Sri Lanka & Malediven
(reisverslag)
     

 

dag
datum
Planning
01
Do.25.02.16 vlucht van Amsterdam naar Colombo
02
Vr.26.02.16 aankomst Colombo, naar Negombo
03
Za.27.02.16 Negombo - Anuradhapura
04
Zo.28.02.16 Anuradhapura
05
Ma.29.02.16 Anuradhapura - Dambulla - Polonnaruwa
06
Di.01.03.16 Polonnaruwa
07
Wo.02.03.16 Polonnaruwa - Sigiriya - Kandy
08
Do.03.03.16 Kandy
09
Vr.04.03.16 Kandy
10
Za.05.03.16 Kandy - Kithulgala - Nuwara Eliya
11
Zo.06.03.16 Nuwara Eliya
dag
datum
Planning
12
Ma.07.03.16 Nuwara Eliya - Ella - Udawalawe NP
13
Di.08.03.16 Udawalawe NP
14
Wo.09.03.16 Udawalawe NP - Ahangama
15
Do.10.03.16 Ahangama
16
Vr.11.03.16 Ahangama - Colombo
17
Za.12.03.16 vlucht van Colombo naar Male
18
Zo.13.03.16 Male
19
Ma.14.03.16 Male
20
Di.15.03.16 Male
21
Wo.16.03.16 vlucht van Male naar Amsterdam

 

Negombo Anuradhapura Polonnaruwa Kandy Nuwara Eliya Udawalawe NP Ahangama Colombo Colombo Malé

 

Donderdag 25 februari 2016

Vanuit het regenachtige en koude Nederland vertrekken we vandaag voor onze 21 daagse reis met Djoser naar Sri Lanka en de Malediven. Een reis die we een jaar geleden ook al geboekt hadden maar toen vanwege de acute hernia operatie van Jeroen hebben moeten cancelen. Om 9.00 uur is Sascha er om ons naar de trein in Oss te brengen. Geen beste keus vandaag blijkt al snel. Een overvolle trein met allemaal mensen op weg naar de RAI in Amsterdam voor de jaarlijkse huishoudbeurs. Het wordt een staande rit, van zo'n anderhalf uur,geplet tegen de buitendeur van de trein. Lang leve de NS!
Comfortabel daarin tegen is de vlucht EK 148 met een mega Airbus, type A 380-800 van Emirates naar Dubai in ongeveer 6 uurtjes. Een dubbeldeks toestel wat plaats biedt aan max 853 passagiers. Na een tussenstop in Dubai van een twee uurtjes vervolgen we onze weg in een Boeing 777 van Emirates, voor een vlucht van nog een kleine vier uur, naar Colombo op Sri Lanka. We landen om 8.30 uur plaatselijke tijd (vier en een half uur later als in Nederland).

