Lesbos (Griekenland)
(reisverslag)

 

 


 

1Vrijdag 23 september 2011

Donderdag tegen middernacht met de trein naar Schiphol. Onze vlucht, HV 447, naar Lesbos [Mytilini] staat gepland voor 4.30 uur en gaat ook gewoon vertrekken. Gisteren, 22 september, lag het vliegverkeer in Griekenland tijdlang volledig plat vanwege de stakingen tegen de landelijke bezuinigingen.
Na een rustige vlucht van iets meer als drie uur landen we op het vliegveld van Mytilini. Bij het verlaten van het vliegtuig schijnt er een heerlijk zonnetje maar er staat ook een behoorlijk straffe wind, nog een laatste restant van het stormachtige weer van gisteren waarbij fikse onweersbuien en grote hoeveelheden water een einde maakten aan een droge periode van vier maanden. De temperaturen zijn nog extreem hoog voor de tijd van het jaar [35 graden]. Ook de komende dagen zal het nog zeker rond de 30 graden blijven.
Burcht MolivosOp de luchthaven worden we opgewacht door de hostess van Ross Holidays en na een rit van ruim anderhalf uur, onderweg al genietend van de prachtige uitzichten en de hellingen met ontelbare olijfbomen, komen we aan in ons appartement “Huize Elea” in Molivos. Een erg mooi appartement, rustig gelegen, met zowel een terras aan de voor als achterzijde en een prachtig uitzicht op de hoog gelegen burcht.
Als eerste maar even de boodschappen want om 14.00 uur sluit de supermarkt. Een aardige trippel van een klein half uurtje om de dichts bijzijnde te vinden en dan heb je een hele hoop boodschappen. Geen probleem, de eigenaar huurt een jongen in met een scootertje en terwijl wij rustig terug wandelen worden onze boodschappen netjes naar het appartement gebracht.
Na een klein tukje, we hebben per slot van rekening een nacht over geslagen, gaan we ons een pad zoeken naar het strand van Eftalou. Een foute afslag, maar via allerlei paadjes en een rotsachtige oever bereiken we een privé strand bij een hotel. Lekker illegaal hebben we ons zelf hier neer gelegd op een van de vele strandbedjes. Plek genoeg in deze tijd van het jaar! PaardenHeerlijk een kleine twee uurtjes liggen zonnen.
Even douchen en tegen de avond gaan we lopend en klimmend richting de burcht van Molivos. StadmuurEen erg mooie route en het mooie avond licht geeft prachtige plaatjes. Boven aangekomen zijn we net op tijd voor de zonsondergang. Hierna dalen we af richting haven via allerlei zeer pittoreske, smalle steegjes. Molivos is als sinds 1956 een beschermd dorp en ligt schilderachtig tegen een bergwand. In één van de steegjes, nog hoog in het dorp, eten we in een restaurantje met een prachtig overhangend terras met daardoor een geweldig uitzicht op de zee en de haven. Dit is vakantie!
Tegen negenen dalen we toch maar weer af en besluiten we voor vandaag niet verder richting haven te gaan. We wandelen terug naar het appartement, nemen nog een wijntje en ja, de slaap gaat ons dan toch parten spelen!

1Zaterdag 24 september 2011

GranaatappelUiteraard als een blok geslapen. Een heerlijk ontbijtje in het zonnetje en even na tienen de bijeenkomst met de hostess, Eleonora van Ross Holidays. Zij vertelt enthousiast en gedetailleerd over alles wat je op dit eiland kunt ondernemen en zien. Heel prettig, met name ook omdat je in Nederland geen reisgidsen vindt van Lesbos en we ons dus ook maar matig hebben kunnen voorbereiden. Van haar krijgen we de tip om in Molivos bij Pannayotti Books een Nederlands talige reisgids over Lesbos te kopen. Ook schaffen we ons een wandelgids aan van Lesbos.
Opnieuw zoeken we ons illegale strandje bij  het hotel op en liggen we heerlijk  een paar uurtjes te zonnen en te lezen.

