Puglia (Italië)
(reisverslag)

 

 

 

Zaterdag 17 juni 2023

We verlaten Nederland, al weken de warmste plek met het meest stabiele weer in Europa, voor een reis naar de hak van Italië, Puglia. Midden in de nacht vertrekken we richting Rotterdam-The Hague airport van waar we om half acht vliegen naar Brindisi.
Een kleine luchthaven, lekker compact, nergens druk en snel aan boord. De vliegtijd naar Brindisi is een kleine 2 uur door behoorlijke meewind. Ook Brindisi is een kleine luchthaven dus koffers zijn snel gevonden. Wat langer duurt de procedure van het ophalen van de auto, een foeilelijke blokkendoos, een Fiat Panda 1.0 GSE Hybid.

In een klein uurtje rijden we naar onze accommodatie Tenuta Monacelle. Een wat meer in het binnenland gelegen complex met oude Trulli huisjes, een voormalige vestiging voor de nonen en met de later bijgebouwde massarias, boerenverblijven. In de prachtige grote tuin is een groot zwembad en heerlijke relax bedden. Er naast ligt nog een grote kersen-boomgaard waar het vrij is om te plukken.
In de middag eerst een paar uurtjes relaxen in de zonnetje. Er staat een stevig windje. Later nog wat wijn scoren in de plaatselijke Lidl en in de avond belanden we in het nabij gelegen kleine plaatsje Selva di Fasano in Restaurante La Grande Quercia. Heerlijk gegeten! Met de vroege start vanochtend vanavond dus op tijd het bed opgezocht.

1Zondag 18 juni 2023

Uitstekend geslapen, super dikke muren en weinig ramen dus niet warm en we hebben eventueel nog airco.
Het ontbijt, inbegrepen bij dit complex is erg uitgebreid en smaakt heerlijk op het terras in het zonnetje. Wordt weer teveel eten dus, dan de lunch maar klein houden!
We gaan vandaag met een wandeling van een km of 10 de omgeving hier van Selva di Fasano verkennen. Een sfeervolle omgeving met veel trulli huisjes, oude, nieuwe kortom deze bouwstijl, zelfs bij de kerkjes, zie je hier veel terug. Vaak in prachtig aangelegde tuinen of bij wijngaarden.

Bij de bar Barrino trakteren we ons zelf op een welverdiend roseetje met wat versnaperingen als olijfjes, en andere regionale lekkernijen.
Het einde van de middag lekker wat zwemmen, lezen in het zonneke. We eten vanavond in het restaurant bij het complex, uiteraard in een trulli!

1Maandag 19 juni 2023
Na het ontbijt gaan we met ons koekblik (ha,ha) op pad richting het zuiden naar de kust. Voorbij Brindisi en Lecce gaan we eerst aan de kust naar de Cave of Poetry met het standbeeld van de Madonna di Roca Vecchia. Het is een natuurlijk bad tussen ruige leisteenkliffen, met grotten en een tunnel naar de open zee. Een stukje terug wandelen we naar naar de Tore di Maradico, een historisch herkenningspunt in deze regio.

Vervolgens rijden we een klein stukje verder naar Torre Dell’Orso en maken van daar uit een prachtige wandeling langs de kust naar Torre Sant Andrea.

Een kust met allemaal geërodeerde rotsen, waar prachtige doorkijkjes door ontstaan zijn. Onderweg dalen we af via een metalen trap naar de prachtige Grotta de l’Aqua Duce. Verderop zien we nog een natuurlijke boog La Colonnina. Op de terugweg lopen we nog een stukje noordelijker naar Le Due Sorelle, de twee zussen.
Met weer de nodige kilometers in de benen rijden we verder naar Otranto, de parel van de Salento, een stad met indrukwekkende vestingwerken en het beroemdste vloermozaïek van Puglia in de kathedraal. 800m² taferelen uit het Oude Testament vermengd met mythen uit de oudheid.
We dolen in dit stadje ruim anderhalf uur rond en beginnen dan de voeten toch wel te voelen, dus we besluiten dat het genoeg is voor vandaag! De stappenteller loopt ook vandaag weer aardig op!
In de avond gegeten bij de plaatselijke pizzeria Cosi Com’é.

