Kenia & Tanzania
(reisverslag)

 

 

 

dag
datum
Planning
01
ma.22.09.03 Vertrek, aankomst Nairobi
02
di.23.09.03 Nairobi - Mount Kenya
03
wo.24.09.03 Mount Kenya, vrije dag
04
do.25.09.03 Mount Kenya - Shaba Hills National Reserve
05
vr.26.09.03 Shaba Hills National Reserve - Maralal
06
za.27.09.03 Maralal - Loyangalani (Turkana-meer)
07
zo.28.09.03 Loyangalani, vrije dag
08
ma.29.09.03 Loyangalani - South Horr, vrije middag
09
di.30.09.03 South Horr - Maralal
10
wo.01.10.03 Maralal, vrije dag
11
do.02.10.03 Maralal - Baringo-meer
dag
datum
Planning
12
vr.03.10.03 Baringo-meer, vrije dag
13
za.04.10.03 Baringo-meer - Nakuru, vrije middag
14
zo.05.10.03 Nakuru - Kisii
15
ma.06.10.03 Kisii - Speke Bay (Victoria-meer), vrije middag
16
di.07.10.03 Spek Bay - Serengeti National Park
17
wo.08.10.03 Serengeti National Park
18
do.09.10.03 Serengeti National Park - Ngorongoro-krater - Karatu
19
vr.10.10.03 Karatu - Lake Eyasi
20
za.11.10.03 Lake Eyesu - Arusha, vrijemiddag
21
zo.12.10.03 Arusha - Nairobi
22
ma.13.10.03 Vertrek, aankomst in Nederland
Maandag 22 september 2003
Vanochtend vroeg opgestaan om de trein van 7.15h te nemen richting Schiphol. Hier konden we kennis met elkaar maken, omdat een aantal reisgenoten al aanwezig was. Na het inchecken door de douane, om vervolgens ieders eigen weg te belopen. Om 10.45h zouden we vertrekken, maar er scheen een motorprobleem te zijn. Het staartmotortje welke voor het aanjakkeren van de airco dient, had het begeven. Bij binnenkomst in het toestel bleek het ook al zo warm te zijn. Na het probleem verholpen te hebben werden we van de pier geduwd toen vervolgens bleek dat er een hydrauliekleiding was doorgesleten bij het landingsgestel. Na ruim een uur oponthoud vertrokken we met de KLM naar Nairobi (1700m) te Kenia. Christel, René en ik zaten redelijk dicht bij elkaar. Gabriëlle, Hetty, Eline en Lenneke zaten met z'n vieren iets verder naar achteren.
Na een goede vlucht van ruim 8 uur kwamen we rond schematijd aan. Nadat we de bagage hadden opgehaald konden we op zoek naar Linda, onze reisbegeleidster voor deze reis. Eerst nog even € 250,= omgewisseld in Keniaanse Shillings. Met een truck, een kleinere als die we tijdens de reis zouden gaan gebruiken, werden we naar het Silver Springs Hotel gebracht. Met René waarmee ik ook de tent zou delen, naar onze kamer gegaan.
Na het welkomstpraatje van Linda en de benodigde betalingen van de groeps- en maaltijdpot zijn we gaan slapen.
Loyangalani South Horr Maralal Nairobi Nanyuki Shaba National Reserve Nakuru Kisii Speke Bay Karatu Serengeti National Parc Lake Eyasi Arusha Lake Baringo
Dinsdag 23 september 2003
Hotel met de truckKabati lunchenVandaag nog lekker uit kunnen slapen, omdat het ontbijt pas gereserveerd werd om 9.00h. Hierdoor kregen we al meteen het "Pole pole" gevoel te pakken (betekent rustig aan). Na het inladen van de truck konden we vertrekken richting Mount Kenya. De lunch nuttigden we in Kabati in het gebied van de Kikuyu (een stam die afkomstig is van de Bantu), waar het onmogelijk was om je bord leeg te eten. Steeds wanneer er een vrij plaatsje op je bord te zien was werd er al door onze gastvrouw weer opgeschept. Nee, zeggen betekende gewoon ja.
Camoing bij Mount KenyaVervolgens ging onze reis verder. Via goed berijdbare wegen en door graslanden welke afgebrand werden vanwege de regenverwachting, kwamen we aan op onze campsite bij Mount Kenya (1900m). We waren de tweede groep op deze camping en werden verwelkomd door het eerste wild; Bavianen. We zouden hier twee nachten blijven om even te kunnen acclimatiseren.
Na het opzetten van de tenten lekker gegeten. Linda, de reisbegeleidster; Karisa, de chauffeur; en Kimani, de kok; hadden alle drie een huisje.