MolivosInktvis aan de lijnHavenTegen vieren lopen we opnieuw de weg richting burcht, om van daar uit af te dalen naar de haven. Het is echt een heel leuk sfeervol stadje. We besluiten dan ook in het haventje met een litertje wijn neer te strijken op een van de vele terrassen en te genieten van weer een mooie zonsondergang. Morgen krijgen we voor 10 dagen een auto en gaan we het eiland verder verkennen.

1Zondag 25 september 2011

Zicht vanaf de burchtOp de burchtArgenosVanochtend even na half tien wordt onze auto, een Chevrolet Spark afgeleverd. Als start besluiten we een kort rondje in het noorden van Lesbos te doen.
We gaan als eerste de burcht in Molivos bezoeken. Vandaag hoeven we geen entree te betalen, waarom is ons niet duidelijk, maar goed! Vanaf het kasteel van Mithymna/Molivos heb je een schitteren uitzicht over de stad. Het kasteel wordt nu voornamelijk gebruikt voor theater voorstellingen, concerten e.d.
Hierna gaan we op pad voor het rondje kleine authentieke Griekse dorpjes, met plaatjes als Vafios, Argenos, Lepetymnos en Skamnia.

 VisserHaven Skala SykamineasSkala Sykamineas

In Skala Skamnias, een van de meest bezochte plaatsen op het eiland met de kapel van de heilige maagd in het haventje, gebruiken we onze lunch.
kerk van PanaghiaVia Kapi, Pelopi, Stipsi en Petri bereiken we weer de kust bij het plaatsje Petra. Het dorp is gebouwd in de schaduw van een grote rots, waaraan het dorp zijn naam heeft te danken [Petra betekent rots in het Grieks]. Boven op de rots staat de kerk van Panaghia [Heilige Maagd]. Ook Petra is een karakteristiek dorpje met smalle, met kinderkopjes, geplaveide steegjes. Op het strand bij Petra relaxen we een paar uurtjes met ook een korte duik in de zee, die toch hier al wel erg koud is!
Even douchen in ons appartement en deze keer met de auto naar het centrum van Molivos. We eten aan het strand.

1Maandag 26 september 2011

ZoutvlaktesZoutvlaktesVandaag richting het zuiden. Als eerste maken we een stop bij een moerasachtig gebied, net na de splitsing richting Mytilini en in ons geval richting Polichnitos. Hier ontmoeten we een hele groep Schotse vogelaars. Het is een gebied met zoutvelden, laagvlaktes en kleine eilandjes.
OlijfpersPolichnitosRichting Polichnitos rijden we door een mooie omgeving van naaldbossen. In Polichnitos is het eerste wat indruk maakt de oude olijfpers uit 1903. Dat die niet meer in functie is, is duidelijk zichtbaar door het gigantische ooievaarsnest op de top van de schoorsteen. visnettenOok de kerk met de klokkentoren van drie verdiepingen springt meteen in het oog.
In Skala Polichnitos drinken we wat in het kleine haventje en brengen we een kort bezoek aan de zoutpannen.
Aan het acht kilometer lange strand van Vatera genieten we van een lunch en ook hier een paar uurtjes strand, zon en zee.
Aan het einde van de middag gaan we weer noordwaarts richting Ampeliko en na een kilometer of negen houdt plotseling de verharde weg op. zoutveldenzoutveldenWe nemen nog even een andere afslag maar we belanden op een pleintje met kerk waar we niet verder kunnen.StavrosDus weer terug en Jeroen vraagt een wat oudere man de weg. Zijn vrouw wordt er bij gehaald en met zijn drieën verdwijnen ze richting huis. Juist als ik denk dat het gehele wegennet van Lesbos wordt uitgelegd komt Jeroen weer naar buiten. We moeten toch een kilometer of zeven over onverharde weg stijgend door de bergen om bij Ampeliko te komen. Nu wisten we ineens ook weer dat dit ons ook door de hostess verteld was en dat dit te doen moest zijn met een gewone personenauto. Dus we gaan, en na een 20 minuutjes klimmen bereiken we Ampeliko.
Daar het al ruim na vijven is besluiten we weer richting Molivos te gaan.
Vanavond weer heerlijk gegeten in een van de vele restaurants met een overhangend balkon en het prachtige uitzicht op de haven!

