Madagaskar
(Reisverslag)

 

   

 

 

dag
datum
Planning
01
ma.16.10.06 Amsterdam-Antananarivo
02
di.17.10.06 Antananarivo - Périnet reservaat
03
wo.18.10.06 Périnet reservaat
04
do.19.10.06 Périnet reservaat
05
vr.20.10.06 Périnet reservaat - Antsirabe
06
za.21.10.06 Antsirabe
07
zo.22.10.06 Antsirabe - Ambositra
08
ma.23.10.06 Ambositra - Ranomafana regenwoud
09
di.24.10.06 Ranomafana regenwoud
10
wo.25.10.06 Ranomafana regenwoud - Ambalavao
11
do.26.10.06 Ambalavao - Andringitra Park
12
vr.27.10.06 Andringitra Park
13
za.28.10.06 Andringitra Park - Isalo Park
14
zo.29.10.06 Isalo Park
dag
datum
Planning
15
ma.30.10.06 Isalo Park - Ifaty
16
di.31.10.06 Ifaty
17
wo.01.11.06 Ifaty - Antananarivo
18
do.02.11.06 Antananarivo - Diego Suarez
19
vr.03.11.06 Diego Suarez
20
za.04.11.06 Diego Suarez - Amberbergen
21
zo.05.11.06 Amberbergen - Ankarana Park
22
ma.06.11.06 Ankarana Park
23
di.07.11.06 Ankarana Park - Nosy Be
24
wo.08.11.06 Nosy Be
25
do.09.11.06 Nosy Be
26
vr.10.11.06 Nosy Be - Tana - Parijs
27
za.11.11.06 Parijs - Amsterdam

 

Maandag 16 oktober 2006

Vanochtend om 03.30h opgehaald door de Schiptaxi om op tijd op Schiphol aan te komen voor de vlucht naar Parijs met Air France. Omdat we nog een aantal mensen op moesten halen kwam ik een kwartier te laat op de luchthaven om daar mijn ticket in ontvangst te nemen door een medewerker van Sawadee Reizen. Dit bleek na aankomst tevens onze reisbegeleidster Yacine te zijn. Op Parijs CDG hadden we voldoende speling om over te stappen op het vliegtuig naar Antananarivo (Tana). De vlucht zou zo';n 14 uur in beslag nemen zodat we 's avonds om ongeveer 22.00h in de hoofdstad aankwamen. Even geld wisselen op de luchthaven. Omdat het in heel Madagaskar nergens gepind kon worden, hier gelijk voor €500,- gewisseld. Met een dikke stapel papiergeld (1 Euro komt overeen met ongeveer 2500 Ariary) konden we met de bus naar  het IC-Hotel. Onze vaste chauffeur Loeva voor het zuidelijke gedeelte van de reis stond ons al op te wachten.
Een mooi hotel vlakbij het vliegveld in het plaatsje Ivato, zo'n 16km vanaf Tana. In het hotel werden de kamers verdeeld. Omdat wij met zijn tweeën geen eenpersoonskamer hadden geboekt, deelde ik de kamer met Adrie.

Dinsdag 17 oktober 2006

Overzichtsfoto Tana Vandaag een extra dag ten opzichte van de oorspronkelijke route. Vandaag konden we besteden in de hoofdstad. Na het ontbijt konden we met Loeva meerijden naar de stad. We werden bij het treinstation gedropt. Via Ave de l'Indépendance waar vele straatverkopers rondliepen met zonnebrillen, riemen, kaarten en etenswaar liepen we via de trappen omhoog richting het Presidentieel paleis. Langs het hoofdpostkantoor gelopen om richting het Rova paleis boven op de berg te lopen. Helaas was het Rova niet toegankelijk voor publiek omdat het gerestaureerd werd, zodat we dichtbij maar op een terrasje zijn beland.
Via een lange trap naar beneden gelopen richting het stadion. KapperszaakjesLac Anosy Naar het Anosy-meer waarin zich een monument bevond, gelopen naar de bloemenmarkt. Verder langs het meer naar de vele kappers die elk een ruimte hadden van ongeveer 1x1m. Niemand heeft zich hier laten knippen zodat via de Ho Chi Minh promenade waar ook een standbeeld van hem stond, terug zijn gelopen naar het station. Daar nog even wat gedronken om op Loeva te wacht de ons hier weer zou op komen halen.
's Avonds gezamenlijk in het restaurant van het hotel gegeten.

Woensdag 18 oktober 2006
Common Brown Lemur Common Brown Lemur
Coquerel's Sifaka Coquerel's Sifaka

Deze ochtend stond een reisdag naar Pérenit Reserve 145km ten oosten van Tana gepland, zodat we om 08.30h vertrokken uit het hotel. Onderweg bezochten we Madagascar Exotic Park. Een niet omheind park waarbij lemuren nog werden gevoerd en dus niet mensenschuw waren. Hier konden de Common Brown lemur en de Verreaux's Sifaka goed bestudeerd worden. Tevens waren er ruimtes met verschillende kameleons, kikkers en gekko's te bezichtigen. Ook werden er wat kameleons gevoerd met een sprinkhaan. Hierbij zag je goed de extreem snelle tong de prooi vangen. Helaas was deze snelheid niet goed vast te leggen met mijn camera.Parson's Kameleon
Na een gezamenlijke lunch zijn we doorgereden naar Andasibe. Hier kregen we mooie huisjes tot onze beschikking. Adrie en ik namen het achterste huisje, omdat ik het bed had afgekeurd van een ander huisje, lekker rustig en ver van de weg.
Het diner kregen we in het eenvoudige restaurant van het hotel Buffet de la Gare, wat zo'n 10min lopen was verwijderd van het huisje. Het restaurant was gezeteld in het voormalige meest belangrijke treinstation van Madagaskar. Hier voor eerst een Zebu Steak gegeten. Helaas was deze erg taai en het botte mes hielp daarbij ook niet erg. Gelukkig was achteraf gebleken dit de minst lekkere ervaring met de zebu.

