Kreta (Griekenland)

(reisverslag) 


Vrijdag 06 augustus 2021

Onze eerste buitenlandse reis sinds Corona zo’n anderhalf jaar geleden de hele wereld in zijn greep kreeg. Inmiddels allebei volledig gevaccineerd mogen we ons weer voorzichtig aan bewegen binnen Europa.

Onze bestemming is Kreta, het westen /zuidwesten. In drie weken willen we dit gedeelte van het eiland vanuit drie verschillende verblijfsplekken gaan ontdekken. Griekenland en ook Turkije worden op dit moment geteisterd door een aanhoudende extreme hittegolf en enorme natuurbranden. Temperaturen van 47 graden in het binnenland. Gelukkig lijkt het na morgen iets af te koelen. Nederland heeft juist een koele wat natte zomer tot dusver.

vlucht naar KretaNet na middernacht gaan we richting Schiphol. Ruim op tijd want extra procedures als de CoronaCheck, check PLF met QR code vanuit Griekenland, een gezondheidsverklaring vragen extra incheck tijd. Ook is het daarom niet mogelijk on line in te checken. Alles blijkt in orde en na een rustige vlucht van nog geen drie uur landen we op de luchthaven van Chania.

Ook hier weer de checks van de apps en ook hier verloopt alles soepeltjes. Nou ja de bagage laat enige tijd op zich wachten. Later horen we dat vanuit Schiphol met enkele vliegtuigen richting Griekenland de bagage niet is meegegaan vanwege het gebrek aan grondpersoneel (bagagehandelaars van Viggo). Zelfs piloten werden ingezet om mee te helpen.

Dus zowel op Schiphol als hier wachten op de verwerking van de bagage, maar gelukkig is die mee.

Eigenaars Huize KatsikoulakisHuize KatsikoulakisOnze eerste verblijfsplek wordt Huize Katsikoulakis aan het strand van het gehucht Kamisiana, zo’n 20 km ten westen van Chania. Het kent enkele huizen, wat tavernes en een minimarkt.

De wind is vandaag fors toegenomen en in combinatie met de extreme hitte en droogte maakt het het brandgevaar enorm. Tot maandag is er dan ook een verbod afgekondigd voor verplaatsing in, de passage door of het verblijf in bossen, nationale parken, natuurgebieden en beboste gebieden. Voor vandaag genieten we met een windje ondanks de 38 graden,van een relaxed middagje bij het zwembad. In de avond wandelen we naar een wat verder opgelegen taverne aan de kust, Anemomylos. Een idyllisch plekje waar we genieten van onze eerste Griekse maaltijd met een paar kannetjes rosť. Het vakantiegevoel is er, heerlijk! Tegen elven lekker met airco het bedje in en slapen. We hebben nog een nachtje in te halen.

Zaterdag 07 augustus 2021

We hebben als een blok geslapen. Op het terras aan zee genieten we van een meer dan voortreffelijk ontbijt bij ons complex.

Jacqueline de hostess van Ross Holidays waar we deze trip hebben geboekt informeert ons over de actuele beperkingen die gelden tot in ieder geval maandag vanwege het brandgevaar en geeft tips over de omgeving wat we kunnendoen. We willen voor een drietal dagen een auto huren en zeker met de boot naar Balos.

De huurprijzen voor auto’s zijn enorm gestegen gezien het beperkte aanbod en verkoop van wagenparken vorig jaar door Corona. Maar het lukt.! Vanaf morgen hebben we een auto tegen een voor deze tijd redelijke prijs.

Stadsaanzicht ChaniaEven nog wat relaxen bij het zwembad en tegen drieŽn gaan we met de bus naar Chania stad. Het is ons al eerder opgevallen, maar degenen die zich het slechts houden aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en supermarkten zijn de Grieken zelf. Bij het centrale busstation in Chania stad starten we met een wandeling door de stad.We beginnen bij het stadspark aangelegd door de Ottomaanse pasja in 1870. Er leven o.a. In dit park enkele Kretenzische wilde geiten met hun fabelachtige hoorns. We vervolgen onze weg naar de markthal. Een gietijzeren constructie die in 1911 naar een voorbeeld in Marseille werd gebouwd. We lopen verder richting haven, naar het minoische schip. Alle musea zijn echter op dit moment gesloten.

Stadsaanzicht ChaniaWandelend over de kade passeren we de Venetiaanse werfhallen, de plek waar de minoische schepen werden gebouwd en gerepareerd.

Vuurtoren van ChaniaWe lopen verder langs de haven en genieten daarna in het oude stadsdeel van prachtige grillige oude straatjes. We belanden op de kade voor een hapje en een drankje bij Glossitses. Een heerlijke plek met voortreffelijke verse tonijn en lekkere rosť! En dan ben ik al helemaal tevreden.

