Zuid-Afrika & Swaziland
(reisverslag)
     

 

dag
datum
Planning
01
wo.18.11.15 vlucht Amsterdam - Johannesburg
02
do.19.11.15 Johannesburg - Sabie
03
vr.20.11.15 Sabie / Panoramaroute
04
za.21.11.15 Sabie - Timbavati
05
zo.22.11.15 Krugerpark (vanuit Timbavati) / game drive
06
ma.23.11.15 Krugerpark / game drive
07
di.24.11.15 Krugerpark - Hlane
dag
datum
Planning
08
wo.25.11.15 Hlane / game walk
09
do.26.11.15 Hlane - St.Lucia
10
vr.27.11.15 St.Lucia / Hluhluwe game drive
11
za.28.11.15 St.Lucia - Drakensbergen
12
zo.29.11.15 Drakensbergen
13
ma.30.11.15 Drakensbergen - Johannesburg
14
di.01.11.15 Johannesburg - Amsterdam

 

Woensdag 18 november 2015

Vandaag vertrekken we voor een 14 daagse reis naar Zuid Afrika. Door de recente terroristische aanslagen van afgelopen weekend in Parijs en de aanslag op een Russisch vliegtuig de week er voor in Egypte stappen we deze keer toch iets minder onbevangen in het vliegtuig.
Na een nacht met een westerstorm en de drukste avondspits van het jaar gisteren, vertrekken we maar vroeg in de ochtend richting Schiphol. Het is gelukkig relatief rustig op de weg en na onze bagage incheck genieten we nog van een bakkie koffie om vervolgens op tijd om 10.15 uur met een Boeing 777-200 van KLM richting Johannesburg te vertrekken.
Het wordt een relaxte vlucht van een 10½ uur. We hebben, waarom weten we niet, een upgrade van stoelen met extra beenruimte en ook met zijn tweetjes, vier stoelen tot onze beschikking.
Even na 22.00 plaatselijke tijd (1 uur later dan in Nederland) landen we op de luchthaven OR Tambo International AirPort van Johannesburg. De grensformaliteiten en het pinnen kosten wat tijd en voor de groep compleet is, is het al tegen middernacht als we richting het 15 minuten verderop gelegen Airport Game Lodge rijden.
We kiezen snel voor het bed, zo'n reisdag blijft toch vermoeiend.

Donderdag 19 november 2015

Niet echt best geslapen allebei vannacht, dus al even na zessen onder de douche.
In de vroege ochtend is het nog bewolkt, maar na het ontbijt schijnt al volop het zonnetje, heerlijk. We maken een kort wandelingetje over het terrein en spotten de eerste springbokkies.
Om 9.00 uur vertrekken we voor onze rit richting Sabie, in de provincie Mpumulanga, "Plek waar de zon opkomt". Sabie bereiken we via de Long Tom Pass waar eens de huifkarren van de trekboeren reden. Op de top rijden we in dichte mist, dus helaas geen uitzicht, maar ook de mist levert mooie plaatjes op.
In Sabie logeren we 2 nachten in Jock Sabie Lodge. Prachtige plek. We doen met advies van Gabri ël onze reisleider, onze wijn inkopen bij de plaatselijke Spar (Tops) en genieten hiervan heerlijk relaxed en gezellig met de groep in het prieeltje in de tuin. De vele wijntjes maken dat we, na nog gegeten te hebben, al redelijk vroeg op ons bed liggen (ha ha).

Vrijdag 20 november 2015
Al weer vroeg wakker. Om 5.00 uur alles nog in dichte mist, maar om 7.00 uur strakblauwe hemel.
Wel fijn met de voor vandaag geplande Panoramaroute. Deze route waarbij de R 534 zich over een afstand van 18 km door een formidabel berglandschap slingert heeft overweldigende uitzichtpunten als Wonderview en Gods Window. Bij deze laatste maken we onze eerste stop.
Al meteen bij de ingang gaat het mis. Ik struikel over een steen en val languit over het pad waarbij ik mijn knie open haal, maar dat is niet het ergste, mijn spiegelreflexcamera klettert keihard op de grond. In eerste instantie is er geen leven meer in te krijgen, maar de batterij er in en uit doen geeft toch de oplossing. Wel een fikse beschadiging aan de body maar......Pfff... Had het toch knap balen gevonden als ik de rest van de vakantie geen toestel meer had gehad.
Het uitzicht is prachtig, helder en met strakblauwe hemel. Vanaf een enorme rots kijk je uit op een 1500 meter diep ravijn. We vervolgen onze weg eerst naar de Drie Rondavels omdat de weersvoorspellingen voor later op de dag wat minder zijn.