Donderdag 19 oktober 2006

Madagascar Tree Boa's Ochtends vroeg gewekt door het geluid van de Indri Indri in de verte. Na het ontbijt vertrokken we om 07.30h naar de ingang van het park om daar een 6-uur durende wandeling te maken. We waren met 16 man, zodat we in twee groepen werden verdeeld. We werden al snel geconfronteerd met een grote Madagascar Tree Boa, welke in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, op de grond lag. Na wat vogels in de bomen te hebben gespot kwamen we twee, voor in dit park zeldzame Crested Ibissen tegen. Gelukkig zagen we dankzij de goede gids, ook een aantal Kameleons en Giraf Genekte Kevers. Indri IndriGiraffe-necked keverOpeens zagen we boven in de boom de Indri Indri. De grootste van alle lemuren en zonder staart. Springend van boom tot boom kwamen ze steeds beter in zicht. Na hier toch zeker wel een half uur te hebben gekeken, zijn we doorgelopen, om via diverse smalle bospaden verder het woud in te trekken. We kwamen nog een aantal Common Brown Lemuren tegen. Na een mooie wandeling weer richting uitgang gelopen. Waar we hiervoor de Indri Indri tegenkwamen, hoorden we nu het prachtige geluid wat ze produceren, ik kon hier een mooie opname maken met mijn digitale toestel.
Bij de uitgang in het restaurant even een broodje besteld om vervolgens eerst naar het orchideeënpark te lopen. LodgeHoewel het wel het juiste seizoen bleek te gaan, waren er niet al te veel orchideeën in bloei. Na terugkomst even lekker een stokbroodje gegeten.
Ruffed Lemur Varecia VariegataDiademed Sifaka's Middags met Constanze, Nynke & Sander en Cees & Dora, twee parken bezocht bij Vakôna Forest Lodge. Met de kano overvaren naar het eiland waar een aantal lemuren werden gehouden. Hier kwamen we de Black & White Ruffed Lemur, de Diademed Sifaka en de White Fronted Brown Lemur tegen. Ook hier kwamen de beesten regelmatig op je rug springen.
Het tweede park wat bezochten waren krokodillen, vogels, schildpadden, slangen en een aantal kameleons te zien. De krokodillen lagen niet achter een hek, maar omdat de grond te stijl was waartegen ze op zouden moeten klimmen, konden ze niet bij ons komen. Parc National de MantadiaFosaJe moest alleen zorgen dat je zelf niet uitgleed.
Na dit bezoek zijn we door Loeva en Tina weer terug naar het kamp gebracht.
's Avonds gezamenlijk gegeten in het restaurant van hotel, voordat we met zaklampen langs de weg werden gedropt om daar wat nachtdieren te gaan bekijken. De groep werd wederom weer in tweeën gesplitst. Gelukkig had onze groep de beschikking over twee gidsen die ons wezen op de kleine diertjes. Parson's ChameleonZo hebben we een aantal kameleons, kikkers, wandelende takken en lemuren gezien. Ik had een spectaculaire tocht door de jungle verwacht, maar het werd een toeristisch uitje langs de asfaltweg.

Vrijdag 20 oktober 2006

SouvenirsOm 05.45h opgestaan voor een vroeg ontbijt. Er stond een lange reisdag op het programma. Terug via Tana richting Antsirabe wat zo'n 145km ten zuiden van de hoofdstad ligt. Allereerst weer door het regenwoud gereden om vervolgens via rijstvelden en vele kleding wassende vrouwen terug te keren in de hoofdstad om daar nog even wat boodschappen te doen. Water werd collectief ingekocht in 5-liter flessen. Tevens werd er eten gekocht voor de lunch die we onderweg zouden nuttigen.Markt
Bij een mooi vismeer waar vele schoolgaande kinderen verbleven gingen we lunchen. Salade werd gemaakt en het stokbrood werd gesneden.
Om 18.00h kwamen we aan in ons hotel Hasina in Antsirabe. 's Avonds lekker gegeten in een Italiaans restaurant. Het eten kwam niet gelijktijdig, waardoor de één zijn eten al op had en terug naar het hotel ging, de ander nog niets te eten had gehad.

Zaterdag 21 oktober 2006

PanoramaLac TritivaDeze vrijdagmorgen hadden we vrij om te shoppen op de weekmarkt. Na het ontbijt bij Salon de Thé Mirina, wat goed was verzorgd, via het postkantoor gelopen, omdat Adrie nog postzegels moest kopen. Dora & Cees liepen met ons mee. Het was een ontzettend grote markt met hele smalle straatjes. Alles wat je kon bedenken werd hier verkocht van etenswaar en kleding, tot pousse-poesse karren. Dit waren de duwtaxi's van de lokale bevolking, waar zowel de locals als de toerist gebruik van konden maken.
Tussen de middag de eerste souvenirs gekocht (een mes en een langwerpig masker) en even wat gegeten in L'Arche, een heerlijk guacamole (kwakkemole), een avocadopuree die bij mij bekend was van de Mexico-reis.
MeisjesZebuZebu-kar's Middags konden we een wandeling doen naar Lac Tritiva. Met de bus werden we erheen gebracht. Eerst reden we langs Lac Andraikiba, wat een groter vulkanisch meer bleek te zijn dan Lac Tritiva. Bij het meer werden we verwelkomd door de lokale bevolking die hun waar, met name stenen eieren, aan de man probeerde te brengen. We moesten eerst een stuk naar beneden richting het meer lopen. Toen eromheen en daarna weer omhoog. Vervolgens werden we naar het dorpje gereden om daar nog een rondleiding te krijgen. Ook nu weer kon je er voor kiezen om via de weg alvast vooruit te lopen, zodat je later met de bus weer opgepikt zou worden. Ik ben dit keer een heel stuk opgelopen met Greet.
Zonsondergang's Avonds zijn we de lokale stoofpot gaan uitproberen. Met Adrie nam ik de rundvleesstoofpot. Dora & Cees en Sander & Nynke namen de kipstoofpot. Beide gerechten zijn geloof ik niet voor herhaling vatbaar.