Woensdag 24 september 2003
Mau Mau wandelingColobus apenOmdat vandaag regen werd verwacht bij Mount Kenya, werd de facultatieve wandeling die op het programma stond, afgelast. Wel konden we een wandeling maken naar een mooi gelegen waterval nabij een grot van de Mau Mau verzetstrijders welke zo'n 50 jaar geleden is gebombardeerd door de Engelsen. We vertrokken om 8.00h vanaf de campsite en iedereen ging mee. Voorop liep een Samburu, om eventueel wild weg te jagen. Naast verse sporen en uitwerpselen zijn we ze niet tegengekomen. Om 12.30h kwamen we terug bij onze tenten alwaar we een lekkere lunch kregen voorgeschoteld door onze kok.
's Middags hadden we wederom vrij te besteden. Ik bleef met Lenneke, Eline en René bij de tent. We konden boven in de bomen zwart-witte Colobus Aapjes volgen met onze verrekijkers. Een hartstikke leuk gezicht deze apen met hun mooie lange staart.
Later in de middag gingen we een vogelwandeling doen. We kwamen niet al te veel vogels tegen. Vogels die we zagen, moesten we goed in de bomen zoeken. Wel kwamen we tijdens deze wandeling nog meer Colobus apen tegen. Tevens kroop er een klein slangetje over het pad.
Donderdag 25 september 2003
Evenaar bij NanyukiOm 07.30h vertrokken we, na wederom een slecht geslapen nacht, vanaf de campsite richting evenaar waar we na een half uurtje al arriveerden. De winkeltjes gingen razendsnel open, want de eerste klandizie was in aantocht. Na een korte waterproef door een "geleerde professor" welke liet zien dat het water op het noordelijke halfrond tegen de klok in kolkt en op het zuidelijk halfrond met de klok mee draait (precies op de evenaar ontstaat geen draaikolk), konden de eerste souvenirs gekocht worden. Ik heb hier een mooi masker kunnen kopen na enige afdinging.Corvee
Rond de middag kwamen we in een klein dorpje waar we kaarten en postzegels konden kopen. Linda zou deze dan later in Maralal kunnen posten. Hier ook nog even getracht om te internetten. Helaas lukte dit niet al te goed. Met 10Mbs kwam het Hotmail-scherm pas na 10 minuten in beeld. Nadat ik m'n mail af had, bleek het dat Eline en Lenneke per abuis het internet hadden afgesloten toen zij klaar waren. Omdat ik verder geen tijd meer had ben ik zonder te betalen weggelopen. Bij thuiskomst is gebleken dat de verbinding later weer was hersteld, zodat m'n mail toch verstuurd was.
Via een mooie route kwamen we aan in Buffalo Springs NR. In dit niet-omheinde Natuurreservaat kwamen we erg veel wild tegen zoals de eerste fijngestreepte Grevy's Zebra's, Gazellen, Impala's, Netgiraffen, Buffels, Olifanten, Struisvogels (met een rode nek), Parelhoenders en andere mooie vogeltjes. Na een mooie tocht door dit park waar we ook even uit de truck mochten, hebben we bewaking geregeld voor de komende dagen voor ons bezoek aan het noorden van Kenia.
Vervolgens zijn we Shaba NR ingereden. Met twee rangers die 's nacht bij ons wildcamp op 800m zouden waken, reden we naar de rand van de rivier halverwege het park. Vlakbij onze overnachtingsplek zonder enige voorzieningen kwamen we een groep olifanten tegen. Waarschijnlijk hadden zij eerst op onze overnachtingsplek gebivakkeerd, omdat we eerst drollen moesten ruimen. Na het opzetten van onze tenten en het maken van een toilet, lees kuil in de grond, konden we aan tafel. Hetty en ik hadden net als vanmiddag corvee, dus terwijl de anderen kaarten konden schrijven stonden wij uien te pellen en wortels te raspen. Snoep en zeep mochten we deze nacht niet in de tent laten, dit in verband met een mogelijk bezoek van Bavianen.
NetgiraffeGrevy's zebraSpiesbokkenAfrikaanse olifanten
Vrijdag 26 september 2003
NijlkrokodilGerenoeksAfrikaanse olifantNa een goede nacht stonden we op met een mooi uitzicht op de Olifanten. Na het ontbijt vertrokken we voor een gamedrive met aansluitend een wandeling. Ook tijdens deze tocht veel wild gezien. Gabriëlle en Christel gingen niet mee met de wandeling, zodat zij de 1,5 uur opvulde met een gamedrive. Een mooie wandeling langs de rivier waar we een mooi uitzicht hadden op een Nijlkrokodil. Later kwamen we ook nog Nijlpaarden tegen welke continu onder water bleven en af-en-toe met een neusgat boven kwamen drijven om adem te halen.
Om 11.45h vertrokken we om richting Maralal te rijden. De rangers lieten we achter bij de ingang van het park, en haalden de twee escorterende politieagenten op.
Via een mooie route door het Samburu gebied kwamen we 's avonds laat aan in Maralal op 1900m. Hier konden we tegen bijbetaling van 200 Keniaanse Shilling per persoon (ongeveer € 2,50) een huisje huren. Iedereen besloot om dit te doen, zodat we de volgende morgen ook weer vroeg konden vertrekken.