Deze drie ronde heuvels lijken op de traditionele hutten van de Zoeloes en zijn ontstaan door de erosie van zacht gesteente onder een kap van hard gesteente. Een ander uitkijkpunt is World's End, (Blyde River Canyon). Een prachtige plek.
Als laatste gaan we naar Bourke's Luck, de potholes. Door zand en stenen die door de kolkende Blyde-rivier en de Treur-rivier werden meegevoerd, zijn enorme erosiegaten ontstaan. Een mooi gebied met ook een wandeling langs kleine watervalletjes.
We lunchen in Graskop bij Harrie's Pancakes en bezoeken daarna wat winkeltjes, o.a een ateliertje waar ze met ruwe zijde een eigen fabrikaat maken wat wordt verwerkt in met name sjaals.
Rond 15.00 uur zijn we terug in Sabie en het is nog steeds prachtig weer en tegen de 30 graden. Nog even wat geld pinnen, morgen gaan we richting het Krugerpark. We genieten nog heerlijk een uurtje aan het zwembad en in de avond van een voortreffelijke braai. In het prieeltje maken we met zijn allen onze flessen wijn nog leeg. Het is een heerlijke avondje !

Zaterdag 21 november 2015
Laat  in de nacht begint het te onweren en te regenen en dit houdt aan tot een uur of zeven in de ochtend. Na het ontbijt knapt het weer snel op.
Vandaag hebben we een korte reisroute. Op weg naar het Krugerpark brengen we na geluncht te hebben in Hoedspruit,een bezoek aan het Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre, waar o.a. gewonde dieren, wezen, en ontheemde dieren voorbereid worden op een terugplaatsing in de wilde natuur.
Na een kort introductiefilmpje kunnen we onder begeleiding het terrein op. Allereerst mogen we een cheeta aaien, prachtig beest!
Vervolgens gaan we met een verzorger/oppasser de overige beesten bezoeken. O.a.leeuwen, wilde  honden en  enorme roofvogels. Deze laatste mochten we in de kooi voeren met een grote handschoen aan. Allemaal prachtige beesten.
Na dit bezoek gaan we richting onze verblijfsplek Kubu Safari Lodge. Het is bijna donker als we daar aankomen en bij aankomst wordt ons verteld dat er een stroomstoring is. Geen licht, geen water. Hmmm erg vervelend en men heeft geen idee hoe lang het gaat duren. We eten met kaarslicht en met de zaklamp vinden we nog een weg terug naar het huisje en naar het bed.
Om 21.45 uur springt plots het licht aan. Omdat wij in de veronderstelling leven dat dit het beloofde uurtje met de generator is gaan we snel douchen en even de ventilator aan want het is bloedheet binnen.Later blijkt dat er definitief weer electriciteit is en gaan ook de accu's van de camera in de oplader.
Verder snel weer terug het bed in want om 4.30 uur is het dag. Gamedrive in het Krugerpark.

Zondag 22 november 2015

Na een bakkie koffie en het ophalen van ons ontbijt pakketten brengt Markus, onze chauffeur, ons naar de ingang van het Krugerpark bij Orpen.
Hier vertrekken we in twee open terreinwagens met voor ons als gids,
Dominique, het Krugerpark in. Al voor onze ontbijtstop bij de rustplek Satara hebben we drie leeuwinnen gespot, wauw, de dag is bij deze al geslaagd! Ze zijn zojuist over gestoken en wandelen rustig het veld in.
Het is ontzettend koud en het waait nog behoorlijk zo vroeg in de ochtend, dus dat wordt een extra dekentje om. We zien vandaag erg veel giraffen, blijven mooie fascinerende beesten,en nogmaals in de verte wat leeuwinnen.
Naast de gebruikelijke veel voorkomende beesten als o.a. zebra's , impala's, kudus ,wildebeesten, wilde zwijnen,  aapjes, struisvogels, zien we een reuzenslak op de weg, een schildpad en een heuse piton.
Het toetje van de dag vormt een grote kudde olifanten die een voor een de weg oversteken. Het gaat al weer schemeren als we onze verblijfsplek bereiken . Even snel wat opfrissen en we genieten weer van een overheerlijke maaltijd met de ook altijd prima Zuid Afrikaanse wijn. Het wordt weer een gezellig avondje.
De meeste mensen in de groep houden wel van een lekker wijntje en de avonden hier lenen zich er uitstekend voor om nog lekker door te zakken!