De zon zakt in de zee, en we besluiten de bus terug te nemen naar het complex. Een perfect dagje door de weggevallen wind wel wat warmer voor het gevoel als gisteren maar nog steeds goed te doen.

Zondag 08 augustus 2021

kerkjes onderwegEen mindere nacht, de matrassen voelen toch vrij hard aan.

Onze auto, een Volkswagen polo wordt al vroeg gebracht. Fijn, kunnen we na weer een voortreffelijk ontbijtje meteen op pad.

Church of EvangelistriaPaleochoraWe rijden vandaag naar het, zuiden naar Paleochora, dat betekent een tocht door de witte bergen oftewel de Lefka Ori. Een prachtige rit.

Castel SelinoPaleochora is een gezellige plaats, vanuit het verleden vooral gegroeid door de vele rugzaktoeristen. Het heeft twee stranden aan beide kanten van de landtong. Op de landtong zelf staan de ruÔnes van een Venetiaans fort uit 1279. Via een prachtige route over smalle weggetjes doorkruisen we de bergen naar Sougia.

Onderweg Paleochora naar SougiaGeitenEen verderop gelegen, wat meer geÔsoleerde plaats aan de zuidkust. Na even relaxen en een drankje rijden we weer noordwaarts richting ons complex. Een kleine 55 km, maar de bochtige steigende en dalende wegen maken dat we er toch ruim anderhalf uur over doen. Maar wel door een prachtige omgeving.

Na bij het zwembad nog de laatste zonnestralen meegepakt te hebben, kunnen we niet anders zeggen dan dat het weer een heerlijk dagje was. We eten vanavond midden in het dorp bij Vincenzo Cornaros. Ook weer een prima plekje.kerkje

Morgen op naar o.a. Elafonisi. We kregen vanochtend het bericht dat het met ingang van morgen weer open gesteld is. De beperkingen van de afgelopen dagen zijn opgeheven.

Maandag 09 augustus 2021

FalasarnaFalasarnaVandaag gaan we langs de de westkust richting Elafonisi en via het binnenland weer terug. Onze eerste stop aan de westkust is die bij het prachtige zandstrand met rotsachtige inhammetjes van Falasarna.

Werkelijke een prachtige plek, waarvan het beeld helaas verziekt wordt door de enorme hoeveelheid kassen in het landschap. Echt jammer. We rijden de 11 km die we hiervoor naar het noorden afgezakt waren weer terug en vervolgens onze weg zuidwaarts met voortdurend prachtige kust en berglandschappen. Links van ons de grote piek van de berg Manna (890 m).

onderwegonderwegBij Kefali nemen we afslag naar Elafonisi. De weg er naar toe is verrassend genoeg vrij breed. En wat is het prachtig maar ook super druk. Met een beetje geluk vinden we toch nog een parkeerplaatsje. Prachtige zilvergrijze, soms wat roze (zijn verbrijzelde schelpen van zeedieren, foraminifera genaamd) stranden en helder water,in alle schakeringen blauw. Het is warm en ondiep, het komt zelden boven je middel uit. Via een zandbank waden we naar Elafonisi eiland en genieten van het kleurenspel.


ElafonisiElafonisiElafonisiElafonisiWe zwemmen en luieren hier wat en gaan na drieŽn weer naar de auto om onze weg noordwaarts via het binnenland te vervolgen. In Kefali nemen we nog een kleine lunch en rijden via Elos en Koutsomatados door de eenbaanstunnel naar Topolia weer terug naar de kust in het noorden. Weer een prachtige tocht, met prachtig weer en temperaturen van een 35 graden met een lekker windje.

De dag sluiten we af met een etentje aan het water bij Anemomylos.

Dinsdag 10 augustus 2021

Al weer de laatste dag ons autootje. We gaan vandaag een tocht maken door het achterland van Kissamos. Kleine authentieke dorpjes, met weinig verkeer, zelfs taverna’s zie je er nauwelijks.

RokkaRokkaVanuit Koleni rijden we richting Rokka. Een Venetiaans dorp hoog gelegen boven de naar dit dorp genoemde kloof. We maken een korte rondwandeling door het deels historische dorpje en tegen de steile rotswanden zie je de plekken waar de vale gieren nestelen.

Via Pervolakia en Trialonia rijden we via talloze bochten omlaag naar Deliana. Bij taverne To Farangi drinken we wat en worden door de eigenaar Jorgos getrakteerd op raki met gezouten komkommertjes en olijfjes. Houdt de Corona weg lacht hij. Deze taverne kent geen menukaart, je kijkt gewoon in de pannen. Gastvrouw Sofia kookt elke dag zo’n zeven gerechten. Het is nog ochtend dus wij gaan hier helaas niet van genieten.

