Zuid-Afrika & Eswatini
Nationale Parken (reisverslag)
     

 

dag
datum
Planning
01
wo.07.02.24 vlucht Amsterdam - Johannesburg
02
do.08.02.24 Johannesburg - Pilanesberg nationaal park, 'gamedrive'
03
vr.09.02.24 Pilanesberg, 'gamedrive'
04
za.10.02.24 Pilanesberg NP - Marakele nationaal park, middag 'gamedrive'
05
zo.11.02.24 Marakele NP - Mapungubwe nationaal park, 'gamedrive'
06
ma.12.02.24 Mapungubwe NP - Tshipise
07
di.13.02.24 Tshipise - Kruger nationaal park (Punda Maria)
08
wo.14.02.24 Kruger NP (Olifants)
09
do.15.02.24 Kruger NP (Skukuza)
dag
datum
Planning
10
vr.16.02.24 Kruger NP - Eswatini, 'gamedrive'
11
za.17.02.24 Eswatini, 'gamewalk'
12
zo.18.02.24 Swaziland - Hluhluwe-Imfolozi nationaal park
13
ma.19.02.24 Hluhluwe-Imfolozi NP, ochtend 'gamedrive'
14
di.20.02.24 Hluhluwe-Imfolozi NP - Drakensbergen
15
wo.21.02.24 Drakensbergen
16
do.22.02.24 Drakensbergen - Golden Gate nationaal park
17
vr.23.02.24 Golden Gate NP - Johannesburg - Amsterdam
18
za.24.02.24 Aankomst Amsterdam

 

Woensdag 07 februari 2024
KLM op Schiphol AmsterdamHeerlijk om deze natte wintermaanden in Nederland even te ruilen voor de warmte en de zon van een van onze favoriete vakantielanden Zuid Afrika.
Deze keer gaan we voor de minder bekende Nationale Parken in het noorden tot aan de grens met Zimbabwe, maar we doorkruisen ook het Kruger Park van noord naar zuid, Swaziland (tegenwoordig Eswatini) en de prachtige Drakensbergen.
;
President Oliver ReginaldO.R. Tambo International AirportNa een rustige rechtstreekse vlucht van zo’n 10.30 uur met KLM landen we tegen 2200 uur op de luchthaven OR Tambo in Johannesburg. Douane en bagage afhandeling verlopen vlotjes en nog geen uurtje later zitten we in onze safaritruck, met 15 medereisgenoten en Gift en Mozes als reisbegeleider en chauffeur. Op naar onze eerste overnachtingsplek, de Airport Lodge. Eenmaal daar zoeken we snel het bed op, het is tegen middernacht en de reisdag hakt er wel in. Wel is het nog effe acclimatiseren wat de temperatuur betreft. We vinden een waaier boven ons bed maar zelfs in de hoogste stand lijkt hij niet veel te doen.

Donderdag 08 februari 2024
Airport LodgeOndanks de warmte prima geslapen. Vroeg aan het ontbijt om met deze hitte ook vroeg te kunnen vertrekken. Het belooft 37 graden te worden!
Mayans Resort Mayans Resort
Mayans Resort Safarie Truck of Truckbus
Manyane gateWe reizen vandaag helaas anders dan volgens het programma, en dus niet via de Hartbeespoort dam en het plaatsje Rustenburg naar ons eerste nationale park; Pilanesberg. Het park wordt door buitenlandse toeristen nauwelijks bezocht maar is populair bij Zuid Afrikanen.
Onderweg maken we nog een paar korte tussenstops voor wat water en om geld te pinnen.
Rond de middag komen we aan op Mayans Resort, onze verblijfsplek in het park. We slapen de komende twee nachten in een ruime ingerichte safaritent. De sanitaire blocks en het prachtige restaurant, bar en zwembad liggen centraal op het terrein. Eerst met zijn allen effe lunchen en om 15.30 uur gaan we voor onze eerste gamedrive in onze eigen truck.
witte neushoorn Olifanten
Gapend nijlpaard Gele Speke's Wevers
Leeuwin Leeuw
Al snel zien we de witte neushoorn, kudu’s, zebra’s , giraffen, olifanten, impala’s, nijlpaarden, mooie vogels en tegen de schemering nog een drietal leeuwen. Bij terugkomst is het donker. We denken nog snel effe te douchen voor dat we gaan eten, maar helaas het is daar aardedonker. De elektriciteit werkt niet. Met een zaklampje naar het toilet lukt nog net. Het eten hierna is heerlijk, net als de wijn, gezellig op het terras bij het restaurant. Eindelijk koelt het een klein beetje af !
Oranje Wever