1Dinsdag 27 september 2011

SchildpaddenKikkerVandaag de wekker gezet omdat we wat vroeger op pad willen om het gehele westelijke gedeelte te berijden. We rijden via Petra langs de kust richting het zuiden.
Vlak voor Skalochori ontdekken we een poel vol met schildpadjes en kikkers. Ze liggen gezamenlijk heerlijk te zonnen op de stenen.
We bezoek het Perivolis klooster, een voormalig nonnenklooster. We treffen een schamel gebouw maar binnen zijn op de muren fresco’s te vinden van een zeer hoge kwaliteit.
Geleidelijk aan verandert het landschap van zeer groen en boomrijk naar meer vulkanisch. In het bergdorp Antissa drinken we koffie op het centrale plein.

versteende boom
versteende boom

versteende boomversteende boom

Richting Sigri brengen we eerst een bezoek aan het Versteende Woud. Het park is 286 are groot en beslaat een hele bergflank. Via paden lopen we langs een groot aantal versteende boomstammen, ontstaan 3,5 miljoen jaar geleden door een vulkanische uitbarsting. Velen staan nog rechtop in hun oorspronkelijke positie.
Sigri is en traditioneel vissersdorp met een natuurlijke haven en twee eilandjes voor de kust. De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel.

Skala Eressou


Vlak bij Sigri ligt hoog op een berg het erg mooie Ypisilou klooster. Van hier uit hebben we ook een schitterend uitzicht op de omgeving.
Via Eressos bereiken we het erg leuke kustplaatsje Skala Eressou. Het heeft een prachtig strand met heel veel taverna ’s met een soort aangebouwde veranda’s. Inmiddels ruim na drieën besluiten we hier maar eens lekker de zee in te gaan en wat te relaxen. Het water is warmer als op de plekken in de voorafgaande dagen.
Ypsilou kloosterYpsilou kloosterYpsilou kloosterNa vijven vervolgen we onze weg via Messotopas, Agra en Parakila weer richting Molivos. Iets na zonsondergang zijn we weer in ons appartement
Weer een leuk restaurantje gevonden vanavond, richting haven op de splitsing naar het hoger gelegen stuk van het dorp!

1Woensdag 28 september 2011
Watermolen Watermolen
Watermolen Watermolen

UitzichtspuntOlijfboomOm 7.00 uur loopt de wekker af! Om 8.30 uur starten we met een wandeling onder begeleiding van een gids [Eva, een van oorsprong Duitse, welke echter al vanaf haar zesde op Lesbos woont]. We doen een wandeling van dertien kilometer door de Ligonas molenvallei.
In Molivos starten we en lopen we via de olijfboomgaarden richting Petra, door de bergen naar de oude watermolens van de Ligona vallei. Deze 19e eeuwse watermolens worden omringd door indrukwekkende vulkanische rotsformaties. Het is een afwisselend stijgende en dalende tocht over veelal ezelpaadjes. Een erg mooie tocht!
PetraDaarna lopen we verder naar het mooie bergdorpje Petri waar Maria in de plaatselijke taverne ons de meest lekkere Griekse lekkernijen voorschotelt, waar onder tzatziki, auberginesalade, kalamaris gevuld met rijst en groenten, bloemen gevuld met kruiden en rijst, etc, etc. Na al dit heerlijks worden we met de taxi terug gebracht naar Molivos.
We besluiten meteen door te gaan naar het strand van Petra. We hebben ons middagje luieren wel verdiend na deze tocht!
’s Avonds allebei heerlijke verse tonijn gegeten.

1Donderdag 29 september 2011

Geen wekker vandaag, gewoon een relaxte start, ontbijtje in het zonnetje op het balkon. Een rustdagje!
Tegen elven gaan we naar het strand van Ambelia. Het blijft top weer hier! Na de lunch bij een taverne op het strand gaan we een rondwandeling maken vanaf het strand richting Anaxos. Een rondje van een uur en drie kwartier waarbij we vanuit Anaxos naar de top van de klif lopen, circa 20 meter boven zee. Het klifpaadje klimt tussen muurtjes en is een ezelspad en loopt als maar verder over een steile rotsige ondergrond. Nadat het pad wat breder wordt begint de afdaling langs een klein fjord met een afgelegen kapelletje dat boven een strandje is gebouwd. Vandaar uit dalen we verder af naar weer het strand van Ambelia.
Aansluitend rijden we nog even naar de hete medicinale bronnen van Eftalou. Op de plek zien we alleen een badhuis. We zijn verder niet binnen geweest.
Vanavond weer eens lekker in de haven gegeten. Jeroen aan de zwaardvis en ik aan de zeebaars, heerlijk!