AstrikasAstrikasZonnebloemWe rijden door naar Astrikas waar een meer dan duizend jaar oude olijfboom staat. Als slot van deze tocht bezoeken we nog een tweetal kerkjes. Die aan de aartsengel Michael gewijde Rotonda uit de 6e-7e eeuw met een voor Kreta unieke trapvormige koepel en het mooie piepkleine witte wat scheefgezakte kerkje Agios Stefanos uit de 11e eeuw.

Agia meerNaos Archangelou Michail-RotontaSaint StephanVanuit hier besluiten we door te rijden naar het meer oostelijk gelegen kleine Agia meer te midden van de sinaasappel plantages. Het wordt gevoed door een beekje en waterbronnen. Vroeger stond er een kleine waterkrachtcentrale. We maken daar een kort wandelingetje, je kunt er niet omheen lopen.

Als laatste voor vandaag gaan we naar het hoog boven Fournes gelegen botanische park. Hier groeien op 20 ha meer dan 150 fruiboomsoorten uit de hele wereld, kruiden en geneeskrachtige planten, bloemen en heesters. De wandeling er doorheen is zo’n 2,5 km en je loopt er 2 uur op. Flesje water mee en op pad door dit prachtige park. Absoluut de moeite waard. Het is dalen en stijgen via de prachtig aangelegde paden met helemaal beneden een klein meertje. Tot oktober 2004 groeiden hier bijna 60.000 olijfbomen die door een brand allemaal vernietigd werden.Een van de zonen van de eigenaar van dit gebied kreeg het idee voor de aanleg van een park. Na de wandeling drinken we nog een eigengemaakte thee met citroen en een vruchtensap alles gemaakt van ingrediŽnten uit het park.

Fournes botanische tuinFournes botanische tuinFournes botanische tuinFournes botanische tuinFournes botanische tuinWe zitten al weer aan het einde van de middag, dus we besluiten terug gegaan naar onze accommodatie. We stuiten onderweg nog op een blokkade, de brug bij een rivierovergang was weg, dus even omrijden.

Het was weer een erg leuk dagje met mooie verrassingen in het achterland in deze westelijke regio.

In de avond lekker gegeten in de tuin van restaurant Paliria.

Woensdag 11 augustus 2021

Vandaag gaan we met de boot naar Gramvousa en Balos. We pakken eerst de bus naar de haven van Kissamos. Om 12.30 is de geplande vertrektijd van de boot. Dit halen we niet maar we wisten al dat de boot wacht op de bus anders was dit een aardig stress momentje geweest.

GramvousaGramvousaGramvousaGramvousaHet is een behoorlijk grote boot maar toch vinden we nog maar net een plekje bovendeks. In een klein uurtje varen we om de landtong heen naar Gramvousa, een onbewoond rotseiland met een Venetiaanse kasteelruine uit 1579. We klauteren in de brandende zon zo’n 20 tot 30 minuten naar boven, maar het uitzicht over het bijna exotisch aandoende Balos loont.

GramvousaGramvousaNa het bezoek aan Gramvousa vaart de boot verder naar Balos beach wat ook met de auto te bereiken is maar de ondergrond is ruig. Balos beach doet erg denken aan Elafonisi beach. Ook hier is het erg druk, maar na een korte wandeling bergopwaarts richting de parkeerplaats zie je ook hier de schoonheid van dit gebied. We zwemmen in echt kraakhelder water en luieren nog wat op strand om tegen half zeven in de avond de boot weer terug te pakken naar Kissamos. Het avondlicht kleurt prachtig op de rotsen. We trakteren ons zelf op een flesje rosť en genieten van dit schouwspel.

BalosBalosOok nu staat netjes de bus te wachten om ons terug te brengen naar Kamisiana. Tegen negenen zijn we terug en gaan meteen eten bij het bij de bushalte gelegen Vincenzo Cornaros.

Hierna douchen en nog lekker met een wijntje genieten op ons balkonnetje.

Donderag 12 augustus 2021

Al weer ons laatste dagje hier. Morgen vertrekken we naar Kalives ons volgende stekkie voor een week.

Vandaag een dagje relaxen, we zijn nog elke dag op pad geweest. Na het ontbijt rustig een uurtje wat kletsen met medegasten en daarna met e reader en iPad aan het zwembad.

In de middag wijntje biertje en wat nootjes.

We gaan deze prachtige plek met grootvader, grootmoeder en kleindochter die de boel perfect runnen wel missen. Zulke gastvrije vriendelijke mensen.

In de avond ook nog een keer eten bij Vincenzo Cornaros. Een ook zo gastvrije plek waar je alles mag proeven en je allerlei kleine extraatjes krijgt toegestopt.

