USA: Rocky Mountains
(reisverslag)
   

 

dag
datum
Planning
01
do.24.08.23 vlucht Amsterdam - Londen - Denver
02
vr.25.08.23 Denver - Rocky Mountains NP
03
za.26.08.23 Rocky Mountain NP
04
zo.27.08.23 Rocky Mountain NP - Scottbluff NM
05
ma.28.08.23 Scottbluff NM - Badlands NP
06
di.29.08.23 Badlands NP - Mount Rush More NM
07
wo.30.08.23 Mount Rush More NM
08
do.31.08.23 Mount Rush More NM
09
vr.01.09.23 Mount Rush More NM - Devils Tower NM
10
za.02.09.23 Devils Tower NM - Theodore Roosevelt NP
11
zo.03.09.23 Theodore Roosevelt NP
12
ma.04.09.23 Theodore Roosevelt NP - Makoshika State Park
13
di.05.09.23 Makoshika State Park - Billings
14
wo.06.09.23 Billings - Yellowstone NP
15
do.07.09.23 Yellowstone NP
dag
datum
Planning
16
vr.08.09.23 Yellowstone NP
17
za.09.09.23 Yellowstone NP
18
zo.10.09.23 Yellowstone NP - Grand Teton NP
19
ma.11.09.23 Grand Teton NP
20
di.12.09.23 Grand Teton NP - Flaming Gorge
21
wo.13.09.23 Flaming Gorge
22
do.14.09.23 Flaming Gorge - Dinosaur NM
23
vr.15.09.23 Dinosaur NM - Colorado NM
24
za.16.09.23 Colorado NM - Black Canyon of the Gunnison NP
25
zo.17.09.23 Black Canyon of the Gunnison NP - Great Sand Dunes NP
26
ma.18.09.23 Great Sand Dunes NP - Colorado Springs
27
di.19.09.23 Colorado Springs - Denver
28
wo.20.09.23 Denver
29
do.21.09.23 vlucht Denver - Londen
30
vr.22.09.23

Aankomst Amsterdam

 

Donderdag 24 augustus 2023
Na maandenlange voorbereiding is het zo ver. Op naar Amerika, naar Denver om vandaar uit te starten met ons rondje met de camper. We vliegen met British Airways met een overstap in Londen. De korte vlucht naar Londen verloopt prima. Ook op tijd in het vliegtuig naar Denver maar tijdens het inladen van de bagage wordt een van de medewerkers onwel. Dit incident gaat uiteindelijk een uur in beslag nemen. Als de bagage dan uiteindelijk aan boord is blijkt het tijdslot verstreken en worden we van de gate weggeduwd om elders op het terrein te wachten om te mogen vertrekken. Quality Inn & Suites Denver International AirportGelukkig vinden ze een gaatje en mogen we met ruim anderhalf uur vertraging toch de lucht in. Na een rustige vlucht van ruim negen uur landen we iets voor zevenen in de avond op Denver Airport . In Nederland dan al drie uur in de nacht. De controles op de luchthaven vallen deze keer mee, wel een uurtje in de rij. Maar goed we zijn er, het avontuur kan beginnen! Met de shuttlebus nog een kort ritje naar het Quality Inn Airport hotel, nog wat drinken en dan kiezen we er voor lekker het bed op te zoeken. Inmiddels al bijna 24 uur in touw….Slapen dus!
1Vrijdag 25 augustus 2023

Zoals verwacht geen lange nacht. Na drie uur wilde het niet zo best meer lukken en om half zes zijn we uiteindelijk maar gaan douchen en daarna ontbijten in het hotel. American food off course en Jeroen aan het wafels bakken ( ha, ha). Om acht uur worden we opgehaald voor het vervoer naar Cruise America , de organisatie waar we onze camper een C25 ophalen. Alle papieren, linnengoed, pannen etc zijn allemaal snel geregeld. Op naar de Walmart! Hier shoppen we onze belangrijkste boodschappen voor de eerste dagen en wat kleine apparaten als een broodrooster, koffiezetapparaatje ( samen nog geen 18 dollar) en een bbq. Nu kunnen we eindelijk op pad, nog effe tanken en there we go!
ROCKY MOUNTAINS NATIONAL PARKSaint Catherine's Chapel on the RockHet enige ontzettend jammere is dat het inmiddels is gaan regenen en eigenlijk is het niet meer gestopt de rest van de dag. We maken toch wat kleine stops bij o.a het plaatsje Nederland wat we bereiken via een prachtige route vanaf Boulder en we rijden richting Rocky Mountains NP via de Peak to Peak highway met een stop bij Saint Catherine’s Chapel on te Rock. Vlak voor we het park ingaan bezoeken we het visitor center Beaver Meadows en bekijken daar een film over het park. Bij de ingang van het park kopen we de Annual Pas voor de toegang tot alle NP in Amerika en vervolgen we onze weg het park in op zoek naar onze camping Glacier Basin. We hebben een prachtig plekje maar helaas zien we nu weinig van de prachtige omgeving. Morgen beter hopen we dus we besteden onze tijd aan het inrichten van de camper , bed opmaken en al dat soort zaken. De bedoeling was om vanavond nog een wandeling te maken naar Sprague Lake maar omdat het maar blijft regenen zien we hier van af.

Zaterdag 26 augustus 2023

Emerald LakeBear LakeBear LakeBear Lake TrailBear Lake TrailEen top dag , na een beroerde nacht. Beiden hebben we wat last van denk ik een combi van een jet lag en het verblijven op grote hoogte. Moe, hoofdpijn en Jeroen was nogal beroerd vannacht. Maar een ontbijtje, paracetamol en veel drinken doet wonderen.

Gelukkig vandaag droog en naarmate de dag vorderde werd het alleen maar zonniger. Als eerste zijn we vanochtend met de shuttlebus richting Bearlake gegaan , onze rv is te groot om zelf naar boven te rijden. Daar maken we een prachtige maar pittige wandeling langs verschillende meren , Bear, Nymph, Dream en Amerald Lake. Het is voortdurend stijgen en wandelen op grote hoogte en dat maakt het extra zwaar. Maar de omgeving was geweldig ondanks de nog vaak laaghangende bewolking.

Marmot Tundra Communities Trailhead Farview Curve Viewpoint Farview Curve Viewpoint
Rendieren eekhoorn eekhoorn eekhoorn

Na een korte lunch in de camper rijden we meteen door voor de 77 km lange Trail Ridge road. Wat een prachtige route die uiteindelijk uitkomt op ruim 3700 meter , ver boven de boomgrens. Niet alle sneeuw was al gesmolten. Ook hier vele stops gemaakt met korte wandelingen die door de hoogte natuurlijk behoorlijk wat energie vergden. Als afsluiter hebben we vlak bij onze camping nog de wandeling bij Sprague Lake gedaan die we eigenlijk gisteren hadden willen doen.
Een heerlijk sportief dagje!