Maandag 23 november 2015
Al vroeg wakker met een lekker zonnetje in mijn gezicht. Snel douchen, om lekker rustig nog even over dit prachtige terrein te kunnen wandelen. Kopje thee op de veranda, een kudu die langs wandelt, heerlijk die ochtenden hier!
We rijden vandaag met de eigen bus richting het zuiden van het Krugerpark naar Skukuza onze overnachtingsplek in het park. We beginnen rustig met een groep buffels voor de main poort en een grote groep net binnen de poort. De eerste klapper zijn twee mannetjesleeuwen die uitgeput onder een boom liggen met in de nabijheid een uitgehold karkas en gieren in de bomen.
Amper een kwartiertje verder rijden zit er een luipaard in de boom, die even later een rivierbedding inloopt. Goed kunnen spotten. Werkelijk super, nog nooit gezien. Even verder zien we in een dorre boom visarenden met in een bijna opgedroogde pool een nijlpaard.
Wat een rit, en wat een geluk zowel de leeuwen als het luipaard te zien op een dag. Na ons geïnstalleerd te hebben in onze rondavels op het park gaan we om 16.30 uur voor de sunset drive.
Als eerste zien we weer buffels en kudu's met een mooie gloed van het late zonlicht. Even later een mooie Leopard schildpad en niet ver daar vandaan onze eerste witte neushoorn. Zo dicht bij dat de schaduw van onze terreinwagen spiegelde in zijn huid, yes, yes de BIG FIVE is compleet.
Na een giraf spotten we opnieuw een neushoorn langs de weg die onze nabijheid niet echt op prijs stelde. Laat dat met ook wat dreigende bewegingen duidelijk merken. We vervolgen onze weg met wat olifanten een kori trap en een langzaam ondergaande zon.
En dan wauwww, een tafereel met twaalf leeuwen die een zojuist gevangen buffel opengereten hebben en zich te goed doen aan de inhoud. Je ziet leeuwen met kop en al in het beest verdwijnen en met krakende grommende geluiden wordt het maal verorberd. De jonkies zitten of liggen er rustig naar te kijken. We krijgen er geen genoeg van!
Het wordt geleidelijk aan donker en we moeten weer richting onze thuisbasis. We zien nog wat vervet aapjesen inmiddels als het al donker is en we met schijnwerpers in de bomen en bermen schijnen zien we voor de tweede maal vandaag een luipaard. Deze keer erg dichtbij, steekt vlak voor onze wagen de weg over, en is in het licht van de schijnwerpers heel goed te zien Wat een top, top, topdag vandaag.
We eten gezellig nog met Marjolijn, Mariette en Mieke bij een restaurant met een overhangend terras over de rivier de Sabie.

Dinsdag 24 november 2015

Vandaag gaan we richting het koninkrijkje Swaziland.
We rijden met onze bus in zuidelijke richting het park uit. Spotten opnieuw nog neushoorns en olifanten en in de rivier krokodillen. Bij Malelane Gate verlaten we het Krugerpark.
Eerst gaan we shoppen voor ons tweedaags verblijf in Swaziland en nemen ook wat mee voor een lunch in de bus. De formaliteiten bij de grens verlopen redelijk soepel. Eerst uitchecken bij de Zuid Afrikaanse grenspost en dan te voet naar de volgende post  om weer toegang te krijgen voor Swaziland.
In twee uren rijden we dan vervolgens naar Hlane Park, onze verblijfsplek voor de komende twee nachten. Weer een prachtplek. We krijgen een prachtige zeer ruime rondavel. Electriciteit  is er niet, we hebben wat olielampjes.
Na de gamewalk voor morgenochtend geregeld te hebben maken we een wandeling over het terrein en lopen langs een grote pool waar regelmatig neushoorns zich laten zien. Even later gebeurt dat ook en komen er een drietal uit de struiken. Ook wandelt er wat kleine wild als impala's en bokjes over het terrein. We genieten bij ons huisje kort wat met een wijntje in de zon. Een kamermeisje komt langs om alvast drie olielampjes aan te steken. Later tegen de tijd dat de zon ondergaat settelen we ons bij de pool en kijken en luisteren we naar de nijlpaarden die pas als het echt donker is uit het water komen. We zien dan drie schimmen achter elkaar tegen de dam omhoog klimmen.
In het restaurant genieten we van het buffet en later op de avond nog van een optreden met een traditionele Swazi-dans.