Vrijdag 13 augustus 2021

Na nog een laatste overheerlijk ontbijt zijn we uitgezwaaid door de grootvader nadat we al eerder afscheid hadden genomen van grootmoeder en kleindochter.

Huize Artemis in KalivesHuize Artemis in KalivesHuize Artemis in KalivesMet een taxibusje voor ons alleen worden we naar onze volgende verblijfplaats Huize Artemis in Kalives gebracht. Ook weer een mooie plek midden in de olijfboomgaarden met een prachtige tuin en zwembad waar je uitkijkt over de baai van Souda.

Het appartement heeft voor Griekse begrippen een moderne, luxueuze uitstraling. Na onze spullen opnieuw geÔnstalleerd te hebben gaan we op zoek naar een supermarkt. Ongeveer 500 meter richting het strand en de klim terug is geen lange maar wel een erg pittige. Het is windstil en dus bloedheet.

De rest van de middag zoeken we verkoeling bij het zwembad met een prachtig uitzicht op zee.

In de avond hebben we een korte meeting met Jacqueline en boeken we de auto die we donderdag krijgen nu voor een dag eerder, om hier ook een paar dagen de omgeving te verkennen.

KalivesHierna zoeken we een alternatieve route richting het dorp en belanden we bij taverna Akrogiala aan zee op het terras. Een lekkere rosť, een overheerlijke seafood risotto en een licht briesje maken het tot een perfecte avond. In het donker doorkruisen we het plaatsje Kalives langs de drukke doorgaande weg om met de laatste pittige klim voor de tweede keer deze dag weer bij ons appartement uit te komen. Op ons terras genieten we nog even van de rust en alle lichtjes in de verte.


Zaterdag 14 augustus 2021

Voor het eerst deze vakantie zorgen we voor ons eigen ontbijtje. Wat improviseren met maar een stopcontact in de keuken maar we hebben na enige tijd een eitje, koffie en toast en genieten hier van onder de parasol op ons terras.

KalivesKalives beachKalives beachVandaag nemen we de tijd om het dorp Kalives verder te ontdekken. We lopen opnieuw naar beneden en bij het strand gaan we naar links. Er stromen drie rivieren vanaf de Lefka Ori die uitmonden in zee bij Kalives. De Xydas, de Mesopotamische en de Koiliaris. De laatste steken we over bij het strand, althans Jeroen ik pak het bruggetje want door vloed was het er toch wel wat te diep om een beetje droog te blijven. Het water wat uit de bergen komt is ijskoud.

Vanaf dit punt wandelen we terug via het strand richting het dorp en drinken wat op het strand. Het waait behoorlijk en de rode vlag wappert dus niemand mag de zee in. Via het strand belanden we op het dorpsplein, plateia, onder de platanen met de daarbij zeer in het oog springende Agios Paraskevi kerk en de oude watermolen.

Kalives olijvenpersKalives havenWe lopen door tot aan het einde van het strand tot het haventje. Kalives oogt als een gezellig dorp omringd door de Apokoronas, het meest groene gebied van Kreta. Het heeft nog een mooie balans tussen een levendige gezelligheid en het authentieke Griekse leven.

Op de terugweg kopen we bij een bakkertje een belegde pistolet en een croissantje.De wandeling terug omhoog via de wat langere route gaat goed maar door de wind en wat lichte bewolking voelt het ook minder warm aan vandaag.

We brengen nog wat uurtjes door aan het zwembad waar we enige tijd een blushelikopter volgen die voortdurend water komt scheppen voor een brand aan de andere zijde van het schiereiland Akrotiri in de buurt van het vliegveld.

We vinden in de avond weer een gezellig stekkie aan zee om te eten, bij restaurant Kymata.

Zondag 15 augustus 2021

Vandaag is het een nationale feestdag in Griekenland, Maria Hemelvaart, na Pasen de belangrijkste feestdag. In heel Griekenland zijn er plaatsen waar dit gevierd wordt met processies en festiviteiten. Op Kreta is dit o.a. In Elafonisi. Behoudens tavernas en restaurantjes is alles gesloten vandaag.

KoymosKoymosNa een laat ontbijtje en enige uurtjes wat lezen aan het zwembad gaan we op zoek naar Koymos,een museum, annex restaurant/ taverne op korte loopafstand van onze accommodatie. Het is een tuin vol mooie dingen van natuursteen gemaakt uit de Lefka Ori. De eigenaar heeft een passie voor natuursteen en ziet in steen allerlei figuren. Sinds 1990 heeft hij allerlei bouwwerken gemaakt. Hij bouwde o.a een loveseat om een olijfboom, een gebouw met een vreemdgangers gang waar hoorntjes uit de muren komen. Koymos betekent herdershut en een prachtig exemplaar is er ook te bewonderen. Binnen deze geweldige entourage zijn ook allerlei plekjes gecreŽerd om te eten. We nemen, ook een stuk noodgedwongen vanwege de drukte, ruimschoots de tijd hier om alles te bewonderen en te lunchen. Leuke, verrassende plek.