1Zondag 27 augustus 2023

meanders bij Horseshoe ParkGlacier Basin Campground plek D133Het slapen gaat al steeds beter. Vanochtend heerlijk buiten in het zonnetje kunnen ontbijten. Tegen negenen verlaten we Rocky Mountains NP op weg naar ons einddoel voor vandaag, Scotts Bluff NM. We verlaten het park via de noordkant, bij de Fall River entrance en rijden via het Theodor Roosevelt National Forest verder naar het Noorden. Het is werkelijk schitterend weer en we maken dan ook nog wat kleine stops , oa. bij Sheep Lakes. Alleen we hebben geen sheep gezien. Nog weer even een korte stop bij de Walmart, om nog wat aanvullende boodschappen te doen. Eenmaal verder noordelijk rijdend is het landschap vrij saai en weids en wordt het pas weer mooi als we Scotts Bluff naderen.

SCOTTS BLUFF NATIONAL MONUMENT Saddle Rock Trail vliegende sprinkhaan
Saddle Rock Trail bij het tunneltje Oregon Trail Oregon Trail
Saddle Rock Trail bij het tunneltjeEen landschap wat 800 voet boven de North Platte rivier uitsteekt en wat historisch gezien een belangrijk punt was voor indianen en emigranten op de Oregon, California en Mormon trails. Vanaf het visitor center lopen we de Saddle Rock trail. We lopen geleidelijk aan omhoog tot de doorgang in de rotsen en weer terug. Met deze hitte, 33 graden, toch wel effe pittig. Beneden lopen we nog de korte Oregon, trail Pathway, met de drie overdekte wagon replica,s . Het is al weer het einde van de middag en we gaan onze camping opzoeken, Robidoux RV Park. Full hooked up, dus ook weer een keer lekker douchen. In de avond steken we de bbq aan, maar we worden al vrij snel overvallen door een onweersbui. Bekend in deze regio, het weer kan vrij snel omslaan. Binnen op eten met de airco aan dan maar!

Maandag 28 augustus 2023
BADLANDS NATIONAL PARK Door Trailhead Big Badlands Overlook
Badlands Loop Road, Fossil Exhibit Trailhead White River Valley Overlook Yellow Mounds Overlook
Yellow Mounds Overlook Bison Bison
Bighorn Sheep Met de camper door het park Prairie dog
Cedar Pass Campground, plek 12
Notch Trailhead Notch Trailhead
Notch Trailhead Door Trailhead
Prairie dog Notch Trailhead
In de ochtend is het kilometers vreten richting Badlands NP. Dit park beschermt een haast onaards landschap dat bestaat uit rotspilaren en steile kloven . Er zijn in dit gebied fossielen gevonden van dertig miljoen jaar oud. Ook vonden archeologen hier overblijfselen van neushoorns en sabeltandtijgers. We komen rond een uur in de middag aan in dit park en na een bezoek aan het visitorcenter en een lunch gaan we eerst wat korte trails lopen. Gelukkig kort want het is bloody hot. Daarna gaan we de Badlands loop rijden met prachtige uitzichtpunten en kleurrijke rotsformaties die eindigt bij de andere ingang van het park, bij Pinnacles Entrance Station. Bij die ingang grazen wat bizons , de eerste die we zien en daar huppelen ook de oh zo schattige prairiedogs rond. We rijden dezelfde route terug en checken in bij onze camping in het park Cedar Pass campground. Oogt erg gezellig met de opstellingen in cirkels.Het is inmiddels al tegen zessen . Effe snel douchen, genieten met een wijntje van de zonsondergang en een zwoele zomeravond . Een heerlijk dagje!
Dinsdag 29 augustus 2023
Korte reisdag vandaag richting Mount Rushmore dus vanochtend op ons gemakje in het zonnetje ontbeten , wat gelezen en tegen tienen vertrokken van ons fijne stekkie in de Badlands. De planning was twee uur reizen maar wegwerkzaamheden maakten dit minimaal een half uur langer .Ze laten je rustig een dik kwartier wachten en vervolgens mag je achter een volgwagen aanrijden om veilig de route te vervolgen. Tja zo kan het ook !
Mount Rushmore KOA at Palmer Gulch ResortMount Rushmore KOA at Palmer Gulch ResortMount Rushmore KOA at Palmer Gulch Resort, plek 426Na nog een kort bezoekje aan de Walmart rijden we via Keystone naar onze camping, KOA Mount Rushmore. Onderweg vangen we al de eerste blikken op van Mount Rushmore. Gaaf om te zien. Overmorgen zit het in de planning dat we daar naar toe gaan voor een uItgebreid bezoek. Na het inchecken op de camping en de reservering voor een auto gedaan te hebben voor morgen ( we kunnen met de camper de Needles Highway en de Iron Mountain Road in Custer State park niet doen ) brengen we de rest van de middag heerlijk aan een zwembadje door. Het is super zonnig en niet te warm gelukkig. In de avond weer eens de bbq aangestoken en een korte eerste inventarisatie gedaan over deze mega camping , de tweede grootste KOA van heel Amerika. Gek genoeg heb je niet het gevoel dat het zo groot is. Wij staan met onze camper heerlijk rustig op een redelijk beboste plek. Morgen om acht uur de auto ophalen en dan Custer State Park in!
Woensdag 30 augustus 2023
CUSTER STATE PARK Needles Highway, Sylvan Lake
Needles Highway, Sylvan Lake Shore Trail Needles Highway, bij Needles Eye Tunnel
Needles Highway, bij Needles Eye Tunnel Needles Highway, met onze huurauto bij Mount Rushmore Inspiration Point
Needles Highway, Sylvan Lake Shore Trail Needles Highway, bij Needles Eye Tunnel
Needles Highway, bij Needles Eye Tunnel Needles Highway, met onze huurauto bij Iron Creek Tunnel

Na het ontbijt , ook nu weer een lekker plekje in het zonnetje, de auto opgehaald. We hadden de kleinste gehuurd, blijkt een Nissan Altima, wat een pooierbak, ha ha! Custer State Park in dus vandaag! We rijden als eerste de Needles Highway, met rotsformaties die op naalden lijken. We starten met in het begin een mooie wandeling rond Sylvan Lake wat omringd wordt door bergen en prachtige steenvormingen zoals boulders.
Verder op vinden we Needle’s Eye (het oog van de naald) een smalle opening welke door natuurlijke krachten gevormd is en waar we maar net met onze auto doorheen kunnen.

Bighorn Sheep Bison Bison
Giervalk Donkey Deer
Prairie Dog
Na een bezoek aan het visitor center waar we een film bekijken over het park gaan we de Wildlife Loop rijden. Een gebied met uitgestrekte prairies omringd door heuvels en het graasgebied van de bisons. We rijden dan ook nog maar een kleine tien minuten en vinden de eerste grote kudde midden op de weg. Stapvoets rijden en genieten van deze oerbeesten. Bisons zien heel slecht maar horen en ruiken des te beter. Ook de berggeiten en dikhoornschapen storen zich absoluut niet aan het verkeer en blijven in grote getale midden op de weg staan. Naast nog hertjes en ezels waren ook hier weer de prairiedogs volop vertegenwoordigd.
Iron Mountain Road, Doane Robinson Tunnel (met doorkijk op Mount Rushmore) Iron Mountain Road, Doane Robinson Tunnel (met doorkijk op Mount Rushmore) KEYSTONE KEYSTONE
Als laatste rijden we de Iron Mountain Road. Deze weg verbindt het Custer State Park met het Mount Rushmore National Memorial . We rijden door het prachtige landschap van de Black Hills en we kunnen Mount Rushmore zien liggen als we door de drie smalle tunneltjes rijden. De weg is beroemd vanwege de Pigtailbridges , waarbij de weg krult als een varkensstaart en je in korte afstand snel kan stijgen of dalen. Eenmaal het park uit rijden we richting Keystone, een oude mijnstad met nu alle voorzieningen als uitvalsbasis voor alle bezoeken in de omgeving. We willen wat te eten en de tijd overbruggen voor het avond ceremonieel in Mount Rushmore. Eerst trakteren we ons zelf op een ijsje, twee scoops. Nou ja ijsje , was weer even vergeten hoe big alles is in Amerika. Ook het eten daarna herinnerde me weer aan het feit dat je het niet van de Amerikaanse keuken moet hebben.