Woensdag 25 november 2015
Weer lekker vroeg op voor onze gamewalk. Om 6.00 uur vertrekken we onder begeleiding van een gids voor een wandeling door het nabij gelegen park.
Door de langdurige droogte is het een dor landschap waarin de dieren nog nauwelijks voedsel vinden om te overleven. In het gebied komen veel slangen voor dus hier over volgen instructies als ook over de verdere gedragscodes in het gebied.
We krijgen veel interessante uitleg over struiken, termietenheuvels en de vermoedelijke doodsoorzaak van de vele kadavers in het park. We zien een hol met een slang, een gebroken schild van een Leopard schildpad, krijgen uitleg over de poot afdrukken van het nijlpaard en de neushoorn als ook over het verschil in de poep van beiden.
Indrukwekkend wordt het verder ook als we diverse neushoorns in onze nabijheid gaan zien. Met de gids benaderen we ze diverse keren tot op 10 meter. Spannend en echt heel gaaf. Op een gegeven moment blijven ze ons op afstand volgen wat maakt dat de gids ze weer moet benaderen en met het slaan van een stok op de struiken hun koers laat wijzigen.
Na deze bijzondere wandeling eerst maar ontbijten +en uitgebreid douchen. Lekker in het zonnetje wat relaxen, terwijl de neushoorns achter je huisje doorlopen en vervolgens neerploffen onder een boom om uit te rusten.
Rond lunchtijd gaan we weer richting de pool De nijlpaarden zijn inmiddels ook terug gekeerd en in een flits zie ik nog olifanten passeren. Wat later komt er nog een neushoorn met een kleintje drinken uit de pool. Rond 15.00 uur wordt de lucht erg donker en het duurt ook niet lang of het gaat regenen en onweren.
Water dat is waar iedereen hier naar uitkijkt, na een enorme periode van droogte. Na een paar uurtjes is het weer droog en komt er weer een voorzichtig zonnetje. Heel de natuur komt tot leven. Vooral de vogeltjes kwetteren er vrolijk op los. We wandelen nog naar de pool waar deze keer al in de schemer de nijlpaarden uit het water komen.

Donderdag 26 november 2015

Weer een strakblauwe hemel. Vandaag verlaten we Swaziland weer en gaan we op weg naar St. Lucia, in de provincie Kwazulu - Natal. Na het ontbijt zien we nog een slang op het pad. Volgens Markus is het een eiervreter.
Op weg naar de grens met Zuid Afrika bezoeken we een craft market, kopen wat kaarsen en een houten poppetje. Het is ongelooflijk warm vandaag.
De grensformaliteiten verlopen weer soepeltjes en we rijden hierna in een ruk door naar St. Lucia, een uniek gebied van wetlands langs de kust van de Indische oceaan. We droppen snel onze spullen bij Shonalanga, onze verblijfsplek voor de komende twee nachten, doen wat boodschappen voor lunch en ontbijt en gaan vervolgens meteen op pad voor de boot cruise die gepland staat om 16.00 uur.
Tijdens een twee uur durende tocht zien we behoorlijk wat nijlpaarden, single maar ook in groepen van tien tot twaalf. Er wil er nog niet een uit het water komen, wel spreiden ze regelmatig hun bekken wagenwijd open. Krokodillen zien we enkele, maar merendeels in het water. Leuke ontspannen tocht met een continue dreigende lucht, maar we houden het droog. We eten vroeg en gaan ook vroeg naar bed. Morgenvroeg om 4.15 uur loopt de wekker weer af voor een gamedrive in Hluhluwe Imfolozi Park.

Vrijdag 27 november 2015

Het is bewolkt en het waait behoorlijk als we om 5.00 uur vertrekken in twee terreinwagens richting het park. Het is nog een klein uurtje rijden voor we bij het park zijn.
We starten met een bakkie koffie, meegebracht door onze chauffeur/gids.
De eerste beestjes zijn uiteraard weer de impala's dit keer met jonkies. Het is de tijd dat ze geboren worden. De moeders kunnen de bevalling gemiddeld een maand uit stellen als er onvoldoende voedsel is. Aan deze kant van het park is er voldoende aan de andere zijde niet en zullen de kleintjes pas later geboren worden.
Vervolgens zien we neushoorns, waterbokken en bavianen bij een picknickplek. Als eerste indrukwekkende tafereel zien we een grote hoeveelheid giraffen en zebra's bij elkaar.
Prachtig maar de klapper van vandaag zijn toch wel de cheeta's. Zo ongelooflijk mooi. Ze wandelen en poseren in alle rust voor ons. We kunnen dan ook prachtige plaatjes van ze schieten. Even later ontmoeten we een prachtige olifant, die ons wel laat weten dat we wat meer op een afstand moeten blijven. Buffels, een neushoorn met een jonkie, gnoes, een blauwbalaapje. Het lijkt als of het niet op kan maar de laatste uurtjes zien we niet veel nieuwe beesten meer als onze trouwe giraffen en zebra's en nog een wrattenzwijntje welke mooi voor ons poseert. Een prachtige rit weer in een mooier landschap als het Kruger, veel off road en in groen heuvelachtig terrein.