Vrijdag 09 februari 2024
Luipaard Luipaard Hartebeest
olifanten gamedrive Mahali-wever
Om 4.15 uur gaat de wekker voor de vroege game drive. In het pikkedonker zoek ik mijn weg om mijn lenzen in te krijgen maar het lukt.
Met een open 4 wheel drive gaan we het park in. Na een uur wordt het geleidelijk aan licht en komen ook de eerste dieren weer tot leven. We zien een grote groep impala’s, een jakhals, olifanten, kudu’s en op een gegeven moment spotten we zelfs een luipaard op enige afstand verscholen in een boom. Geweldig! Door de takken en bladeren helaas moeilijk vast te leggen op een foto.
Zuidelijke geelsnaveltokZwartkopweverVlindersOngestreepte grondeekhoornBij terugkomst eerst maar ontbijten en dan eindelijk douchen. De luchtvochtigheid is hier hoog dus alles aan je lijf plakt op een gegeven moment. Polarsteps bijwerken wil uiteindelijk ook lukken, Wifi werkt maar beperkt. In de middag wat relaxen, een wandeling over het terrein waar ik nog wat vogels en een mongoose spot. Ook prachtige bloemen en vlinders. Vanochtend was het wat bewolkt maar na de middag weer volop zon wat ook de temperatuur weer onmiddellijk doet stijgen.

Vale Toerako'sMasai GirafHelm-parelhoenolifantenOm 16.00 uur gaan we voor de tweede game drive van deze dag. Het wordt een top middag. Heel heel veel olifanten, soms lekker badderend met elkaar in een grote poel. Ook van dichtbij giraffen, zebra’s en ook nu op het einde van de rit weer vol speed naar de leeuwen die gesignaleerd waren. Uiteindelijk wel gezien maar helaas te ver weg voor een goeie foto! Op de terugweg dreigt noodweer los te barsten dus de chauffeur deelt dunne plastic regenjasjes uit wat tot hilarische taferelen leidt. Full speed en met hevige wind richting accommodatie en ondertussen proberen die jasjes aan te krijgen. En ja je voelt het al aan komen het bleef droog !!Maar niet lang, het regende op een gegeven moment zo hard dat we niet op het terras konden eten en naar binnen moesten. Het is het einde van het regenseizoen dus soms kunnen er nog fikse buien vallen.
Bij terugkomst in de tent bleek ook de vloer niet helemaal droog gebleven te zijn maar gelukkig was de bagage droog gebleven. Morgen gaan we helaas weer afscheid nemen van deze mooie plek en reizen we verder richting de grens van Zimbabwe naar Marakele NP.
Zaterdag 10 februari 2024
Manyane ResortHet heeft vannacht nog een behoorlijke tijd geonweerd en geregend maar vanochtend weer strakblauwe hemel. Na het ontbijt gaan we op weg naar het noordelijker gelegen Marakele NP. Op zich niet zo’n lange rit, een 100 km , maar door de vele wegwerkzaamheden doen we er toch een twee uurtjes over. Na nog de inkopen voor de braai voor morgen en het ontbijt voor overmorgen gedaan te hebben checken we in bij bij Africa Lodges in ThambazimbiAfrica Lodges in Thambazimbi. Elektriciteit is maar beperkt beschikbaar met een generator. Vanavond eerst eten en dan wordt het omgeschakeld van de keuken naar de kamers. Maar goed zo ver is het nog niet. We hebben nog een een paar uurtjes de tijd om social media bij te werken. De wifi is hier redelijk dus dat lukt allemaal ! Alles weer opladen vanavond dan maar.
MARAKELE NP gamedrive neushoorn met jong
Kudu Zebra met liggend jong op de grond Afrikaanse Olifant
neushoorns Panterschildpad giraffen
Om 1500 uur vertrekken we naar de ingang van het park voor opnieuw een drie uur durende gamedrive in een open 4 wheel drive. Marakele NP is een mooi maar moeilijk toegankelijk park met het gigantisch massief van de Waterberg. Door het vele en dichte struikgewas is het wild moeilijker te spotten. Hier zien we wel voor het eerst de zwarte neushoorn, nou ja meer roodbruin door het modderbad. Ook weer kudu’s en zebra’s.
Zebra in Marakele NP
Hanenstaartwidavink
Verrast worden we door een olifantenfamilie met een jong die beiden niet erg blij waren met ons bezoek. Eerst moesten we in zijn achteruit voor het boze mannetje en toen we eindelijk voorzichtig voorbij konden kregen we het vrouwtje achter ons aan! Dat was even sensatie. We zien ook nog een mooie schildpad, een long tailed widowbird en een giraf drinkend in het water. Deze avond zijn we getuige van een prachtige zonsondergang en genieten we bij toeval van een grote groep giraffen die aan de rand van het park in dit prachtige licht lopen op het moment dat we op de terug weg zijn. Ze keuren gewoon oranje. Al met al weer een geslaagde middag ! Bij terugkomst eerst eten dus en dan kan de generator om naar onze kamers!