MOUNT RUSHMORE NATIONAL MEMORIALMOUNT RUSHMORE NATIONAL MEMORIALTegen de avond gaan we richting Mount Rushmore om het ceremonieel bij bij te wonen waarbij het monument met de vier presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln symbool staan voor de vrijheid en de ontwikkeling van het land wat nu staat als de verenigde Staten. Hier ontkom je niet aan het ‘America is the best’ gevoel. Iedereen staat, zingt het Amerikaanse volkslied, applaudisseert en bejubelt het Amerika wat staat voor vrijheid. Ondertussen wordt het monument volop in het licht gezet. Het is al ruim na negenen in de avond als we de auto weer inleveren, en we bij onze camper met een wijntje nog effe nagenieten van een lange maar mooie dag!

Donderdag 31 augustus 2023
MOUNT RUSHMORE NATIONAL MEMORIAL Avenue of Flags George Washington (1st), Thomas Jefferson (3rd), Theodore Roosevelt (26th), Abraham Lincoln (16th)
George Washington (1st), Thomas Jefferson (3rd), Theodore Roosevelt (26th), Abraham Lincoln (16th) George Washington (1st), Thomas Jefferson (3rd), Theodore Roosevelt (26th), Abraham Lincoln (16th) schaalmodel in Sculptor's Studio

Gisterenavond al in het donker bezocht, maar we willen Mount Rushmore ook overdag nogmaals bezoeken en de Presidential trail wandelen die vlak langs de voet van Mount Rushmore loopt . Dit beeldhouwwerk in de Black Mountains is ooit het idee geweest van de staatshistoricus Doane Robinson om de economie en ook het toerisme in South Dakota op gang te helpen. Er is 14 jaar aan gewerkt en het grootste gedeelte werd uitgehouwen met behulp van dynamiet . In de Sculpture’s Studio vinden we een schaalmodel van het monument en vertelt een park ranger over de technieken en gereedschappen die gebruikt zijn om de gezichten van de presidenten uit de rots te houwen. Aanvullend bekijken we nog een film over de ontwikkelingen van dit bouwwerk. Al met al een mooi en indrukwekkend monument.

CRAZY HORSE MEMORIALCRAZY HORSE MEMORIALCRAZY HORSE MEMORIALCRAZY HORSE MEMORIAL 25 minuten rijden verder op vinden we het Indiaanse antwoord op Mount Rushmore, het Crazy Horse Memorial. Het sculptuur van het Noord Amerikaanse opperhoofd is nog altijd in aanbouw. Met een begeleide tour met een bus is het mogelijk om aan de voet van het monument te komen, waar vijf dagen per week onder alle weersomstandigheden verder gewerkt wordt aan het monument. In het bezoekerscentrum zijn informatieve tentoonstellingen over de indianen en hun cultuur.
Het is inmiddels al in de middag als we besluiten terug te gaan naar de camping en de rest van de dag wat te relaxen bij het zwembad. Het is nog steeds heerlijk weer, dus ook in de avond heerlijk buiten genieten van weer een zelf gemaakte maaltijd (beter dan al het fast food eten )en een wijntje !! )

Vrijdag 01 september 2023
DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENT
kalkoenen
DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENT
Belle Fourche River Campground, plek A15 DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENT
DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENT The Wind Circle sculpture
DEVILS TOWER NATIONAL MONUMENTEen relatief korte reisdag maar toch op tijd op pad omdat de camping in het park in Devils Tower niet te reserveren is ( first come, first served ). Een mooie rustige route verder door de Black Hills en dan ineens rijst daar Devils Tower abrupt op uit het landschap. Het is bijna 250 meter hoog en de top is zo groot als een voetbalveld. Het rotsblok is een heilige plaats voor lokale indianenstammen.
Bij aankomst als eerste uiteraard kijken of er plek is op de camping Belle Fource Campground aan de voet van Devils Tower. Nog redelijk wat keus en we vinden een geweldig plekje aan de buitenring met uitzicht op Devils Tower. Weer zo’n mooie kleine gezellige camping midden in de natuur. Papieren ingevuld en geld in een envelopje gedaan en we kunnen op pad naar Devils Tower.
Na een kort bezoekje aan het visitor center en een bijeenkomst van de parkranger gaan we even terug naar de camping om aan het einde van de middag de Devils Tower trail te lopen, de route om Devils Tower heen . We vergapen ons aan de vele beklimmers die deze steile rechtopstaande pilaren trotseren. Het is een apart fenomeen deze tower, het lijken wel orgelpijpen die naast elkaar geplakt zijn.
Bij terugkomst op de camping ontdekken we de de wilde kalkoenen die er vrolijk rond huppelen. We gaan weer een keertje voor de bbq vandaag en genieten weer van een zwoele zomeravond!
Zaterdag 02 september 2023

HULETTHULETTDe sterrenhemel is oneindig hier midden in het park. Het enige licht wat we zien zijn twee bewegende lichtpunten op ongelijke hoogte op de bergwand van Devils Tower. Mogelijk nacht klimmers anders kan ik het niet verklaren. Na het ontbijt verlaten we het mooie plekje om vandaag weer kilometers te vreten op de Great Plains. Maar eerst nog effe stoppen bij de uitgang om nog te genieten van de prairie dogs. Enkele tientallen kilometers verderop vinden we ook nog een prachtig plaatsje met allerlei nostalgische huisjes, Hulett. Buiten het tanken , boodschappen doen en een korte lunch toeren we in het begin nog door de Black Hills maar na enige tijd alleen maar door kilometers open prairievlaktes.

THEODORE ROOSEVELT NATIONAL PARKHet is na drieën als we het Theodore Roosevelt NP bereiken, ons verblijf voor de komende dagen. We maken weer een korte stop bij het visitor center en daarna rijden we door naar onze camping in het park, Cottonwood. Net na de ingang graast er een prachtige bison langs de weg, eentje met zo’n dikke sjaal om ( ha, ha). Een pracht exemplaar. Op de camping vinden we snel ons plekje. Hier geen open veld maar plekken in de bossen, aan een rivier Wat snel opvalt zijn toch wel de vele sprinkhanen, hordeuren dicht dus !! We bbq-en in de schaduw van de camper, het is bloody hot, dik over de dertig graden. In de avond maar even de generator aan om de airco te laten draaien in de camper. En weer een heerlijke avondje, als de zon eenmaal onder is!

