John Lennon had gezeten op een bankje. Hier had men tegenwoordig een bronzen beeld van John zittend op een bankje geplaatst. Uiteraard moest iedereen met hem op de foto.
We zijn even cappuccino gaan drinken in Hotel Nacional. Een mooi hotel gelegen aan de kust, welke nog gescheiden werd door een drukke randweg. In dit hotel verbleven veel beroemde gasten.
Amerikaanse Ambassade
Malecón
Ondergaande zon

Met de bus over deze randweg verder gereden langs de Amerikaans ambassade. Als protest tegen de Amerikanen hadden de Cubanen tientallen zwarte vlaggen opgesteld, voor elke misdaad dat Amerika zou hebben gepleegd in de ogen van Cuba, pal tegenover de ambassade. Tevens stonden er een aantal protest borden, waarop Bush niet al te sympathiek werd afgebeeld.
Bacardi-gebouw
Paladares
Che GuevaraWe werden weer afgezet bij ons hotel Park View. We zijn lopend met een groepje naar oud Havana gelopen om daar op Plaza de Armas wat te gaan eten. Leuk restaurant met een gezellig binnenpleintje en uiteraard weer met live-muziek. Vervolgens teruggeslenterd langs het water en door oude straatjes. Bij het hotel nog op het terras gezeten om wat te drinken om daarna te genieten van een welverdiende douche. Helaas koud!
's Avonds gingen we eten in een paladares, een klein particulier restaurant bij de mensen thuis. We konden hier op het balkon zitten om te genieten van de zonsondergang. Het was wat druk, want normaliter mogen er niet meer dan twaalf personen eten in zo'n restaurant, maar wij waren al met z'n 21-en. Daarnaast was er een dubbele boeking, zodat er ook nog een groepje van 6 bij kwam zitten. Hier heb ik kreeft gegeten.
Na het eten zijn we teruggeslenterd over Prados en toen nog een bar met dansvloer binnengegaan. Eerst was het karaoke, maar later kon er gewoon worden gedanst of de salsa worden geleerd. Waarom zijn wij toch zo stijf gebouwd?
Maandag 19 juni 2006
José Martí-monumentChe GuevaraOm 08.30 vertrokken we uit ons hotel om westwaarts te keren richting Pinar del Rio. Allereerst zouden we nog een stop maken op Plaza de la Revolution. Maar omdat hedenochtend in de krant stond vermeld dat het plein volledig werd afgesloten voor een bepaalde gebeurtenis, konden we er alleen langzaam langsrijden. Even wat foto's vanuit de rijdende bus gemaakt van het José Martí-monument met het beeld van hem er voor. Tevens moest het portret van Ernesto Che Guevara op de gevel van het ministerie van binnenlandse zaken nog op de foto. Voordat we Havana uitreden, zijn we nog even bij de Djoser-agent langsgereden, omdat Jan nog wat moest verrekenen. Later in de middag zijn we nog gestopt in Soroa, Hier heb ik, terwijl anderen naar de Saltón waterval zijn gegaan, de orchideeëntuin Orquideario bezocht. Hoewel het niet het juiste seizoen was, stonden er toch aardig wat orchideeën in bloei. Tevens was het mangofruit rijp, zodat deze direct na het schillen kon worden opgegeten. Hier kreeg ik goede uitleg over de verschillende planten en bomen van een engels sprekende gids, die precies wist te vertellen waar deze planten en bomen oorspronkelijk vandaan kwamen. Grappig is dat de Cubaanse benaming van diverse plantensoorten gelijk, of letterlijk vertaald, is aan de Nederlandse benaming.Orchideeëntuin Orquideario
Hier ook gegeten in het restaurant. Ik had gekozen voor de plaatselijke topper; "oude kleren". Draadjesvlees speciaal gekruid in een lekkere saus. Het recept heb ik inmiddels dus dat wordt nog eens uitproberen.