Zaterdag 27 september 2003
Onderweg op een uitkijkpuntOnderwegVroeg op! De wekker ging om 05.15h. Na het ontbijt en inpakken van de truck vertrokken we om 06.30h voor een 13-uur durende trip naar Loyangalani aan het Turkanameer op 500m. Via een schitterende en moeizaam berijdbare weg waarbij onze 4-wheel-drive truck zijn uiterste best deed, kwamen we door het armste gedeelte van Kenia. Omdat hier de mensen geen drinkwater hadden en alleen leven van melk en bloed, hebben wij water uitgedeeld. Karisa en Linda bepaalde waar het mocht. Onze lege flessen hadden we in Maralal gevuld met kraanwater en vonden gretig aftrek bij de bevolking. We konden niet uitdelen bij dorpen of wanneer er te veel mensen langs de weg stonden. Ook wanneer de truck werd gesignaleerd en de mensen kwamen aanrennen en niet op tijd bij de weg waren, moest helaas doorgereden worden. Deze tocht heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Hoewel de mensen niets hadden werden we overal, net als in de rest van Kenia, maar ook in Tanzania, uitbundig toegezwaaid. Spijtig te constateren, maar ook wetend waarom, kwamen we met nog een aantal volle flessen aan bij Lake Turkana. Dit zoutwater meer is erg uitgestrekt en loopt door tot in Ethiopië.
Terwijl het donker werd moesten we de tenten opzetten op onze campsite nabij de lodges welke gebruikt werden door rijkere toeristen die hier per klein vliegtuigje konden komen; we hebben ze overigens niet gezien! Na een bezoekje aan de buitentoiletten (longdrops) achter rieten schotten konden we gaan eten.
Zondag 28 september 2003
Dorpje bij Lake TurkanaKijkje bij de mensen thuisTurkaanseDeze ochtend stond er een bezoek aan het nabij gelegen dorpje op het programma. 's Ochtends na een indrukwekkende open douche achter het riet gingen we op pad. Vanuit dat dorpje maakte we een boottochtje, met eigen meegebrachte brandstof, naar een eiland waar graven aanwezig waren onder hoopjes steen. Mooie vogels en krokodillen gezien. Toen we terug kwamen in het dorpje werden we wederom verwelkomd en uiteraard had men een markt georganiseerd waar veel kralen kettinkjes werden verkocht. Ikzelf heb hier niets gevonden wat mij aansprak en heb dus niets gekocht.
's Middags terug op de campsite zijn we met z'n allen nog wezen zwemmen in het zwembad bij de lodges. Erg tegenstrijdig, want onderweg deel je water uit en hier zwem je weer in het water bij een waterbron.
Vandaag kon voor het eerst worden gewassen, alleen ondergoed mocht niet ingeleverd worden, omdat dat te vernederend is. Ik heb het dus samen met de sokken zelf maar gewassen.
TurkaanersTurkaaners
Later gingen we met de truck richting het meer om daar het dansen bij te wonen van de Turkana's. Onderweg namen we nog wat dansers mee, die ietsjes verlaat waren. Mooi aangekleed met mooie oorbellen en kettingen gaven ze een mooie show weg. Tijdens het dansen, waar uiteraard voor betaald moest worden, mochten we onbeperkt fotograferen.
Turkana's zijn hier de lokale bevolking. De mannen mochten meerder vrouwen hebben en deden niet aan besnijdenis. De vrouwen vertrekken nu hun huwelijk naar een ander dorp, terwijl de mannen in hun geboortedorp blijven.
Turkaanse jongenAls eten kregen we deze avond Tilapia vis en Geit. Het smaakte niet helemaal hoe het hoorde, want het was wat aangebrand. Dit omdat de chauffeur en de kok een beetje van slag waren. Bij terugkomst op de campsite, bleek namelijk dat ondanks de Askari's (bewaking), de tent van Karisa, onze chauffeur, was opengesneden. Alles was weg. Niet alleen waardevolle spullen als geld en paspoort, maar ook al zijn kleding en slaapspullen. Spontaan hebben wij allemaal wat ingeleverd, zodat hij weer wat had om aan te trekken. Van mij heeft hij een spijkerbroek, poloshirt, sokken en ondergoed gekregen.
Maandag 29 september 2003
Vandaag zouden we weer een lange rit naar het zuiden maken tot aan South Horr (1100m). Vandaag hadden Hetty en ik weer corvee, wat inhield het klaarmaken van het ontbijt, lunch en diner. Na het uitruimen en afbreken van de tenten, konden we aan de slag. We vertrokken iets later, omdat Karisa nog aangifte moest doen bij de politie. Eerst wilde hij dit niet doen, omdat het iemand uit het dorp moest zijn geweest. Om aan te geven dat dit niet getolereerd wordt is er toch aangifte gedaan. Omdat de tent van de organisatie Baobab was en de overige zaken van Gametrackers, moest Linda mee naar het bureau. Om extra druk op de ketel te zetten zijn we met z'n allen in de truck naar het bureau gereden. Lopend lag het bureau dichtbij vlak achter de campsite. Met de truck moest er een aardig stukje om worden gereden. Hiervandaan hadden we een mooi laatste uitzicht over het Turkana meer.