Zondag 03 september 2023
Belooft weer een erg warme dag re worden, dus redelijk vroeg op pad! We gaan de loop rijden door het zuidelijke gedeelte van het park en lopen daar diverse korte trails. Het is een beetje heiig , de Amerikanen vinden het smokey. Je ruikt ook wel een lichte brandlucht maar we zien hier niets van. We moeten diverse keren stoppen voor overstekende kuddes bisons. Nu al een paar keer meegemaakt maar blijft een machtig gezicht.

sprinkhaan
bison
bison
Boicourt Overlook Trail
bison
Wilde paarden sprinkhaan
wilde panen bisons

Bij een parkeerplaats graast ook een enorme kudde. Storen zich niet aan de mensen en steken kris kras geleidelijk aan allemaal over. Beiden druk aan het fotograferen tot Jeroen ineens hoort, look out, behind you! Een grote bison komt terug tussen twee auto’s door dus er werd er eentje snel om in de camper te komen!
Naast vele bisons zien we ook wilde paarden en ja uiteraard de prairiedogs.
In de middag gaan we op zoek naar een camping, we hebben niets geboekt en gaan voor een camping in Medora, het plaatsje bij de ingang van Theodore Roosevelt NP. We hebben geluk, we vinden een plekje op Red Trail campground. Morgen is het Labor Day dus de Amerikanen hebben een lang weekend. Het is dan ook behoorlijk druk De camping is op loopafstand van het typische western plaatsje. We gaan ‘uit’ eten vanavond al vast voor de verjaardag van Jeroen morgen. Morgen zitten we weer midden in de natuur.
We vinden een pizzeria en ja hoor ze zijn enorm groot, dus samen voor eentje. Ik rosé uit een blikje en Jeroen een wit bier. Borden en bestek van wegwerpplastic, Yehhh wat een feest ……We hebben ons wel weer kostelijk vermaakt over hoe dit allemaal gaat in zo’n restaurant. Gezellig eten, nooit van gehoord ! We drinken en proosten dan maar met een wijntje bij onze camper, per slot van rekening is Jeroen in Nederland al jarig ( ha,ha )

Maandag 04 september 2023
MAKOSHIKA STATE PARK Deer
Switchback trail Twin Sisters
Twin Sisters Twin Sisters
Zacht gesteente Twin Sisters Twin Sisters
Twin Sisters Twin Sisters Twin Sisters
Geleidelijk aan reizen we weer naar het westen naar de Rockies maar we maken vandaag nog een stop in Makoshika State Park en overnachten ook in het park, op Cains campground. Een bijzondere omgeving, verschillende gelaagde steensoorten met veel kalkzand gesteente er tussen. Door de erosie krijg je dan bijzondere vormen zoals pilaren, hoodoos (rotspilaren met een donkergekleurde kap), zwammen. Het erosieproces is hier veel verder gevormd dan in Theodore Roosevelt NP en de Badlands. Door de sterke erosie zijn enkele zeer oude rotslagen blootgelegd. In de oudste rotslaag, de Hell Creek Formation zijn veel dinosaurus botten gevonden.
We lopen een pittige trail, de Switchback trail met vooral in het begin sterk stijgende en rotsachtige paden die we verlengen met een korte lus naar de Twin Sisters. Twee prachtige Hoodoos. Terug gaan we via de Carly trail. Een prachtige route al met al.
Mountain Bluebird Cains Campground, plek 4
Op de camping eten we de eerder ingeslagen appelgebakjes voor de verjaardag van Jeroen. De rest van de middag relaxen we wat bij de camper en geleidelijk aan gaat het stevig waaien. We kiezen voor een vroege bbq omdat er regen wordt voorspeld. Dat viel uiteindelijk reuze mee maar de wind bleef wel stevig. Binnen dan maar verder proosten op de verjaardag van Jeroen!
Dinsdag 05 september 2023
PICTOGRAPH CAVE STATE PARKPICTOGRAPH CAVE STATE PARKPICTOGRAPH CAVE STATE PARKHet wordt een doorreis dag. Geleidelijk aan gaan we richting Yellowstone NP. Vandaag rijden we naar Billings om dan van daaruit morgen verder door te rijden het park in. Om niet alleen maar te rijden plannen we een klein uitstapje vlakbij Billings, Pictograph Cave State Park. Het is een gebied van drie grotten. In die grotten hebben prehistorische jagers rotstekeningen en pictogrammen achter gelaten. In een korte trail loop je langs die plekken. De omgeving is mooi, maar eerlijk gezegd moet je erg goed kijken om nog kleine details hiervan terug te vinden.
Billings KOA Holiday, plek 4Aansluitend gaan we naar de camping, KOA Billings aan de Yellowstone River. Deze KOA was de allereerste KOA in Amerika (1962). Mooie camping met vooral enorm luxe sanitair en ruime plekken. We gebruiken de tijd ook maar om ons voor te bereiden op de komende dagen. Overnachtingen in twee aansluitende parken. Dus propaan tanken, de was doen, alles opladen en nog een paar uurtjes relaxen bij het zwembad. We lopen ook nog even naar de Yellowstone River.
De temperaturen liggen hier al duidelijk wat lager als waar we vandaan komen. Overdag rond de 25 graden, in de nacht rond de 13 .We eten nog wel buiten maar later op de avond zoeken we toch de camper op!
Woensag 06 september 2023
BEARTOOTH PASS BEARTOOTH PASS
BEARTOOTH PASS
BEARTOOTH PASS BEARTOOTH PASS
Beartooth fallsBoodschappen , tanken en dan zijn we op alles voorbereid om zo’n dag of zes de natuur in te gaan. We gaan richting Yellowstone NP via de noord-oost ingang en via de Beartooth Pass, een scenic byway. Wat een beauty, ongelooflijk wat een landschap je passeert tot op bijna 11000 ft (3350 m). Niet alle sneeuw is al weg, prachtige meren, bergen, watervallen, echt geweldig.
De Tioga road vijf jaar geleden was prachtig maar deze zeer zeker ook. We maken dan ook veel stops om van al dit moois te genieten!

 

 

YELLOWSTONE NATIONAL PARK Pronghorn
Yellowstone River vanaf Calcite springs overlook Canyon Campground, plek L268
Aan het einde van de middag bereiken we Yellowstone NP en maken een paar eerste stops voor we naar onze camping Canyon Campground gaan.
De eerste is bij Calcite springs overlook met een prachtig uitzicht over de Yellowstone River. De tweede stop is bij de Tower fall. Daarna nog een paar stops bij mooie uitzichtpunten van de omgeving. De eerste bisons en pronghorns (rendiersoort) worden ook al weer gespot.
Het is al laat als we arriveren op de camping. We hebben een mooie plek midden in een naaldbos. Het lukt nog net om de bbq aan te steken en lekker buiten te eten voordat het al snel donker wordt en een stuk kouder. Op deze hoogte is het de avond door brengen in de camper! Op naar morgen met hopelijk nog veel moois in dit prachtige park.
Donderdag 07 september 2023
Elk, Wapiti Mammoth Hot Springs Mammoth Hot Springs
Mammoth Hot Springs Mammoth Hot Springs Mammoth Hot Springs
Mammoth Hot Springs Mammoth Hot Springs Mammoth Hot Springs
Om 6.00 uur in de ochtend worden we wakker, regen , grr…… We ontbijten in de camper en douchen in het centrale gedeelte bij de ingang en ….. jawel de zon gaat volop schijnen.
Op pad dus om Yellowstone NP te verkennen. Het staat bekend om zijn geologische bijzondere verschijnselen, het bevat de helft van alle geothermische fenomenen op aarde, zoals warme bronnen (hot springs), zwaveldampen en geisers en pruttelende poelen, stoomgaten en gekleurde bronnen. Yellowstone is erg groot, met een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer. Dat is meer dan een vijfde van Nederland.
De belangrijkste route door het park is circa 240 km lange ( verharde ) 8- vormingen loop road. Vandaag gaan we het noordwestelijk deel van het park verkennen.
We beginnen bij Mammoth Hot Springs.Dit is een thermaal gebied met prachtige heetwaterbronnen die travertin naar boven brengen een zachte witte substantie. De bronnen zorgen voor het ontstaan van natuurlijke terrassen. Daarbij kleurt het water oranjebruine bij 54 graden, blauw als het 71 graden wordt en geel als het warmer wordt dan 75 graden. Kun je nagaan wat een kleurenspel dit is als je daar rond loopt. We bekijken alle terrassen via boardwalks maar de sterk stijgende en ook weer dalende trail met zo’n paar honderd traptreden is een aanslag op je knieën. Maar wat is het prachtig !