1Dinsdag 20 juni 2023

Vandaag even in de relaxstand na een paar dagen van een 20.000 stappen op de teller per dag. Geen straf, we hebben een heerlijke tuin en zwembad!
Even naar de Lidl om wat wijn te scoren en we eten bij La Siësta. Eten was prima. Wijn-cassis met bubbels, althans zo smaakte het. En betalen bij moeders in de huiskamer waar de kinderen met zijn allen heerlijk aan de risotto zaten, hilarisch!

1Woensdag 21 juni 2023

De temperatuur loopt elke dag met een aantal graden op en gaat op donderdag de 37 graden aan tikken. Pfff……
In de middag rijden we richting Monopoli, een levendig havenstadje. De bootjes vormen een prachtig decor in de haven. Het compacte oude stadsgedeelte heeft een oude burcht, Castellón Carlo V, een prachtige oude kathedraal, Madonna della Madia en diverse kleine kerkjes. We doorkruisen het stadje met al zijn smalle straatjes, met rijkelijk gevulde bloembakken en de wapperende was. Je ruikt overal de geur van de zeep.

 

Om dat het nog te vroeg is om te eten rijden we door naar Alberobello, het hoogtepunt in de Valle d”Itria met zijn talloze puntmutshuisjes.
Alberobello met zijn trulli’s, zo”n veertienhonderd, witgesausde huisjes met kegelvormige daken behoren sinds 1996 tot UNESCO Werelderfgoed. Gelukkig is het aan het einde van de dag wat minder druk. Het is bijna een sprookjesachtige wereld, al die huisjes dicht op elkaar, absoluut mooi om te zien. We struinen er een paar uurtjes rond, drinken wat en besluiten toch maar terug te rijden richting onze accommodatie omdat voor acht uur in de avond hier bijna geen restaurant open gaat.
We eten hier dan ook in onze trulli, op het terrein.

1Donderdag 22 juni 2023

Vandaag toeren we wat in de directe omgeving tussen de continue aanwezige talloze olijfboomgaarden en wijngaarden. We vinden verscholen tussen de olijfbomen bij het plaatsje Cisternino de hele oude De Dolmen di Montalbano en zo mogelijk nog verder verscholen het Conservatorio Botanico. Leuk om er effe rond te wandelen er kijken wat er in bloei staat.
In de middag weer snel de afkoeling zoeken bij het zwembad.

1Vrijdag 23 juni 2023

De thermometer tikt vandaag de 37 graden aan dus we besluiten het rustig aan te doen en een heerlijk dagje in een luxe hemelbed met dikke kussens en een zonneluifel door te brengen bij het zwembad. Geen straf!
In de middag dreigt er even een onweersbui maar die zet niet door. Een uurtje later weer stralend weer.
In de avond eten we het dorpsplein bij een slagerij, La Padula, die in de avonduren zijn bbq aansteekt en de parkeerplaats omtovert tot een terras. Gezellig sfeertje en heerlijk gegeten.

1Zaterdag 24 juni 2023

Tijdens het ontbijt hebben we al een paar dagen gezelschap van een vosje wat af en toe effe komt kijken.
Vandaag bezoeken we de twee mooie stadjes Martina Franca en Locorotondo.
Martina Franca, geen trulli’s maar prachtige barokke gebouwen en prachtige pleinen. Ook hier is de prachtige oude binnenstad vrij compact en toegankelijk door een van de vele poorten. Dit stadje wordt nog niet overspoeld door toeristen of toeristenwinkeltjes maar is van de bewoners zelf.

