Zuid-Afrika (Tuinroute)
(reisverslag)
     

 

dag
datum
Planning
01
ma.15.01.18 vlucht Amsterdam - Kaapstad
02
di.16.01.18 naar de Kaapse wijnlanden / wijnboerderij
03
wo.17.01.18 naar Oudtshoorn
04
do.18.01.18 naar Graaff Reinet
05
vr.19.01.18 Graaff-Reinet
06
za.20.01.18 naar Addo Elephant Nationaal Park
07
zo.21.01.18 Addo Elephant Nationaal Park
08
ma.22.01.18 naar Tsitsikamma Nationaal Park
dag
datum
Planning
09
di.23.01.18 Tsitsikamma Nationaal Park
10
wo.24.01.18 naar Knysna
11
do.25.01.18 naar Hermanus
12
vr.26.01.18 Hermanus
13
za.27.01.18 naar Kaapstad
14
zo.28.01.18 Kaapstad
15
ma.29.01.18 vlucht naar Amsterdam

 

Maandag 15 januari 2018

Heerlijk om na de meest grijze druilerige decembermaand sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw de warmte en de zon op te zoeken in het prachtige Zuid- Afrika. Blue Monday vandaag, omdat het de de meest deprimerende dag van het jaar schijnt te zijn. Ons maakt het niet uit, wij vliegen vandaag naar Kaapstad. Daar heerst juist al een aantal jaren een droogte, die volgens de laatste berichtgevingen gisteren op het nieuws, binnen 2 tot 3 maanden gaat leiden tot een enorm waterprobleem. Het stuwmeer wat Kaapstad voorziet van water staat nagenoeg droog. We gaan dan ook te maken krijgen met beperkingen in het watergebruik.
Met een kleine vertraging vanwege een defect aan de toegangsdeur van de gate vertrekken we om kwart voor elf voor een ruim elf uur durende rechtstreekse vlucht naar Kaapstad.
Op de luchthaven worden we op gewacht door Paul Els, onze reisleider, Lincoln de chauffeur, beiden Zuid-Afrikanen en samen met nog 9 andere reisgenoten beginnen we aan onze reis, de tuinroute, meer specifiek de Oost en de West Kaap.
Tegen middernacht komen we aan op onze gezellig uitziende verblijfsplek voor deze nacht, B&B Bellevue Manor in de wijk Sea Point. Nog een wijntje en een biertje voor de eerste kennismaking maar dan zoeken we toch echt het bed op
.

Dinsdag 16 januari 2018

Lekker geslapen, gordijnen open en jawel een strakblauwe hemel. Maanden niet gezien, heerlijk! Na een lekker ontbijtje eerst pinnen bij het Waterfront en vervolgens op naar de Tafelberg. Als het dan mooi weer is moet je ook meteen dit moment pakken voordat de berg weer gehuld is in een wolkendek.

Het is niet super helder maar het blijft mooi om daar weer rond te wandelen. Nieuw voor ons is het uitzicht op het voetbalstadion, gebouwd voor de WK voetbal van 2010. Wordt niet meer gebruikt nu en er wordt al weer overwogen het af te breken omdat het onderhoud een kapitaal kost.
Hierna verlaten we Kaapstad en gaan we richting de wijngebieden. We passeren plaatsen als Stellenbosch, Paarl en hebben een lunch in Worschester op een prachtige wijnboerderij, Anura, om vervolgens naar onze overnachtingsplek in Leipzig door te reizen.

Leipzig country's house, is gelegen in de Nuy vallei ten midden van de Kaapse wijnlanden. Deze wijnboerderij is al 200 jaar oud met prachtige koloniale panden. Na ons gesetteld te hebben starten we met een wijnproeverij, bezichtigen we de kelders en maken we tenslotte met de tractor een rit door het wijngebied. Op een plekje bij het stuwmeer drinken we dan nog een "fonkelwijn". Het is erg warm vandaag, een 38 graden, in combinatie met de alcohol maakt het dat we daarna ons even rustig terug trekken op onze kamer.
Ook het diner in de avond, in een voormalige oude wijnkelder is erg lekker. Weer wijntjes, dus hierna even genoeg voor vandaag. Heerlijk dagje en het eerste kleurtje zit er weer op.