Vervolgens zijn we doorgereden naar ons hotel, of beter gezegd onze huisjes. Villa parc Aguas Clares lag een stuk buiten de stad, ten noorden van Pinar del Rio. Leuk terrein met allemaal huisjes en een mooi zwembad. Ook hier werden we verwelkomd met een welkomstdrankje. Allereerst even en uurtje gezwommen om vervolgens nog een uurtje te gaan paardrijden. Eerder waren Paul, Lucie & Daan geweest. Ik ging samen met Heleen, Aline & Hans. Leuke omgeving, jammer dat we niet los mocht lopen. Bij terugkomst hadden we geen water in ons huisje. Wat later zou blijken is dat we ons gehele verblijf hier zonder water moesten doen, de ander huisjes hadden nergens last van. Volgens de Cubaanse eigenaar zou het direct worden verholpen, maar bij de Cubaan is morgen morgen: mañana mañana; nooit dus!
Villa parc Aguas ClaresGezamenlijk gegeten in het restaurant van het verblijf. Ik at dit keer een hamsteak. Gewoon een dikke plak ham uit de koekenpan.
Na het eten kon er Salsa-les worden genomen. Hier heb ik met Femke de basis stapjes van deze swingende dans geleerd. Het was erg warm, dus tijdens de lessen kwam het zweet overal uit zetten.
Dinsdag 20 juni 2006
Vanochtend nog steeds geen water dus om 07.00h even een duik en een douche genomen bij het zwembad. Ontbeten werd er om 07.30h in het restaurant van het park. Vandaag zouden we een excursie maken naar Valles de Viñales Mural de la Prehistoria om daar een wandeling te maken tussen de mogotes, kalksteen formaties.
OssenValles de Viñales
OssenTabaksboer
We maakten een wandeling met een gids om de Mogote Dos Hermanas, waar tevens de muurschildering van Leovigildo González, Mural de la Prehistoria kon worden bekeken. Een leuke wandeling door de tabaksvelden en veel fruitbomen, waaronder de mango, avocado, papaja en banaan. Tevens de boom bekeken waar de sambaballen van worden gemaakt, en de zogenaamde "tourist tree", waarvan de stam aardig aan het vervellen was.
Lopend zijn we toen een tabaksschuur binnengelopen, om te zien hoe het drogingproces in zijn werk ging. Wisselend werden de bladeren geoogst, begonnen werd met de topbladeren. De onderste bladeren waren van slechte kwaliteit omdat deze vaak in aanraking zijn geweest met de grond en dus rotten of aangevreten zijn door ongedierte. Bij een bezoek aan een gezin kregen we nog ananassap aangeboden en hele sterke koffie. Tevens kon hier sigaren worden gekocht, wat een aantal van de groep dus ook deed.Rum
Met de bus langs het hotel gereden om naar Viñales te rijden. Hier kon geld worden gewisseld bij de bank en inkopen worden gedaan in de plaatselijke supermarkt. Tevens hebben we in het dorp een rum bottelarij bezocht. De flessen werden handmatig schoongemaakt en op de band gezet. Vullen ging zowaar machinaal en de etikettering werd weer handmatig gedaan. Evenals het verpakken in dozen. In het winkeltje ernaast kon verschillende soorten rum worden geproefd. Wij kregen de keuze uit één soort!
Live muziekTerug in het Villa Parc even gezwommen. Naast het zwembad zouden we een barbecuebuffet hebben met live-muziek. Eten was heerlijk en de muziek was erg gezellig.
Woensdag 21 juni 2006
Nog steeds geen water deze ochtend, dus eerst om 07.00h naar het zwembad. Om 08.00h vertrokken we voor een lange reisdag richting Havana om door te rijden naar Cienfuegos. In Havana moesten we op zoek naar een tankstation die nog brandstof verkocht. Na drie pompen te hebben gehad werd het toch wel wat precair. Bij het vierde station konden we "via de achterdeur" de tank van de bus vullen met een aantal litertjes diesel via een jerrycan. Uiteraard werd er wat gelekt, maar dat is in Cuba niet zo'n probleem.
VarkensbaaiMuseon de GirónBij de varkensbaai, waar de Amerikanen in 1961 Cuba probeerden te overvallen, hebben we geluncht. De kok was dol op frituren, zo konden we kiezen uit gefrituurde kip, gefrituurde krokodil, gefrituurde kreeft en gefrituurde vis. Elk gerecht smaakt ongeveer hetzelfde, of had iets weg van het voorgaande gefrituurde gerecht; jammer. Tevens hier een aantal mooie plaatjes kunnen schieten van de mooie baai met strak blauw water.