Zondag 22 oktober 2006

StationAntsirabeWe zouden deze dag laat vertrekken, zodat we nog tijd hadden om nog door het stadje te lopen. Na het ontbijt in Gaëlle, liep Greet met ons mee, dit keer eens de andere kant van het dorp op. Bij het treinstation wat er nog goed verzorgd uitzag, maar waar verder niemand te bekennen was zijn we via de buitenwijken weer terug gelopen. Even bij Hôtel des Thermes gaan kijken, om te kijken naar de verschillen met de hotels waarin wij bivakkeren. Nog even buiten in het zonnetje gezeten. We kwamen hier Paul & Marianne tegen. Paul zijn malariapillen waren gestolen en omdat ik ook mijn thuisvoorraad mee had genomen gaf ik deze aan hem. Terug in Nederland zal ik dan weer nieuwe Lariam moeten halen bij de apotheek.
Om 11.00h vertrokken we uit het hotel om naar Ambositra te rijden. De bagage werd weer op het dak van de bus getild. Voordat we het dorp uitreden moest er eerst nog stokbrood worden gekocht voor de lunch. Overige zaken had Yacine gisteren al in de supermarkt gekocht.
De lunch volgde kort daarna. Er werd weer een lekkere salade gemaakt en het uitzicht tijdens deze lunch was over een kudde zebu's bij de rivier en een onlangs ingestorte brug.
Net voor het dorp Ambositra stond het hotel. Een deel van de groep, waaronder ik, werden gedropt in huisjes iets verderop. We hadden het met z'n tweeën niet slecht getroffen, een huisje met een tweepersoonsbed en een hele grote badkamer beneden en een één- en tweepersoonsbed op de bovenetage. Jammer dat we maar één nachtje bleven!
Met de eigen bus naar het dorp gebracht om daar houtsnijwerk te kopen. Jammer dat het zondag was en dus een hoop winkels dicht waren en er dus weinig concurrentie was, wat bevorderlijk zou zijn voor de prijzen. Hier toch geslaagd, voor 40.000 Ariary kocht ik twee uit hout gesneden beeldjes. Lopend zijn we teruggekeerd naar het hotel om daar even op adem te komen met een bier(tje).
's Avonds bleven we in het hotel eten. Wederom ging het merendeel weer vroeg naar de kamers, zodat we met een klein (vast) clubje later die avond via de achterdeur het pand moesten verlaten.

Maandag 23 oktober 2006

Het ontbijt stond gepland om 07.45h, zodat we om 08.30h konden vertrekken naar Ranomafana. Wederom werd er weer onderweg geluncht en was het weer een mooie rit. PanoramaOver afstanden van een honderd kilometer rijd je door drie compleet verschillende mooie landschappen.
Na de lunch vanaf een mooi uitzichtpunt, konden we hiervandaan lopend de weg vervolgen om later door de bus weer opgepikt te worden. Een leuke wandeling die ik grotendeels met Greet liep.
OnderwegDe bus bracht ons naar de ingang van het Nationale Park Ranomafana. Yacine ging hier de entreekaartjes regelen, wijzelf konden weer lopend verder om later weer opgepikt te worden. Een lichte wandeling omdat de weg grotendeels naar beneden ging.
Het Ihary Hotel midden in het plaatsje bestond uit een restaurant met diverse kleine huisjes die uitzicht hadden over de rivier, waar de lokale bevolking lopend doorheen overstak. Ook waren de mannen bezig om met de hand rivierkreeftjes te vangen die later als je wilde op je bord terecht kwamen. Met Cees & Dora op ons nieuwe hotel geproost. Tevens hier de eerste was afgegeven om de volgende dag weer schoon op te mogen halen.
's Avonds bleven we in het hotel-restaurant eten.

Dinsdag 24 oktober 2006

BloemVanmorgen met bijna de gehele groep, want niet iedereen was fit en ging mee, het park ingelopen met een gids om weer wat lemuren te spotten. Dit keer gingen we voor de Bamboo Lemuren. Allereerst zagen we hoog in de bomen de Golden Bamboo Lemur, en later de Eastern Grey Bamboo Lemur. Dichterbij kregen we uiteindelijk een aantal Gecko Phelsuma Madagascariens GrandisGreater Bamboo LemurGreater Bamboo Lemuren te zien. Leuk om te zoen hoe ze het bamboe pelden en opaten. Paul, Giep, Marie en Constanze kozen er voor om een andere routete nemen met een gids. Wij besloten om de kleinere (5-uur) wandeling te maken. Na een mooie tocht besloten we om nog wat verder het regenwoud in te trekken. We werden door de gidsen even gedropt. Zodat zij nog wat wild zouden opzoeken, maar helaas hebben we verder weinig kunnen zien naast wat kikkers en vlinders.
Terug bij de ingang wachtte Loeva ons op om ons teug te brengen naar het hotel. In het barretje bij de ingang zaten Greet, Corine en Sander. Ze waren dusdanig opgeknapt dat ze ook een wandeling hadden ondernomen.
We zouden even gaan lunchen bij Hôtel Domaine Nature, maar omdat ze niet veel hadden zijn we doorgereden naar het dorp om daar bij Manja te gaan eten. Na de lunch gingen we lopend naar het hotel terug. Ik ben nog even het dorp in geweest om vervolgens weer neer te ploffen op het terras voor een drankje.Moeder met zoonOpa
Om 17.00h zouden we vertrekken voor de nachtwandeling. We vertrokken met de bus naar het park om daar nog met daglicht naar het uitkijkpunt te lopen. Na de schemering kwamen hier eerst één en later steeds meer Muis Lemuren. Moeilijk te fotograferen in het donker. Brown Mouse LemurTot slot kwam er nog een Malagasy Striped Civet (Fossa Fossana) langs. Beestje was wat schuw, maar wat wil je ook met al die flitsende toeristen. De terugweg verliep goed dankzij de goede zaklampen die we bij ons hadden.
's Avonds zijn we wederom gaan eten bij Hôtel Manja, iets voorbij het dorp.