 

Locorotondo zie je rijdend vanuit Martina Franca al van veraf op een heuvel liggen. Ook hier idylle en rust. In plaats van trulli vind je in het centrum witgesausde puntgevelhuizen met schuine daken van grijze chiancarelle (platte brokken kalksteen). Ook hier in de steegjes bloembakken, tafels, poortgewelven, loggia’s, kortom ook een prachtig plaatsje.
Ook vandaag wordt het aan het einde van de middag weer wat meer bewolkt, maar geen onweersdreiging.
In de avond gegeten in de middle of nowhere bij een slagerij, Macceleria Braceria Lisa. Beetje hetzelfde concept als gisteren alleen kies je hier eerst zelf je vlees in de vitrine van de winkel. Weer veel te veel gegeten uiteindelijk , pfff……

1Zondag 25 juni 2023

Weer een dagje relaxen, lezen, zonnen en zwemmen. Heerlijk weertje!

1Maandag 26 juni 2023

Vandaag bezoeken we Matera en Parco della Murgia in de regio Basillicate.
Matera is een van de drie steden ter wereld die al sinds de oude steentijd continue bewoond zijn. De stad ligt aan een diepe groene kloof van de rivier Gravina di Matera en de huizen in het oudste gedeelte van de stad, de Sassi di Matera, zijn geheel of gedeeltelijk uit de rotswand gehouwen.
We starten met een prachtige wandeling in het Parco della Murgia met een prachtig uitzicht over de tegenovergelegen stad Matera. De afdaling in de kloof naar de rotswoningen is in het begin vrij steil naar beneden maar absoluut de moeite waard en waar nodig is de route soms versterkt met metalen bruggetjes. In deze tijd van het jaar bloeien er ook nog allerlei prachtige bloemen. Je kunt helemaal tot aan de rivier afdalen en via de hangbrug over de rivier weer naar boven klauteren naar de stad Matera. Dit doen we niet. We klimmen terug naar de parkeerplaats en gaan met de auto naar de stad Matera.

De oude stad is echt prachtig. We dwalen dan ook geruime tijd door de wirwar aan smalle straatjes en trappen en zien aan de overkant van de kloof de grotwoningen en de paden waar we vanochtend gelopen hebben. We bezoeken ook kort een palombari een ondergrondse opvang uit de 16e eeuw voor regenwater. Al met al een hele mooie bijzondere plaats!

1Dinsdag 27 juni 2023

Een dagje in ons luxe hemelbed bij het zwembad. Heerlijke kussens, lekker wat lezen en zwemmen.
In de avond lekker buiten gegeten bij het restaurant van onze accommodatie en genoten van een heerlijke zwoele zomeravond! Dat is vakantie!

Woensdag 28 juni 2023

Het voelt al weer vroeg erg warm en er is weinig wind. Vandaag gaan we naar het kustplaatsje Polignano a Mare. Een juweeltje in een adembenemend kustlandschap met steil uit zee oprijzende kliffen en een enorme hoeveelheid grote en kleine grotten.
We gaan dat in eerste instantie vanaf zee bewonderen vanuit de jachthaven Cala Ponte Marina, met een boottocht langs die grotten. Een van de spectaculairste is de Grotta Palazzese, die als restaurant wordt gebruikt. We genieten van een glaasje prosecco aan boord en halverwege is er ruimte om te zwemmen. Daar was iedereen snel klaar mee met de mooie maar niet zo vriendelijke kwallen. Jeroen had er een lichte aanvaring mee.
Na de boottocht wandelen we door het prachtige plaatsje en genieten we van bovenaf van de lager gelegen grotten. Elk zijstraatje biedt een nieuw uitzichtpunt. Aan de Lungomare staat een enorm standbeeld van Domenico Modugno of te wel Mr Volare. Bij ons meer bekend in de uitvoering van Dean Martin of de Gipsy Kings. De witgesausde huizen in het centrum historico staan dicht opeengedrongen op een rots boven de turkoois kleurige zee. Sommige zijn zelfs gebouwd over overhangende rotsen zagen we vanaf zee. Blijkbaar zijn ze niet bang dat dit een keer afbreekt.
Komend weekend zijn hier wedstrijden hoge rots (plank) duiken. De hoge stellage hiervoor was inmiddels daarvoor al in zee opgebouwd. Al met al is ook dit weer een prachtig mooi oud historisch plaatsje.
Ondertussen is het ruim in de middag en stijgt de temperatuur ruim in de dertig dus we verlangen weer naar wat verkoeling en rijden dan ook terug naar onze accommodatie voor een plons in het zwembad.
In de avond strijken we weer neer in het centrum bij de plaatselijke slager, La Padula, gezellig tussen de locals en bij de bbq.