Zondag 11 februari 2024
Prima geslapen nadat we gevraagd hadden of de airco aankon. Het was bloody hot. Kon de generator eigenlijk niet aan zeiden ze maar ze deden het toch.
06.00 uur ontbijt, 07.00 uur vertrek voor een lange reisdag richting Manpungubwe NP. Inmiddels bevinden we ons in het noorden van Zuid Afrika waar de machtige Limpoporivier de scheidslijn vormt met Zimbabwe. We reizen zo’n zes uur (ruim 400km) over steeds slechter wordende wegen langs de grens van Botswana.
MANPUNGUBWE NP
"Treetop Walk" in MANPUNGUBWE NP
Klipspringer Zuidelijke Karmijnrode Bijeneter Gnoe of Wildebeest
Afrikaanse Zeearend Olifant vanuit de Safaritruck Baobab-boom
Zo’n 60 km voor het park genieten we op een mooi stekkie van een heerlijke lunch. Het Manpungubwe NP staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, niet alleen vanwege het prachtige landschap maar vooral om het culturele belang van archeologische vindplaatsen. We maken hier een mooie gamedrive in onze eigen safaritruck. Het droge landschap wordt gedomineerd door hoge baobab bomen, indrukwekkende zandsteenformaties en bossen. We zien klipspringers, zebra’s, gnoe’s olifanten en veel kleurrijke vogeltjes.
Bij de oevers van de Limpopo maken we een korte boardwalk naar een uitzichtpunt. We zien aan de overkant veelal olifanten en apen lopen. Na nog een tweetal km in het park gereden te hebben komen we bij onze prachtige overnachtingsplek Leokwe Rest Camp. Wat een plaatje ! We zien een kudde olifanten bij het zwembad die helaas weer weg zijn nadat we ons geïnstalleerd hebben in ons prachtige huisje. We maken nog een korte rondwandeling over het terrein voor we genieten van onze heerlijke buitendouche.
Gift en Mozes koken voor de groep vandaag en dat was fantastisch. Borden bestek en stoelen verzamelt van diverse huisjes en gezellig bij hun op het buitenterras met elkaar gegeten. Erg gezellig. Bij terugkomst ontdekken we een schorpioen in de badkamer. Geen idee wat er mee te doen en we durfden het beest beiden niet op te pakken. Er uiteindelijk maar een schaal overheen gezet. Misschien wel wreed maar we wisten ook zo gauw niet wat wel te doen. Morgenochtend mag hij weer vrij rondlopen.
Leokwe Camp Leokwe Camp Leokwe Camp Leokwe Camp Leokwe Camp
Maandag 12 februari 2024
Leokwe Rest CampBaobab olifant tijdens ochtend-wandelingKaapse KlipdasPrima geslapen. Als het licht wordt gaan we het prachtige terrein nog eens verkennen. Over de rotsen huppelen de rock hyrax .Als we wat verder van de huisjes weg lopen zien we zebra’s gnoe”s en impala’s lopen. Op de terugweg zien we plotseling een olifant over het terrein scharrelen. Hij staat even stil, kijkt ons aan en eet en loopt weer verder . We blijven uiteraard op gepaste afstand. Zo dat was een perfecte start van de dag ! Gift en Mozes hebben weer voor een perfect ontbijt gezorgd.
Uitkijkpunt bij het 3-landenpunt; Zuid-Afrika, Zimbabwe en BotswanaUitkijkpunt bij het 3-landenpunt; Zuid-Afrika, Zimbabwe en BotswanaPinnacle DeckWe verlaten het park al game drivend en gaan eerst naar een uitzichtpunt waar de drie landen Botswana, Zimbabwe en Zuid Afrika bij elkaar komen, op een natuurlijke manier gescheiden door de Limpopo en Shashe rivier. We blijven regelmatig grote groepen zebra’s, gnoe’s, en impala’s tegen komen. We maken nog een korte stop bij de Voortrekkers rots, een stenen replica staat in Pretoria, het Voortrekkers Monument.
ZebramangoesteTshipise resortTshipise resortHet park uit rijden we zo’n 100 km richting Tshipise waar we aankomen bij onze accommodatie voor de komende nacht Tshipise resort .
We delen een huisje met Gerard en Corina. Voor het eerst deze vakantie heerlijk gezwommen in het best wel grote bad. Ze hebben twee grote zwembaden, een warm en koud. Warm niet te doen, lijkt meer een hot tub! Op het terrein lopen veel apen, o.a de blauwbalaap en mongooses.
In de avond gezellig gegeten op het terras bij het restaurant waar ze doodleuk aankondigen dat om 2100 uur al de elektriciteit in heel het park er af gaat. Ook hier dus verdeling van elektriciteit over de regio. In de nacht gaat het er dan weer en paar keer op merkten we want de airco sprong weer aan.