Vervolgens zijn we doorgereden naar Playa Girón. Hier is het de Amerikanen wel gelukt om aan land te komen. Na drie dagen moesten de Amerikanen opgeven en trokken zich terug. Het leger van Cuba onder leiding van Castro zelf kreeg voldoende steun van zijn lokale bevolking, iets waar de Amerikanen niet op gerekend hadden.
We bezochten hier een klein museum waar veel foto's van deze periode waren tentoongesteld.
Met de bus reden we verder naar Cienfuegos. Daar hebben we het stadje bezocht met het mooie plein Parque Martí, met daaromheen het provinciaal museum, de Kathedraal, Teatro Tomás Terry en Palacio Ferrer. Ook hebben we hier wat gedronken, met uiteraard live-muziek. De "Guantanamera" klinkt overal! Aan de kust hebben we nog even Palacio de Valle bezocht. Tegenwoordig is in dit prachtige gebouw een restaurant gevestigd.Nul-kilometer in Parque MartíTeatro Tomás TerryTriomfboog
Na dit bezoek zijn we doorgereden naar ons hotel Villa Guajimico dat halverwege Cienfuegos en Trinidad was gevestigd. Leuke huisjes aan een baai met een mooi zwembad gevuld met zout zeewater met een mooi uitzicht over de baai. Heerlijk zo'n werkende douche in je eigen huisje! Snel gegeten in het restaurant. Het buffet was inbegrepen in de reissom.
Donderdag 22 juni 2006
Villa GuajimicoVerlaten strandjeCeiba boomKrabVanmorgen lekker kunnen uitslapen, hoewel het wel erg warm was. Met de airco de hele nacht op vol vermogen, werd het niet kouder dan 29 graden in de kamer.
Met Jos, Paul, Teun en een gids een wandeling gemaakt naar de grotten. Onderweg ver boven de zee, vele mooie krabben gezien en diverse kleuren. Meestal verraden ze zichzelf door te bewegen. Na een mooie wandeling moesten we een wat steilere afdaling doen. Hier spontaan uit de broek gescheurd, zodat deze bij terugkomst in het huisje meteen kon worden weggegooid. Een mooi uitzicht hadden we hier op een mooie baai, met een mooi zandstrand. Onderlangs liepen we een stuk terug richting het park, totdat we bij de ingang van de grotten kwamen. Leuke grot met diverse stalactieten en stalagmieten. Inmiddels had een hond zich bij ons groepje aangesloten, die geen enkel probleem had om over het oude koraal te lopen. De uitgang van de grot was weer boven, waar we via hetzelfde pad weer terugliepen naar het park. Vanaf boven nog een mooi uitzicht op ons zwembad, waar de anderen van de groep, die snel terug waren van het snorkelen, al in lagen.
GrotSnel een andere broek aangetrokken en een kipsandwich besteld. Nadat deze verorberd was, nog snel even een duik genomen in het zoute zwembad, om vervolgens op blote voeten over het kokend hete asfalt terug naar het huisje te lopen.
Snel alles inpakken om met de bus te vertrekken naar onze volgende overnachtingplaats; Trinidad. Via een garnalenkwekerij langs de kust, reden we richting Trinidad, wat een kort stukje was. Het hotel, Finca Maria Dolores, lag buiten de stad en bestond wederom weer uit huisjes, deze keer erg groot, met keuken, eettafel, salontafel en twee bedden, en uiteraard buiten een zwembad. Het zwembad was dit keer weer normaal met zoetwater gevuld en je kon in het water aan de bar zitten.
Na het avondeten, wat hier inclusief was, zijn we met de bus naar de stad gegaan. Daar zijn we naar de muziek gaan luisteren bij Casa de la Musica, wat gelegen was aan een lange trap. Hier werd door de lokale bevolking aardig gedanst. Vanwege het carnaval was het niet erg druk.
Lopend zijn we weer terug naar het hotel gegaan.
Vrijdag 23 juni 2006
Hotel Finca Maria DoloresStrand TrinidadNa het ontbijt zijn we met de bus naar het strand, wat een stuk buiten de stad lag, vertrokken. Hier hebben we 1 uur onszelf kunnen vermaken. Langs de kust zag je vele vissen door het heldere water zwemmen. Een mooi strand waaraan diverse luxe ressorts waren gelegen.