Sandhill CraneVoor we die ochtend startte bleek er een eland aan de overkant in de struiken te liggen. Zwaar bewaakt door park rangers om te voorkomen dat mensen te dicht bij komen. Bij terugkomst was die helaas verdwenen.

Norris Geyser Basin Norris Geyser Basin
Norris Geyser Basin Norris Geyser Basin
Norris Geyser Basin
Norris Geyser BasinNa al dit moois rijden we door naar Norris Geyser Basin. Een van de heetste gebieden van Yellowstone. Veel hot springs hebben temperaturen boven de 93 graden. Het gebied is voortdurend in beweging.
Elk jaar ontstaan er nieuwe hot springs en geisers en verdwijnen andere. Ook hier weer een en al kleurenpracht. Ook hier maken we een behoorlijke wandeling door het gebied met ook weer flinke klimmetjes af en toe. We raken niet uitgekeken op alles wat pruttelt, dampt, spuit.
We hebben dan ook aan het einde van de dag de pijp aardig leeg , met weer een kleine 14 km in de benen, maar wat een top dag ! We overnachten ook de komende nacht op Canyon Campground.
Vrijdag 08 september 2023

Lower Falls of the Yellowstone RiverYellowstone River vanaf de North Rim, inspiration pointGibbon FallsGeslapen als een blok allebei. Ik ben even wakker geweest van een onweersbui rond zes uur, Jeroen had niets gehoord ha,ha).
Hetzelfde ritueel als gisterenochtend. Ontbijten, douchen en jawel ook nu schijnt de zon weer volop. We treffen het enorm met het weer hier.
Voor we de zuidwest kant gaan verkennen bekijken we eerst de vlak bij de camping gelegen Yellowstone Rivier met zijn watervallen. De rivier heeft een 450 meter diepe kloof uitgesleten. De wanden van deze kloof bestaan uit vulkanisch gesteente dat in de loop der eeuwen van zwart naar opvallend geel en oranje is verkleurd. De naam Yellowstone is hiervan afgeleid. In de rivier zien we verschillende watervallen, waaronder de Upper- en Lower Yellowstone Falls. Deze waterval is twee keer zo hoog als de Niagara’s Falls. Via diverse uitkijkpunten op de noord en zuid rim bekijken we dit spektakel.

Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring Grand Prismatic Spring
Osprey Grand Prismatic Spring
Vervolgens zetten we koers naar Midway Geiser basin, met o.a. de prachtige felgekleurde Grand Prismatic Spring.
Dit is de grootste warmwaterbron met een diameter van 113 meter en een diepte van 37 meter. Als je er langs loopt zie je wel de kleurenpracht maar niet de omvang en de pracht van deze bron door al het stoom. Dat zien we pas als we een stuk door rijden met de auto en de klim maken naar op een hoger gelegen plateau waar we een uitzicht te hebben over het gehele gebied. Werkelijk een pareltje, zo mooi !
Old Faithful Morning Glory Pool
Grotto Geyser Chromatic Pool
Castle Geyser Old Faithful
Als laatste voor vandaag het gebied van de Upper Geyser Basin. Hier vinden we er in een gebied van anderhalve vierkante kilometer maar liefst 150 geisers.
De vijf grootste zijn Grand, Castle, Daisy, Riverside en uiteraard Old Faithful.
De laatste is de actiefste en de beroemdste. Hij laat ongeveer eens in het anderhalf uur een krachtige stroom water en stoom de lucht in spuiten. Een fenomeen wat we natuurlijk ook bekeken hebben. In het gebied maken we nog een bijna 5 km lange rondwandeling naar o.a. De Morning Glory Pool. Dat is een van de kleurrijkste bronnen van Yellowstone. Zo mooi !
Elk, WapitiHet is al weer laat als we ook dit prachtig stukje Yellowstone weer verlaten en ik kan niet anders zeggen dat het weer een dag was met een gouden randje , met op de terugweg naar de camping nog een toetje een prachtige eland! Deze nacht verblijven we op Fishing Bridge aan het Yellowstone Lake.
Zaterdag 09 september 2023
Allebei niet zo best geslapen, geen idee waardoor. In ieder geval niet door de regen want die is er niet geweest afgelopen nacht. Wel een koud nachtje zo rond de 4 graden. Temperatuurs verschillen tussen dag en nacht zijn hier groot. Dus voor het eerst deze vakantie vanochtend even de verwarming aan gehad om het wat op te warmen. Na ontbijt en douche weer op pad voor ons laatste dagje Yellowstone.
Eerste maken we en korte wandeling naar Yellowstone Lake, met volop waarschuwingen voor ‘bears‘.

West ThumbWest ThumbWest ThumbWest ThumbVerder op bij West Thumb lopen we een trail pal aan het meer waarbij we allerlei thermische verschijnselen net in het meer of net aan de rand zien. Wel bijzonder die overgangen.

Continental DivideKepler CascadesWe passeren een aantal keren de ‘Continental Divide’, waarbij het water of richting Atlantische Oceaan, of richting de Grote Oceaan stroomt.
Black Sand Basin Black Sand Basin Biscuit Basin
Biscuit Basin Biscuit Basin Madison Campground, plek C104
Richting het noordwesten doen we nog een paar korte trails bij Biscuit Basin en Black Sand Basin. Weer allerlei prachtige thermische verschijnselen maar we besluiten dat we het hierna er verder bij laten. Yellowstone is geweldig. Al die kleurrijke pools, geisers, modderpoelen, watervallen, meren prachtige beesten. Het was een feestje en dat ook nog met drie dagen volop zon !
Morgen op naar een nieuw avontuur, Grand Teton NP. Rond drieën zijn we op onze camping Madison Campground en genieten met een glaasje en een chipje van het zonnetje. In het begin van de avond een bbq- tje want het koelt snel af nu ! In het begin van de avond, tegen zonsondergang, wandelen we nog even naar de rivier bij de camping. Daar staan prachtig vier ‘deers’ in het gras.
Zondag 10 september 2023

Weer een koude nacht, dus even de verwarming aan. Na het ontbijt lopen we nog even naar de rivier, maar spotten alleen vissers die aan het vliegvissen zijn, een populaire sport hier. Jeroen had vroeger in de ochtend al een bison gespot.
We verlaten deze gezellige camping en rijden via de zuidingang van Yellowstone NP naar Grand Teton NP. Onderweg maken we nog een stop om te genieten van de rokende wereld zo in de vroege ochtend. Na een tiental kilometers begint in de camper het lichtje van de bandenspanning te branden. Even inspectie, gelukkig geen lekke band maar toch maar even naar het dichtstbijzijnde servicestation in Grand Village. Een van de binnenste achterbanden bleek niet gelijkwaardig meer gevuld te zijn met de overige 5 banden. Een meisje achter de kassa heeft de metingen mee gedaan en geholpen om dit weer op gelijk level te krijgen. Erg lief ! Aanvankelijk blijft het lampje nog branden maar na enkele tientallen mijlen gaat het uit. We kunnen verder.