Dinsdag 13 februari 2024
Vandaag op naar het Krugerpark waar we in totaal in drie dagen van noord naar zuid doorheen gaan trekken. Alles bij elkaar zo’n 430 km. Aanvankelijk rijden we nog een stuk parallel aan de grens met Zimbabwe, tot we rechts afslaan en weer zuidelijk gaan naar de noord ingang van het Kruger Park, Pafurie Gate.
Senegal-ijsvogel Impala
Europeese Bijeneter Afrikaanse Buffel, Kafferbuffel
KRUGER NPLangzaam rijdend gaan we naar onze eerste overnachtingsplek in het park Punda Maria. Onderweg stoppen we bij een brug over een rivier waar we er even uit kunnen maar wel binnen de aangegeven gele belijning. We spotten daar apen en een prachtige gekleurde vogel, een woodland kingfisher. Verder olifanten zebra’s en impala’s.
Vervet aapjewaterbasin Punda MariaUitkijk bij Punda MariaPunda MariaBij aankomst in het park eerst geluncht waarna we naar een uitkijkpunt bij een grote poel gelopen zijn. Daar hebben we rustig een olifant zitten observeren die aan het drinken was. Mooi om te zien hoe dat gaat. Hij zuigt zijn slurf vol, brengt dat naar zijn bek, gooit zijn kop achterover en laat het er inlopen. Dit ritueel herhaalt zich zo’n vijfentwintig keer. Je zou denken dat het toch een keer genoeg is.
Om 15.30 uur gaan we opnieuw voor een gamedrive met onze truck. We zien nu opvallend veel giraffen, een zeearend en een ijsvogeltje.
Op het park is het weer deuren dicht en niets buiten laten liggen vanwege de vele apen. We eten weer gezellig s’avonds met Gerard en Corina en later sluit Dirk aan en vermaken we ons kostelijk met het enorme inefficiënte gebeuren in het restaurant.