KalivesIn de avond eten we op het strand bij Almy. Ook een leuke plek en lekker eten.

Maandag 16 augustus 2021

Bushalte KalivesVandaag gang we naar het oostelijk gelegen Rethimnon. Na ons ontbijt lopen we een klein half uur richting snelweg voor de bus. Alleen via de af- en oprit aan de snelweg kunnen we met de bus mee naar Rethimnon. Kun je je in Nederland niet voorstellen.

Rethimnonbloemen kretaRethimnon muurschilderingenBinnen drie kwartier zijn we bij het centrale busstation. Van hier uit wandelen we geleidelijk aan richting haven. We lopen via het stadspark naar een plein met het monument van de Kretenzische nationale held Kostas Giamboudakis met aan de andere kant van het plein de kerk van de Vier Martelaren. Vanbinnen prachtig versiert met grote muurschilderingen in Byzantijnse stijl.

Rethimnon havenRethimnon havenVia de gedeeltelijk behouden stadspoort Port Gouora  bereiken we de straat van het nationale verzet de Odos Ethnikis Anthistaseos nu omzoomd met souvenirs winkeltjes tot aan de Rimondfontein. Onderweg passeren we ook nog het stedelijk conservatorium en museum met op het aangrenzende plein prachtige muurschilderingen.

Als we verder lopen komen we uit bij de oude Venetiaanse haven, wellicht het mooiste plekje van de oude stad. We drinken hier op een terrasje vers meloen en perziksap. Erg lekker en we genieten van het uitzicht.


Rethimnon fortezza
Rethimnon fortezza
Rethimnon fortezza
Rethimnon fortezza

Rethimnon fortezzaRethimnon fortezzaLangs de kust gaan we verder richting het Fortezza. Binnen de muren van deze kolossale Venetiaanse vesting uit de 16e eeuw ligt een mooi park met bomen, openluchttheater, moskee, kapel en ruÔnes van woonhuizen en waterkelders. Van hier uit hebben we ook een mooi uitzicht op de oude stad en de EgeÔsche zee.

Na hier geruime tijd rondgewandeld te hebben gaan we op zoek naar een lunchplek en vinden dit in een van de vele gezellige nostalgische smalle straatjes bij taverna La Renzo.

RethimnonAansluitend lopen we weer richting bus station. Het is al in de namiddag inmiddels als we weer richting Kalives rijden. We worden gedropt bij de afslag bij de snelweg en wandelen ook nu weer een half uur richting het centrum.

We doen nog even boodschappen en beginnen weer aan de steile klim richting appartement. De kilometers zitten inmiddels aardig in de benen en het voelt dan ook zwaar dit laatste stukje. De zon is al behoorlijk aan het zakken maar we zoeken toch nog even wat afkoeling in het zwembad. Vanmiddag uitgebreid geluncht dus vanavond houden we het bij een broodje en een yoghurtje en ik moet er ook niet aan denken vandaag nog een keer een steile klim te moeten doen.

Dinsdag 17 augustus 2021

Strand KalivesEen strand dag vandaag! We settelen ons op comfortabele ligstoelen op het strand bij Almy.

Vandaag voor het eerst sinds enkele dagen weer een groene vlag, dus we mochten ook de zee in. Opvallend genoeg was die vrij koud. Temperatuur vandaag heerlijk, met een licht briesje. We vermaken ons wel.

Eten doen we, maar nu in de avond opnieuw bij Koumos. Vanuit ons appartement makkelijk te belopen zonder steile klim.

Woensdag 18 augustus 2021

Vanaf vandaag hebben we weer een auto. De planning was tussen half 10 en 10 maar het werd uiteindelijk 11 uur. Ter compensatie korting gekregen op de huurprijs. Het is een witte Suzuki Celerio.

Kokkino Chorio glasblazerijDe eerste plek die we bezoeken is Kokkino Chorio, waar voor de ingang van het dorp een glasblazerij staat waar men uitsluitend oud glas smelt en hergebruikt. Ze maken hier prachtige schalen, vazen en andere sierproducten. We hebben wat moeite het stekkie te vinden maar je zoekt wat mannen bij het plaatselijke kafion, via Google translate vertaal je het woord glasblazerij in je telefoon in het Grieks en je komt een heel eind.