Colter Bay Campground, plek O328deerGRAND TETON NATIONAL PARKGrand Teton kent vanuit deze kant geen echte toegangspoort. Het ene park loopt gewoon over in het andere.
Aangekomen bij onze camping, Colter Bay campground, lunchen we eerst even en gaan dan voor de Lakeshore trail, waarbij we een prachtig uitzicht hebben op de Tetons.
Terug bekijken we in het visitor center een film over de migratie van het wildlife in de Tetons in de winter naar echt ver verder op gelegen regio’s. Winters zijn bizar hier.
We hebben hier de komende twee dagen geen voorzieningen, dus effe douchen in de camper, nou ja effe, blijft behelpen maar het lukt. In de avond eten we aan het meer bij de ondergaande zon bij Leeks-pizzeria. Op de terugweg naar de camping steekt er nog een mule deer over!

Maandag 11 september 2023

String LakeString LakeCathedral GroupMount MoranVandaag gaan we voor de 42 Miles drive, een rondje door Grand Teton NP. Het bestaat grofweg uit twee delen. In het westen vinden we de steile en met sneeuw bedekte Teton Range, een keten met acht pieken die hoger liggen dan 3600 meter met aan de voet de door gletsjers geschapen acht grotere en wat kleine meren waarin de bergtoppen weerspiegelt worden.

Jenny Lake Jenny Lake

In het oosten ligt het brede dal de Jackson Hole, met de slingerende Snake River. In de ochtend lopen we eerst vanuit de camping naar Jackson Lake en zien we de eerste prachtige beelden van de bergen weerspiegelt in het water. Met de camper maken we diverse stops bij o.a String Lake en Jenny Lake en doen daar wat korte trails.

Mormon RowChapel of the TransfigurationMenors Ferry Historic DistrictIn het Menors Ferry Historic District bij Mormon Row liggen enkele oude gebouwen. De twee schuren uit de jaren 1880 vormen samen met de Teton Range een prachtig plaatje.
Een ander mooi plaatje is de Chapel of the Transfiguration. Dit blokhutkerkje uit 1925 is uiterst eenvoudig maar het grote raam achter het altaar onthult de bergen van de Teton Range. In Menor’s Ferry treffen we nog een woonhuis en winkel uit het eind van de 19e eeuw.

De terugweg voert veelal langs uitgestrekte velden en weides waar we o.a. natuurlijk de bisons zien maar ook paarden en pronghorns. Terug op de camping nog heerlijk effe wat in het zonnetje gelezen en buiten gegeten. In de avond koelt het weer snel af.

Dinsdag 12 september 2023
Moose, elanden Oxbow Bend
Vandaag hebben we de langste reisdag van de hele vakantie. Voor we vertrekken lopen we toch nog even naar het meer voor het uitzicht. Nog voor we het park uit zijn spotten we de eerste moose.
JACKSON JACKSON
We maken een korte stop in het sfeervolle plaatsje Jackson met de mooie van hertengeweien gemaakte toegangspoorten in het parkje. Daarna wordt het kilometers vreten met een benzine en Walmart stop onderweg.
FLAMING GORGE NATIONAL RECREATION AREA Lucerne Campground, plek A11
Pronghorn Green River
Ruim in de middag arriveren we bij de westelijke toegangsweg tot Flaming Gorge, een diepe kloof waar de Green River door heen loopt. Door de aanleg van de Flaming Gorge dam is in de rivier een groot waterreservoir ontstaan. Dit gaan we allemaal morgen bekijken.
Voor vandaag rijden we naar onze camping Lucerne Campground, waar we een plekje hebben pal aan het meer en wat is het een ontzettend leuke lokatie. De pronghorns lopen onverstoord links en rechts om de camper. Erg leuke beestjes en helemaal niet bang. De temperaturen liggen hier ook weer aanzienlijk hoger als waar we vandaan kwamen dus het is heerlijk genieten van de zonsondergang, een bbq en een glaasje.
Woensdag 13 september 2023

Sheep Creek CanyonTower RockZwarte HooglandersWe verlaten deze prachtige camping en gaan Flaming Gorge verder verkennen. Als eerste rijden we de Sheep Creek Geological Loop. Een prachtige route die met name in het hogere gedeelte mooie kleurrijke wit en rood gelaagde bergen laat zien. Blijkbaar komt dat omdat dit gedeelte van Flaming Gorge nabij de Uinta - breuklijn ligt.

Sheep Creek OverlookCart Creek BridgeFlaming Gorge Dam OverlookNa de loop rijden we een stukje terug richting Manila en daar hebben we een prachtig uitzicht over de Gorge. Van hier uit vervolgen we onze weg naar de Flaming Gorge Dam, een indrukwekkend bouwwerk wat maar liefst 150 meter boven het wateroppervlak uit torent. We rijden daar nog een stukje verder omhoog om dit alles ook van enige hoogte te bekijken.

Edge Of The Rim View PointEdge Of The Rim View PointRed Canyon RimWe dachten de Red Canyon bij het visitor Center bij de Dam te vinden maar die blijkt bij een ander Visitor Center te liggen. Red Canyon Visitor Center, klinkt ook logisch (ha,ha) Dus een stukje terug op de route. Het Visitor Center bleek inmiddels al gesloten te zijn voor de rest van het seizoen op een paar weekenddagen na, maar het uitzicht daar was spectaculair.
Inmiddels dreigt het zonnetje wat te verdwijnen en wordt de lucht behoorlijk donker, maar tot een bui komt het niet.

Deer Run Campground, plek 18Deer Run Campground, plek 18We gaan op zoek naar de camping voor de komende nacht, aan de zuidkant van Flaming Gorge, Deer Run Campground. We lopen later nog effe naar beneden naar de rivier, naar de haven!

Donderdag 14 september 2023

We hebben geslapen als een blok en worden pas tegen achten wakker. Niet erg want het blijkt licht te miezeren buiten. Voor het eerst deze vakantie hebben we regen. We ontbijten en douchen op ons gemak en rijden dan rustig aan richting Dinosaur National Monument, onze bestemming voor deze dag.

