Cycladen (Griekenland)
(reisverslag)
     

 

Maandag 12 september 2016

Vanuit een tropisch Nederland vertrekken we voor een 12 daagse vakantie naar de Cycladen, Griekenland. Samen met Elly en Hans gaan we eilandhoppen met de bestemmingen Paros, Naxos en Santorini. In Nederland geboekt bij Eilandhoppen op Maat.
Vroeg in de ochtend vliegen we vanuit Amsterdam met Transavia naar Mykonos. Op de luchthaven daar worden we opgewacht door een plaatselijke agent van El Greco Tours die ons alle tickets voor de overtochten en vouchers voor de appartementen overhandigt. Met een busje worden we naar de haven gebracht waar we bij taverna Matthew eerst wat drinken en lunchen voor dat we om 14.00 uur met de boot vertrekken richting Paros.
14.00 uur wordt 15.00 uur maar eenmaal onderweg met de highspeed 7 van Cosmote zijn we in een kleine drie kwartier in de haven van Paros, in de plaats Parikia. Ook hier worden we weer keurig opgewacht door een plaatselijke agent en met een busje naar ons verblijf Margarita's House in Naousa gebracht.
Een leuk kleinschalig appartementen complex net buiten de bebouwde kom van Naousa met een mooi uitzicht op zee. Na een snelle installatie in de kamers van ons appartementje eerst een lekkere verkoelende duik in het zwembad en een lekker glaasje wijn!
In de avond wandelen we via het strand naar het vissersplaatsje Naousa. We eten in het gezellige haventje waar we al snel tot de ontdekking komen dat de prijzen hier minimaal op Nederlands niveau liggen of er boven. Daarbij vraagt de rekening ook nog om enige correctie wat echter ook zonder meer geaccepteerd wordt.

Terug op het appartement nog een afzakkertje maar al snel is de koek op voor vandaag,de oogjes vallen dicht!
Dinsdag 13 september 2016

Als een blok geslapen! Na het ontbijt boeken we eerst een auto om morgen een dagje over het eilandje te toeren, en vervolgens wandelen we richting Naousa om het plaatsje te bezichtigen. Gisteren alleen een korte wandeling in het donker gedaan.
Het is een leuk klein vissersdorpje gelegen aan de gelijknamige baai. Mooie witte huisjes, smalle steegjes met talloze visrestaurantjes en cafeetjes.
Aan de haven bevinden zich de overblijfselen van een Venetiaans kasteel. We wandelen hier via een smal stenen pad naar toe wat voortdurend overspoeld wordt door golfslagen vanuit zee en ja hoor eentje is er zo hoog dat Elly en ik een behoorlijk nat pak halen. Met de zon en het windje is het ook weer snel droog.

In het oude centrum staat ook een indrukwekkende kerk de Ekatodapyiari, een belangrijk Byzantijns monument, bestaand uit drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Een ydillisch loungplekje aan het water, laten we voor wat het is, gezien de belachelijk hoge prijzen voor een consumptie, en kiezen voor een bescheidenere stekkie aan het plein bij de brug.
In de middag lekker wat relaxen in het zonnetje bij het zwembad van ons complex. Ook even bij ons complex aan de overkant van de straat, via een trap naar beneden naar een klein strandje gelopen en even heerlijk in zee gezwommen.

In de avond heerlijk gegeten bij een taverne in een gezellig straatje wat hoger op in het dorp.
Woensdag 14 september 2016

Na het ontbijt vertrekken we in onze gehuurde Fiat Punto voor een trip over het eiland. Als eerste rijden we naar Kolimbrithes, 5 km ten noordwesten van Naousa en een van de meest geliefde badplaatsen van Paros. Opvallende stranden door hun prachtige rotsformaties.

We wandelen hier kort over de strandjes en via Naousa en een kort uitstapje naar de noord-oost kant van het eiland, rijden we richting Lefkes.
Vòòr Lefkes drinken we wat op het centrale plein van het plaatsje Kostos.
Lefkes is een in de 15e eeuw opgericht pittoresk bergdorpje met mooie versierde straatjes en pleintjes. We maken hier een korte wandeling, gedeeltelijk de Byzantijnse route.


Via allerlei omzwervingen, bijna in Parikia, terwijl we naar de andere kant van het eiland willen, komen we uiteindelijk in Piso Livadi, een leuk kustplaatsje aan de oostkant van het eiland.Hier genieten we aan zee van een lekkere lunch en we vervolgen de route via de zuidkant naar boven naar Parasporos Beach. Lekkere plek om even te zwemmen en te zonnen.

Aan het einde van de middag gaan we richting Parikia. Maken hier een korte maar mooie stadswandeling en genieten op de boulevard bij zonsondergang van een heerlijk glaasje rosé. That's life!