Bruine Slangenarend Giraf met een groep impala's Bonte ijsvogel Savannearenden Olifant achter de truck
Woensdag 14 februari 2024
Na een heerlijk ontbijt met granula yoghurt, fruit en honing vertrekken we om zo’n 240 km verder zuidwaarts door het Kruger Park te trekken.
Afrikaanse wilde hond Afrikaanse gapers Afrikaanse Buffel
Waterbok Olifant met jong Uit het nest gevallen jong ijsvogeltje
Zadelbekooievaar Bosbok Nijlpaard
Afrikaanse wilde hondWe zijn nog maar net onderweg als we een grote groep wilde honden zien. Dit tref je niet zo vaak dus was echt prachtig. In een grote poel zien we ver weg een krokodil liggen en worden we even later verrast door een grote kudde buffels en wat verder op waterblokken. Mooi dat we nu weer duidelijk andere beesten zien dan gisteren. Bij een brug over een bijna droge rivierbedding mogen we uit de truck. Beneden loopt een grote kudde olifanten en liggen wat bufffels heerlijk te badderen in het klein beetje water wat er nog is.
We lunchen aan die zelfde rivier in Shingwedzi Camp. Eenmaal weer op pad zien we met name veel olifanten. Bij Mopani Rest Camp maken we onze laatste tussenstop voor we doorgaan naar Olifants Rest Camp, onze overnachtingsplek.

Ingang van Olifants Rest CampOlifants Rest CampEen plaatje, prachtig gelegen aan een rivier waar we op het terras eerst hebben kunnen genieten van de zonsondergang en later heerlijk gegeten hebben.
Donderdag 15 februari 2024
Olifants River bij Olifants Rest CampIndiase vijgenboomzadenNa een heerlijk ontbijt aan het water, vertrekken we om 8.00 uur met een open 4 wheel truck voor een hele game drive met als eindbestemming onze volgende overnachtingsplek Skukuza in het zuiden van het Kruger Park.
We starten off road met giraffen impala’s kudu’s zebra’s, olifanten, Ook zien we voor het eerst deze vakantie struisvogels, met een hele serie jonkies die maar net met hun koppies boven het gras uitkomen. Ook veel enorme vogels zoals gieren, groundhorn bills, marabu’s , en de prachtig gekleurde saddle bill stork. Ook de buffels nijlpaarden en apen ontbreken niet vandaag. Bijna bij onze overnachtingsplek passeren we een andere truck die aangeeft dat er 15 km verderop nog leeuwen zijn gesignaleerd. Onze chauffeur wil dit toetje voor ons nog wel realiseren. We zien ze inderdaad maar het vrouwtje en het mannetje liggen wat verscholen in een droge rivierbedding. Op de terugweg zien we nog een slang, de groene mamba en even verder op de gespikkelde hyena’s. Wat een scala aan wild life hebben we weer gezien vandaag.
gamedrive Steenbok
Gnoe of Wildebeest Afrikaanse bisschopsooievaar
Struisvogelkoppel Jonge struisvogels
Witruggier Afrikaanse krokodil
Zadelbekooievaars giraf
leeuwin leeuw
Zebra
Afrikaanse Olifant
Giraf met zebra's
Zuidelijke hoornraaf
Zebra
Afrikaanse maraboe's
Vleermuizen
Nijlpaard
Zebra's
hyena's
Skukuza Rest CampSkukuza Rest CampSkukuza Rest CampAan de rivier genieten we in de avond weer van een heerlijk wijntje, goed gezelschap van Gerard, Corina en Dirk en oor ons een venison platter for two, met impala, biesbok en wildebeest tenderloin. Heerlijk maar veel te veel . Al met al weer een heerlijk dagje!