KefalasKefalasGavalochoriVervolgens bezoeken we Kefalas, een van de grootste plaatsen in het district, met bijzonder veel oude Venetiaanse huizen. Indrukwekkender is het monument wat men gebouwd heeft bij het bereiken van het dorp. Echt prachtig en kleurrijk. We drinken wat op het terras en vervolgen onze weg naar Gavalochori met zijn volkenkundig museum en de oude olijf molen in het dorp.

Bij het meer van Kournas lunchen we eerst en gaan dan met een waterfiets een uurtje het meer op om schildpadden te spotten. We zien er best veel en ook veel vissen en twee ringslangen.

meer van KournasMeer van KournasHet is al het einde van de middag als we bij Aptera aankomen. Aptera werd in de 7e eeuw v. C gesticht door Mycene en lag door de hoogt erg strategisch. Bij de Arabische verovering van 828 n C werd Aptera verwoest. Vanaf het fort bij Aptera hebben we een prachtig uitzicht over de baai van Souda.


fort bij Aptera
fort bij Aptera
fort bij Aptera fort bij Aptera

Het loopt al tegen zevenen als we na nog een supermarkt bezoekje weer bij ons appartement arriveren. Een lange maar mooie afwisselende tocht vandaag. In de avond rijden we met de auto naar het andere eind van het dorp en eten aan het strand bij Mistrali.

Heerlijk maar allemaal veel te veel. Lekker al die verse vis, zoals tonijn en dorado.

Donderag 19 augustus 2021

Eleftherios VenizelosEleftherios Venizelosklooster Agia Triadaklooster Agia Triadaklooster Agia TriadaAl weer ons laatste dagje in deze regio. Vandaag gaan we het schiereiland Akrotiri verkennen. Als eerste rijden we naar het graf van Eleftherios Venizelos. Dit graf ligt op een heuvel, in een kleine tuin met een prachtig uitzicht op Chania stad. Mooi plekje.


klooster Agia Guvernetoklooster Agia Guvernetoklooster Agia Guvernetoklooster Agia GuvernetoWe vervolgen onze weg naar de kloosters Agia Triada en Guverneto. Het eerste staat jammer genoeg grotendeels in de steigers, maar met zijn oranje kleurige muren erg mooi. De kronkrelige weg naar het tweede klooster, Gouverneta Monastery, loopt via een schitterend ruig, desolaat landschap. Persoonlijk vind ik dit klooster mooier.

Seitan Limania BeachdinerWe zakken af naar de oostkant naar Seitan Limania Beach. Een pracht plekje echter de weg er naar toe is vrij steil met haarspeldbochten naar beneden en vanaf de parkeerplaats nog een vrij steile wandeling naar het strand. Ineens leek de benzinetank leeg, maar dat herstelde zich weer toen we weer boven waren, pfffff……

We drinken nog wat op een prachtig gelegen taverna als we weer aan het begin van Kalives zijn. Nog een paar laatste uurtjes genieten aan het zwembad en dan zit het er echt op. We zullen absoluut ons uitzicht missen. Bij het ontwaken elke ochtend de schuifdeuren open en genieten vanuit je bed van het uitzicht op zee. Geweldig! Ook dit was weer een heerlijk plekje.

Vrijdag 20 augustus 2021

SpiliSpiliVandaag gaan we naar ons derde en tevens ook laatste plekje, Huize Erato in Plakias. We steken het eiland over en zakken af naar de zuidkust. Na rustig ontbeten en ingepakt te hebben verlaten we ons fijne stekkie in Kalives.

We hebben de hele dag de tijd dus besluiten we onderweg al wat plaatsjes aan te doen. Allereerst rijden we naar Spili, een plaatsje weggedoken tussen bergwanden. Op een pleintje in het midden van het dorp staat een Venetiaanse waterput met negentien leeuwenkoppen, die het water in een stenen bak spuwen.

We brengen ook nog een bezoekje aan het leuke volkenkundig museumpje. De beheerder is een enthousiaste verteller.

Kourtaliotiko gorgeKourtaliotiko gorgeVia de ruige Kourtaliotiko gorge zakken we verder af naar het zuiden. We buigen kort even af voor een bezoek aan het hoog gelegen klooster Piso Preveli uit de 17 e eeuw wat nog bewoond wordt door monniken.

Op de terugweg richting Plakias passeren we een mooie brug met een boog uit de Turkse tijd. Het is al na twee uur als we onze accommodatie bereiken. De sleutel zit zoals afgesproken in de deur. Dit is ook weer een mooi stekkie, wel wat kleiner maar wel sfeervol. We kijken uit op de tuin en het zwembad met in de verte de zee en het dorp Plakias. Het waait hier wel behoorlijk, maar daar waren we al wat op voorbereid.

klooster Piso Preveliklooster Piso Preveliklooster Piso PreveliEerst wat broodjes halen bij het bakkertje tegenover, effe lunchen en dan naar de supermarkt. We oriŽnteren ons met de auto even kort in het plaatsje en de eerste indruk is dat het er gezellig uit ziet. Hier gaan we ons nog wel een weekje vermaken.

boog uit de Turkse tijdWe vinden nog wat tijd om ook een eerste plons in het zwembad te doen.