De avond brengen we door bij Sussoro del Pino, een gezellig restaurantje in een sfeervolle binnen tuin. Bij thuiskomst nog een gezellig afzakkertje op ons balkon met uitzicht op zee.
Donderdag 15 september 2016

Wat vroeger op om de auto nog af te tanken, was gisterenavond niet meer gelukt, en even langs de warme bakker voor verse broodjes.
Na het ontbijt nemen we in de haven een bootje naar Paros Park om daar te gaan wandelen naar de kapen Korakas, met de vuurtoren en Almyros. De paadjes zijn goed aangelegd, afgeboord met stenen en bewegwijzerd met cijfers. De prachtige uitzichten op de baai van Naousa, de klim naar de typisch gebouwde Griekse vuurtoren van het einde van de 19e eeuw, en een natuurlijk theatertje als het ware gebouwd rond een aloni of dorsvloer, maken dat het een prachtige wandeling is. Ook de sterk gelaagde, scherpe rotspartijen met bijna geperforeerd lijkende gaatjes zijn bijzonder en mooi.
Na de wandeling snel even wat drinken op het terrasje in het haventje en met het bootje weer terug naar Naousa.
Eerst maar even de lunch, toch wel wat hongerig na de wandeling en dan weer lekker genieten aan ons zwembadje. In de avond nog een laatste rondje door de haven van Naousa.
Morgen op naar Naxos.

Vrijdag 16 september 2016

Op naar een nieuwe bestemming op Naxos. Bij het afscheid zegt de eigenaar : als je het niet leuk vindt op Naxos kom je gewoon weer terug. Het was ook een heerlijk stekkie! Om klokslag 9.45 uur worden we opgehaald voor de transfer naar de haven waar we om 11.45 uur met de Blue Star Delos beginnen aan onze overtocht naar Naxos.Een drie kwartiertjes genieten van het zonnetje op het dek. In Naxos Stad (Chora) worden we weer keurig opgewacht door een plaatselijke agent. Met een busje met nog wat andere toeristen van een opvolgende boot worden we naar ons nieuwe onderkomen gebracht. Birikos appartementen in Agios Prokopios. Een plaatsje aan een baai, een kleine 5 km van Naxos stad. We worden opgewacht door de vriendelijke eigenaars en onmiddellijk voorzien van een drankje, druiven uit eigen tuin en brood met kaas van Naxos. Ons appartement is lekker groot met aan de voor en achter zijde een balkon. Snel wat boodschappen bij een naast gelegen supermarkt en op naar het zwembad voor een heerlijke plons in het koele water.Het blijft onveranderd prachtig zonnig weer met aangename temperaturen, voortdurend vergezeld van een lekker windje.

In de avond heerlijk gegeten aan het strand bij La Trattoria van het in een mooie baai gelegen plaatsje Agios Prokopios. Lekkere en goedkope huiswijn, rosé, dus we hebben het daar wel wat uurtjes uit gehouden !!!!
Zaterdag 17 september 2016
Na het ontbijt, nu met het openbaar vervoer, opnieuw richting Naxos stad.
De hoofdstad is amfitheatergewijs opgebouwd tegen een helling van een heuvel. Via een dam ten noorden van de stad komen we bij de poort van Portara uit 522 voor Chr. op het eilandje Palatia. Het is de ingang van een nooit afgemaakte tempel van Apollo.
Ook wandelen we in een rustig tempo door het hoger gelegen oude stadsgedeelte met de restanten van een Venetiaans kasteel. Op een terras genieten we van een verse jus en het uitzicht op de haven.
Na een middagje relaxen bij het zwembad gaan we in de avond op uitnodiging van de eigenaren van het complex, Maria en Dimitris Birikos de naamdag van hun dochter vieren. In Griekenland wordt dit meer gevierd als verjaardagen. Naamdagen zijn vaak gekoppeld aan heilige. Wat een gastvrijheid. We worden getrakteerd op heerlijke zelfgemaakte gerechten, salades, souvlaki's en andere heerlijkheden van de bbq met veel, veel wijn. Ook deze is door de eigenaar zelf gemaakt. Naast alle gasten van het complex is ook de complete familie uitgenodigd. Als toetje nog een heerlijk zelf gemaakt dessert door Maria. We vermaken ons tot laat in de avond met onze Italiaanse en Schotse tafelgenoten. Na afloop meteen het bedje in, de wijn heeft voor ons allemaal rijkelijk gevloeid, ha ha......

Zondag 18 september 2016

Vandaag een dagje aan het prachtige strand van Agios Prokopios. Fijn zandstrand met super helder water. Aangenaam vertoeven met een temperatuurtje van ruim 30 graden.
Weer lekker gelunchd bij La Trattoria.