Vervolgens zijn we naar de stad gereden, om deze te bezichtigen. Souvenirs gekocht en tevens de eerste mogelijkheid voor het internet. Even een kaart van een uur kopen voor 6 CUC (ongeveer 5,5 €uries). De verbinding was niet erg snel, maar gaat in ieder geval een stuk sneller dan de post, welke er weken over zou doen.
In de stad kwam ik Maarten & Femke en Eric & Jana tegen. Daar even mee opgelopen om vervolgens te gaan eten. Jana wilde niet echt, zodat zij naar een supermarkt zijn gegaan. Met zijn drieën heerlijk buffet gegeten wat bestond uit zowel warme als koude gerechten. Lekker als toe nog een heerlijk ijsje gegeten. Snel eten, want voordat het bij je mond was, was het al gesmolten.
LocalMet de bus terug naar het zwembad, om daar nog even in te kunnen liggen. Donkere wolken trokken zich samen, en de lucht werd tevens zwart van de gieren. Opeens begon het keihard te regen voor ongeveer een uur. Even gaan douchen om in het restaurant daarna nog wat te lezen.
Na het avondeten zijn we wederom vertrokken naar de stad om te genieten van de muziek. Vanavond was het nog rustiger dan gisteravond.
Zaterdag 24 juni 2006
Toren van IznagaPlantershuisOpenbaar vervoerVandaag een reisdag met onderweg een aantal leuke stops. Na het ontbijt en inladen van de bus zijn we vertrokken richting Camagüey. Ongeveer 10km vanaf het hotel hadden we een mooi uitkijkpunt gevonden over Valle de los Ingenios, vallei van de suikerrietmolens. Na een fotostop van ongeveer een half uur reden we door naar Manaca Iznaga-plantage, waar vroeger vele slaven leefden die op de suikerrietplantages werkten. Het plantershuis en de klokkentoren staan zijn nog makkelijk te vinden in dit dorp. We hebben hier zelf suikerrietsap kunnen persen met behulp van een grote suikerrietmolen, die vroeger door slaven werd aangedreven. Het sap smaakte lekker, niet te zoet, en gaf goed tegen de dorst.
Vervolgens reden we door naar Sancti Spíritus, een dorp met de status van "nationaal monument". Hier hebben we een tijd rond kunnen lopen, door zowel het nieuwe als het oude gedeelte van het dorp. Als eerste liepen we via de oudste kerk van Cuba, Parroquial Mayor del Espirítu Santo, langs het museum en het theater naar de Yayabo brug die over de gelijknamige rivier liep, waar vele schildpadden in zwommen. Verboden voor...Sancti SpíritusNa te zijn omgekeerd zijn we richting het oude gedeelte gelopen, herkenbaar aan de "kinderkopjes" bestrating. De huizen veelal gekleurd en de straatjes liepen van hoog naar laag en omgekeerd.
Waar we zijn gedropt, hadden we afgesproken om daar in het restaurant onze lunch te nuttigen. Ik heb hier gekozen, wederom weer voor de "oude kleren". Ook deze keer smaakte het weer goed. Tijdens de lunch uiteraard weer een schitterend muzikale voorstelling, dit keer van de band met de naam Rompesaraguey.
Live muziekNa te hebben afgerekend zijn we met de bus vertrokken naar Camagüey, een grotere stad met ons hotel iets buiten het centrum. Er was carnaval, dus er was een hoop levendigheid en muziek op straat. Na een lekkere douche (tussen 07.00-09.00h en 19.00-21.00h was er warm water) zijn we met tien fietstaxi's door de stad gescheurd om diverse bezienswaardigheden te bekijken. Zo kwamen we langs Plaza de los Travajadores, Teatro Principal, Plazuela de la Bedoya waar allemaal beelden stonden, Parque Agramonte, Plaza Luces en tot slotte Plaza San Juan de Dios, hier hebben we gezamenlijk gegeten. De rijst met bonen went nog niet echt!
Na het eten gingen er een aantal naar het hotel terug. Ik ben nog met een groepje ergens wat gaan drinken. De muziek was wat rustiger en niet echt Cubaans. Daarna zijn we lopend terug naar ons hotel Puerto Principe gegaan, waar we na een lange dag om 00.45h aankwamen.