Vrijdag 26 februari 2016
Het duurt even met de bagage afhandeling als ook het pinnen van roepies met maar een atm op het gehele vliegveld. Maar goed ruim anderhalf uur later zijn we dan toch zover dat we richting bus kunnen maar niet voor dat onze lokale gids, Neelaka, ons welkom heeft geheten met een bloemenslinger die we een voor een omgehangen krijgen.
Richting Negombo gaan we eerst via het Nederlandse fort dat eind 17e eeuw werd herbouwd uit een oude Portugese versterking naar de plaatselijke vismarkt, ook omdat waarschijnlijk onze kamers nog niet klaar zijn. We wandelen wat rond tussen de stallen met verse vis, maar de geur maakt dat we al snel richting strand lopen waar grote  velden met allerlei gezouten vis ligt te drogen in de zon.
Rond het middaguur komen we aan in het Catamaran Beach hotel. Na onze koffers op de kamer gestald te hebben kiezen we eerst voor een verkoelende duik in het zwembad, een kleine lunch en na het welkomstwoordje van Mark onze reisleider wandelen we nog even het dorp in en komen we via het strand terug. Het is erg warm en ondanks dat we maar een paar uurtjes buiten zijn geweest, zit er het eerste kleurtje al weer op.
Om 16.00 uur gaan we op pad voor een tochtje per bootje  door de Dutch Canals. Onderweg maken we een stop bij een tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Er wordt volop gespeeld en grote hoeveelheden was hangen te drogen in de struiken. Een van de helpers verdient wat bij door voor toeristen hoog in een kokospalm van de stengel van de kokosbloem kokos olie te tappen. Een wit goedje wat een paar procent alcohol bevat en absoluut niet lekker is! Verder varend door de kanalen doet het ons erg denken aan Gambia, ook die vismarkt.
We eten lekker vis, ik uiteraard gamba's ,aan de overkant van ons hotel. Een wijntje en een biertje erbij en dan komt de man met de hamer. Nachtje over geslagen, dus wekker gezet en lekker vroeg naar bed.
Zaterdag 27 februari 2016
Voor een eerste nachtje in een andere tijdzone prima geslapen. 5.30 uur pas wakker. Na het ontbijt rijden we eerst nog een stuk langs de kust om vervolgens het binnenland in te gaan richting Anuradhapura. Mooie route langs vele kokospalmen. Behoudens een koffiestop bij Senatilake Guest House en de lunch bij Cadjan maken we geen stops.
Direct na de middag komen we dan ook aan in ons hotel The Lakeside gelegen aan het Nuwara Wewa meer. Eerst lekker wat relaxen en om 16.00 uur gaan we, als het wat minder heet is naar Mihintale, het heiligdom waar Mahinda, de zoon van de legendarische Indiase keizer Ashoka het boeddhisme verkondigde aan de koning van  Anaradhapura.
Een plek met prachtige schrijnen, stoepa's en grotten te midden van weelderige begroeide heuvels. De drie trappen van Mihintale met in totaal 1840 treden lopen over de steile helling vanaf de door bomen omringde tempel naar de top van de heuvel. Wij rijden met de bus tot het derde niveau en gaan van daaruit te voet naar boven via een smalle steile trap. Eerst bezoeken we op het tweede niveau nog omringd door apen twee enorme uitgehouwen vaten die vanwege de gelijkenis met boomstam kano's de rijstkano's worden genoemd. We klimmen naar boven tussen honderden, veelal in het wit geklede mensen, op hun blote voeten, vergezeld van prachtige bloemen om te offeren. Ook wij moeten het laatste gedeelte op onze blote voeten. Niet altijd even prettig met die scherpe steentjes in het zand. Als eerste zien we aan het einde van de trap de prachtige Ambasthale dagoba. Achter deze dagoba klimmen we nog een klein stukje omhoog voor een prachtig uitzicht op de omgeving en de wat hoger gelegen, uit de 1e eeuw voor christus stammende Mahaseya dagoba. Ook vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving.
Op de terug weg bezichtigen we de Mihindu Seya, waar een bronzen beeld is ontdekt, evenals een klein gouden reliefkastje in de vorm van een vroege Indiaanse stoepa. De zon gaat al onder als we weer richting hotel gaan, waar we in de avond genieten van een meer dan voortreffelijk buffet en daarna met Charles en Hanneke op het buiten terras nog wat drinken en genieten van een heerlijke zwoele avond.
Zondag 28 februari 2016
Om 7.00 uur weer aan het ontbijt en om 8.00 uur op de fiets om de oude stad Anaradhapura te verkennen. Het voelt nogal klammig aan, na een nachtelijke regenbui. De eerste stupa met de gigantische witte koepel die we bezoeken is de Ruwanweliseya. Voor de bouw van de 55 meter hoge koepel zijn meer dan 100 miljoen bakstenen gebruikt. Langs de witte muur rond de stoepa staat een groot aantal gebeeldhouwde olifanten op ware grootte.
Indrukwekkend zijn ook hier weer de honderden pelgrims komend uit alle windstreken met hun offers, muziek en andere rituelen. Ook hier veelal weer in het wit gekleed en op blote voeten.
Een 300 meter verder op, op het terrein vinden we de Sri Maha Bodhi (heilige bo - boom). Deze boom is een van de vroegst gedocumenteerde bomen ter wereld en wordt al 23 eeuwen met grote toewijding verzorgd. Tegenwoordig wordt hij ondersteund door een metalen raamwerk en beschermd door een gouden hek waar pelgrims kleurige gebedsvlaggetjes aan hangen.
We vervolgen onze fietstocht naar de grootste stoepa van Anuradhapura, de Jetavanarama. Het heeft een basis met een diameter van 113 meter, 122 meter hoog en staat op een 8 meter dik bakstenen fundament.
Iets verder op liggen de Kuttam Pokuna (tweelingvijvers) die dienst deden als baden voor de monniken.
Via de Samadhi -Boedha, en de Abhayagari -stoepa bezoeken we de plek van de halve maansteen, de drempel van het paleis van koning Mahasena, waar het vervolgens kort maar hevig gaat regenen.
Na even geschuild te hebben vervolgen we onze weg terug naar de plek waar we gestart zijn met fietsen. Op de terugweg met de bus richting hotel besluiten we niet mee te gaan voor de uitgebreide lunch en wandelen we vanaf de rotonde ,na daar uitgestapt te zijn ,het laatste stukje richting hotel. We eten een panini op het terras en gaan daarna nog even lekker zwemmen en wat lezen. Ook hier krijgen we weer te maken met een kort buitje.
In de avond weer een heerlijk buffet en een afzakkertje op het terras.
Maandag 29 februari 2016