Woensdag 25 oktober 2006
Wederom weer bijtijds opgestaan voor een lange reisdag. Na het ontbijt in het hotel het eerste stuk teruggereden naar de RN7. Bij Tsara Guest House in Fianarantsoa gestopt voor een lunch. Tevens vanuit dit dorp de eerste e-mails verzonden met een zeer trage verbinding en ook in dit land een vreemde toetsenbordindeling.Kinderen
Wiebe, een andere reisbegeleider die hier langere tijd verbleef in Madagaskar en voor meerdere organisaties werkte, reed vanaf hier met ons mee tot aan de Gîte in Parc National d'Andringitra. Onderweg deden we een aantal stops bij onder ander een wijnbottelarij, een zijdeweverij en een papiermakerij. Wiebe was duidelijk een begeleider van het entertainment; liedjes zingen met de lokale kinderen en veel vertellen over de plaatselijke gebruiken.
Bij de papiermakerij in Ambalavao was tevens ons hotel gevestigd. Lekker op het terras gezeten om te ontspannen en wat te drinken.
's Avonds bleven we hier eten en zijn nog wat blijven hangen met een biertje. Het personeel was inmiddels vertrokken, zodat de bewaking de deur van het restaurant achter ons moest dichtdoen.
Donderdag 26 oktober 2006
KinderenMoeder en dochterVanochtend na het ontbijt, de was ingeleverd om deze over drie dagen weer op te halen. Vervolgens het plaatsje ingelopen, om daar de lokale markt te bekijken. We kwamen hier Yacine met Loeva tegen die een mand kippen kocht om mee te nemen naar d'Andringitra waar verder weinig te koop was. Tevens werd er voldoende etenswaar en weer voldoende water ingekocht voor de komende twee dagen.
Terug bij het hotel aangekomen was inmiddels het winkeltje geopend, zodat ik hier wat kaarten kocht, leuk voor de kerst.
OmaSendrisoaMet alleen noodzakelijke bagage (wat we de komende dagen niet nodig hadden bleef achter), en de kippen op het dak vertrokken we richting het park d'Andringitra. Een slechte zandweg die we de komende uren zouden moeten berijden om bij de gîte, soort herberg met slaapzalen, aan te komen.
In de loop van de middag kwamen we bij onze gîte Soaitambara aan waar we onze lunch konden klaarmaken.
VijzelenRijsvelden's Middags nog even naar de lokale markt gelopen en het naastgelegen dorpje bekeken. Omdat het hier niet zo toeristisch was werden we hier als blanken aardig goed bekeken.
De kok had inmiddels na terugkomst de helft van de kippen geslacht voor het avondmaal, wat we onder de gîte bij weinig licht konden eten. De kip smaakte me niet zo best en was ook niet helemaal gaar. De rijst met saus maakte weer wat goed.
Het werd vroeg bedtijd.
Vrijdag 27 oktober 2006
Park d'Andringitra Park d'Andringitra
Park d'Andringitra School
Ik had me opgegeven voor de 10h wandeling door dit prachtige gebied, zodat er vroeg opgestaan moest worden. Om 05.30h stond het vertrek gepland. Ik voelde me niet echt lekker en nog voor het ontbijt hing ik al brakend naast de struiken. Toch een kaartje gekocht om te mogen starten met de wandeling. In eerste instantie ging het wel weer aardig, maar naarmate het pad steiler werd en er meer van mijn lichaam werd gevraagd, kwamen de volgende DNA-afstaande momenten op. Yacine probeerde me terug te sturen met een gids, maar ik was vastbesloten om door te gaan. Mijn hoogtemeter gaf aan dat het 200m flink klimmen zou zijn en daarna wat vlakker zou worden naar een mooi uitkijkpunt. Na een volgend moeilijk moment had Nynke besloten om terug te keren. Besluit voor mij werd makkelijker, omdat er nu geen reserve gids overbleef. xWe gingen dus met zijn tweeën met gids terug naar de gîte.
Na 5 uur lopen kwamen we terug bij de gîte. Na het douchen even op bed gelegen. GîtePark d'Andringitra's Middags met Nynke nog even een stuk gaan lopen langs het pad waarover de bus hierheen was gereden. Na terugkomst, waren de anderen inmiddels ook weer aangekomen.
's Avonds wederom weer kip gegeten. Ik hield het maar op rijst met saus. Vandaag weer vroeg naar bed gegaan, om morgen weer fris te kunnen starten.
Zaterdag 28 oktober 2006
WassenVanmorgen na het ontbijt om 06.00h afscheid genomen van Wiebe. Wiebe zou hier achterblijven en over een paar dagen opgepikt worden door Loeva om mee terug te rijden naar Tana.
Wederom weer over dezelfde zandweg terug naar Ambalavoa gereden om daar de bagage, de was en een ontbijt op te halen. Tevens namen we de lunch mee voor onderweg.
Ringstaart miki'sZebu'sVlagOnderweg zijn we nog gestopt om een park te bezoeken waar Ringstaartmaki's te vinden waren. Deze hebben we ook mooi kunnen bekijken. Een aantal had er jongen bij zich, wat ook leuk om te zien was. Verder ook de 'standaard' bruine lemuren en kameleons gezien. Een leuke wandeling over en tussen rotspartijen door.
Wederom weer een mooie route door een prachtig afwisselend landschap, waarbij we vele zebu-boeren tegenkwamen die met hun vee kilometers liepen om naar de markt te gaan. Het laatste gedeelte van de rit ging door een mooi zandsteen landschap van het NP Isalo.
National Parc d'IsaloOm 16.30h kwamen we aan in ons Motel Isalo wat gelegen was nabij het plaatsje Ranohira. Leuk hotel wat bestond uit ruim opgezette huisjes in een weids kaal landschap.
Zondag 29 oktober 2006
National Parc d'IsaloVanochtend stond een mooie wandeling gepland door Canyon de Makis. Met de bus reden we naar de ingang van de canyon om daar al lopend doorheen te gaan. Allereerst weer een aantal kameleons en later tussen de bomen kwamen we witte lemuren, Verreaux sifaka, tegen met jongen. Canyon des MakisVerreaux SifakaHelaas waren ze hoog in de bomen, maar we hebben ze hoewel ze weinig bewogen toch nog zien springen. Later nog een aantal slangen om vervolgens de nog niet door ons eerder geziene Red-fronted Brown Lemuren te zien.
Een stuk de canyon ingelopen om daar flink onderuit te gaan. Ik viel achterover met mijn rug in een gat, gelukkig hield mijn rugzak de val tegen, waardoor ik buiten een aantal schaafwonden niets er aan overhield. Wel moest ik even geholpen worden om overeind te komen.