Zondag 25 juni 2006
Plaza LucesParque AgramonteVanochtend nog even lopend de stad ingegaan om nog wat foto's te maken met daglicht. Gisteravond op de fiets was het eigenlijk iets te donker. Helaas niet alles kunnen vinden. Het theater en Plazuela de la Bedoya kon ik helaas niet vinden, mede omdat ik niet meer uit mijn hoofd wist hoe het plein heette. De overige bezienswaardigheden heb ik in andere volgorde afgewerkt. Later kwam ik Femke & Maarten nog tegen en hebben we gezamenlijk nog wat belegde broodjes gekocht voor onderweg. Jan was hier ook aanwezig, evenals Hans & Aline. De broodjes kaas werden uiteindelijk broodjes met pittig gekruid gehakt.
Snel terug naar het hotel, want we zouden een uur eerder vertrekken naar Sierra Maestra, om daar de WK-voetbalwedstrijd Nederland-Portugal nog live mee te maken.
Che GuevaraBloemNa een lange rit met een aantal stops kwamen we om iets na 15.00h aan in het park. Er was één televisie aanwezig meer die zat achter slot en grendel. Even paniek, maar na een kwartier konden we toch nog de wedstrijd bekijken.
Na een teleurstellende uitslag werden we welkom geheten in dit park en kregen we de sleutels van onze nieuwe huisjes.
's Avonds bleven we hier eten, want ook hier was het bij de reis inbegrepen. We konden kiezen uit drie soorten gerechten, maar om het zichzelf makkelijker te maken, werden alle gerechten op kleine schaaltjes op tafel gezet, waar je zelf vanaf kon scheppen. Alles ging tot de laatste korrel op; was het wat aan de weinige kant?
Maandag 26 juni 2006
Opweg naar Comandancia de la PlataVannacht niet zo goed geslapen. Erg aan de diaree en braken. Toch besloten om met de groep mee te gaan om in de laadklep van een truck te rijden naar Alto del Naranjo op 950m. Bepakt met ORS en Loperamide, in de laadbak geklommen. Een stijl pad die stapvoets met de truck werd genomen bracht ons op een mooi uitkijkpunt. Eenmaal bovengekomen moesten we nog ruim een uur lopen naar Comandancia de la Plata, Castro's hoofdkwartier uit de jaren vijftig. Vandaag was het wat bewolkt en niet al te warm, waardoor vandaag perfect was om te lopen. Na iets minder dan een half uur kwamen we bij een boerderijtje waar we onze fotocamera's moesten inleveren. De Comandancia mocht niet gefilmd of gefotografeerd worden. Omdat ik hier bij het boerderijtje brakend aankwam, heb ik besloten om niet verder te lopen. Ik wist niet of ik hierna zou opknappen, en wat voor weg ik nog tegen zou komen. Zou het erger met me worden, moest ik ook nog terug lopen. Terwijl de anderen drie kwartier verder liepen, paste ik op de toestellen en kon zo een beetje bijkomen. Wat foto's gemaakt van de pauw die daar stond te ponken en tevens mijn twee broodjes opgegeten.
Lopend naar Comandancia de la PlataPauwNa een kleine twee uur kwam de groep weer terug. Wat ik heb gemist weet ik niet precies, omdat er geen foto's gemaakt zijn. Op internet is ook eigenlijk niets te vinden van deze tijd. De groep kwam in ieder geval niet terug met grote enthousiaste verhalen.
Vervolgens moesten we even teruglopen naar het uitkijkpunt. Het lopen ging gelukkig goed. Bij de truck nog een cola gedronken, zodat er ook weer wat suikers in het lichaam kwamen. De weg naar beneden met de truck ging weer stapvoets. Ik was blij toen we weer bij onze huisjes aankwamen.
Ik ben even lekker gaan douchen en op bed gaan liggen. 's Avonds nog wel warm gegeten, maar ik bleef even aan de droge witte rijst. Na het eten kwam er weer een band spelen. Ik ben toch maar vroeg in bed gekropen.