Huize EratoHuize EratoIn de avond met de auto naar het andere eind van het dorp om te eten bij visrestaurant Tasomanolis, was een tip en inderdaad super lekker!

Zaterdag 21 maart 2021

MatalaMatalaMatalaVerse broodjes, eitje, koffie en dan gaan we op pad.

Als eerste rijden we naar Matala, zo’n anderhalf uur van hier uit maar ook meteen het verste punt voor vandaag. Het zuiden is prachtig met z’n enorme bergen en kloven maar dat betekent ook dat je veel om moet rijden om ergens te komen. Matala werd tijdens de Vietnamoorlog (1965- 1975) beroemd als trefpunt voor de hippies. In Matala zijn vele grotten in de rotswand te zien. Deze werden in de Romeinse tijd in de rots uitgehouwen en met de daarin aangebrachte stenen banken en tafels waren ze een ideaal onderkomen voor de hippies.

MatalaMatalaDe sfeer hangt er nog steeds een beetje. Je ziet het terug in de kleurrijk beschilderde straatjes en de souveniertje winkeltjes verkopen vooral artikelen die met het hippie tijdperk van Matala te maken hebben. Leuk omer rond te wandelen en voor een kijkje in de grotten.

We vervolgen onze weg naar het Minoische paleis van Phaistos. Het paleis is niet gereconstrueerd en je kijkt prachtig uit over de Messara vlakte. Je kunt hier je fantasie de vrije loop laten.

In het leuke plaatsje Agia Galini maken we een korte wandeling en lunchen daar bij een taverna aan zee. Als laatste maken we toch maar even een stop bij de parkeerplaats met de afdaling van 500 trappen naar het strand van Previli. We moeten er zo’n 100 van lopen om een mooi uitzicht te hebben van bovenaf. Echt prachtig.

De auto nog even aftanken want die moeten we vanavond weer inleveren en dan is het toch al weer tegen zessen voor we terug zijn bij de accommodatie. We eten vanavond bij Throubi.

Minoische paleis van Phaistos
Minoische paleis van Phaistos
Minoische paleis van Phaistos
Minoische paleis van Phaistos
Agia Galini
Agia Galini

Zondag 22 augustus 2021

PlakiasVandaag gekluisterd gezeten aan de accommodatie. Jeroen heeft de gehele nacht last gehad van buikkramp en diarree. Bijna niet geslapen.

Door de dag heen voorzichtig wat eten en veel drinken. In de avond weer redelijk opgeknapt maar durft nog niet op pad om uit te eten. Belegd broodje gehaald bij de overburen en op tijd het bed in. Het waait de afgelopen dagen ontzettend hard. Buiten zitten en eten wordt een beproeving. De sesamzaadjes waaien van het brood en de chips uit de schaaltjes en alles gaat zo de slaapkamer in……..

Maandag 23 augustus 2021

Jeroen is gelukkig vanochtend weer opgeknapt. De wind blijft heftig. Na het ontbijt,met badlakens gespannen over de reling, (ha,ha) gaan we op pad om het plaatsje Plakias nader te verkennen.

PlakiasPlakiasPlakiasVia het prachtige brede zandstrand lopen we naar het centrum. Onderweg krijgen we een bericht dat onze geplande wandeling door de Kourtaliotiko kloof niet door kan gaan helaas. De kloof blijft nog steeds gesloten. Dat is balen maar we besluiten zelf tickets met de boot te boeken voor morgen naar het Prevelistrand, het eindpunt van de kloof, en te kijken of we ter plekke een stukje kunnen lopen.

We lunchen in het dorp, shoppen wat en zijn halverwege de middag weer terug bij onze accommodatie.

We zoeken de tuin en het zwembad op om wat te badderen en te lezen. Ongelukkigerwijs krijg ik door de harde wind kei hard de rugleuning van een bedje tegen de zijkant van mijn hoofd, tegen mijn slaap. Niet fijn en met ijs maar flink gekoeld om een bult te voorkomen. Gaat goed.

Jeroen waagt zich s’avonds weer aan een Greek plate, dus ook dat gaat goed (ha,ha).

Dinsdag 24 augustus 2021

De wind is gelukkig een stuk afgenomen. We waren dat continue gebeuk inmiddels ook wel zat.