Na enig oponthoud van 1,5 uur vertrokken we uit dit Turkana gebied en kwamen we langzaam in het Samburu gebied. Wederom werd er weer water uitgereikt aan de mensen die we onderweg tegenkwamen. Het was dezelfde mooie maar zware weg al de heenreis.
Om 14.00h kwamen we in South Horr aan. Op de kampeerplek werd gelijk een markt georganiseerd met allemaal souvenirs. Het toilet was hier ruim opgesteld. Het bestond uit een golfplaten constructie met een grote betonnen vloer met daarin één gat. Dit was het ruimste toilet tot nu toe. Na het opzetten van de tenten maakten we een wandeltocht naar het lokale Schooltje in South Horrschooltje en ziekenhuis. Het was een grote school van ruim 500 kinderen die van heinde en ver kwamen. De school werd ook door ons gesteund in de vorm van een gift. Dit jaar werden alle giften van alle groepen bij elkaar gespaard en besteed aan sportkleding. De groep werd in tweeën gesplitst en we kregen een zitplaats in de klas. Ik zat in de les van biologie, natuur- en scheikunde. Vrij pittige stof werd er behandeld. Het was goed te volgen, want de lessen werden in het engels gegeven. Na de les moesten wij voetballen. Omdat wij te weinig mensen hadden, moesten we mensen lenen van de tegenpartij. Helaas onherkenbaar tijdens het spelen. Dankzij hen wonnen we toch met 1-0.
Na deze sportieve wedstrijd van een kwartier, wat lang zat was in deze hitte, vertrokken we naar de lokale missiepost of bevallingshuis. Hier kregen we een korte rondleiding waarna we vervolgens weer terugkeerden naar de camping.
Later in de middag kregen we van onze lokale jonge gids, Peter, wederom een rondleiding door het dorp. We hebben een aantal winkeltjes bezocht en ook zijn woonhuis hebben we mogen bekijken. Omdat zijn oom ziek binnen lag, ben ik niet naar binnen gegaan, maar omdat de muren in zo'n slechte staat waren, kon makkelijk naar binnen worden gekeken.
Dinsdag 30 september 2003
Eigen gemaakte gitaarDe Rift Valley werd vandaag verlaten om wederom weer naar Maralal te gaan. Om 07.30h vertrokken we vanaf de camping. Onderweg kwamen we onder andere Dik-Diks en Struisvogels met blauwe nek tegen. Wederom een mooie tocht die vanuit het kale gedeelte abrupt de groenere vruchtbare omgeving binnen liep.
Op onze bekende camping hebben we allemaal wederom tegen bijbetaling een lodge genomen. Op de camping zijn we nog bij een smid geweest. In zijn uit koeienstront opgebouwde huis kregen wij te zien hoe speren en armbanden werden gesmeed. Tevens werd er een klein showtje weggegeven op zijn zelfgemaakte gitaar, waarbij wij uitgenodigd werden om mee te zingen. Ik heb hier twee demontabele speren gekocht.

Woensdag 01 oktober 2003
Samburu kinderenSamburu met LindaNiemand van de groep wilde vandaag de kamelentocht doen, vandaar de we met z'n allen zijn gaan lopen onder leiding van een gids naar een nabij gelegen dorp, Manyatta, waar en speermakerij was. Tevens werd er aluminium gesmolten en in een richel in de grond gegoten, waarna vervolgens een armband kon worden gesmeed. De wandeling was zowel heen als door naar Maralal 1,5 uur. Op de terugweg hebben we het SHERP-project bezocht. SHERP, wat staat voor Samburu Handicapped Education and Rehabilitation Project, haalt de mindervalide kinderen weg bij hun ouders alwaar ze werden verborgen in een hok of stal voor de buitenwereld. Door aandacht en scholing krijgen de kinderen weer een volkomen nieuw en menswaardig bestaan. Meestal blijft het contact met de ouder verbroken, maar tegenwoordig worden deze kinderen al meer gerespecteerd. Ook hier heeft de Baobab-groep een inzameling gedaan. Later heeft Linda vernomen wat er allemaal met ons geld is gedaan. Zo is er voedsel gekocht, maar zijn ook de ramen en kozijnen afbetaald.
We zijn vervolgens richting Maralal gelopen. We hebben hier in een restaurant lekker kunnen eten en zijn vervolgens door het dorpje gelopen. De groep werd wederom in tweeën gesplitst. Sommige wilden nog naar de bank om geld te wisselen. Wij zijn nog naar de markt gelopen, waar verder weinig klandizie te vinden was.Samburu
De Samburu's zijn het lokale volk welke wel aan besnijdenis doen, zowel de jongens als de meisjes, zo rond hun twaalfde jaar. Hoewel zij niet in jaren tellen maar in leeftijdscategorieën blijven leeftijdsgenoten hun hele leven bij elkaar. Jongens worden krijger en daarna man. Na hun besnijdenis dragen ze een wit masker.