1Vrijdag 30 september 2011

Klooster van Taxiarchis Klooster van Taxiarchis WindmolenVandaag gaan we richting de hoofdstad Mytilini. We rijden weer door de noordelijke bergdorpjes Petri, Stipsi, Ypsilometopo, Pelopi en Kapi en gaan daarna zuidwaarts richting oostkust.
Als eerste maken we een stop in Mantamados bij het klooster van Taxiarchon. Het is een bedevaartsplaats die jaarlijks bezocht wordt door tienduizenden christenen. Langs de kust rijden we verder zuidwaarts.
Via de windmolen van Paralia en archeologische vondsten uit de omgeving naast de kapel van Agios Konstantinos bereiken we Thermi. Thermi was in de oudheid beroemd vanwege de thermale baden en nu vanwege het klooster van Agios Raphael, een van de grootste pelgrimsoorden van de Orthodoxe kerk. Na dit voor vandaag weer even genoeg kerken.


Klooster van Agios Raphael Klooster van Agios Raphael Klooster van Agios Raphael Klooster van Agios Raphael We gaan op zoek naar het Romeinse aquaduct van Mytilini, waarvan een groot gedeelte behouden is gebleven in Moria. Het is een van de belangrijkste monumenten van historische technologie in het Middelandse Zeegebied. Het dateert uit de eind 2e, begin 3e eeuw na Chr. Een prachtig bouwwerk.
Romeins aquaductRomeins aquaductWe rijden verder richting de hoofdstad Mytilini. Het is gebouwd in de vorm van een gigantisch amfitheater met als centrum de haven.

Mytilini
Agios Therapon kerk

Als wij de stad naderen is onze eerste aanblik het gigantische kasteel op het schiereiland grenzend aan de stad. Het domineert de stad. Rond de haven wordt het beeld met name bepaald door de kerk van Agios Therapon, door zijn grote koepel en de originele architectuur.
Na een lunch in de haven en wat gewandel door de straatjes van Mytilini gaan we richting kasteel.

We kunnen niet meer naar binnen [het is na 15.00 uur] BurchtBurchtmaar we wandelen er helemaal om heen! Het is al weer het einde van de middag dus we besluiten weer richting Molivos te gaan via de voor ons inmiddels bekende weg via Kalloni en Petra.

1Zaterdag 01 oktober 2011

Een dag waar ik heel kort over kan zijn: een heerlijk stranddagje! Het strand voor aan in Petra is onze favoriet. De planning is om aanvankelijk wat later in de middag nog een wandeling te doen maar we liggen lekker, dus morgen maar weer.