Woensdag 17 januari 2018
We verlaten deze mooie plek en rijden via de R62 richting Oudtshoorn door de kleine Karoo. Bij Barrydale, bij Diesel en Crème, hebben we en leuke koffiestop.
De R62 is eindeloze kilometers maken door grote woestijnachtige vlaktes, met mooie bergpassen. In Oudtshoorn lunchen we bij de Black Swan, om vervolgens nog een aantal kilometers door te rijden naar de Cango caves.
Hele mooie kamers vol stalagmieten en stalagtieten, echt de moeite waard!
Weer terug richting Oudtshoorn brengen we een bezoek aan de Cango Ostrichs Farm, een struisvogelboerderij waar we uitleg krijgen over het broedproces en de producten die van de veren en de huid gemaakt worden. Buiten mogen we nog een "nekmassage" ondergaan van de struisvogels en gaat Jeroen op de struisvogeleieren staan. Stevige schaal hebben de eieren en ze zijn ook best zwaar.
We gaan overnachten zo'n 30 km buiten Oudtshoorn, in het plaatsje De Rust bij House Martin.
Weer een hele mooie plek. De bedoeling is een braai vanavond bij dit complex,,maar vanwege ziekte van de eigenaar gaat dit niet door. Wordt eten bij de buren bij restaurant 1965.
Gezellig buiten tafelen met zijn allen. Lekker temperatuurtje, wijntje, dus daar hebben we wel aardig wat uurtjes doorgebracht.

Donderdag 18 januari 2018

Vandaag gaan we richting Graaff Reinet. We verlaten daarmee de Kleine Karoo en gaan naar de Grote Karoo en van de West Kaap naar de Oost Kaap.
Wordt weer kilometers vreten vandaag over eindeloze kaarsrechte wegen met af en toe wat tegenliggers en wat springbokkies en angora-geiten in het landschap.
We maken een koffiestop bij weer een mooi plekje, Sophie's choice, een restaurant vol curiosa in Willowmore, een van de weinige stadjes op deze 270 km lange weg.
Rond het middaguur bereiken we Graaff Reinet en na de lunch maken we een stadswandeling langs de historische panden met de prachtige Kaap Hollandse architectuur. Het stadje zelf verder heeft wel veel van zijn charme verloren ten opzichte van vijftien jaar geleden. Jammer.
We vervolgen onze weg naar Nieu Bethesda via een grotendeels onverharde weg. Een klein plaatsje in de middle of nowhere, wat veel artistiek talent getrokken heeft. Dat sfeertje zie je ook echt terug in het dorpje. We drinken een biertje bij een lokale brouwerij, een eenmansbedrijfje van een kunstenaar.
We trekken nog wat verder door over onverharde wegen naar onze overnachtingsplek Ganora Guestfarm. Een schapenboerderij, gelegen in de uitlopers van de Sneeberg mountain range,waar we slapen in de "old kraal", een omgebouwd schapenverblijf.
In de boerderij is een museum met een collectie goed bewaarde fossielen en in de directe omgeving zijn locaties met rotsschilderingen.
Bijna afgesloten van de buitenwereld bereiken ons toch druppelsgewijs de berichten uit Nederland van de zwaarste storm ooit daar, met enorm veel schade. Even appen met de buren, maar gelukkig hebben we geen schade. We genieten ook vanavond weer van een heerlijke maaltijd en dito wijntje.

Vrijdag 19 januari 2018
Na het ontbijt gaat Jeroen met een gids een wandeling maken naar de rotsschilde-ringen en ik kies ik er voor een paar uurtjes te luieren aan het zwembad. Het reistempo is hoog met daardoor weinig tijd om lekker wat zelf aan te rommelen.
Rond de middag krijgen we een gigantische onweers/hagelbui. Jeroen is net op tijd binnen.
In de middag dalen we af naar het plaatsje Nieu Bethesda om te lunchen en het stadje te bekijken. Valt tegen, er is veel gesloten.
Bij terugkomst gaat het langdurig en fel regenen. Voor hier na maanden van extreme droogte geweldig, voor ons uiteraard minder. Pas in het begin van de avond stopt het met regenen. Onze geplande braai gaat wel door maar boven het vuur van de haard binnen.