Vrijdag 16 februari 2024
Cattle Baron @ Skukuza Camp Lappenkameleon Panterschildpad
Malelane Gate Krokodil Crocodile-river
Na een heerlijk ontbijtje in het ochtendzonnetje aan de rivier gaan we geleidelijk aan het Krugerpark verlaten via Malelane Gate. Onderweg zien we nog een kameleon en schildpad als groot wild, ha,ha en een krokodil in een ondiepe poel.
Eenmaal het park uit gaan we op weg naar Swaziland (Eswatini). Voor de grens doen we eerst nog boodschappen voor de komende twee dagen. Het is inmiddels bloody hot als we de grens bereiken, tegen de 40 graden. Eerst Zuid Afrika uit, stempelen, lopend naar de grens van Swaziland, stempelen en we kunnen weer verder.
Ndlovu CampNdlovu CampTegen drieën komen we aan in Hlane, Ndlovu Camp. De hitte is enorm, het park en de huisjes prachtig maar het niet hebben van airco, een koelkast, elektriciteit is nu niet echt aantrekkelijk. We zijn hier zo’n tien jaar geleden ook geweest. Een super plek waar al het wild de gehele dag in de enorme pool bij de accommodatie rond scharrelt.
witte neushoorns
Senegal-trap
Olifant in de avond-zon
Impala's met op de achtergrond twee neushoorns
Senegal-trap
Hoopoe
Nyala
Om 16.30 uur gaan we een gamedrive maken. Ik kreeg de uitnodiging voorin bij de driver/ranger te zitten. Super plek omdat je dan op ooghoogte zit met de dieren. We komen al snel neushoorns tegen op het smalle pad, een moeder met kleintje. Ze komen gewoon rustig op ons afgewandeld. Op de achtergrond horen we de waarschuwende geluiden van de impala’s, die effe later al vechtend met elkaar het pad over gaan. We zien nog kudu’s, en we genieten uiteindelijk van een prachtige zonsondergang waarin we proberen de olifanten op de voorgrond te krijgen. Wat ook lukt! We maken nog een korte picknick stop, biertje en chips e.d. voor de liefhebber. Prachtige gamedrive over zeer smalle weggetjes.
Bij terugkomst maar meteen gegeten, het is inmiddels donker! Later op de avond proberen we met de klaargezette olielampjes onze weg te vinden in het huisje, wordt er nog heet water gebracht voor de thee morgenochtend en nemen we nog een koude douche om de hitte wat kwijt te raken wat niet echt lukt. Dat wordt een enorme plaknacht!

Zaterdag 17 februari 2024
neushoorns neushoorns
neushoorns Nijlpaarden
Ndlovu Camp Nyala's
Ndlovu Camp Gapend nijlpaard met neushoorn op de achtergrond
Castiarina-kever
Nyala
Roodschouderglansspreeuw
Wat was het inderdaad bloody hot vannacht. Even na 5.00 uur staan we op voor een vroege gamewalk. Nog half in het donker proberen we onze weg te vinden voor onze dichte schoenen en verdere spullen. Nog even een mok thee, en warempel die was nog goed heet ook.
Voor we vertrekken zien we een groep neushoorns dicht bij de rand en worden we gesommeerd achteruit te gaan omdat ze wel erg dicht bij komen en gevaarlijk kunnen zijn omdat er kleintjes bij zijn !
De gamewalk was geweldig. Lopend ontmoeten we de neushoorns op nog geen 10 meter afstand. Onze gids weet precies wat te doen als ze te dichtbij komen. Neushoorns horen en ruiken goed maar zien geen steek! We zien ook drie giraffen van dichtbij. Het is toch heel bijzonder als je er tussendoor loopt. Ook de nijlpaarden roeren zich in de poel. De aapjes, impala’s e.d., het kleine wild ,maakt zich al snel uit de voeten als ze ons in de gaten krijgen.
Bij terugkomst eerst maar ontbijten en het begint al weer snel warmer te worden. Gelukkig niet meer zo heet als gisteren. De verdere dag relaxen we in de buurt van de pool waar we geregeld allerlei beesten signaleren. Ndlovu CampHeerlijk om op je gemak in een luie stoel dit allemaal langs te zien komen . Op zijn tijd en wijntje, biertje , heerlijk ! Lekker zo’n relax dagje er tussendoor.