1Zondag 02 oktober 2011

StadhuisRedelijk vroeg uit de veren om op tijd te kunnen starten voor een rondwandeling van Agia Paraskevi naar Klopedi, het klooster van Taxiarchis en de Kremasti brug. SchildpaddenEen route van een kleine twaalf kilometer.
Op weg naar Agia Paraskevi rijden we achter een auto met een open lage trailer waarop een paard staat. Ongelooflijk maar het gaat goed!
Agia Paraskevi is een aantrekkelijk dorp met een aantal indrukwekkende publieke gebouwen zoals het Neo-classistische schoolgebouw en het gemeentehuis. We starten de route, wat stijgend en dalend over paadjes, landweggetjes en een kalderimi. We doorkruisen een bijna drooggevallen rivier. Er zijn hier wat schildpadjes even als bij de verder op gelegen kapel van Taxiarchis met een waterreservoir. We wandelen verder om een omheining met de overblijfselen van een tempel, gewijd aan Apollo. De restauratie werkzaamheden duren nog tot 2013.
Kremasti brug Klooster van TaxiarchisKlooster van TaxiarchisBij het klooster van Taxiarchis worden we hartelijk ontvangen door de “pastor” zoals hij zichzelf noemt, die ons een rondleiding geeft door het klooster en zijn bloemen/kruidentuin. Hij geniet er zichtbaar van ons alle ruimtes te tonen en van elk kruid plukt hij een takje/blaadje en we krijgen het mee met tekst en uitleg waar het goed voor is. Hij trakteert ons op verse vijgen en wil dat ik in zijn zelfgemaakte schommel plaats neem, waarop hij vervolgens achter me komt staan en Jeroen vraagt een foto te maken. Als afsluiting nodigt hij ons uit mee te gaan naar de kapel waar hij voor het altaar overgaat tot het zingen van een gebed [althans dat denk ik dat het is]. Daarna nemen we afscheid van hem en staan we nog enigszins verbaasd over deze leuke ervaring met ook mijn hand vol kruiden en een granaatappel weer buiten de poort!
We wandelen verder richting de Kremasti brug. De smalle boogbrug uit de 14e, 15e eeuw na Chr. was ooit een onmiskenbare schakel in de belangrijkste handelsroute tussen Mytilini en het noorden van Lesbos. Van hier uit gaan we geleidelijk aan weer richting ons startpunt. Een erg mooie route. We hebben er inclusief onze stop in het klooster een kleine vier uur over gedaan.

Museum Olijfpotten Olijfwals
Olijffabriek Olijffabriek

We lunchen bij een taverne in het centrum van Agia Pareskevi, waarna we nog een bezoek brengen aan het museum van de olijfindustrie. Ook absoluut de moeite waard.
Op de terugweg nemen we een afslag langs de zoutvlaktes bij Kalloni om te kijken of we mogelijk flamingo’s kunnen vinden. Helaas…..
Vanavond hebben we een absoluut windstille, heerlijk warme avond.

 

1Maandag 03 oktober 2011

MyrsiniotissasMyrsiniotissasMyrsiniotissasEen relaxte, wat latere start van de dag. We gaan vandaag op pad voor het bezoeken van het vrouwenklooster Myrsiniotissas en het mannenklooster Limonos.
De strenge seksescheiding is inmiddels opgeheven, hoewel het mannenklooster de kapel nog als verboden gebied voor vrouwen ziet en voor hen een apart kapelletje hebben ingericht.
Het vrouwenklooster heeft een prachtige bloementuin en een ruimte waarin allerlei sierkisten gestapeld staan van allerlei mensen in alle leeftijdscategorie ën met naam, foto, geboortedatum en datum van overlijden er op. Het lijkt er op of daar allerlei persoonlijke spulletjes in zitten, maar dat is een vermoeden, we weten het niet.
LimonosLimonosLimonos

Het mannenklooster heeft een enorme omvang met allerlei bijgebouwtjes. Een mooi bouwwerk waar ook nog een open kloostercel en de voormalige voorraadkamer voor olijfolie te bezichtigen zijn. Beide kloosters zijn absoluut een bezoek waard.LimonosLimonos


 

We rijden vervolgens weer naar ons strandplekje en vertoeven daar vandaag tot bijna half zeven!

1Dinsdag 04 oktober 2011

Zuil MessonMesson of Aphrodite tempel

Keramiek
Ouzofabriek

Vandaag de laatste dag de auto. We hebben nog een rondje in het zuiden te gaan.
Allereerst bezoeken we een archeologische vindplaats, de restanten van de Messon tempel.
In het dorp Agiassos, gebouwd op de helling van de berg Olympos, dolen we door de smalle met kinderkopjes geplaveide straatjes, met een goot in het midden voor de afvoer van het regenwater. Het dorp heeft vooral veel oude keramiek, handweefwerk en houtsnijwerken.
In Plomari bezoeken we een Ouzo fabriek. We gaan naar het museum, waar we uitgenodigd worden om achter in de fabriek het productieproces te bekijken. We worden rondgeleid en krijgen uitleg over het destilleerproces van de ouzo en proeven de anijs waar de ouzo van wordt gemaakt. Als afsluiter krijgen we nog een Ouzo aangeboden om te proeven.
Vanuit Plomari rijden we weer in noordelijke richting “thuisfront”Met deze laatste route hebben we voor ons gevoel Lesbos in zijn totaliteit wel doorkruist.