Preveli beachPreveli beachWe gaan vandaag met de boot naar het Preveli strand. Maar voor we vertrekken moeten we nog even contacten met de eigenaar van de accommodatie. De kookplaat geeft een knal en steekvlam met het koken van de eitjes en de stoppen liggen er uit. Geen stroom meer. Na de stoppenkast, via app verkeer met de eigenaar gevonden te hebben achter een schilderij,bleek al snel dat de hoofdschakelaar er waarschijnlijk uit lag.

Wij moesten de boot halen maar hij zou het oplossen, geen probleem. We varen vanuit het haventje in Plakias in een klein uurtje naar het Previli strand. We hebben de eerste boot en het is er nog relatief rustig. We wandelen eerst het palmbomen pad met voortdurend prachtige uitkijkjes op de rivier. We lopen tot we over de eerste grote keien moeten klauteren en proberen via het oversteken van de rivier de andere kant te bereiken. Lukt ook wel maar we vinden daar eigenlijk geen pad, dus we lopen dezelfde weg terug. Een paar dagen geleden hebben we al een uitkijkpunt bezocht via het trappen pad aan de hooggelegen parkeerplaats richting strand.

Preveli beach
Preveli beach
Preveli beach
Preveli beach Preveli beach Preveli beach

Preveli beachPreveli beachPreveli beachVandaag gaan we aan de andere kant naar boven voor een uitzicht van die zijde. Ondertussen zien we het flink druk worden. Van twee kanten komen hordes mensen de trappen af. Onder een boom genieten we van onze meegebrachte broodjes tonijn en luieren daar nog wat maar de drukte maakt dat we toch maar de boot van half 2 terug nemen. Mooi plekje maar overvol.

boot naar Previli strandIn Plakias nemen we een ijsje en drinken wat op een terras onder de bomen aan het water.

Bij terugkomst op de accommodatie blijkt alles weer te werken en hebben we een andere kookplaat gekregen. Prima opgelost dus.

Lekker gegeten in de tuin bij taverne Antoni’s Place.

Woensdag 25 augustus 2021

Vandaag een dagje genoten op het prachtige zandstrand van Plakias aan de oostkant. Bij beach bar Paligremnos Rustig kabbelende Libische zee, licht briesje, heerlijk Het water is echt lekker!

In de avond op dezelfde locatie in de tuin gegeten.

Donderdag 26 augustus 2021

Vandaag al weer ons laatste dagje op Kreta. In de planning hebben we een dagvullende boottrip naar o.a. Loutro.

Als we in de haven aan komen krijgen we te horen dat deze niet door kan gaan omdat de kapitein een ongeluk heeft gehad met en behoorlijke rugblessure als gevolg. Erg balen, ook deze gaat dus niet door.

Nu te laat om nog een alternatief te zoeken voor vandaag dus wordt het opnieuw een dagje strand. Geen straf maar toch jammer dat we de kustlijn ten westen van Plakias niet verder hebben kunnen ontdekken. Het is een erg warme dag vandaag, zo’n 34 graden met geen zuchtje wind. Regelmatig de zee in dus.

We sluiten af met een mythos en een wijntje in de beachbar. Koffers pakken, douchen en we kiezen opnieuw voor de tuin van Antoni’s place voor onze voorlopig laatste Griekse maaltijd.

Vrijdag 27 augustus 2021

Ondanks de warme nacht toch redelijk goed geslapen. Wel klammig en de badlakens zijn dan ook nog niet droog. Om kwart voor 8 worden we opgehaald om richting de luchthaven van Heraklion te gaan. Waarom niet ook weer terug vanaf Chania, geen idee. Die rit zou korter zijn. Nu kost het toch ongeveer anderhalf uur.

terugvluchtOp de luchthaven verlopen alle incheck procedures redelijk vlot. Ook nu uiteraard weer een check op de vaccinatie code. Nog een laatste zonnetje op onze huid als we de trap naar het vliegtuig oplopen en dan zit het er echt op. We hebben een plek bij de nooduitgang dus lekker veel beenruimte en de derde stoel is ook nu niet bezet net als op de heenvlucht.

Na een rustige vlucht landen we rond half drie weer op Nederlandse bodem. De bagageafhandeling is echter een drama, zoals ook in de media de afgelopen tijd al regelmatig wordt aangegeven. Ruim anderhalf uur duurt het, pffff…….. Vrijdagmiddag dus het volgende obstakel wordt de files. Het is tegen zevenen dat we in de avond dan eindelijk thuis zijn.

Wat was het heerlijk om gewoon weer op vakantie te kunnen naar het buitenland na anderhalf jaar. We hebben er dan ook erg van genoten.


Door Somers & Jeroen van Ammers, 2021