Om 13.00 uur zijn we terug bij onze accommedatie. Geen stroom, dus eerst maar lunchen en een wandeling langs het meer  en strand van St Lucia. Leuk, tijdens een boardwalk zien we nog wat rode krabbetjes, aapjes met jonkies en beestjes die in de verte lijken op eekhoorntjes maar het niet zijn!
De zee is ruw en met een dreigende lucht. Op de terugweg van het strand zien we controle's van auto's op alcoholvervoer richting het strand. Ook weer aapjes met een jong, zo schattig en eentje die zich tegoed doet aan een ananas! We hebben het droog gehouden op een paar drupjes na.
Als we terug komen hebben we gelukkig na enige tijd ook weer electriciteit. We genieten op ons terras van een wijntje en gaan later op de avond met een gedeelte van de groep gezellig uit eten.

Zaterdag 28 november 2015

Vandaag wordt een reisdag richting de Drakensbergen, van ruim 380 km, via de binnenlanden van Kwazulu - Natal. Dit gedeelte langs de grens van Lesotho, heeft de World Heritage status en vormt het Ukhahlamba Drakensbergen Park. In de Drakensbergen liggen meerdere nationale parken.
Midden in het schilderachtige Royal National Park ligt het Amfitheater, een rotswand die 5 kilometer lang en 500 meter hoog is.We belanden voorbij Durban tot twee keer toe in de file vanwege weg werkzaamheden. We lunchen in Howick bij Ray's café.
In Winterton doen we onze laatste boodschappen voor we richting onze accommedatie gaan.
Tegen 18.00 uur arriveren we bij het super de luxe Mont Aux Sources hotel, in de middle of nowhere. Wauwww wat een mooie plek en wat een uitzicht op de prachtige Drakensbergen. We eten en drinken gezellig samen in dit prachtige complex.

Zondag 29 november 2015

Het is stralend weer als we wakker worden. Perfect voor onze wandeling in de noordelijk Drakensbergen. We doen de Tugela Gorge hike in Royal Natal Park en krijgen schitterende uitzichten op Giants Castle 3315 m, met het amphitheater.
We zien ook de eerste protea's in bloei, de nationale bloem van Zuid Afrika. Bij terugkomst een kleine lunch en vervolgens lekker genieten van het heerlijke weer.
Na vieren gaan we weer aan de eerste wijntjes en geleidelijk aan sluit een groot gedeelte van de groep aan en relaxen we heerlijk met zijn allen op het grasveldje voor onze kamers. Morgen de reis richting Johannesburg, met nog een bezoek aan Soweto en dan zit het er echt op helaas. Om middernacht vliegen we dan terug naar Nederland.In de avond nemen we tijdens het diner formeel afscheid van Gabriël en Markus.

Maandag 30 november 2015
Helaas moeten we afscheid nemen van deze geweldige plek. Het wordt weer een lange reisdag. In een kleine zes uurtjes met een paar korte stops rijden we naar Johannesburg, specifieker naar Soweto (South Western Township), waar de gids Linda (een man oorspronkelijk afkomstig van Lesotho) op ons wacht en ons met de bus en te voet een beeld geeft van deze leefwereld.
Ook bezoeken we het voormalige huis van Nelson Mandela, in dezelfde straat waar  Tutu woont. Naast zijn woning genieten we in een restaurant van onze laatste maaltijd in Zuid-Afrika.
Hierna brengen  Markus en Gabriël ons  naar het vliegveld  voor onze vlucht terug naar Amsterdam.

Dinsdag 01 december 2015

Even naar middernacht vertrekken  we vanaf Johannesburg in een overvol vliegtuig.
Een vlucht van Air France is gecanceld en deze passagiers zijn bij onze vlucht toegevoegd. Na elf uurtjes vliegen, waar in we wat korte hazenslaapjes doen, landen we op Schiphol. Wij kijken terug op een super reis, met een gezellige groep, mooie locaties, veel wild en een prachtige natuur!

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2015