Terug liepen we met de gids door de rijstvelden waar we weer een aantal ibissen zagen. De bus bracht ons weer terug naar het hotel, waar een aantal van de groep achterbleven. In het dorp even wat gedronken om ons op te maken voor de middagwandeling naar Piscine Naturelle, een natuurlijk zwembad bij een waterval. Het was een zeer mooie wandeling, mooier dan hedenmorgen, door een schitterend gebied met mooie uitzichten. Onderweg kwamen we weinig mensen tegen, maar bij het 'zwembad' was het toch wat drukker. Pachypodium RosalatumPiscine NaturelleMadagascar Cuckoo RollerEven de zwembroek aangetrokken om een duik te maken in het water. Het water was verfrissend en vanaf de waterval kwam een lekkere door de zon opgewarmde waterstraal.
Na hier enige tijd te hebben vertoefd zijn we rond 15.30h weer vertrokken richting de bus, die ons vervolgens weer terug naar het hotel bracht. Tijdens deze terugtocht vele soorten vogels kunnen bekijken.
's Avonds zijn we met bijna de gehele groep in het dorp gaan eten. De drank duurde wel wat lang voordat het bij iedereen op tafel stond.
Maandag 30 oktober 2006
Deze ochtend zouden we ons zuidelijkste en meest westelijkste punt op Madagaskar bereiken. Ik ging maar even aan de Imodium, want het was vanochtend vroeg niet helemaal goed gegaan. We zouden via Tuléar naar Ifaty rijden. Het klinkt afgezaagd, maar het was wederom weer een mooie route door een kaal en droog landschap. BaobabMoeder met zoonMoeder met zoonHier was de 'plastic-valley' gelegen. In tegenstelling tot het midden van Madagaskar waaiden hier overal het plastic van de vuilstortplaatsen door het landschap. Jammer dat men hier weinig aan doet, want het is erg zonde allemaal.
Het stadje Tuléar was erg toeristisch, iets wat we de laatste tijd nergens zo gezien hadden. Tuléar beschikte ook over een nationale luchthaven die in verbinding stond met Tana. Veel terrasjes met een ander soort publiek. Publiek wat meer geïnteresseerd was in een zonnige strandvakantie dan in het mooie landschap met de lokale bevolking. Hier ook mijn eerste T-shirt gekocht. Gelukkig vertrokken we na de lunch snel om via een zandpad naar Ifaty te rijden.
Hier hadden we een hotel, wederom weer grote huisjes, aan het strand. Het huisje had de beschikking over een grote slaapkamer en een apart los bed welke was opgesteld in de keuken. De middag lekker doorgebracht aan het strand.
's Avonds in het restaurant van het hotel gegeten, wat was het hier "duur"!
Dinsdag 31 oktober 2006
Na lekker uitgeslapen en van een ontbijtje genoten te hebben lekker aan het strand gerelaxt. Vervolgens even langs het strand gelopen om even te kijken naar de mooie schelpen en visjes die langs de waterrand lagen en zwommen. Vervolgens even wat gelezen in de Quest die ik had meegenomen vanaf Schiphol en waar ik tot op heden nog geen tijd voor had gevonden. Daarna nog even gezwommen in het lekkere warme water om vervolgens op het strand weer op te drogen. Vele BaobabDidierea MadagascariensisSchildpaddames kwamen langs om hun koopwaar te slijten. Van mooie houtsnijwerkjes tot kettingen en van doeken tot zelfs massages. Na een geweldig optreden van deze straatverkopers, wat toch zeker wel een half uur heeft geduurd, twee mooie bedrukte doeken gekocht voor nog geen €3,-. Leuk voor van de zomer op de tuintafel!
Met Sander & Nynke, Adrie en Yacine even gaan lunchen iets verderop het strand bij Freddies.
In de middag zijn we naar Spiny Forest om daar verschillende soorten Boabab-bomen en andere bomen en planten te bekijken. Ook zagen we hier nog landschildpadden, welke wel in gevangenschap leefden, en vele soorten vogels. Het park was in tegenstelling tot eerder gehoorde berichten, zeker de moeite waard.BaobabBaobabGroepsfoto
Bij terugkomst bij het hotel nog even een biertje gedronken met Dora & Cees en Adrie. Na een paar dagen geheel onthouder te zijn geweest vanwege de 'maag en darm flora', smaakte hij weer prima.
Zonsondergang's Avonds een lekker visje gegeten bij Mora Mora verder op het strand. Tijdens de terugweg met de zaklamp langs de vloedlijn geschenen, waarbij je vele krabben zag wegsprinten.
Woensdag 01 november 2006
Het zuidelijke gedeelte van Madagaskar zat er op. Vandaag zouden we met het vliegtuig terugvliegen naar Antananarivo. Om 05.25h opgestaan om snel te ontbijten, want om 06.00h stond het vertrek gepland. Nynke nam het woord om Loeva en Tina te bedanken voor hun veilige chauffeuren en opladen en schoonhouden van de bus. Ze kregen beide een dikke envelop, maar moesten ons nog wel even naar de luchthaven in Tuléar brengen.
Air MadagascarDezelfde weg terug als heen, via het zandpad, kwamen we aan bij het kleine vliegveld. Hier namen we definitief afscheid. Loeva en Tina zouden terugrijden naar Tana en daar onze souvenirs in het hotel achterlaten, die we dan hopelijk de laatste dag weer mee naar huis konden nemen. Zo hoefden we in het noorden niet met onze souvenirs op stap.
Omdat ik een 'laatboeker' was, evenals Yacine, Marie en Greet, mochten wij met zijn vieren in de business class zitten. Wij kregen ruime stoelen en in tegenstelling tot 'het gewone volk' wel een sandwich te eten. Om 10.00h zouden we vertrekken met onderweg nog een tussenlanding. De tussenstop hebben we gemist, zodat we na ruim een uurtje vliegen aankwamen in de hoofdstad. Hier werden we opgehaald door een chauffeur van ons hotel ICT, zodat we om 12.00h aankwamen en nog lekker konden lunchen. We hadden ditmaal een andere kamer dan de eerste nachten. Vandaag lekker gerelaxt en weinig gedaan.
Donderdag 02 november 2006
Vandaag wederom weer een vliegdag. Dit keer naar Diego Suarez, ook wel Antsiranana genoemd. Om 06.00h vertrokken we uit het hotel om de vlucht van 09.00h te halen. Alles verliep soepel, totdat we in het toestel zaten. Mijn naam werd samen met die van Marie omgeroepen. Tegen Yacine zei ik maar dat we business class hadden gevraagd, en warempel, we werden nog in de business class gezet. Twee uur hebben we staan wachten, eerst omdat de president voor ons moest vertrekken, en later vanwege mankementen.Diego Suarez