Dinsdag 27 juni 2006
Live muziekLa BayamesaNa wederom een slechte nacht, met doorlopend toiletbezoek, de bus ingestapt met een aantal geslikte pillen in mijn maag. We vertrokken richting Santiago de Cuba met een aantal tussenstops onderweg. Als eerste stopten we in Bayamo, waar we eerst een Tropical Show kregen van wederom een muziekband; Apareció el tumba'o, waar ik tevens de cd van heb gekocht. Na dit optreden kon het dorpje worden bekeken. Gelukkig was ik aardig opgeknapt, zodat ik naar Plaza de la Revolución (in welk stadje hebben ze geen plein met deze naam) ben gelopen. Hier stond het standbeeld van Carlos Manuel de Céspedes en een monument dat gewijd is aan het nationale volkslied. Hierna nog even naar Parroquial Mayor de San Salvador, de kerk, gelopen om deze te bezichtigen. Een mooie kerk die juist op dit moment werd opgeknapt. Zowel buiten als binnen stonden een aantal steigers opgesteld.Basilica de Cobre
Na wat rond te hebben gelopen ben ik even in het park gaan zitten, voordat we met de bus verder trokken richting El Cobre. Hier hebben we de Basilica de Cobre, de beroemdste kerk van Cuba, bezocht, die ver van tevoren al was te zien tegen de bergen.
We reden verder naar Santiago de Cuba, waar we als eerste het monument voor generaal Maceo bezochten op wederom Plaza de la Revolución. monument voor generaal MaceoNa een korte stop reden we door naar ons luxe hotel San Juan, naast de dierentuin net buiten het centrum.
's Avonds met de bus naar de stad gegaan om daar weer in een paladar, bij de lokale mensen thuis, te gaan eten. Omdat we met een grote groep waren duurde het eten wat lang. Één tafel kreeg te eten, de andere tafel, waar ik aan zat, moest wachten. De televisiesoap was belangrijker dan de klanten, zodat we hier even op moesten wachten. Ik had kip besteld, die ik niet geheel opkreeg. Met twee grote taxi's zijn we terug naar ons hotel gebracht.
Woensdag 28 juni 2006
Castillo del MorroCastillo del MorroRedelijk bijtijds voor de grote warmte vertrokken we na het ontbijt met de bus naar Castillo del Morro, wat zo'n tien kilometer buiten de stad aan de kust was gelegen. Dit mooie fort wat op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO, werd gebouwd in 1637 en duurde tot 1700. Het diende als verdediging van de stad tegen de piraten. Vijfenzeventig jaar later werd het een gevangenis en in 1898 werd het wederom weer een vesting.Cathedral de la Asuncióm
Na dit bezoek reden we met de bus langs de baai van Santiago weer terug naar de stad. Op het terras van Hotel Casa Grande naast Cathedral de la Asuncióm namen we een drankje en vervolgens afscheid van Diego die met een nachtbus terug naar Havana ging om daar na een stage bij Jan zelf een eigen groep te begeleiden.
Met een groepje naar de bank gelopen om daar wat geld te wisselen. Omdat Teun zijn paspoort niet bij zich had, heb ik even voor hem ook geld gewisseld. Vervolgens wat door de stad geslenterd om terug te keren op Parque Céspedes. Met een klein groepje het museum Ambiente Histórico Cubano, gelegen in Casa de Diego Velázquez, ingegaan. MuziekantVrouwDit is het oudste gebouw van Cuba en wordt onderhouden door steun van de Europese Gemeenschap. Een mooi gerestaureerd huis waar zowel de Engelse als de Franse, de Spaanse en de Cubaanse stijl is terug te vinden.
Na wederom weer wat verfrissends te hebben gedronken zijn we naar de trap van Padre Pico gelopen. Het geheel viel een beetje tegen, zodat we besloten om met een taxi terug te keren naar het hotel. Ik ging wat later want ik wilde eerst nog even wat e-mail versturen.
Met de cocotaxi, een gele drie-zitsscooter, naar het hotel gegaan om daar wat te drinken bij het zwembad. Even later begon het te onweren en keihard te regenen. De stroom viel zelfs uit in het huisje.
's Avonds bij de Italiaan in het hotel gaan eten. Spaghetti was veel, maar smaakte goed.
Donderdag 29 juni 2006
Niño de la BotaVoor het eerst vroeg op deze vakantie. Vandaag stond een lange rit op het programma naar Santa Clara. Om 06.45h moesten we de bus inladen, om vervolgens te ontbijten. Na het ontbijt nog even snel naar het toilet om in te stappen voor de lange rit. Om 07.30h reden we weg. We stopten onderweg op twee stops, waar we op de heenreis ook al waren gestopt. Ik knapte gelukkig aardig op, hoewel ik me deze ochtend slechter voelde dan voorgaande dagen.