In de avond steekt er een flinke wind op, wat maakt dat we gedeeltelijk achter een scherm moeten eten aan het strand, bij Anesis - Spiros. Het is wel lekker warm.
Maandag 19 september 2016

Wat vroeger op om vandaag met de auto een rondje Naxos te doen. We hebben een grote, wel wat oude chrevrolet maar het karretje rijdt goed.
Als eerste gaan we op zoek naar de kouros ergens tussen Melanos en Flurio. Zoals vaak staat er ook nu weer hele slechte bewegwijzering dus maar even vragen onderweg. Ik raak in gesprek met een man op een ezel, nou ja gesprek.... Hij maar ratelen in het Grieks, met allerlei gebaren en het enige wat ik begrijp is dat het nog wat verder naar rechts is en de weg een bocht maakt. Hilarisch.
De kouros, zevenhonderd jaar voor christus gemaakt door een beeldhouwer, is een afbeelding van een naakte man, bedoelt om een graf of tempel te versieren. Deze is 6 meter, een groter exemplaar zien we later op de dag bij Apollonas, bijna 11 meter. De beelden zijn daar achter gelaten waarschijnlijk door de slechte kwaliteit van het marmer, wat zichtbaar werd tijdens het verwerkingsproces.
Onze volgende stops zijn bij Paggania Drosiani en het bergdorpje Apiranthos waar we wat drinken en rondwandelen. Daar het er naar uit ziet dat we onvoldoende benzine hebben, eerst maar weer even terug naar Filoti om te tanken. Verder noordwaarts blijkt er geen pomp meer te zijn.
In Apollon lunchen we aan het water, bekijken de kouros en rijden via de kust weer terug naar Naxos stad. Onderweg maken we nog een stop bij de tower of Agia. Ondertussen is het voor het eerst deze vakantie redelijk bewolkt geworden. Niet voor lang. Eenmaal terug bij onze accommedatie schijnt de zon weer volop en gaan we nog even voor een duik in het zwembad.

De avond is weer zwoel en warm.
Dinsdag 20 september 2016

Afgelopen nacht wat lichte regen en vanmorgen wakker geworden met bewolking. Maar voor het middag is schijnt de zon weer volop.


Vandaag op pad naar ons volgende eiland Santorini. Rustig ontbijten, afscheid nemen van Maria en haar familie en om half 12 worden we opgehaald en richting haven gebracht. We varen opnieuw met de Blue Star Delos,via Ios naar Santorini.
Santorini naderen blijft een prachtig schouwspel. Hoge zwarte kliffen met bovenop allemaal witte huisjes. Als we om 3 uur binnen varen krioelt het er van de mensen en busjes in het kleine haventje.

In file rijden we dan ook omhoog naar onze verblijfsplek in Fira, Loizos.
Eerst weer even de gebruikelijke boodschappen en daarna gaan we Fira verkennen. Het waait echt stevig vandaag. We genieten op een terrasje boven het ezelspad, met uitzicht op de caldera en een litertje rosé van de zonsondergang.

In de avond genieten we in de middelste ring van het stadje in een sfeervolle Griekse taverne van een lekkere maaltijd.
Woensdag 21 september 2016

Elly jarig, dus op tijd het bed uit om de ballonnen op te blazen en het terras een beetje te versieren. Na het ontbijt gaan we met de bus naar Oia, wat mij betreft het mooiste plaatsje van Santorini.
Na het stadje uitvoerig verkend te hebben starten we van hier uit met de wandeling naar Fira. In het totaal zo'n  11 km voortdurend stijgen en dalen met een continue uitzicht op de caldera.

 

We doorkruisen prachtige plaatsjes als Imerovigli en Firosthepani. Heel idyllisch en duidelijk minder toeristisch als Oia en Fira. De wandeling is zwaar, ook door de warmte, maar wel prachtig.
Moe, maar voldaan ploffen we weer op ons terrasje in Fira en genieten van ons litertje rosé. Wel verdient maar ook om de verjaardag van Elly te vieren. Al met al zijn we een zes uurtjes, met een tweetal stops, onderweg geweest.
Weer in ons appartement een heerlijke plons in het zwembad voor wat verkoeling. We voelen de beentjes goed in de avond tijdens het trappen lopen in Fira.

We eten opnieuw bij een Griekse taverne, Elia. We gaan de tzatziki nog missen eenmaal terug in Nederland.

 

 

 

Donderdag 22 september 2016

Al weer ons laatste dagje op de Cycladen. Nog even genieten van zon, zee en strand. We gaan met de bus naar Kamari, aan de andere zijde van het eiland. Klinkt ver maar is maar een 7 km. Kamari heeft een lavastrand, zwart en kiezels. Lekker wat zwemmen lezen, glaasje rosé, een perfecte afsluiting van een mooie vakantie.
In de avond eten we in restaurant Naoussa, met een geweldig uitzicht op Fira,eindelijk de lang gezochte beef stifado. Heerlijk!

Vrijdag 23 september 2016

Een perfecte planning voor de terugreis. Half 9 worden we opgehaald.
0m 11.00 uur Griekse tijd vliegen en iets na half 2 landen we weer op Schiphol airport. Het lukt ons om net voor de spits weer richting Brabant te reizen en we zijn dan ook om 4 uur thuis.
Nog gezellig in het zonnetje in de tuin met zijn viertjes een afsluitend glaasje gedronken op de mooie reis. Al is het al eind september we worden het komend weekend ook hier nog getrakteerd op zomerse dagen met temperaturen van een 25 graden.
Paros, Naxos, Santorini. Drie totaal verschillende eilandjes, allemaal op hun eigen wijze bijzonder en mooi!

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2016