Zondag 18 februari 2024
Ezulwini Game LodgeEzulwini Game LodgeAfgelopen nacht heeft het geregend, niets van gemerkt , maar het heeft voor nu de ergste hitte verdreven. Vandaag verlaten we Swaziland via de zuiduitgang bij Lavumisa. Eerst de grens bij Swaziland en lopend naar de grens met Zuid Afrika. Met de benodigde stempels op zak vervolgen we onze weg naar Hluhluwe Imfolozi NP.
Eerst bij de supermarkt weer wat boodschappen gedaan voor we inchecken bij onze prachtige verblijfsplek Ezulwini Game Lodge.
Monniksspoor-koekoek
Zwarte Ibis
Ezulwini Game Lodge Afrikaanse buffel
neushoorn neushoorns
olifant Nyala
gamedriveNa de lunch vertrekken we met een open 4 wheel drive richting het NP, toch nog een drie kwartier rijden ! In het park voor het eerst heel wat pumba’s, wrattenzwijntjes gezien. Ook weer neushoorns, buffels en vele hertachtigen. Ook een enorme olifant die eerst zorgt dat een tegemoetkomende auto in zijn achteruit moet en later ook wij. Jammer is dat het later kortstondig wat gaat miezeren, wat maakt dat we weinig wild meer zien. Wel op het eind op zo’n 5 meter afstand kunnen genieten van een olifant die geleidelijk aan een struik aan het verorberen is. De temperatuur is inmiddels zo’n 15 graden gezakt naar een aangename 25 graden. Voelt bijna koud voor ons, ha,ha.
We keren rond 19.00 uur terug van de game drive, snel spullen binnen zetten en op naar het eten. Blijft lekker hier in Zuid Afrika zeker ook de combinatie met de voortreffelijke wijnen !

Maandag 19 februari 2024
GiraffenGiraffen bij onze safari-truckVannacht weer stroomstoring waardoor de airco uitgevallen was. Tegen de ochtend weer werkzaam met een nood aggregaat. Voor het ontbijt zitten we nog lekker even buiten als plots uit de struiken vijf giraffen te voorschijn komen. Echt geweldig ! Ze paraderen rustig door het open veld vlak langs ons huisje.
boot-safari Nijlpaarden
Saffraanwever Reuzenreiger
Nijlpaarden
Na een prima ontbijt vertrekken we richting de Wetlands bij St Lucia. Hier maken we een twee uur durende boottocht op de rivier en zien daar verschillende nijlpaard families. Soms wel zo’n twintig bij elkaar. Grote agaatslakHelaas is er geen een bereid zijn bek wagenwijd open te doen, ha, ha ! En ook de krokodillen laten zich deze keer niet zien.
We lunchen in St Lucia, wat mij betreft was dat geen succes.
BlauwbalaapIndische OceaanVoor we terug gaan naar onze accommodatie brengen we ook nog een bezoek aan het strand. Hier dendert de Indische Oceaan de kust op en je merkt al direct dat er een enorme stroming is, dus geen zwemwater. Wel even de voetjes in de zee en het water voelt heerlijk aan. Als we teruglopen via het strand naar de bus zien we de alom vertegenwoordigde blauwbalaapjes weer.
Terug bij het huisje lekker wat genieten met een koud roseetje. Af en toe bekijken we het weer in Nederland en dat maakt het genieten extra groot !

Dinsdag 20 februari 2024
VeehouderVanochtend helaas de giraffen niet meer gezien, wel een groepje kudu’s voor het huisje. Vandaag een lange reisdag, zo’n 450 km. We zakken nog verder af naar het zuiden en via Durban gaan we richting de Drakensbergen, aan de grens met Lesotho. De eerste 375 km is prima weg, over het algemeen snelweg. Daarna de laatste 75 km over een erg slechte weg die ook nog eens grotendeels opengebroken en in onderhoud was.
Maar goed tegen vijven komen we aan KZN Giant’s Castle, onze verblijfsplek midden in de Drakensbergen. Wat een plaatje, wat een prachtige omgeving. baviaanGiants Castle CampWe hebben een mooi huisje maar al snel ontdekken we dat al het eetbare binnen moet en ook de deur op slot een noodzaak is. Er struinen hier baboons rond die al snel ons ontdekt hadden en bij een paar mensen kwamen ze gewoon binnen, schuiven zelf de deur open. Resultaat zak chips en een sandwich. Dat wordt vervolgens in een razend tempo naar binnen gewerkt. We hebben er ook wel enorm om moeten lachen ! Hier en daar proberen ze het nog ergens bij een huisje maar na een uur keert de rust weer terug. We drinken gezellig een glaasje met Gerard en Carina op ons terras. Morgen gaan we wandelen. Het belooft een mooie zonnige dag te worden.