De bus kon niet voor het hotel komen, zodat het laatste stukje gelopen moest worden. Een simpel hotel, Santa Clara Libre, waar de kogelgaten nog in de gevel zaten.
Omdat ik geen elektra op de kamer had heb ik geruild van kamer, wat me bijna een uur heeft gekost.
Vrijdag 30 juni 2006
Na het ontbijt wat genuttigd kon worden in het naast het hotel gelegen restaurant, zijn we lopend naar een sigarenfabriek gegaan. In een normaal straatje in de stad liepen we door een deur, waarachter een klein binnenplaatsje was gelegen. Toen we een tweede deur door gingen kwamen we terecht in de fabriekshal waar een paar honderd mannen en vrouwen in een ongekoelde ruimte, dicht tegen elkaar, met de hand sigaren aan het maken waren. De minder mooie bladen Tren Blindado-monumentdie geselecteerd waren op smaak en geur, waren voor het binnenwerk. Daaromheen ging dan een aantal dekbladen om de vorm van de sigaar te behouden. Het kopje, ook gemaakt van tabaksblad werd er op gelijmd met lijm dat geur- en smaakloos was. Vervolgens werden de sigaren geperst, op vochtigheid gecontroleerd en gesorteerd op kleur. Che GuevaraDoor dezelfde kleur in één doosje te doen, welke ook weer met de hand werden geëtiketteerd, kreeg het geheel de kwaliteit van de Cubaanse sigaar. Jammer dat er in deze fabriek niet gefotografeerd mocht worden!
Met de bus die inmiddels ook bij de fabriek was aangekomen, zijn we naar het Tren Blindado-monument gereden. Dit ontspoorde treindeel was ter nagedachtenis aan de door Che Guevara verongelukte trein met daarin soldaten van Batista en wapens die naar oost Cuba reden. De bulldozer die de trein deed ontsporen staat ook opgesteld bij dit monument.
Vervolgens reden we met de bus door en kwamen langs een beeld van Che waar diverse frappante delen in waren verwerkt. Zo kwamen er uit zijn lichaam kleiner poppetjes, liep er over zijn schouder een geit met kind en kwam er uit zijn riem een heel legertje mensen.
Net buiten de stad kwamen we bij het mausoleum met bijbehorend museum van Ernesto Che Guevara. Indrukwekkende muur, waarin alle namen van zijn kameraden met in het midden de naam van Che waarbij de herkenbare ster brandde. Het naastgelegen museum liet diverse persoonlijke dingen van Che zien, waaronder oude schoolspullen, foto's, kledingstukken en andere persoonlijke bezittingen. Ook hier mochten er geen foto's worden genomen. Op het Che Guevara-plein mochten er wel foto's worden genomen. Hier was een enorm beeld te zien van Che, met uiteraard een grote wapperende Cubaanse vlag.Monument Comandante Enesto Che GuevaraCubaanse vlag
Hierna zijn we doorgereden naar Varadero, een aaneenschakeling van luxe hotels en ressorts op een 20 kilometer lang schiereiland aan de noordkust ten oosten van Havana. Ons hotel, Acuazul, was gelegen aan het begin, in het oude gedeelte van Varadero. De meeste kwamen terecht in huisjes vlakbij het strand. Ik bleef met Jan achter in het hotel waar de bar en het zwembad waren. Omdat we als groep kozen om "all-inclusive" te gaan moesten we 15 CUC bijbetalen. Dit hield wel in dat alle maaltijden waren inbegrepen, onbeperkt gedronken kon worden, en onbeperkt hamburgers kon worden gegeten bij het zwembad. De bar bij het strand hoorde er ook bij, maar dat was voor de andere wel wat verder vanaf hun huisje.
Na even gelegen te hebben in het zwembad lekker gaan douchen op de luxe kamer op de bovenste etage. Een mooi uitzicht over de zee, die aan beide kanten van het schiereiland te zien was.
's Avonds werden we getrakteerd op variété, wat eigenlijk niet al te veel voorstelde.