1Donderdag 29 juni 2023

Een rare gewaarwording vanochtend bij het openen van de gordijnen. Voor het eerst deze vakantie is het bewolkt. Gelukkig van korte duur want een paar uurtjes later schijnt weer volop de zon.

Vandaag gaan we naar Ostuni, ons laatste tripje deze vakantie. We naderen het stadje vanuit het noorden en achter de olijfboomgaarden duikt dan ineens, de over drie heuvels verdeelde huizenzee van de Citta Bianca op. In het midden heb je dan nog de donkere kathedraal met haar glanzend gouden koepel. Kolossale stadsmuren omringen het oude stadsgedeelte. Alle huizen zijn witgeschilderd, zelfs deels de trappen en de straatjes. Ook dit is weer een prachtig oud stadje met mooie doorkijkjes, pleintjes met als enige vervoer de tuk tuk in de smalle straatjes zoals in vele oude stadjes hier.
In de avond eten we weer een keertje bij La Grande Quercia, iets buiten het dorp.

1Vrijdag 30 juni 2023

Vandaag ons laatste dagje Puglia. Gewoon lekker niksen voordat we morgen weer terug vliegen naar Nederland.
In de avond eten we nog een keer bij het restaurant van ons complex. Overigens kwalitatief het beste restaurant waar we deze vakantie gegeten hebben, met ontzettend aardig personeel. Dezelfde mensen werken ook in de ochtend bij de ontbijtservice. Bij het afrekenen nu hoeven we alleen de drank te betalen. Het eten was gratis. Ontzettend aardig van ze.

1Zaterdag 01 juli 2023

De wekker hebben we op half 7 gezet. Op tijd, maar dan kunnen we lekker relaxed richting het vliegveld van Brindisi . Er is gezorgd voor een ontbijtbox, dus die pikken we nog even op bij de receptie.
Het is een klein uurtje rijden naar het vliegveld van Brindisi. Nog effe tanken en de auto weer inleveren bij Sicily by Car. Alles verloopt zeer voorspoedig en we zijn dan ook ruim op tijd op de luchthaven.
Nog even lekker buiten ons ontbijtje opgegeten. Binnen is het een beetje een chaos. Het is een vrij nieuw modern vliegveld maar al snel te klein als er een paar vluchten tegelijk vertrekken / aankomen en 1 balie open voor onze vlucht schiet ook niet echt op. Maar goed uiteindelijk komen we natuurlijk ook waar we moeten zijn.
Onze vlucht uit Nederland had een kleine vertraging, maar we vertrekken toch redelijk op tijd vanaf Brindisi. Opnieuw hebben we drie stoelen voor ons tweeën, zoals ook op de heenweg. Na een rustige vlucht landen we iets voor twee uur weer op Rotterdam AirPort.

Puglia, een mooi stukje Italië met prachtige oude plaatsjes, mooie kusten en heel vriendelijke mensen. Opkomend als vakantiebestemming, nog geen massatoerisme. Je ziet er geen toeringcars, discotheken e.d. Binnen de dorpjes is veelal de tuk tuk het vervoersmiddel in de smalle straatjes. Onze accommodatie Tenuta Monacelle was prachtig. Ruim opgezet, relatief luxe en wat hoger gelegen in de bergen. Een heerlijke tijd gehad daar en ook het plaatsje Selva di Fasano is een fijne plek. Wel een auto nodig van hier uit om het achterland te verkennen.

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2023