DINOSAUR NATIONAL MONUMENT DINOSAUR NATIONAL MONUMENT
DINOSAUR NATIONAL MONUMENT DINOSAUR NATIONAL MONUMENT

DINOSAUR NATIONAL MONUMENTDINOSAUR NATIONAL MONUMENTHet is niet ver en we komen daar dan ook al rond het middag uur aan. Het is gestopt met regenen en al snel breekt de zon weer volop door.
In Dinosaur National Monument staan de grootste landdieren die ooit op aarde leefden in de spotlights. In de Quarry Exhibit Hall in het park kunnen we zo’n 1500 dinosaurus botten en fossielen bekijken. Vanuit deze hall lopen we de Fossil Discovery trail naar beneden naar het Visitor Center.
Tijdens de trail zien we opgravingen in de staat waarin ze meer dan honderd jaar geleden ontdekt werden.

Turtle Rock
Green River Campground, plek A3
Green River CampgroundNa de trail bekijken we nog een film in het visitor centrum over het gebied en gaan daarna de 16 km lange route over de Cub Creek Road rijden waar ook onze camping voor komende nacht aan ligt. Bij Swelter Shelter zien we petrogliefen en onderweg hebben we mooie uitzichten op het omliggende gebergte. We kunnen niet heel de weg rijden, het laatste stuk is onverhard en niet geschikt voor de camper. Dus op naar de camping dan maar, Green River Campground. We hebben een prachtige plek aan de rivier en genieten de rest van de middag van het zonnetje. Weer een heerlijk dagje!
Vrijdag 15 september 2023
Canyon Overlook Harper's Corner Trail
Harper's Corner Trail Harper's Corner Trail
Harper's Corner TrailLekker in het zonnetje ontbeten. Vandaag gaan we voor een ander gedeelte van Dinosaur National Monument, de 50 km Lange Harpers Corner Road met diverse ecosystemen en landschappen en vooral de laatste 15 km heeft prachtige uitzichten. Aan het einde van de weg begint de Harpers Corner trail. Deze trail verrast ons met aan het eind een prachtig overzicht van links de Green River en aan de rechterkant de Yampa River en Echo Park met de Steamboat Rock.
Op de terugweg zien we nog een beestje wat later blijkt een Bushy-tailed Woodrat te zijn. Na al het klimmen en dalen zijn we wel toe aan een verlate lunch.

Douglas Pass, CO-139Na de lunch gaan we geleidelijk richting onze volgende bestemming, Colorado National Monument , wat we morgen verder gaan verkennen.

James M. Robb State Park, plek 42James M. Robb State Park, plek 42Voor vandaag wordt het de camping in Fruita, James M. Robb Colorado River State Park. En ja weer aan de rivier, dit keer de Colorado River. Omdat we dit keer in een plaatsje zitten, gaan we na het douchen, weer eens een keer buiten de deur eten. Het wordt El Tapario Mexican Restaurant. Jeroen gaat voor de steak, ik voor de vis. Het was erg lekker moet ik zeggen !
In de avond hebben we een prachtige zonsondergang , na eerst een kort buitje!

Zaterdag 16 september 2023
COLORADO NATIONAL MONUMENT COLORADO NATIONAL MONUMENT
COLORADO NATIONAL MONUMENT COLORADO NATIONAL MONUMENT
COLORADO NATIONAL MONUMENT COLORADO NATIONAL MONUMENT
COLORADO NATIONAL MONUMENT COLORADO NATIONAL MONUMENT
COLORADO NATIONAL MONUMENT big horn sheep
We ontbijten met een heerlijk zonnetje, waarna we de 37 km lange Rim Rock Drive gaan rijden door Colorado National Monument. Rijdend op deze vrij steile weg kijken we uit over kloven en fascinerende rotsformaties. We rijden op deze route door drie tunnels en onze camper past er prima door heen mits we niet te kort langs de rand rijden. De route kent verschillende prachtige uitzichtpunten en trails. We lopen er twee korte, de Window en Otto’s trail en een iets langere, de Devils Kitchen een redelijke uitdagende vooral op het eind, maar naar wel een prachtige rotsformatie!

Devil’s Kitchen Trailhead Devil’s Kitchen Trailhead Devil’s Kitchen Trailhead Devil’s Kitchen Trailhead

Dit park heeft ons positief verrast. Opvallend vandaag zijn de intens blauwe luchten. Zo blauw niet eerder gezien deze vakantie. Dus de foto’s hebben echt die kleur lucht, zijn niet bewerkt (ha,ha). Ook zien we een paar dikhoornschapen op de top van een heuvel.

Na de lunch rijden we naar ons volgende park voor vandaag Black Canyon of the Gunnison NP. Het is een van de langste en smalste kloven ter wereld.
LACK CANYON OF THE GUNNISON NATIONAL PARK LACK CANYON OF THE GUNNISON NATIONAL PARK
LACK CANYON OF THE GUNNISON NATIONAL PARK LACK CANYON OF THE GUNNISON NATIONAL PARK
LACK CANYON OF THE GUNNISON NATIONAL PARKDe 600 meter hoge donkere wanden vangen weinig zonlicht , waardoor de kloof nog eens extra zwart lijkt. De kloof is in twee miljoen jaar uitgesleten door de Gunninson rivier.
In dit park rijden we de South Rim Road en stoppen bij de verschillende uitzichtpunten die we vaak via een korte wandeling bereiken. En wat is het diep en steil. Deze donkere wanden laten zich maar moeilijk vastleggen op foto. Toch een paar schamele pogingen gedaan.
Het is tegen half zes als we onze camping in het park opzoeken, South Rim Campground. Maar snel de bbq aan , het is nu nog heerlijk zonnig maar het koelt zo hoog in de bergen in de avond snel af. Het was weer een heerlijk maar ook intensief dagje. De stappenteller gaf aan dat we meer dan ruimschoots de limiet bereikt hebben voor vandaag!

Zondag 17 september 2023

Voor beiden een beroerde nacht. Jeroen voelde zich niet lekker en ik kon niet slapen vanwege een steek van een insect eerder die dag wat me blaren en een dikke vinger en handpalm opleverde met enorme jeuk. Grrrr….. Geen idee wat het geweest is! Goed eenmaal weer op pad vanochtend, ging het met ons allebei weer wat beter, gelukkig.

GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE
GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE
GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE GREAT SAND DUNES NATIONAL PARK AND PRESERVE

Ons reisdoel voor vandaag is het Great Sand Dunes National Park & Reserve, de grootste zandduinen van Noord -Amerika. Naar de top is het een 4,8 km lange wandeling en je moet 229 meter klimmen door rul zand. Ze zijn immens en prachtig. We beginnen aan de klim, erg pittig. Ongeveer halverwege hou ik het voor gezien, Jeroen gaat nog ietsje hoger. We blijven geruime tijd genieten van alle mooie uitzichten en activiteiten om ons heen. Het is een favoriete plek voor sandboarden en duinsleeën. Met een jeep kun je door de zandduinen en beboste bergen naar de meer dan 3000 meter hoge Medano Pass. Voor ons met de camper helaas dus niet weggelegd. We zien ook dat bij de omliggende bergen op de toppen de eerste sneeuw al is gevallen van het seizoen.

Piñon Flats Campground, plek 34Piñon Flats Campground, plek 34Na nog een bezoek aan het visitor center zoeken we onze camping op in het park, Piñon Flats Campground. We hebben een werkelijk schitterende zonnige plek aan de rand met prachtig uitzicht op de Sand Dunes. Dat is dus nog ruim wat uren genieten van al het moois. Ook de zonsondergang kleurt mooi al zit die aan de achterkant van de duinen!