Toch nog vertrokken met dit toestel, zodat we vrij laat aankwamen op de kleine luchthaven van Diego. Door klein busje met aanhanger zijn we naar ons hotel Le Colbert gebracht. Het was een kleinere kamer, maar de douche was zoals later bleek, goed.
's Middags na de lunch bij het Italiaanse restaurant Rosticceria even een rondje door het plaatsje gelopen. Lekker nog op een terrasjes gezeten bij Le Melle Villa, Terrasmet een mooi uitzicht over de baai waaraan Diego was gelegen.
Na twee uurtjes de stad weer ingegaan om daar nog wat souvenirs te kopen.
Na wat gedronken te hebben op een terrasje tegenover het hotel even gaan douchen om daarna de planning voor de komende dagen door te nemen met Yacine.
Met Dora & Cees en Adrie gaan eten bij Balafomanga. Een lekker restaurant waar je heerlijk zebu en als toetje ijs kon nemen.
Vrijdag 03 november 2006
Vandaag een extra dag in Diego vergeleken met de oorspronkelijk 26-daagse reis. Op deze extra dag stond een wandeling langs Baie des Sakalava, Baie des Dunes en Mer d'Emeraude welke gelegen waren ten oosten van Diego. Met onze twee busjes, die de rest van de reis hier in het noorden bij ons zouden blijven, werden we naar Baie des Sakalava gebracht. Baie des SakalavaMer d'EmeraudeVia smalle zandweggetjes, waar we overigens nog een keer vast kwamen te zitten, werden we afgezet bij het strand van deze eerste baai. Wij werden iets later afgezet, want onze chauffeur wist de weg niet, en was de eerste auto kwijtgeraakt.
Op het eerste hagelwitte strand waren diverse oude vissersbootje onder het zand bedekt. Later werd het strand verruild voor een prachtig scherp gevormd gesteente. Het waaide nogal, dus de zee werd aardig tegen deze rotsen omhoog geblazen.
Aan het einde van de wandeling kwamen we bij een klein privé eettentje aan. Hier kregen we heel veel vis voorgeschoteld met rijst. Aan de ene vis zat meer vlees dan aan de ander. Het smaakte goed. Na het eten konden we nog een uur zwemmen in de zee. Het water was wat kouder, maar wanneer je er eenmaal in lag, ging het best.Bladeren
Met de busjes werden we terug naar ons hotel gebracht, wederom via een slechte weg waarop meer geen, dan wel asfalt lag. Je kan in zo'n geval beter helemaal geen asfalt hebben.
In het dorp nog wat gedronken tegenover het hotel op ons inmiddels vaste terras.
's Avonds zijn we nadat diverse restaurants niet meer bestonden, maar nog wel in de laatste Lonely Planet, zijn we aanbeland in het Rock Café. Hier op het terras lekker gegeten, maar omdat de bananen op waren helaas geen dessert.
Bij terugkomst op ons vaste terras plaats genomen om nog een afzakkertje te nemen en naar het lokale langslopende 'volk' te kijken.
Zaterdag 04 november 2006
Meisje met kindParc National de Montangne d'AmbreVandaag zouden we ons intrede nemen in het klooster in Joffreville bij Parc National de Montangne d'Ambre. Hier brachten we onze tassen naar de kamers om vervolgens snel door te gaan voor een wandeling in het park. Helaas regende het een beetje, niet al te hard en tijdens het lopen werd het al snel droog. Door de regen waren er veel bloedzuigers die op je benen en door je sokken heen zich vastzogen. Verder kwamen we nog een aantal lemuren tegen die hoog in de bomen langs sprongen. Ook veel bloemen en grote bomen met mooie stammen gezien.BloemBleomVrucht
Na de lunch, waar we brookesia minima (de kleinste kameleon ter wereld) op tafel zagen en een Northern Ring-tailed Mongoose uit de vuilnisbak zagen eten, gingen we verdeeld in twee groepen de natuur in. Ik koos voor de langere wandeling, zodat we snel van start moesten gaan om nog voor het donker bij het busje aan te komen. Een mooie wandeling, door het mooie regenwoud met drie uitkijkpunten over verschillende watervallen.
Met het busje werden we weer terug naar het klooster gebracht om daar te douchen en te eten. Bij het klooster was er ook een winkeltje, waar ik nog een houten broodschaal en een fles Litchi Likeur heb gekocht.
NonDe nonnen hadden gezorgd voor voldoende bier en lekker (veel te veel) eten. Moeder overste was groot, blank en liep op gigantische gympies waarmee ze over water kon lopen, of vergis ik me nu? Daarnaast waren een aantal donker gekleurde nonnen die kookten en de kamers deden. Één van die nonnen had zoveel lol in het contact met de toeristen, dat ze continu met een grote grijns rondliep.
Zondag 05 november 2006
KloosterBloemenCocosnootDeze zondag kon er wanneer er belangstelling was naar de mis worden gegaan. Een aantal van de groep is gaan kijken. Omdat de sleutel van het busje gestolen was konden we nog niet vertrekken. De reserve sleutel moest worden gebracht vanuit Diego. Met uiteindelijk drie kwartier vertraging vertrokken we naar Réserve spéciale de l'Ankàrana.
De eerste stop was bij het heilige meer Lac Antanavo om daar krokodillen te bekijken. De lokale bevolking gelooft dat deze gereïncarneerde voorouders zijn die gunstig gestemd moeten worden door middel van het brengen van offers. Omdat niemand zich vrijwillig aanbood hadden wij in het dorp wat vlees gekocht om te offeren.MarktvrouwKrokodillen
Door te klappen, kwamen de krokodillen de kant opgeschoven. Door af en toe te offeren, kwamen ze toch wel dichtbij. Goed opletten dus, want wanneer ze aan zouden vallen, moesten we snel wegsprinten.
Ons kamp bestond uit leuke hutjes zonder sanitair en met een uitzicht over de Réserve spéciale de l'Ankàranabosbranden die nu wel heel dichtbij kwamen. We hadden dit keer een geschakeld hutje die we deelden met Constanze en Corine. Na het eten vertrokken we voor een korte wandeling naar Petits Tsingy en Grotte des Chauves-Souris. Een mooie wandeling waarbij we vele vogels, lemuren en een prachtig landschap tegenkwamen. Het was even klimmen langs de scherpe rotsen en de vele stekende vliegen moest je constant van je afslaan. Boven op de 'kleine' Tsingy hadden we een prachtig uitzicht over dit puntige karst (leem)rotsen gebied. In de verte zagen we de andere helft van de groep lopen, die de verkeerde route volgden. We kwamen ze tijdens het afdalen tegen, zodat ze met ons mee, en voor hen zelf terug konden lopen richting de vleermuizengrot. Het werd al een beetje schemerig tijdens de afdaling naar de grot, zodat het goed was dat ik een goede zaklamp mee had genomen.