Een schrikkeldag dit jaar. De ochtend, inmiddels vaste structuur, 7.00 uur ontbijten, 8.00 uur vertrekken.
Vandaag gaan we op weg naar Polonnaruwa. Onderweg maken we eerst een stop bij het oude boeddhistische kloostercomplex van Ritigala. Deze ruïnes liggen midden in de jungle en zijn een eeuw ouder dan onze jaartelling. Om daar te komen moeten we het laatste stuk verder in een jeep. Inmiddels is het weer even kort maar fel gaan regenen. De wandeling start bij Banda Pokuna, een reusachtig ritueel bad, omringd door stenen treden. Hier begint de hoofdroute die uit prachtig bewaard gebleven plaveisel bestaat. Het pad voert over een reeks binnenplaatsen met fraaie voorbeelden van dubbele platforms, die alle van oost naar west zijn aangelegd en met elkaar zijn verbonden door stenen bruggetjes. Het is een prachtige wandeling met ook prachtige oude bomen met reusachtige boomwortels.
Na deze wandeling gaan we eerst lunchen om daarna te stoppen bij Dambulla, waar we de beroemde rotstempels bezoeken. Dit is het grootste en best bewaarde grottencomplex van Sri Lanka. In vijf grotten bevinden zich historische kunstwerken met beeltenissen van Boeddha's leven.

Het is de korte maar stevige klim van 300 meter zeker waard. Het laatste stukje uiteraard weer op blote voeten, maar deze keer toch maar de sokjes aangedaan. De stenen zijn erg heet Op het terrein bevindt zich ook de Gouden Tempel, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  Aan het einde van de middag arriveren we in ons hotel The Village, weer een lekkere plek, met gezelschap van aapjes.

Dinsdag 01 maart 2016

In de ochtend gaan we met de fiets de omgeving van Polonnaruwa verkennen. Polonnaruwa nam de status van hoofdstad over van Anaradhapura in de 10e eeuw. De stad ligt aan een van de grootste tanks (kunstmatig aangelegde meren) van Sri Lanka. Deze tanks uit de 12e eeuw zijn vrij ondiepe waterreservoirs, waarmee de moessonregens worden opgevangen en als irrigatieopslag wordt gebruikt.
We fietsen richting de archeologische sites maar dat gebied is zonder ticket niet toegankelijk. Dus dat geven we al snel op. We hebben kort een houtsnijwerk fabriekje bezocht en een groente-, fruit- en vismarkt.
We gaan op de bonnefooi de omgeving wat verkennen.We fietsen kilometers langs de rivier waar vrouwen de was doen en mannen bezig zijn vis te vangen. Daar we een app met de kaart van Sri Lanka hebben vervolgen we onze weg via allerlei onverharde binnenwegen en worden overal vriendelijk begroet door de plaatselijke bevolking.
Rond 12.00 uur zijn we terug bij het hotel, zwemmen en lunchen even om vervolgens met een jeep een tour te maken door de afgelegen dorpjes en sawa's. Erg leuk. Overal komen de kinderen maar ook volwassenen naar buiten om je te begroeten. We spotten ook nogal wat vogels en varanen. Een erg leuke tocht die we afsluiten tussen de sawa's met een zelf gemaakt drankje van onze chauffeurs van raki, soda en verse ananas ,erg lekker.
Snel douchen, eten en onze gebruikelijke afzakkertje met een aantal groepsleden lekker buiten op het terras.

Woensdag 02 maart 2016
Vandaag gaan we richting Kandy en maken een eerste tussenstop in Sigiriya. Hier gaat een gedeelte van de groep via steile smalle trappen de Leeuwenrots (Sigiriya) beklimmen, een rots die loodrecht uit het landschap oprijst.
Wij kiezen er voor om met een ossenkar het binnenland in te trekken.
Een korte maar avontuurlijke tocht. Jeroen kreeg de teugels in handen halverwege de rit, maar het pad was ook zo smal dat de beste beesten toch geen andere kant op konden (ha,ha).
Op het eindpunt komen we via een korte wandeling bij bootjes die ons naar de overkant brengen naar een idyllisch gelegen plekje. Onderweg stopt onze roeier om voor de dames waterlelies te plukken en daar in een razend tempo een prachtige ketting van te maken. Weer aan land, waar Fons nog even door een misstap kort te water gaat, maar gelukkig zonder letsel, worden we ontvangen door een alleenstaande vrouw die ons laat zien hoe zij hier leeft en overleeft met minimale middelen. Veel wordt door haar zelf verbouwd en verwerkt. Ze demonstreert met verschillende producten, zoals mais, kokos, dakbedekking van bananen bladeren hoe dit te doen. We worden getrakteerd op heerlijke thee, gemalen kokos, en een kandij snoepje. Erg leuk.
Terug richting de bewoonde wereld gaan we met tuk tuks. Ook dit is weer een ware belevenis over die zandpaden met diepe kuilen en een snelheid of hun leven er van af hangt.
Rond het middaguur gaan we lunchen bij Thalkote restaurant en wachten we de mensen die de beklimming hebben gedaan weer op. Ook zij hadden een geweldige ochtend gehad.
We vervolgen onze route richting Kandy maar maken nog een stop bij een zogenaamde "spicegarden" Hier krijgen we een idee van het groei en verwerkingsproces van een groot aantal kruiden en planten. Ook krijgen we een papier met recepten voor eten maar ook receptuur voor bepaalde kwaaltjes. Ik krijg een gezichtsmasker van een combinatie van aloe vera en sandelhoutolie. Voelt echt lekker aan.
Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel Cassamara. Weer even wennen in zo'n drukke hectische stad. Lekker gegeten met een flesje wijn op het buiten terras bij The Pub.
Donderdag 03 maart 2016
Kandy, de tweede stad van Sri Lanka, was de laatste stad van Singaleese koningen en is tegenwoordig het culturele en spirituele centrum van het land. Kandy ligt rond een groot meer op een hoogte van 500 meter, waardoor het er altijd aangenaam van temperatuur is.vandaag gaan we op pad naar de ongeveer 6 km van Kandy gelegen Peradeniya Botanical Gardens.
De weelderige begroeide 60 ha grote botanische tuin,de grootste van Sri Lanka en een van de mooiste ter wereld ligt aan een lus van de rivier de Mahaweli Ganga en staat vol met een indrukwekkende verzameling planten, waaronder schitterende orchideeën, en bomen uit Sri Lanka, de rest van Azië en andere werelddelen. Het is een heerlijke plek om rustig rond te wandelen en we besluiten dan ook wat langer te blijven. Een opvallende verschijnsel zijn de honderden vleermuizen hangend in de toppen van de bomen in de blakende zon.