Maandag 18 september 2023
GARDEN OF THE GODS GARDEN OF THE GODS GARDEN OF THE GODS
GARDEN OF THE GODS GARDEN OF THE GODS GARDEN OF THE GODS
GARDEN OF THE GODSGeleidelijk aan gaan we weer richting Denver, vandaag tot Colorado Springs gelegen aan de voet van de Pikes Peak aan de oostkant van de Rocky Mountains.
In de buurt hier van bezoeken we de Garden of the Gods. Een park met indrukwekkende rode rotsformaties en zandstenen pilaren. Naast een bezoek aan het Visitor Center lopen we in dit park de eenvoudige Perkins Central Garden trail. We doorkruisen verder het gehele park met de camper.

 

Lone Duck Campground, plek 40Lone Duck Campground, plek 40Overnachten doen we dit keer bij Lone Duck campground, wel kort bij de weg maar idyllisch gelegen.
We genieten lekker op ons plekje tussen de vijver en de rivier. De temperaturen liggen hier weer wat hoger als dat we de afgelopen dagen gewend zijn geweest.

Dinsdag 19 september 2023
RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRE RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRE
RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRE RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRE
RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRERED ROCKS PARK AND AMPHITHEATREVandaag gaan we dan toch echt naar Denver en dat betekent dat er geleidelijk aan een eind gaat komen aan onze prachtige reis!
In de buurt van Denver brengen we nog een bezoek aan Red Rocks Park. In dat Park ligt het Red Rocks Amphitheater, dat gebruik maakt van de natuurlijke akoestiek van de rotsen. Het theater biedt plaats aan 9000 mensen. Als we naar de top van het theater klimmen hebben we en prachtig uitzicht over het park en Denver. Het park wordt gebruikt voor optredens van lokale bands en grote internationale artiesten. Vanavond spelen de Arctic Monkeys. Morgen en donderdagavond is er een optreden van Sting. In the hall of fame, zien we welke internationale artiesten er al decennia lang hier opgetreden hebben. Mooi om dit prachtige amphitheater te bezoeken!

RED ROCKS PARK AND AMPHITHEATRE

Hierna is het nog een twintig minuutjes rijden naar Applewood RV resort, onze camping voor de laatste twee nachten. Een typische stadscamping dus niet erg gezellig maar we hebben hier voor gekozen omdat we dan morgen van hier uit met de bus nog een dagje Denver kunnen doen en het ligt niet zo ver van Cruise America waar we overmorgen de camper in moeten leveren. Het is broeierig warm en aan het eind van de middag krijgen we dan ook een onweersbui. Wordt wat later bbq- en dan.

Woensdag 20 september 2023

Rockmount Ranch Wear Mfg CoUnion StationDenverDagje Denver. We kunnen hier bij de campground opstappen, lijn 44 tot Union Station. De bus kent een kaartensysteem wat je alleen met gepast geld kunt betalen. Hadden we niet, ons laagste biljet was $20,-
Dus…..we mochten gratis mee. In drie kwartier staan we in Downtown Denver. We lopen als eerste naar het prachtige gerenoveerde mooie oude Union Station. Het hele gebouw heeft een chique uitstraling. Een blok verder nemen we de gratis stadsbus naar het centrale gedeelte van de stad.

Colorado State Capitol
Colorado State Capitol
Colorado State Capitol Colorado State Capitol Colorado State Capitol

Hier in het Civic Center Park ligt het State Capitol met zijn herkenbare gouden koepel. In de trap voor het gebouw ligt de ‘mile high step’ op precies 1 mijl hoogte. We lopen , na dat onze spullen gescand zijn,door dit gebouw. Ook hier een en al allure. Op een van de trappen is een man het koper aan het poetsen. Hij heeft hier een jaar rond job aan vertelde hij.

Denver Probate Court ClerkDenver Art MuseumBij het park ligt ook het uit twee delen bestaande Denver Art Museum. Het gebouw op zich is al een kunstwerk.
In het park zelf is een of andere bijeenkomst van een plaatselijk community! Of het ook een protestgang is, is ons niet helemaal duidelijk. Er was wel politie te paard in de nabijheid. We wandelen door de beroemde 16th Street Mall die helaas helemaal opengebroken is. Complete renovatie van het rioleringssysteem lijkt het, dus na de lunch wijken we ook wat uit naar andere zijstraten met opvallend veel musea en theaters.
Bij het Conventium Centrum met een enorme beer voor het raam die naar binnen gluurt, wandelen we ook nog even naar binnen.
16th St Mall 16th St Mall
Denver Performing Arts Complex Daniels & Fisher
Muurschildering bij Bubba Gump Shrimp Co.Met zo’n 10 km in de benen vinden we het dan wel welletjes en belanden we op het terras voor een biertje en een roseetje en een vroege avondmaaltijd. Heerlijk in het zonnetje genieten we van ons laatste dagje vakantie! Voor de terugweg met de bus hadden we inmiddels wel gepast geld, haha!

Donderdag 21 september 20231
Het zit er echt op nu. Vanochtend na douche en ontbijt geleidelijk aan begonnen met pakken en schoonmaken. We vliegen pas om half acht vanavond dus alle tijd. Het is heerlijk zonnig weer dus we kunnen ook lekker buiten de dingen uitzoeken. Tegen half 12 zijn we helemaal klaar dus we besluiten maar richting Cruise America te gaan. Nog even tanken en there we go !
Bij Cruise America verloopt alles vrij vlotjes en we kunnen een stel uit Australië enorm blij maken met onze spulletjes, vooral de bbq en broodrooster. Samen met een Duits stel worden we rond twee uur naar de luchthaven van Denver gebracht. Daar relaxen we nog zo’n anderhalf uur in het zonnetje op een dakterras, in een bijna parkachtige gecreëerde sfeer.
Denver International AirportDenver International AirportZiet er erg leuk uit. Om half vier inchecken en dan begint het circus. Een ellenlange wachtrij voor de paspoortcontrole en bagage check. Alles uit de tas, schoenen uit en in de bakken verzamelen. Zo’n vijftig minuten later zijn we er door heen . Vervolgens in rijen op de roltrap en met de trein naar de andere zijde van het vliegveld, het lijkt soms wel een vee transport, haha
We eten een warme hap bij de Panda Express en vervolgens is het nog een aantal uren wachten. Onze vlucht blijkt een half uur vertraging te hebben. Dus voorlopig verstand op nul en we kijken er naar uit morgenmiddag rond half vijf weer op Nederlandse bodem te zijn!
Vrijdag 22 september 20231
In het begin een wat onrustige vlucht van Denver naar Londen, vanwege onweer. Na een vlucht van ruim acht uur hebben we in Londen weer een paar uur overstaptijd en ook weer wat vertraging. Rond vijf uur in de middag landen we op Schiphol en zijn we blij dat we er zijn. Toch altijd de wat mindere kant van zo’n verre reis maar ja het hoort er bij. We kijken terug op een geweldige trip door weer een heel mooi gedeelte van Amerika. Bij elkaar hebben we een kleine 5700 km gereden. Met de camper door zo’n land blijft een geweldige manier van reizen !
Door Somers & Jeroen van Ammers, 2023