Vogel Petits Tsingy Elephant tree
Red-fronted Brown Lemurs White-fronted Brown Lemur
Onze eigen kok had inmiddels het eten klaargemaakt, zodat we bij terugkomst in het kamp snel konden aanschuiven.
Maandag 06 november 2006
Northern Sportive LemurBaobabGrands TsingyOndanks het iets mindere comfort toch redelijk goed geslapen. De buren stonden vroeg op zodat we redelijk vroeg wakker waren. Na vluchtig gebadderd te hebben met een teil bij het toilet even een stevig ontbijt genomen voor de stevige wandeling die op het programma stond. Om 07.15h vertrokken we naar Grands Tsingy. Het eerste gedeelte vanaf de ingang was gelijk aan de wandeling van gisteren. Via een mooi pad dat later ook door een rivierbedding ging kwamen we uit bij een groot gat. Tijdens het regenseizoen komen hier drie rivieren samen die dan in dit gat ondergronds verder gaat naar de zee.
Onderweg weer vele vogels en lemuren gezien, waaronder ook de zeer kleine Northern Sportive Lemuren (lepilemuren) die in een holletje van een boom bivakkeerden.
Wederom weer een schitterend uitzicht over het puntige karst rotsen gebied. Na hier even een tijdje te hebben gezeten om te genieten, zijn we via een andere weg weer teruggedaan. Het was aardig warm, dus moest er voldoende water worden gedronken. Gelukkig hadden we weer de beschikking over dragers, die de vele liters op hun hoofd vervoerden. Terwijl wij allen op goede wandel/bergschoenen liepen, liepen zij op slippers.
LandschapOm 11.00h waren weer terug bij onze hutten. Na de lunch konden we nog een excursie doen naar de saffiermijnen. In het dorpje konden de kleine edelstenen nog bekeken worden in een krakkemikkig hutje langs de weg. Na een korte wandeling kwamen we bij een rivier, waar alles wat nodig was voor het levensonderhoud in werd gedaan. Zo werd er ook het zand gezeefd wat uit de mijnen werd aangevoerd.
De mijnen waren zo'n 40m diep en zeer primitief. Zuurstof werd de mijn in gepompt met een handpomp en door een plastik-zak-achtige slang werd het naar beneden gepompt.
Na de wandeling zijn we weer teruggereden naar de hutten om ons op te maken voor het avondeten. Eerst nog even gedoucht, nou ja voor wat er voor doorging. Het friste enigszins wat op.
Dinsdag 07 november 2006
PanoramaBijtijds vertrokken voor een lange rit door diverse fruitteelt gebieden naar de boot die ons zou ophalen in Antsahampano. Ik zat wederom weer in het achterste busje van Moeslim, de chauffeur. Het was een zeer slechte weg en onderweg kregen we nog een lekke rechter voorband. SlagerKippenverkoopsterNa zo'n tien minuten was de band verwisseld en konden we doorrijden. De anderen stonden verderop te wachten en vroegen zich inmiddels af waar we bleven. We waren hier aangekomen in een ananasplantage waar ook jackfruit, cacao en vanille werd verbouwd. We zagen nog net een grote slang wegglijden.
Bij het haventje hebben we wat gedronken en gegeten. AnanasZebukarWe zagen hier de vissersbootjes binnenkomen die een aantal grote tonijnen bij zich hadden.
We namen afscheid van de gidsen en de chauffeurs en stapten op de boot naar Nosy Be. We hadden een privé catamaran, met twee buitenboordmotoren elk op één van de drijvers. Hoewel de snelheid niet al te hoog was, was het toch een lekker tochtje.
In de haven van Hell-Ville meerden we aan om daar met een geaircondissionneerde bus met aanhanger via de bank naar ons hotel in Ambatoloaka te rijden.
TonijnvissersHoewel het plaatsje alleen via een zandweg te bereiken was, was het echt een plaats voor de toerist. Vele souvenirwinkeltjes en veel restaurantjes en hotelletjes. Ons hotel Les Boucaniers lag iets vanaf het strand tegen de heuvel op. Een mooi hotel, jammer dat je weinig uitzicht had en dat het hier erg benauwd was omdat hier geen lekker windje waaide.
Na een duur klein biertje, het hotel had geen 650ml, ons standaard formaat, zijn we naar het strand en dorpje gelopen. Daar wat rondgelopen en gekeken of hier voor de volgende ochtend een ontbijt te scoren was. Tevens nog lekker op een terrasje gezeten om bij te komen van de reis.
Terug in het hotel gaf Yacine nog even een overzicht van wat we de komende dagen hier konden doen.
's Avonds lekker vis gaan eten in het dorp. Om daarna de dag af te sluiten op het terras van safari resto.
Woensdag 08 november 2006
Voor vandaag had ik me opgegeven om te gaan snorkelen bij Nosy Tanikely. Na het ontbijt in het dorp, vertrokken we om 08.00h met 3 taxi's naar de haven van Hell-Ville om daar op een snelle bood te stappen dat ons naar het eiland bracht. De excursie was inclusief duikbrillen, maar zonder flippers, zodat we eerst even in het dorp flippers zijn gaan halen. Voor de kosten hoefde je het niet te laten want het was zo'n 3000 Ariary (iets meer dan een €urie), We waren niet de enige, maar in het water had je totaal geen hinder van de menigte. Rondom een klein schiereilandje wat bij vloed een eilandje was geworden gezwommen, waar vele mooie vissen en mooi koraal aanwezig waren. Na een uurtje gezwommen te hebben maar weer omgekeerd om terug naar het strand te gaan, totdat ik opeens een zeeschildpad zag zwemmen. Ik had het totaal niet verwacht, dus dat maakte het extra leuk. Na hem een tijdje gevolgd te hebben werd de waterhoeveelheid boven het koraal zo weinig dat ik mijn achtervolging heb moeten staken.Nosy Tanikely
Terug op het strand natuurlijk het een en ander verteld. Yacine had er ook één gezien, wat dichter bij het strand, de rest tot dan toe nog niet. Vervolgens weer een keer gesnorkeld, deze keer maar met een T-shirt aan, want ik begon mijn rug al te voelen wat geen goed teken was. Wederom weer naar dezelfde plek gezwommen, in de hoop daar weer een schildpad te vinden, maar helaas bleef het deze keer alleen bij mooi koraal en mooie vissen.