Zaterdag 20 januari 2018
Het zonnetje schijnt gelukkig weer heerlijk vanochtend. Via opnieuw Graaff Reinet, waar we stoppen om te pinnen, rijden we richting Addo.
We maken een koffiestop in Jansenville bij Farm Stall Ark in the Karoo.
Ruim weer een uur onderweg, een knal en een hoop geratel. Klapband midden achter. Rondbellen en er is twintig kilometer terug een garage die de band kan verwisselen. Gelukkig staan we bij een eettentje dus wij maar alvast lunchen en Lincoln op pad om de bus te laten repareren.
Eerst naar de accommodatie zit er niet meer in. Het wordt spannend of we nog op tijd kunnen zijn voor onze game drive in Schotia. Ja wel, een half uur later dan gepland kunnen we toch nog met onze game drive starten.
In totaal rijden we een kleine vier uur, inclusief een koffiestop in dit enorme geprivatiseerde park. En wat is het schitterend! Een scala aan dieren spotten we, zoals witte neushoorns, giraffen, leeuwen, nijlpaarden, zebra's, waterbokken, springbokken, hartebeesten, buffels, impala's, gnoe's, kudu's, wrattenzwijntjes, krokodillen en een olifant, de laatste wat ver weg. Maar goed morgen krijgen we Addo Elephant NP nog.
In de schemering verzamelen we ons bij een centrale plek in het park bij het vuur met een wijntje. Nagenietend van al het moois wat we gezien hebben. Met de gids eten we een warme maaltijd, drinken we nog een wijntje en een amarula en tegen negenen rijden we in het donker weer het park uit, vergezeld door een groep olifanten die zich vlak bij onze eetplek verzameld hebben. Ook zien we onderweg nog een prachtige uil en een kudde overstekende zebra's.
Tegen tienen in de avond arriveren we bij onze logeerplek voor de komende twee dagen, De Kraal in Addo. Douchen wordt een probleem, er zijn problemen met de water toevoer, kapotte leidingen. Men belooft ons voor een uurtje de pomp aan te zetten. Met koud water en een minuscuul stroompje probeer ik mijn haar te wassen. Nog wat lezen en dan willen we toch graag gaan slapen!
Zondag 21 januari 2018

Prima geslapen, we hebben weer even water en na het ontbijt vertrekken we richting Addo Elephant NP voor een twee uur durende game drive.

Wat zien we een olifanten, geweldig! Enorme grote kuddes met name uiteraard bij de waterpools. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Naast al die olifanten zien we ook buffels, antilopes, wrattenzwijntjes, zebra's en struisvogels.

Na de game drive gaan we wat drinken en spreken we af dat Lincoln ons opnieuw mee op pad neemt met zijn eigen bus in het park. Paul gaat ondertussen naar een ziekenhuis in Port Elizabeth. Voelt zich al dagen niet goed en heeft koorts.
In het park komen we bij een plek waar we ( op eigen risico) wat rond kunnen lopen. Er beweegt zich daar juist een olifant en wat lager zebra's, antilopes en wat wratten zwijntjes.
Na nog een lunch en nog enige tijd doorgebracht te hebben bij een observatieplek vlak bij weer een enorme kudde olifanten rijden we terug naar De Kraal.
Geen water, wordt toch wat minder prettig na een stoffige game drive en temperaturen van bijna veertig graden.
Dan maar het zwembad(je) in.
Tegen de avond verzamelen we ons weer gezellig op het terras en horen we dat bij Paul zijn klachten in eerste instantie gedacht werd aan malaria. Heeft nu forse antibiotica en moet deze week in Knysna opnieuw bloed laten prikken. Voor nu wordt uitgegaan van een forse bacteriŽle infectie. Later op de avond wordt wordt de enorme hitte van vandaag wat verdreven door wat onweersbuien.

We eten laat en of dat nu de reden is of de hitte in combinatie met misschien toch te weinig drinken, ik voel me tijdens het eten echt niet lekker worden en besluit het voor gezien te houden. Op de kamer met airco knap ik weer snel op.

Maandag 22 januari 2018
Een bewolkte start vanochtend. Na het ontbijt gaan we richting de kust. Via Port Elizabeth rijden we naar Jefferysbaai.
We wandelen daar kort over het strand tot het gaat regenen. Dan maar een terrasje op voor wat koffie tot het wat minder wordt.
Onze lunch gebruiken we in Oudebosch farmstall.
Verder richting onze verblijfsplaats Tsitsikamma maken we nog een stop bij de Storms River Bridge van waaruit je een diepe kloof inkijkt.
Vroeg in de middag bereiken we onze prachtige overnachtingsplek Storms River Lodge in het plaatsje Storms River dicht bij Tsitsikamma NP. Het blijft een beetje een sombere dag vandaag.
We besluiten een wandeling te doen in het nabij gelegen Plaatbos van ruim 5 km. Terug belanden we op het terras van Marilyns 60's diner waar de rest van de groep al zit. Tien minuten later begint het te stort regenen. Net op tijd terug dus!
Het blijft ook maar aanhouden, dus met de plu naar het restaurant. Echt een geweldige eetplek, Bachus met een heerlijke pinotage uit Stellenbosch.
Dinsdag 23 januari 2018