Na een lunch in de in het midden gelegen cafetaria gaan we tegen tweeën terug met de tuk tuk. Even wat afdingen, wat vrij snel lukte. Ook nu weer een ongelofelijke tocht,manoeuvrerend tussen alle auto's, bussen en andere tuk tuk's in het zeer drukke verkeer van Kandy.
Verder de middag heerlijk doorgebracht aan het zwembad. Gegeten bij Devon, lekker Chinees met garnalen samen met Hanneke, Charles, Siep en Regien. Daarna nog onze afzakkertje bij The Pub. Heerlijk avondje.

Vrijdag 04 maart 2016
Vrije dag, lekker wat uitgeslapen en tegen half tien vertrekken we naar de vlak bij gelegen "Tempel van de tand" (Dalada Maligawa), de belangrijkste boeddhistische tempel van Sri Lanka. Hier wordt de tandrelikwie bewaard, een van de heiligste voorwerpen uit het boeddhisme. Een bom van de Tamil Tijgers in 1998 heeft een groot gedeelte van de voorgevel verwoest. Inmiddels is dat weer hersteld, maar wordt de toegang tot de tempel zwaar bewaakt. De witte tempel is van binnen onverwachts klein, er is slechts een kleine binnenplaats, met in het midden de rijk geornamenteerde schrijn met de Tandrelikwie.De relikwie bevindt zich boven, in een ruimte waarvan de deuren alleen geopend worden bij de puja die driemaal per dag wordt gehouden. Ook nu dus om half tien.
De heilige tand zelf wordt bewaard in een gouden reliekhouder en wordt alleen aan hele belangrijke bezoekers getoond. De puja waarbij traditionele trommelaars optreden is erg sfeervol.
We ondergaan het ceremoniële gebeuren en schuifelen achter de mensen massa aan. Er zijn vooral ontzettend veel schoolkinderen.
Eenmaal buiten de poorten wandelen we een stukje langs het meer en op de terug weg bezoeken we nog een tempeltje overladen met kitsch, vlak bij het hotel.
111Even lunchen, voor we de plaatselijke centrale markt gaan bezoeken. Ook hier weer enorm veel hectiek, vooral op de groentemarkt. De rest van de middag relaxen we weer aan het zwembad. Geen straf!
Om 18.00 uur gaan we voor het ceremonieel in het in de straat gelegen tempeltje en daarna eten we gezellig met z'n achten in het Victory restaurant. Uiteraard sluiten we de dag af met een flesje wijn en een biertje bij The Pub.