Bij terugkomst bleek dat anderen nu ook schildpadden hadden gezien. Na het eten, wat bestond uit kreeft, vis en zebu ben ik niet meer gaan snorkelen. Ook mijn achterkant van mijn benen begon al aardig zeer te doen.
Om omstreeks 16.00h vertrokken we met de catamaran naar Hell-Ville. Wederom met taxi's terug naar het hotel, om daar lekker te badderen in de after-sun.
Vanavond gegeten aan het andere uiterste van het dorp bij Karibo. Jeni was jarig en dat gingen we vieren. Omdat ik gigantisch veel pijn kreeg ben ik eerder naar het hotel teruggekeerd. Het was erg benauwd en we hadden geen airco. Gelukkig stond er wel een ventilator die ik maar op mijn bed richtte.
Donderdag 09 november 2006
Na een slecht nacht, ik kon geen goede slaaphouding vinden, heb ik mijn afspraak om mee te gaan naar Réserve Naturelle Intégrale de Lokobe kunnen afzeggen. Voor mij in de plaats ging Greet nu mee, die inmiddels zich wat beter begon te voelen. Vandaag zou het een dagje relaxen worden. Na het ontbijt, waarbij mij een massage werd aangeboden die ik wijzend naar mijn rug afwees, even door het dorpje gelopen om toch ook nog wat te kijken naar souvenirs. Daarna lekker bij een restaurantje gezeten aan het strand op een overdekt terras. Een lekker windje en het was uit de zon.
Nosy BeTussen de middag een lekkere hamburger gegeten met patat en mayonaise bij Chez Angeline. Hij smaakte heerlijk.
Na een middagje slenteren nog even naar het uitkijkpunt over het vulkaanmeer gelopen. Het terrein had bewaking, zodat een bewaker met mij mee moest lopen. Het uitzicht viel tegen, het kratermeer kreeg je niet op de foto vanwege de bebossing eromheen.
Wederom maar weer in onze stamkroeg gaan zitten om een verkoelend biertje te drinken. Dora en Cees kwamen terug van hun dag in het nationale park en kwamen bij ons een biertje drinken.
's Avonds met Cees & Dora gaan eten in een restaurant dat hun gids had aanbevolen. De gids had gelijk, het eten smaakte goed, alleen een optreden van een lokale niet helmaal zuivere muzikant bracht wat roet in het eten.
Vrijdag 10 november 2006
Deze laatste ochtend in Madagaskar hadden we vrij te besteden. Het geld even tellen en inschatten wat we nog nodig dachten te hebben voor de lunch en het diner vanavond in Tana. Wat zeep, T-shirts en een kameleon van hout gekocht.
Om 14.00h vertrokken we uit het hotel. Het was een klein vliegveld waar we naar toe werden gebracht. Na het inchecken nog even een colaatje gedronken op het dakterras. De vlucht naar Tana verliep zonder problemen. In Tana, waar het alweer 10 graden kouder was (24 graden), werd ons verteld dat de vlucht van komende nacht naar Parijs was geannuleerd. Hier stonden we dan; wat nu. Er was niemand van air France aanwezig en aan de telefoon werd ook niemand bereikt. Air Madagaskar bemiddelde, maar kon verder ook geen toezeggingen doen. Uiteindelijk werden we in hotel Tana Plaza geboekt. We zouden eerst met Loeva en Tina die ons van de luchthaven ophaalden naar het IC Hotel worden gebracht. Hier hadden we ons diner besteld en nu weer afbesteld, omdat we nu in Plaza te eten zouden krijgen van Air France. Na het ophalen van onze souvenirs werden we naar de hoofdstad gebracht, wat nog een aardig stukje rijden was.
Helaas het hotel was tegen eerdere toezeggingen vol. We konden er niet meer bij. Yacine heeft voor ons toen uiteindelijk een ander hotelletje om de hoek weten te bemachtigen. We werden niet verspreid en ik kreeg zowaar een kamer alleen. Nou alleen, met wat kakkerlakken moest ik hem delen.
Het hotel bleek alleen maar orgaanvlees te serveren en had nog een aantal kippen te verdelen. Omdat bijna niemand aan de organen wilde en niemand aan de zebu-tong wilde, kwam er uiteindelijk toch nog tonijn boven water.
Zaterdag 11 november 2006
Na het ontbijt kwam Loeva ons weer ophalen. Hij had alweer een aardig stuk gereden hierheen in de ochtendspits en moest nu weer helemaal terug naar de luchthaven. We moesten 4 uur van tevoren aanwezig zijn en de vlucht stond gepland om 13.00h. Omdat we inmiddels wisten dat we in Parijs een nachtje zouden overblijven hadden we er voor gekozen om onze bagage niet door te labelen naar Amsterdam, maar tot Parijs. Hier zouden we dan de nacht onze bagage bij ons hebben. Helaas liep het scenario iets anders. Om 13.00h bleek dat het te warm was om op te stijgen met deze korte startbaan en de berekende bagage. Al de bagage werd weer uit het vliegtuig gehaald en een aantal mensen mochten niet mee. We zouden een tussenlanding maken in Tunis om daar bij te tanken. Onze bagage zou later volgen. Na een paar uur vertraging vertrokken we eindelijk naar Tunis, waar we 1,5h moesten tanken en vervolgens naar Parijs, waar we om 01.30h aankwamen. Omdat het erg druk was bij de balie van Air France kwamen we pas om 03.00h aan in het Ibis hotel, waar we met de shuttlebus heen werden gebracht.
Zondag 12 november 2006
Vanochtend vroeg opgestaan na een zeer korte en zeer slechte nacht. Om 07.00h moesten we inchecken en om 08.00h zouden we vertrekken. Wat we niet wisten is dat er verscherpte regels waren en dat er praktisch geen vloeistoffen in de handbagage aanwezig mochten zijn. Daar ging het water en de likeur van de nonnen. Omdat Adrie ook wijn had hebben we zijn handbagage als hoofdbagage ingeklaard, we hadden verder toch geen bagage bij ons.
Na een korte vlucht veilig op Schiphol aangekomen. Hier bij de KLM-balie de vermiste bagage opgegeven. Vervolgens afscheid genomen van iedereen om alleen met handbagage d trein naar huis in te stappen. Het verliep soepeltjes en om 10.00h was ik met een dag vertraging thuis.
 
 
Jeroen van Ammers, 2006
Antananarivo Périnet reservaat Ambositra Antsirabe Ranomafana regenwoud Ambalavao Andringitra Park Isalo Ifaty Diego Suarez Amberbergen Ankarana Park Ambatoloaka