We werden met de truck opgehaald om het Samburu-dansen bij te wonen. Mooi aangeklede dames en heren. Vooral de heren maakten er wat van met hun hoge sprongen. Als dank werd er aan de kleinere kinderen die kwamen kijken, sinaasappels uitgedeeld. De ouderen kregen pruimtabak, welke ik mocht uitreiken. Vervolgens zijn we weer terug naar onze lodges te gaan. Daar was er een nieuwe groep gearriveerd. Voor ons doen was het druk, want we hadden een tijd geen toeristen gezien. 's Avonds lekker in de bar gezeten.
Donderdag 02 oktober 2003
Visser op het Baringo meerVanochtend vertrokken we om 08.00h richting Baringomeer (800m). Onderweg kwamen we nog een veemarkt tegen, het laatste wat we van de Samburu gezien hebben. We kwamen nu in het district van de minder bekende Pokot. Verder kwamen we nog een aantal mooie giraffen tegen vlak langs de weg. Ook kwamen we nog langs de ranch van Kuki Gallmann.
Vlakbij het Baringomeer kwamen we voor het eerst sinds lange tijd weer terecht op een asfaltweg. Uiteraard voorzien van meerdere verkeersdrempels zodra er een paar woningen in het zicht was. De camping langs het meer was groot en ook druk. We waren met drie trucks en nog twee kleinere busjes.
Goliath HeronNijlkrokodil's Middags zijn we gaan varen met een motorbootje over het meer. Zo kwamen we 3 Krokodillen tegen, een aantal Visarenden die natuurlijk vis moesten komen ophalen voor de foto, en Nijlpaarden. Deze Nijlpaarden sloegen op de vlucht toen wij dichterbij kwamen en gingen door het riet het struikgewas in. Later tijdens onze tocht kwamen we nog een naar gras happende nijlpaard tegen.
Terug op de camping kregen we instructies van Linda, wat te doen wanneer we een Nijlpaard in het donker tegen zouden komen op de camping. Zo mochten we alleen met de zaklamp naar beneden schijnen. Wanneer je toch een Nijlpaard tegenkomt die achter je aanzit moet je rennen en haaks de bocht omgaan. Verder kregen we te horen dat wanneer een nijlpaard schrikt en op de vlucht slaat, hij de kortste weg naar het water neemt, onafhankelijk over hoeveel tenten hij heen moet denderen.
Er waren goede douches (2 van de 4) waar we lekker gebruik van konden maken. 's Avonds zijn we even in de bar gaan zitten om te relaxen.
Vrijdag 03 oktober 2003
Geiser bij het Bogoria meergreater flamingo'sWederom vandaag als eerste op. Wegens maagkrampen, eerst maar even naar het toilet gegaan. De ochtend hadden we vrij te besteden. Niemand ging naar het zwembad van de nabij gelegen lodge. Iedereen wilde even lekker niets doen aan de bar. Ik heb even de Lonely Planet geleend van Gabriëlle om deze door te spitten.
Vandaag kon tevens de was weer worden gedaan. Kost niet veel en je helpt de lokale bevolking weer aan werk moet je maar denken.
Om 14.00h gingen we naar het Bogoria meer. Bij dit meer waren duizenden flamingo's zowel witte (greater) als roze (lesser) flamingo's waren hier te bewonderen. De rand lag aan een steile wand van de Grote Slenk. Verderop in het park waren geisers actief. Deze bleven continu kokend water spuiten. Gabriëlle en ik moesten nog een tiental keer op de foto met de lokale bevolking. Verder kwamen hier veel schoolkinderen voor een excursie.
Zaterdag 04 oktober 2003
MaraboeLesser flamingo'sPelikanenEen vroege douche om 6.00h tijdens de opkomst van de zon. We vertrokken na het ontbijt en inpakken van de tenten om 07.30h naar het hoger en dus koudere Nakuru (2300m). In ImpalaNakuru wat ten westen, maar iets noordelijker ligt dan Nairobi moest er weer eens gebankt worden. Ik heb hier US$ 170,= omgewisseld in Keniaanse Shillingen. Vervolgens snel naar de markt gelopen om houtsnijwerk en zeepstenen beeldjes te kopen. Ik heb hier aardig wat ingeslagen. Hier in de stad was ook mobiel bereik, dus even SMS-en, bellen lukte niet.
Een mooie camping op een engelse boerderij. Een zacht grasveldje en mooie warme douches. Er stonden verder drie losse hutjes met een longdrop toiletbank. Tevens was er een bar aanwezig waar we s'avonds ook zouden gaan eten.
Het facultatieve uitstapje naar Nakuru NP, welke samen met Nairobi NP de enige twee omheinde parken zijn, stond voor de middag op het programma. Ook hier waren veel Flamingo's te zien.