1Woensdag 21 februari 2024
Drakensbergen World's View Drakensbergen World's View
Drakensbergen World's View Drakensbergen World's View
Drakensbergen World's ViewWat een top dag maar wat was het loodzwaar. Na het ontbijt vertrekken we met Gerard, Corina en Dirk voor een wandeling in de Drakensbergen naar World’s View. 7 km klimmen en dalen en ook weer hetzelfde pad terug met prachtig weer, het wordt zo’n 26 graden en volop zon. Het is een verdomd pittige tocht, nauwelijks goed beloopbare paden, en het venijn zat duidelijk in de staart. Een steile klim naar de top maar wat is de natuur hier prachtig en we hadden een fenomenaal uitzicht boven. Oké we moeten dus ook dezelfde weg weer terug en ook hier zit het venijn in de staart. De steile klim vanuit de rivierbedding naar boven. Na zo’n vijf uur zijn we weer terug bij de accommodatie. Allemaal behoorlijk kapot. Maar effe lunchen, ik niet want ik kreeg het niet weg, douchen en een half uurtje liggen en we zijn weer boven Jan. Aan het eind van de middag krijgen we een tropische regenbui. Alls ruikt heerlijk en het brengt wat verkoeling.

1Donderdag 22 februari 2024
souvenirsSterkfontein Dam View PointVandaag op weg naar al weer het laatste park van deze vakantie, Golden Gate NP. Ook nu weer behoorlijk wat kilometers, met soms weer slechte weg maar wel een mooie route.
Red MountainsRed MountainsWe lunchen bij een groot stuwmeer, Sterkfontein Dam View Point. In de namiddag bereiken we Glen Reenen Camp, onze laatste overnachtingsplek. Prachtig gelegen tegen de kleurrijke zandsteenformaties.
Mushroom Rock
Mushroom Rock
 Glen Reenen Camp Zwarte ibis
GOLDEN GATE NP Mushroom Rock
Ook nu weer mooie huisjes en na ons geïnstalleerd te hebben gaan we met Gerard en Corina voor een prachtige wandeling de Mushroom Rock. Ook nu weer klimmen en dalen over een soms erg stenig pad. De route is prachtig onder de kleurrijke wanden.
Bij terugkomst snel wat opfrissen om daarna bij het 1 km verder op gelegen Golden Gate hotel te eten met z’n allen. We kunnen dan nog net een glimp opvangen van de prachtige zonsondergang die de rotswanden in een prachtige oranje gloed zet. Na het eten inchecken voor de vlucht van morgen en bij ons huisje borrelen we nog gezellig even met Gerard en Corina.

GOLDEN GATE NP
1Vrijag 23 februari 2024
Glen Reenen CampNa een relaxte ochtend met nog een heerlijk zonnetje gaan we rond de middag dan toch geleidelijk aan vertrekken richting Johannesburg voor onze vlucht naar Nederland.
Eerst lunchen we nog in het gezellige plaatsje Clarens bij the Artist Cafe. Lekker broodje met tonijn en avocado. Tegen twee uur in de middag gaan we dan toch met onderweg nog wat korte toilet en koffiestops in een ruk door naar de luchthaven. Onderweg komen we nog in een hevige onweersbui terecht.
O.R. Tambo International AirportO.R. Tambo International AirportOm half zeven komen we aan en nemen we afscheid van Gift en Mozes. Gift heeft nog een 24 uur busreis voor de boeg richting Zimbabwe, Mozes is binnen een uurtje thuis, woont in Pretoria. En dan wordt het wachten op de luchthaven. Onze vlucht die op tijd uit Amsterdam is vertrokken vanochtend vertrekt hier weer een minuut voor middernacht. We eten, shoppen, internetten wat en zo komen we onze tijd wel door. We hopen morgenochtend om 10.00 uur te landen op Schiphol.

1Zaterdag 24 februari 2024
Een rustige vlucht brengtg ons een half uurtje eerder dan gepland op Schiphol. Na een snelle paspoortcontrole komt de bagage vrij snel op de band. Afscheid nemen van de groep en snel met de bus naar P3 waar de auto staat geparkeerd.

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2024