Zaterdag 01 juli 2006
Varadero BeachTourNa uitgeslapen te hebben en genoten te hebben van het ontbijtbuffet ben ik in mijn eentje met de Varadero BeachTour, een toeristische hop-on-hop-off dubbeldekker (5 CUC), het schiereiland rondgereden. Vlak aan het einde heb ik daar nog een GrotGrotgrot bezocht, welke vergeven was van de vleermuizen die om je heen vlogen. Helaas had ik geen zaklamp mee, dus lopen ging al schuifelend vooruit. Daarna met de bus verder gereden naar Restaurante Américas, het voormalige Villa Xanadú, welke naast de golfbaan gelegen was. Na hier wat afgekoeld te hebben en wat te hebben gedronken op het terras met een prachtig uitzicht over de zee, weer met de bus vertrokken naar het hotel.Strand VaraderoVilla Xanadú
Na de lunch ben ik nog wat souvenirs gaan kopen, om het laatste geld op te maken. Tevens een aantal T-shirts gekocht en uiteraard een liter Havana Club rum gekocht om mee te nemen.
Daarna nog even naar het strand geweest om een duik te nemen in de zee. Wederom weer strak blauw helder water van een heerlijke temperatuur.
Na het eten konden we weer genieten van een spectaculaire show, met als deelnemers (of slachtoffers) Rik en Linda, en Ronald en Heleen. Zij moesten als koppel verschillende spelletjes tegen elkaar spelen. Ze vonden het zelf wel geslaagd geloof ik.
Zondag 02 juli 2006
Lijnbus naar...PolitiemotorGroepsfotoOp de toeristenmarkt het laatste geld uitgegeven. Een beetje overgehouden om nog wat voor onderweg en op het vliegveld te kunnen kopen. Tevens een laatste route gelopen door de straten van Varadero en langs de kust. Om 12.00h moest de sleutel worden ingeleverd van de kamer, zodat de bagage in het depot kon achterblijven. Nog even een lunch naar binnengewerkt voor het vertrek richting Havana.
Ruben, onze vaste chauffeur kwam ons weer ophalen van het hotel. Hij was een uur te vroeg, want hij wist nog niet dat we niet naar het plein van de Revolutie mochten in Havana. Volgens het busbedrijf waren we er al langsgereden, dus mochten we er niet nog eens heen.Piet Heijn
Om 15.00h vertrokken we zonder Femke & Maarten en Linda & Richard, want zij bleven nog 5 dagen langer aan het strand.
Onderweg gestopt bij een mooi uitkijkpunt waar de Bacunayagua-brug over het ravijn met daarin de Yumurí-rivier ging. Vele gieren hier ook weer in de lucht. Een heerlijke Piña Colada kon hier gedronken worden van verse kokosmelk.
Wat verder bij een baai nog even gestopt bij een bekende Nederlander. Hier stond het beeld van Piet Heijn die in 1628 een succesvolle aanval deed op de Spaanse Zilvervloot alhier.Bacunayagua-brugGier
Om 18.15h kwamen we aan op het vliegveld van Havana. Hier afscheid genomen van onze chauffeur, Ruben, en reisbegeleider, Jan. Snel inchecken bij Air France voor de vlucht naar Parijs en de airport-TAX betalen van 25 CUC. Nog even door de grenscontrole, wat uiteraard weer een aardige tijd in beslag nam. Achter de douane nog een laatste broodje gehaald.
Eenmaal in het vliegtuig, bleek dat deze lang niet vol zat. We moesten nog ruim een uur wachten want de Cubanen hadden inmiddels het vliegveld gesloten vanwege een 'belangrijk persoon', wie zou dat zijn? Om 21.30h vertrok eindelijk het vliegtuig met 1,5h vertraging.
Maandag 03 juli 2006
Na een lange vlucht, kwamen we uiteraard te laat aan op Parijs CDG. Ons toestel naar Schiphol Amsterdam, zou al bijna vertrekken. Aan het einde van de slurf werden we opgewacht en waren we allemaal omgeboekt voor een latere vlucht.
Om 15.15h landden we anderhalf uur later dan gepland op Nederlandse bodem. De bagage kwam gelukkig snel. Van iedereen even afscheid genomen om vervolgens naar de trein te spurten. Deze zou vertrekken om 15.48h. Ik stapte in en we vertrokken gelijk. Om 1700h was ik weer thuis.
Jeroen van Ammers, 2006