Defessa waterbok Zebra's
Zwarte neushoorn Witte neushoorn
Op de voorgrond Buffels en Maraboes, mooi van lelijkheid. Verderop kwamen we nog witte, met brede bek, en zwarte, met smalle bek, Neushoorns tegen. Halverwege ons bezoek begon het te regenen. Boven op het uitkijkpunt schuilde de Bavianen onder een picknick tafel. Gelukkig hield het na een uurtje op met regenen, zodat het toch een mooie dag werd met wederom veel wild. We hebben verder nog Pelikanen, Common en Defassa Waterbokken, Thomson en Grants Gazellen, Impala's, Common Zebra's en Masai Giraffes gezien.
Kimani was achtergebleven bij de tenten. We zouden vandaag bevoorraad worden vanuit Nairobi. Tevens zal de truck een onderhoudsbeurt krijgen. Omdat Kimani en Karisa het hier druk mee hadden, aten wij in het restaurant van de camping. Lekker mals vlees kregen we hier voorgeschoteld.
Ik heb nog geprobeerd om mobiel naar huis te bellen, na diverse pogingen eindelijk contact. Er was tevens een dart en poolbiljart aanwezig, zodat ik met Christel een aantal poolrondjes heb gespeeld.
Zondag 05 oktober 2003
De truck met pechWe konden vandaag lekker uitslapen. Om 09.00h stond een farmwalk gepland voor iedereen die interesse had. We liepen langs de diverse landerijen, stallen, koeien en paarden. Ook kregen we uitleg over het ontstaan van deze engelse boerderij.
Om 11.00 vertrokken we via Kerichio en Litein, waartussen we lunchten tussen de theeplantages, naar Kisii. Het onmogelijke gebeurde, na de onderhoudsbeurt van gisteren kregen we vandaag panne. De leiding naar het luchtfilter had het begeven. Na het provisorisch verholpen te hebben konden we na 1,5 uur door; Hakuna Matata! (geen probleem!). Net voor Kisii was het wederom raak. De noodreparatie had het begeven. Na een uur werd besloten om langzaam met veel lawaai door te rijden naar de missiepost waar we overnachtten. Om 19.30h kwamen we uiteindelijk aan.
Maandag 06 oktober 2003
Nijlpaard van zeepsteenVanochtend werd de truck gemaakt. In plaats van de geplande 8.30h, vertrokken we nu om 10.30h. Het was een kort ritje naar de grens. We moesten lopend de grens oversteken, de truck werd zelf los ingeklaard. Na het stempelen om Kenia uit te komen, opnieuw stempelen om Tanzania in te gaan. Na een uurtje konden we weer door richting Speke Bay aan het Victoria meer. Deze Nederlandse camping had mooie tenten en lodges die we konden huren. We kozen er allemaal voor om onze eigen tentjes op te zetten. Wel hebben we 's avonds na het douchen en eten wel nog even aan de bar gehangen, welke om 23.00h sloot. Er werd niets meer geschonken en het licht ging uit. Het aggregaat werd namelijk standaard om 23.00h uitgeschakeld.
Bij terugkomst bij de tenten bleken er allemaal grote sprinkhanen op de tenten te zitten. Gabriëlle en Hetty hadden er zelfs één in de tent zitten. Dit konden we ook duidelijk horen aan het gegil.
Dinsdag 07 oktober 2003
Masai giraffeGnoeVandaag was het dan zover; het Serengeti National Parc. We vertrokken om 11.00h vanaf de camping, zodat we deze ochtend nog lekker konden zitten bij de bar aan het Victoria Meer.
Bij vertrek bleek dat de achteruit van de truck kapot was. Jammer maar niets aan te doen. Het valt te hopen dat we hier geen last van zouden hebben tijdens de game drives. Via de westelijke ingang trokken we het park door. De eerste Gnoes kwamen we tegen. De meeste Gnoes zaten na de grote trek in Maasai Mara, het gedeelte in Kenia. Omdat we hier last kregen van de Tse Tse vlieg moesten we hier goed opletten. Ongeveer 10% van deze vliegen is besmet en kan de slaapziekte overbrengen. Linda was de eerste die gestoken werd. Later ben ikzelf ook gestoken. Gelukkig vormde er zich geen onderhuids ei, zodat het verder niet zo'n kwaad kon. Ook omdat in dit gebied de Malaria Tropica voorkomt was het opletten. Verder kwamen we nog Struisvogels (met rode nek), Impala's, Gazellen, Giraffen, Olifanten, Topi's, Bavianen, Zebra's, Jakhalzen, Nijlpaarden, Wrattenzwijnen, Krokodillen, Buffels, Waterbokken, Ooievaars, Kori Bustards, Gieren en andere vogels tegen.
StruisvogelTopiTegen het einde van de middag kwamen we op de camping (1200m) aan. Er waren meerdere trucks aanwezig en later kwamen er nog wat kleinere wagens en busjes. Op deze camping was geen bewaking. 's Avonds wanneer het donker was, mochten we ook niet meer naar het toilet, maar moesten direct achter de tent. Na het eten nog even nagetafeld alvorens we naar bed gingen.