Zaterdag 05 maart 2016
Vandaag gaan we richting Nuwara Eliya. Een eerste stop maken we bij een thee-fabriekje en zien hoe het proces van de verwerking verloopt. We drinken een kopje thee en zelf kopen we wat losse groene thee.
Als we weer net op pad zijn komen we een vrachtwagen tegen met twee olifanten er op. Een paar uurtjes verder, inmiddels zijn we al aardig wat in hoogte gestegen, arriveren we op de plek voor de rafting.
Een achttal mensen van de groep gaan het avontuur aan. Wij zorgen o.a. voor de fotoreportage bij start en finish. Mooie plekken. Na de lunch weer een aantal uurtjes rijden door een gebied met prachtige theeplantages. We maken ook een stop bij een groepje theepluksters en wat verder op genieten we bij een theehuis van het prachtige uitzicht.
Het laatste uur gaan we flink stijgen, naar zo'n 2000 meter en als we tegen zessen arriveren in Nuwara Eliya voelen we ook onmiddellijk aan de temperatuur dat we op hoogte zitten. De bouwstijl in dit gebied is erg Engels, zo ook ons hotel The Hill, een groot oud Engels koloniaal pand. Een gebouw dat gedeeltelijk uit vakwerk en gedeeltelijk uit grijswitte graniet bestaat. In het interieur compleet met meubilair van gebarsten leer, hertenkoppen, door de tand des tijds aangetaste boeken, lijkt de tijd stil te zijn blijven staan. Je kunt er op twee manieren dineren. Een restaurant met een casual variant of alleen met colbert en stropdas.
We kiezen voor geen van beiden en lopen met zijn achten richting dorp om ook hier weer te gaan voor The Pub. Dat pakte wat anders uit als in Kandy. Eten was goed en goedkoop, maar de ambiance laat veel te wensen over.
Dus na het eten maar weer richting ons hotel voor een biertje en een wijntje. Niet in de libary, want daar waren we te casual voor gekleed, ha ha. Wel krijgen we dit in de bar.
Op onze kamer vinden we bij terugkomst een bloemetje op het bed en onvoorstelbaar maar waar een kruik in bed. Lachen ..... 
Zondag 06 maart 2016
Om 5.00 gaat de wekker af. Vroeg vertrekken voor een wandeling in het nationaal park Horton Plains, een aan weer en wind blootgestelde hoogvlakte op ongeveer 2000 meter. Het is nog fris als we in het donker om half zes vertrekken.
We hebben eerst een traject van een anderhalf uur te overbruggen met de bus tot de ingang van het nationaal park. Onderweg worden we getrakteerd op een schitterende zonsopkomst. Dat belooft mooi weer, in een gebied wat meestal in dichte mist, wolken en regen is gehuld.
Vlak voor de ingang staat er een rendier die vrolijk zijn kop in de auto steekt
Bij aankomst blijkt duidelijk dat we niet de enigen zijn maar tijdens de wandeling spreidt het zich toch aardig. Wat is het mooi vroeg in de ochtend.
De met dauw bedekte planten, prachtige spinnenwebben met dauw en dat met de zon er op geeft prachtige plaatjes.
We kiezen voor de 9 km lange rondwandeling naar de top van de Kirgalpotta (World's End), een indrukwekkend uitkijkpunt aan de uiterste rand van het heuvelland, waar de helling bijna 1 km steil omlaag loopt naar de vlakte beneden. De terugweg voert langs Baker's Falls, een schilderachtige kleine waterval. De wandeling is dan ook prachtig, dus absoluut de moeite waard.
Op de terugweg hebben we enige stagnatie als toevallig de trein passeert. Daarna is het bij de overgang een grote chaos want van twee kanten tegelijk oversteken is vaak niet mogelijk.
In het hotel gaan we eerst voor een lekkere douche en daarna gaan we het stadje Nuwara Eliya nog wat verkennen, "Little England" zoals het stadje ook wel wordt genoemd. Het beste voorbeeld daarvan is het rood geschilderde postkantoor. Er heerst een gezellige drukte op zondag. Vele gezinnen zijn op pad, o.a. goed merkbaar in de plaatselijke speeltuin. We kopen wat ongepelde pinda's op straat, en eten een burger bij het Windsor hotel. Inmiddels is het wel bewolkt geworden en wordt het ook snel wat frisser dan.
We brengen nog wat tijd, lezend, door in de libary en drinken een wijntje in de bar. Deze avond eten we hier in het hotel,uiteraard in het casual restaurant.
Maandag 07 maart 2016