We worden wakker met een stralend zonnetje, yehhh. Na het ontbijt nog een uurtje relaxen bij het zwembad en dan op naar Tsitsikamma NP, een kwartiertje rijden.
We maken een prachtige wandeling naar de Suspension bridges. Een prachtige wandeling waarbij we op de terugweg allerlei afslagen nemen naar mooie rotspartijen en verlaten strandjes.
Na de lunch besluiten we als totale groep de zee op te gaan met een supersnelle speedboot. We maken een spectaculaire tocht langs de kust naar de waterval en de route van de otter trail. Op de terug weg varen we onder de Suspension bridge door de kloof in. Mooie ervaring. Nog even lekker het water in, wel erg koud en aan het einde van de middag gaan we weer naar onze accommedatie. Een geslaagd dagje!
We sluiten af met een wijntje op ons terrasje en eten weer heerlijk bij Bachus. Lams stoofpotje werkelijk verrukkelijk.

Woensdag 24 januari 2018

We starten nog met een zonnetje maar het wordt al snel bewolkt.

Op naar Knysna vandaag. We maken een korte stop bij een uitzichtpunt op de lagunes en bij een project, Shia Phambilli, waar moeders leren zelfvoorzienend te zijn door kwaliteits producten te maken, in dit geval met kraaltjes.
Onze volgende stop is bij Tenikwa, Wildlife Awareness Centre. Een centrum waar gewonde wilde dieren worden opgevangen met het doel ze weer terug te zetten in de wildernis. Deze dieren krijgen we niet te zien maar om het project te bekostigen zien we wel die dieren die niet meer terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving.
Tijdens dit bezoek gaat het behoorlijk regenen wat maakt dat de beesten schuilen maar ook wij poncho's aan moeten om onze camera's een beetje te kunnen beschermen.
We lunchen in het visrestaurant Moby Dick's Grill, aan het strand in Plettenberg Bay, waar gelukkig de zon weer schijnt. Heerlijk vis gegeten en een korte wandeling over het prachtige zandstrand. Veel bomen zitten hier vol koereigers.
Van hier uit is het nog een half uurtje rijden naar onze accommodatie in Knysna, Wayside Inn.
In Knysna  maken we een wandeling naar het Waterfront, het doet wat denken aan Waterfront in Kaapstad maar dan kleinschaliger.
In de avond hebben we heerlijk gegeten bij visrestaurant Anchorage. Op voor een mooiere zonnige dag morgen.
Donderdag 25 januari 2018

We ontwaken inderdaad weer met een zonnetje. Ons einddoel voor vandaag is Hermanus, zo'n 470 km verder op langs de kust.
Op de rit van Knysna naar George komen we over de hoge Kaaimansbrug over de Kaaimansrivier die uitmondt in zee.
Onze koffiestop maken we in Hartenbos bij Takoda Spur. Heerlijke wandeling op het strand gemaakt en vanaf het terras zien we in de verte de dolfijnen zwemmen.

Ook vandaag gaan we voor een game drive, deze keer bij Garden Route game Lodge. Eerst lunchen en dan op pad. We zien weer ontzettend veel. Neushoorn, giraffen, zebra's, nijlpaarden, leeuwen, kudu's, elanden, schildpadden, een uil maar het mooiste zijn toch de cheetah's, een moeder met drie jongen en een heel jong schildpadje.
Daarna wordt het kilometers vreten, met nog een koffiestop, richting Hermanus.
Onderweg veel opstoppingen door wegwerkzaamheden.
Iets voor acht uur komen we aan bij het hotel, Windsor, tegelijk met de zonsondergang. Mooi rood gekleurd. Het hotel ligt pal aan zee.
Snel douchen en kijken of we nog ergens met zijn elven kunnen eten. Lukt op een buitenlocatie op een bank maar het eten is prima!

Vrijdag 26 januari 2018

Heerlijke geslapen en na een meer dan voortreffelijk ontbijt gaan we op pad voor een wandeling langs de kust.
Er zijn goed aangelegde wandelpaden op de rotsen. De zee is ruw en klots met veel geweld tegen de rotsen. Een mogelijke boottocht op zoek naar walvissen en dolfijnen was gisteren al gecanceld vanwege de te sterke wind. Het wordt een mooie wandeling van in totaal een kilometer of tien.
We begonnen met een zonnetje maar op het einde van onze wandeltocht is het toch weer bewolkt. Temperatuur is wel lekker.
In het centrum van Hermanus zoeken we eerst een lunchplek en wandelen daarna wat door de winkelstraatjes o.a. op zoek naar een ATM. Vanaf een terras op de eerste verdieping bij Cocos, genieten we vervolgens de rest van de middag van het uitzicht op zee onder het genot van een wijntje. Walvissen spotten we helaas niet, daar is september de maand voor. We zien hier wel foto's van walvissen die pal langs de kust passeren zo binnen 10 tot 15 meter.
In de avond opnieuw naar Cocos om te eten. Gezellig plekje, lekker muziekje.