's Nachts hoorden we de hyena's langs de tenten lopen. Opeens een keihard gelach van de Hyena's; ze hadden voedsel gevonden. Ontzettend leuk om dit meegemaakt te hebben. 's Ochtends bleek het dat ze ons bakvet hadden gegeten wat we niet goed hadden opgeruimd.
Woensdag 08 oktober 2003
Leeuw Thomsons gazelles
Nijlpaard Kraanvogels
We stonden lekker vroeg op om gelijk te beginnen met een game drive. Na het ontbijt vertrokken we meteen om 06.30h. Omdat we met een klein groepje waren hadden we een goed zicht vanuit de truck. Tijdens deze eerste gamedrive van deze dag wederom veel gezien. Zo zagen we de Jakhals, het Hartebeest, de Topi, de Giraffe, het Nijlpaard, de Nijlgans, de Thomson Gazelle, de Olifant, de Buffel, de Zebra, de BavianenVervet aapjesBaviaan, het Vervet Aapje met z'n blauwe ballen, de Kori Bustard, de Kraanvogel, een Leeuwin en drie Cheeta's. Halverwege de tocht mochten we even uit de truck voor een sanitaire stop.
De lunch namen we weer op de camping, waarna we een paar uur vrij te besteden hadden. De toiletten waren weer schoon, dus dat was wel weer prettig.
De tweede gamedrive deze dag was later in de middag. Wederom weer veel gezien met opnieuw Leeuwinnen en een Serval vlakbij de camping. Ook zagen we deze middag de Paarse Reiger.
Tijdens het eten op de camping zagen we nog een Hyena vlak achter onze tent lopen. Gelukkig vertrok hij weer uit zichzelf. Deze nacht zouden er twee Leeuwen langs de tenten hebben gelopen. Kimani heeft ze gezien, ik heb er niets van gemerkt ik lag compleet in coma.
Donderdag 09 oktober 2003
JachtluipaardenHagedisDe laatste ochtend in de Serengeti. We vertrokken om 07.00h. Vanochtend was het helemaal smerig. Het was veel te vol op de camping, dus de toiletten waren te goor om naar te kijken. Toch de knop omgedraaid om toch maar twee maal boven het gat te hangen.
De achteruit was weer gemaakt, dus we konden met een goed gevoel op stap. Tijdens onze uittocht uit het park, zouden we alleen nog stoppen voor het bijzondere wild. Zo kwamen we toch nog 2 leeuwen en twee Cheeta's tegen. Jammer genoeg konden we niet achteruit, de reparatie had het niet lang uitgehouden. Bij de overgang naar het Ngorongoro gebied konden we even de benen strekken om het uitkijkpunt te beklimmen. Hier hadden we een mooi vergezicht over de Serengeti vlakte.
MasaiseMasaiVoordat we de Ngorongoro krater binnen gingen, bezochten we eerst een Masai dorpje. Hier werden ook voor ons dansen gedaan en werden er souvenirs aangeboden. Ook mochten we nog een kijkje in het dorp en het schooltje nemen. Ik heb hier niets kunnen vinden dat mij aansprak, zodat ik met lege handen, zoals de meesten, vertrok.
Met terreinwagens in de Ngorongorokrater
Grants gazelle
Boven aan de krater konden we onze lunch nuttigen, waarna we vervolgens met twee terreinwagens de krater van 600m diep indaalden. Het meeste wild was vertrokken vanwege de droogte, maar toch hebben we nog wat kunnen vinden. De meeste soorten hadden we al gezien, zodat we niet al te lang stil bleven staan bij al het wild. Zo zijn we hier buiten het al bekende wild nog de Zwarte en de Witte Neushoorn ook met jong en Elanden tegengekomen. Daarnaast veel Roofvogels en Olifanten met zeer grote slagtanden. Verder lag er een zoutwatermeer, het Magadi-meer. De krater staat ook wel bekend onder de namen "de tuin van Eden" en "de ark van Noach".
Na een mooie tocht door deze geïmplodeerde krater van 18 á 22km in doorsnede zijn we weer omhoog geklommen. Met de terreinwagens gingen we via de kraterrand naar de camping in Karatu. Een mooie rustige camping met goede sanitair en lekkere douches. Die hadden we wel verdiend na deze dagen!
's Avonds na het eten konden we heerlijk relaxen in de fauteuils in de bar. Ik ben nu maar eens voor de verandering niet aan de Tusker bier gegaan, maar aan de Kilimanjaro.