Na nog een Englisch breakfast, gaan we op weg naar het treinstation van Nuwara Eliya (Nanuoya Station) om met de trein het centrale berggebied omlaag naar Ella te rijden. Op het treinstation mogen we o.a. een kijkje nemen in het gebouw waar handmatig de wissels omgezet worden.
De trein, een locomotief met drie vier wagonnetjes arriveert meer als een uur te laat en het is dan ook al 10.45 uur als we vertrekken om met een slakkengangetje van het ene stationnetje naar het andere stationnetje glijden. De trein zit overvol met locals en toeristen. Tijdens de rit genieten we van de schitterende vergezichten en het gebeuren in de trein. Bij elk station proppen zich weer nieuwe mensen op de bankjes, wel of geen plek maakt niet uit, ze komen er tussen. Een mooie ervaring.
Om 14.30 uur komen we aan in Ella en lunchen bij Grand Ella Motel op een schitterend uitkijkpunt. Om niet te laat op onze volgende verblijfsplek aan te komen, Udawalewe nationaal park, is het snel eten en gaan voor een busrit  van nog eens drie uurtjes.
Vlak voor onze bestemming signaleren we al de eerste olifanten. In Udawalewe moeten we overstappen op jeeps, de bus kan onze verblijfsplek, Athgira River Camp, niet bereiken. Wat een prachtige plek, midden in de natuur,aan een rivier. We slapen in een luxe tent met bedden, douche en toilet, een terrasje en dit alles beschut onder een dak van palmbladeren.
Eerst nog even relaxen en weer wennen aan de tropische temperaturen In de avond dineren we met fakkels beneden aan de rivier en met een cocktail genieten we nog even van de mooie ambiance.
Dinsdag 08 maart 2016
Een warme nacht, ondanks de ventilator. Dus al wakker voor de wekker af gaat. Weer vroeg vandaag, want we gaan bij de zonsopkomst met onze terreinwagens richting het nationaal park, voor een safari.
Het wordt een ontspannen trip in een schitterende omgeving. We zien olifanten, buffels, zwijntjes, jakhalzen, varanen, krokodillen, herten en vele kleurrijke vogels waaronder ook heel veel pauwen.
Tegen tienen zijn we terug en staat er weer een geweldig ontbijt klaar beneden aan de rivier. Deze plek is echt een mooi kleinschalig paradijsje.
Het is inmiddels al weer aardig warm, dus even relaxen in en bij het zwembad voor we om 14.30 uur met onze terreinwagens een bezoek bezoek brengen aan het Elephant Transit Home, waar gewonde en jonge olifanten worden opgevangen voordat ze zelfstandig het wild in kunnen. We zien er zo'n 35, merendeel jonge olifantjes, die in groepjes melk toegediend krijgen. Een aantal sjouwen met wat takken of doen zich te goed aan een modderbad. Gemiddeld worden ze drie jaren verzorgd, voor ze terug gezet worden in het wild. Leuk om te zien.
De rest van de dag genieten we op het  terrasje bij de tent en in de avond weer aan de rivier.
Woensdag 09 maart 2016
Wakker worden met alleen de geluiden van de natuur. Heerlijk, het is dan ook jammer om deze mooie plek weer te moeten verlaten.
We gaan weer terug in busjes naar de centrale plek waar de bus is achtergebleven. Vandaag gaat de route richting zuidkust, de plek waar op Kerstmis 2004 de tsunami op Sri Lanka in alle hevigheid aan land kwam. Er zijn 25.000 mensen bij omgekomen met name vrouwen en kinderen, de mannen waren op zee. Ook lag er een spoorlijn die met trein en al opgepakt is en die 500 meter verder landinwaarts terecht is gekomen. Het oosten van Sri Lanka heeft ook nog eens 25000 mensen verloren door de tsunami.
Onderweg zien we voor de eerste keer deze reis een klein ongelukje, een tuk tuk die van de weg af is gegleden tegen een boom. Het verkeer is soms erg chaotisch maar men geeft elkaar hier de ruimte en niemand die boos of agressief reageert.
Onze verblijfsplaats voor de komende twee nachten is het Insight hotel in Ahangama. Vlak voor we de plaats bereiken zien we de typisch Singalese paalvissers. Het hotel ziet er gezellig uit en ligt pal aan het strand. We krijgen een kamer met uitzicht op zee. Het is goed toeven in de tuin en we verblijven daar dan ook tot zonsondergang.
Lekker douchen en genieten van een overheerlijke maaltijd met nog een afzakkertje in de tuin aan zee. Ook dit is weer een paradijselijk plekje.
Donderdag 10 maart 2016