1Woensdag 05 oktober 2011

Vandaag doen we opnieuw een wandeling uit de gids: Te voet in Noord Lesbos van Mike Maunder en Sigrid van der Zee.
Uitzicht op TurkijeDeze wandeling is er een van contrasten. We doorkruisen de vallei begroeid  met ruig struikgewas achter Molivos. Na een lange klim, die wij naar achteraf blijkt een kilometer te lang hebben gemaakt, steken we een bergkam over en dalen af richting Eftalou door weilandjes, langs eikenbomen en door de schaduwrijke olijfboomgaarden. Eenmaal bij zee aangekomen lopen we een stuk langs het strand en het laatste traject gaat langs moestuintjes en boeren bedrijfjes. Op sommige stukken in het traject is het pad maar amper te zien, te vinden maar wonder boven wonder bereiken we zigzaggend door de olijfboomgaarden toch het juiste traject richting zee. Door onze “te lange klim” doen we er uiteindelijk een drie uur over.
Strand EftalouEftalouInktvisWe besluiten te lunchen bij een appartementencomplex/ restaurant vlak bij ons “stekkie”en vragen of ze bezwaar hebben als wij gebruik maken van hun zwembad/ligbedjes. Geen enkel probleem, dus daar brengen we de rest van de middag door.
Vanavond weer eens te voet naar Molivos centrum [we hebben geen auto meer].

1Donderdag 06 oktober 2011

Al weer onze laatste dag op Lesbos. Ondanks dat we al regelmatig een heel stuk van Molivos doorkruist hebben doen we vanochtend de wandeling “het oude Mithimna en het moderne Molivos”.
KlokkentorenOude moskeeWe klimmen via het fijnmazige web van kasseienstraatjes opnieuw naar het kasteel. Vanaf het kasteel lopen we heuvel afwaarts via Dapia, de locatie van het antieke stadje, richting Kaap Molivos. In dit gebied vind je een uitgestrekt stuk land dat bezaaid ligt met duizenden potscherven en stukjes aardewerk. Ook tref je er de ruïnes van oude badhuizen, molens etc. Vanuit de Kaap lopen we richting haven en trakteren ons zelf daar op en cappuccino met gebak.
Vandaar uit lopen we weer heuvelopwaarts door de kasseienstraat, annex winkelstraat en kopen we wat verse kruiden voor de Griekse salade en tzatziki. Onderweg worden we gewezen op een Ottomaanse moskee, vele fonteinen met Arabische inscripties, oude begraafplaatsen etc. SchoolNa ruim drie uur zijn we weer bij ons startpunt waar de meeste wandelingen beginnen in Molivos op de kruising bij het naaldbosje en de boerencoöperatie.
Vandaag worden we voor het eerst geconfronteerd met wat lichte bewolking, mogelijk een voorbode van een weersomslag die ze in het weekend verwachten. Wij hebben het de afgelopen twee weken erg getroffen met het weer!
In de middag besluiten we rustig te relaxen bij ons appartement met nog een restantje wijn en wat andere versnaperingen.
In de avond nog eenmaal de wandeling naar het centrum en dan zit het er echt op!

1Vrijdag 07 oktober 2011

Op een acceptabele tijd [08.00 uur] worden we opgehaald voor onze tocht naar het vliegveld. Maria, de eigenaresse van Huize Elea, neemt persoonlijk afscheid van ons en wij bedanken haar voor een perfect verblijf bij haar.
In de bus zien we bij Kalloni nog honderden flamingo’s in het midden van de zoutvlaktes. Wat ver weg maar toch nog een aardig toetje.
LuchthavenOp de luchthaven genieten we na het inchecken, buiten weer aan de zee van de laatste zonnestralen alvorens we terug vliegen naar Nederland.
Eenmaal op Schiphol geland is onze slurf bezet, dus staan we enige tijd in de wacht en wijzigen we uiteindelijk van gate. Aansluitend daardoor nog een drie kwartier wachten op de bagage! Dus wat later als gepland gaan we weer met de trein richting Brabant en kunnen we weer terug kijken op een erg mooie vakantie.
Lesbos een mooi nog redelijk authentiek eiland, met mooi weer en een erg mooie verblijfslocatie.

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2011