Zaterdag 27 januari 2018
We verlaten het mooie plaatsje Hermanus en rijden vandaag geleidelijk aan richting Kaapstad. We vertrekken met regen en gaan over de Sir Lowry's Pass, waar we echt een prachtig natuurverschijnsel zien.
Over de pas komen we van het ene in het andere moment van regen in een strakblauwe hemel met bijna over ons heen een prachtige enorm grote felle regenboog. Wanneer we stoppen in het dal zien we achter ons een deken over de berg liggen met daarboven ook weer een strak blauwe lucht. Erg mooi.
We bezoeken vandaag de Kaap met als eerste een koffiestop en daarna de stop bij de pinguÔns in Boulders. Na een heerlijke lunch bij een visrestaurant op naar de punt bij Kaap de Goede Hoop.
Onderweg in de bus een knal en al vrij snel is de conclusie er is een veer gebroken van de bus. Langzaam rijden met de insteek de bus te laten vervangen als wij onze wandeling gaan starten.
Eerst de klim naar de vuurtoren en aan sluitend maken we een prachtige geleidelijke afdaling over de vlakte naar het markeer punt met het beroemde bord.
We rijden richting Kaapstad en onderweg rijdt de nieuwe vervangende bus ons tegemoet. Kleintje met bagage wagen. Voor de geringe afstanden die we nog af te leggen hebben is het prima. De bagage overladen en we kunnen weer verder.
Na nog een korte stop in de Bo Kaap met zijn prachtige kleurrijke huizen komen we aan bij de overnachtingsplek waar we ook de eerste nacht gelogeerd hebben in Kaapstad, Bellevue Manor.
We eten die avond in het Afrika Cafť, een leuke plek waar ik ook veertien jaar geleden al eens gegeten heb. Een tapa's concept van vele gerechten uit het totale Afrikaanse continent. Het bedienend personeel verzorgd ondertussen ook het entertainment, zang, beschilderen van gezichten. Lekker en gezellig!
We nemen nog een afzakkertje bij La Boheme vlakbij ons verblijf.
Zondag 28 december 2015

Het belooft een zonnige bloedhete laatste dag te worden in Kaapstad. Na het ontbijt lopen we langs de kust richting het Waterfront.

Het is zondag dus er is behoorlijk wat activiteit op straat. Wat is het warm vandaag, later blijkt dat het zo'n 38 graden is. Na ruim een uur bereiken we het Waterfront en maken daar een rondwandeling. De laatste keer was voor ons beiden in 2009 en we zien een enorme toename van activiteiten in dit gebied ten opzichte van toen en niet alles ten positieve.
Na een terrasje om wat te drinken pakken we de Hop-On bus en gaan voor de blauwe route langs o.a. Stellenbosch, Houtbaai en Camps Bay. Overal is het enorm druk, vooral ook op de stranden.
In Houtbaai lunchen we bij een visrestaurant en in Camps Bay maken we een korte wandeling langs het strand maar het is zo vreselijk bloody hot dat we dit ook weer snel voor gezien houden.

We drinken wat en vervolgen onze toer en stappen uit op Sea Point van waar uit we terug lopen naar ons verblijf.
Even de voetjes in het zwembad en een snelle douche. Onze "winter kleding" voor de terug reis naar Nederland doen we nog maar niet aan met deze temperaturen.
We eten nog een laatste keer samen bij de Griek op de hoek en dan staat Lincoln klaar om ons naar het vliegveld te brengen. Daar nemen we hartelijk afscheid van onze fantastische reisleider en chauffeur, Paul en Lincoln.

Maandag 29 december 2015

Iets na middernacht vertrekken we voor onze vlucht richting Amsterdam. Komen ze midden in de nacht zo rond enen nog met een warme maaltijd, pff..... We laten het bij het toetje en een wijntje.In tegenstelling tot andere vluchten in de nacht slapen we allebei redelijk wat. We landen na een rustige vlucht om 11.00 uur op Schiphol. Onze prachtige vakantie in het altijd weer mooie Zuid Afrika zit er dan helaas weer op!

 

 

 

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2018