Lekker uitgeslapen, heerlijk ontbijtje! Het is erg warm vandaag dus we kiezen er voor om vroeg nog even op pad te gaan om het dorpje te verkennen. In feite is het niet meer als een lange straat. We belanden op de plaatselijke groente en fruit markt, wat altijd mooie tafereeltjes oplevert.
Verder langs de kust wandelend worden we aangesproken door paalvissers. Early morning price, 200 roepies om ze mogen fotograferen. Met het verhaal van Mark in ons achterhoofd, vonden we dit geen slechte deal. 200 wordt uiteindelijk toch 300 roepies en we hebben ze uitgebreid op de foto vast kunnen leggen. We worden zelfs uitgenodigd om zelf op de paal te klimmen, maar niet gedaan. Zijn we toch niet echt in geoefend.
We lopen nog een stukje door naar een tempeltje en besluiten dan via het strand terug te lopen, het is echt bloed heet vandaag. Langs de kust klauteren we over wat rotsen en lopen tussen koraal over het strand.
Verhit, als we zijn, nemen we eerst wat te drinken en dan snel een duik in het zwembad. Niet echt verkoelend maar toch! Ook het zeewater is warm en de branding en onderstroom is erg sterk.

We vermaken ons verder prima een aantal uurtjes op ons ligbedje. Drankje, wat lezen, zwemmen.
Om half vier vertrekken we voor een tripje met een bootje naar twee eilandjes op een meer in de directe omgeving. Als eerste bezoeken we een tempeltje, met een stoepa. Prachtige muurschilderingen. Op het eiland leven veel nog heel jonge monniken, redelijk in afzondering van de bewoonde wereld. Op het tweede eilandje zien we het totale proces van de verwerking van de takken van een kaneelboom tot het eindproduct van kaneelstokjes en poeder. Een leuk ontspannen tripje aan het einde van de middag.
We drinken nog een wijntje en een biertje aan het strand en genieten van een mooie zonsondergang. In de avond, tijdens het diner nemen we officieel afscheid van Mark, onze reisleider. Morgen de laatste avond in Colombo is daar niet zo'n goeie plek voor. Charles bedankt hem namens de gehele groep voor de geweldige wijze waarop hij de reis begeleid heeft. Werkelijk top.
Nog even nagenieten in de tuin, rekening betalen, ook een happening op zich met het verzamelen van al die bonnetjes, en wat vroeger naar de kamer. Jeroen heeft veel last van een verbrand gezicht, opgelopen tijdens onze ochtendwandeling.

Vrijdag 11 maart 2016
Lekker uitgeslapen, weer bloedheet vandaag. Lekker ontbijtje en nog wat relaxen in de tuin. Heerlijk plekje! Om 10.00 uur vertrekken we richting Colombo.
Onderweg maken we een stop in Galle. Galle was een belangrijk bolwerk van de Verenigde Oost- Indische Compagnie. Het enorme fort dat in 1663 werd gebouwd, ligt in bijna originele staat aan de ingang van de baai van Galle. Binnen de dikke muren lijkt de sfeer in meer dan driehonderd jaar niet veranderd. Het enorme bouwwerk, eigenlijk meer een dorp, geeft een goed idee van de macht van de VOC in die periode. Nederlandse namen als Grote Kerk, Leybaanstraat, Utrecht- Bastion, Akersloot Bastion en Clippenberg Bastion herinneren aan de tijd dat er een levendige kruiden-en specerijenhandel tussen Ceylon en Nederland gevoerd werd. We maken een rondwandeling door het fort en over de stadsmuren. Momenteel is overal te zien dat Galle ontdekt is door welgestelde westerlingen, met name uit Groot- Brittannie In het fort zijn nu tal van juweliers en cafés gevestigd, en zijn er ook dure hotels en luxueuze villas verrezen.
We vervolgen de reis via een tolweg (schiet lekker op), naar de hoofdstad Colombo. In Colombo krijgen we met de bus een korte sight- seeing tour. Zo op het eerste oog een niet erg aantrekkelijke stad. Onze verblijfplaats voor de komende nacht wordt niet het geplande Concord Grand hotel maar hotel Sapphire.
Het zwembad wordt gerenoveerd en is dus niet te gebruiken. Op zich geen ramp, het is voor een nachtje, morgen vliegen we naar de Malediven. Samen met met Siep, Regina, Hanneke en Charles genieten we van een heerlijke Chinese maaltijd onder het genot van teveel wijntjes en biertjes. Het wordt een latertje vanavond, maar wel gezellig!
Zaterdag 12 maart 2016

We vliegen pas vanavond dus we proberen deze dag ons toch maar wat te vermaken in Colombo. We wandelen eerst richting strand en lopen parallel aan de spoorlijn een stukje noordwaarts. Het is echter al snel weer te warm.

Toevalligerwijs, maar ook vanwege de koelte, belanden we in wat smalle achteraf steegjes. Zo ontzettend leuk. Kinderen, oma's opa's, moeders en vaders, alles woont bij elkaar op een paar vierkante meter. Allemaal willen ze even met je babbelen, weten waar je vandaan komt en op de foto. Erg vriendelijke, toegankelijke mensen.
Omdat we om 12.00 uur van de kamer af moeten, wandelen we uiteindelijk toch maar weer terug naar het hotel. De middag brengen we wat door met lunchen, kaarten, skipbo en om 16.30 uur gaan we richting luchthaven.
Onderweg nemen we afscheid van de Neelake, de lokale reisbegeleider, de chauffeur en zijn assistent. De incheck procedure neemt wat tijd in beslag en ondanks dat we ook nog wat vertraging hebben duurt voor het gevoel het wachten niet echt lang. vertrekken we voor een korte vlucht van anderhalf uur naar Male, Malediven.
Bij de landing neemt dan uiteindelijk ook Mark, onze reisbegeleider, afscheid van ons, hij vliegt door naar Nederland. Echt een van de beste reisbegeleiders die we ooit gehad hebben.
Na onze bagage opgepikt te hebben, worden we door een lokale agent naar onze boot gebracht, waarna we na een twintigtal minuutjes varen aankomen bij Paradise Island. Het is donker maar het geen we kunnen zien maakt al duidelijk dat dit een echt paradijsje is.
Het is inmiddels bijna middernacht, maar we krijgen nog een warme maaltijd. Met een wijntje er bij maakt het toch dat op een gegeven moment het  kaarsje uit gaat. We zoeken dan ook snel onze slaapplaats op, een prachtige bungalow op het strand en douchen heerlijk nog snel onder de buitendouche om daarna te gaan slapen. Heel benieuwd hoe het er morgen uit ziet als we wakker worden en het licht is.

Zondag 13 maart 2016

6.30 uur wakker, snel naar buiten. Wauw, wauw, wauw, wat mooi ! Alle clichés over tropische eilanden blijken te kloppen. Midden in de Indische oceaan vind je dit mooie plaatje. Alle kleurschakeringen blauw, hagelwit stranden, wuivende palmen.
Vanuit onze Beach bungalow lopen we zo het witte zandstrand op voor een duik in het warme water. Heel het eilandje is een groot resort en ondanks dat er massa's mensen verblijven geniet je in alle rust. Ze verspreiden zich over het eilandje. Na het ontbijt, eerst een kaartje voor de WiFi kopen en vervolgens gaan we een stukje lopen aan de rand van het eilandje. Het is onvoorstelbaar mooi en we blijven maar tegen elkaar zeggen, prachtig om dit te zien en mee te maken.  
Het water is kraakhelder en we zien dan ook prachtige kleurrijke vissen zwemmen over en tussen het koraal, waaronder de grote whale shark en de black-blotched sting ray als grootste. Indrukwekkende vissen. Het hele eilandje is 931 meter lang en 201 meter breed.
Na de lunch gaan we heerlijk relaxen voor ons huisje op twee heerlijke ligbedjes, af en toe de zee in lopen, wat snorkelen. Zo komen we de middag wel door.
Na vijven lopen we naar de bar aan het einde van de pier voor het happy hour. Het is ook de plek waar tegen zonsondergang de haaien worden gevoerd.
Even douchen, lekker dineren en bij de beach bar nog een lekker wijntje. Het is nog steeds lekker warm, met een licht briesje.

Maandag 14 maart 2016
Na het ontbijt, eerst weer een stukje wandelen, nu de andere kant van het eilandje. Daarna weer wat relaxen bij het huisje. Wat is het hier lekker rustig. De Malediven, 1190 koraaleilanden gegroepeerd in 26 atollen. Op een van die paradijsjes verblijven we dus.
Eigenlijk een bizar idee, als de zeespiegel in de toekomst stijgt verdwijnen al deze eilandjes. In de middag gaan we snorkelen aan de andere kant van het eilandje. We zien daar prachtige kleurrijke vissen. Als je stil boven ze blijft hangen hoor je bepaalde vissen eten van het koraal.
In de beachbar genieten we aan het einde van de middag weer van het happy hour en na het diner gaan we met stukjes verse tonijn de roggen voeren. Deze prachtige beesten komen aan de rand van de vloedlijn en eten uit je hand en zijn ook aaibaar.

Dinsdag 15 maart 2016
Al weer het laatste dagje van onze vakantie. Vanavond laat vliegen we via Dubai weer terug naar Amsterdam.
Nog een hele dag genieten hier dus en we mogen onze kamers blijven gebruiken tot 18.00 uur. Heel prettig, kunnen we nog lekker douchen na het zwemmen. Maar het is sowieso fijn want bij temperaturen van ruim in de 30 graden en een luchtvochtigheid van meer dan 80% blijf je continue transpireren.
Vandaag zijn we opnieuw regelmatig gaan snorkelen. We zien prachtig kleurrijk koraal en vissen. Aan het einde van de middag nog aan het strand de groepsfoto gemaakt want dat was er ook nog niet van gekomen. Nog een wijntje op het terras en een vervroegd diner en dan kunnen we om 20.15 uur met de boot richting Male. Juist op dat moment krijgen we een korte, tropische regenbui.
We vertrekken op tijd vanuit Male voor onze vlucht richting Dubai en landen daar om 2.00 uur plaatselijke tijd.
Woensdag 16 maart 2016

Ja en dan is dit echt een vervelend stukje van de reis. 6 uur wachten in Dubai. Met een treintje belanden we op een ander gedeelte van het vliegveld en daar vinden we wel relax stoelen, maar slapen lukt echt niet.
Met enige vertraging vertrekken we opnieuw met de Airbus vanuit Dubai voor een vlucht van een kleine zeven uur. We landen om 13.00 uur op Schiphol. Inmiddels ruim 32 uur wakker, pfff. Na afscheid genomen te hebben van de groep reizen we samen met Fons met de trein richting Den Bosch waar wij dan nog een kwartiertje verder gaan naar Oss. Daar staan Hans, Elly en Loes om ons op te halen. Om 15.30 uur zijn we dan toch thuis.
Sri Lanka en de Malediven, een prachtige afwisselende en ook relaxte reis. En wat een vriendelijke toegankelijke en verdraagzame bevolking. We hebben er van genoten!

 

Door Somers & Jeroen van Ammers, 2016