Vrijdag 10 oktober 2003
Vanmorgen vertrokken we via een zeer slecht weg vanuit Karatu naar Lake Eyasi. Hetty en ik hadden onze laatste corveedag. Deze 4 uur durende tocht ging over 50km weg die zelfs te slecht was om op een wegenkaart te staan. Hatzabe vrouwHatzabe manWederom weer zwaaiende mensen en meerennende kinderen die om pennen vroegen. We reden via koffieplantages en kale vlaktes en kwamen bij een mooi gelegen camping aan het meer onder de palmbomen. Vlakbij was een viskwekerij gelegen waar tevens in gezwommen mocht worden. Tevens hier nog even de laatste handwas gedaan voor de laatste dagen. In de middag zijn we met een lokale gids op stap gegaan. We hebben hier de Hatzabe stam met hun klikgeluiden bezocht. Het dorp van deze stam bestond niet uit huizen maar enkel bomen waaronder deze bevolking leeft. De mannen zaten gescheiden van de vrouwen onder de struiken. 's Avonds zouden ze wel elk als familie bij elkaar slapen.Zonsondergang op de campingBaobab boomWe kregen uitleg oven hun levenswijze. De mannen mochten één vrouw hebben. Ze deden tevens niet aan besnijdenis. Hun eten bestond uit bessen en knollen. We hebben bij deze stam geprobeerd om vuur te maken en we mochten even met de handboog schieten. Als laatste hebben ze voor ons gedanst, waarbij wij mee moesten doen. Ik vond dit de mooist uitgevoerde dans van alle stammen. Veel ritme en met veel plezier.
Op de terugweg naar het camp hebben we nog geposeerd bij een apebroodboom of Baobab-boom voor een groepsfoto. Terug op de campsite lekker onder de open douche met lekker fris water gestaan.
Zaterdag 11 oktober 2003
Een slechte nacht gehad. Ik hield niet alles binnen en met het hoofd onder de tentrand door liep alles toch goed af. Gelukkig was er plek zat in de truck, zodat ik voorin kon zitten.
De lunch nuttigden we op onze campsite in Karatu. Ik had niet zo'n trek, dus hield ik het bij twee boterhammen.
Vanaf hier ging de weg over in een mooie asfaltweg, waarna m'n maag ook weer tot rust kwam. Ik besloot maar om toch mee te gaan naar de souvenirmarkt in Arusha (1300m). Ik kon hier m'n laatste geld besteden aan souvenirs voor het thuisfront. Met de taxi gingen we naar de camping. De taxi had een los bordje, dus toen we ingestapt waren schoof het taxibordje naar de volgende wagen. René vond het maar niks, hoewel we toch op de juiste plek werden gebracht.
De laatste avond met Karisa en Kimani vierden we in het restaurant op de Belgische camping. Een lekkere maaltijd die er bij mij ook weer goed inging. We hadden voor de beide mannen maar ook voor Linda een envelop gevuld. Hetty deed een woordje voor Karisa, René voor Kimani en ik mocht het woord voeren voor Linda, wel in het engels, zodat Kimani en Karisa het konden volgen.
Na het eten kregen we nog een voorstelling van drie acrobaten die hun kunsten vertoonden Na deze voorstelling heb ik nog met Christel poolbiljart gespeelt.
Zondag 12 oktober 2003
GroepsfotoDe weg naar de grens met Kenia en vervolgens naar Nairobi was goed geasfalteerd en liep dus ook voorspoedig. Op de camping eerst nog een groepsfoto gemaakt met Karisa en Kimani er ditmaal bij. De truck had spontaan zijn achteruit weer teruggekregen, zodat we met een gerust hart op weg konden. De grens moesten we wederom veer te voet over. Stempels voor het uittreden van Tanzania en vervolgens voor het opnieuw binnentreden van Kenia.
Wild eten bij de CarnivoreLangs het Nairobi NP reden we Nairobi binnen. We namen hetzelfde hotel als de eerste nacht, Silver Springs. Dit keer sliepen we echter op de derde en tevens bovenste etage. Even gedoucht en de tassen omgepakt voor de terugvlucht van morgen. Buiten was het begonnen te regenen, maar dat mocht de vakantie niet meer bederven. Benden aan het zwembad nog even wat met René wezen drinken. Wij zouden samen met Lenneke naar de Carnivore gaan om wild te eten, terwijl de rest naar de pizzeria vertrok.
Een mooi en groot restaurant waar 500 personen gelijkertijd konden eten, maar wel voldoende sfeer was. We zijn begonnen met de wat gangbare vleessoorten en zijn later overgestapt op het minder gangbare vlees. Men kwam steeds langs met spies, vertelde wat het was en met welk sausje we het moesten eten. Zo hebben we varken, kip, lam, rund, hartebeest, giraffe, krokodil en zebra gegeten. Hartebeest en giraffe hadden een smaakovereenkomst met rundvlees, zebra smaakte naar overgegaard draadjesvlees (ook rund), en krokodil smaakte naar vis.
Maandag 13 oktober 2003
Een lange vlucht van ruim 8 uur stond er op het programma met Kenya Airways. Karisa bracht ons met de truck naar de luchthaven. Hier hebben we tevens afscheid genomen van Linda. Gelukkig konden we gezamenlijk inchecken want door al die zeepstenen had ik aardig wat overgewicht in m'n hoofdbagage.
Na afscheid van elkaar op Schiphol werd ik door m'n ouders naar huis gebracht.
 
De afgelopen 22 dagen hebben we 3600km afgelegd op goede maar ook zeer slechte wegen. Het was wederom weer een geweldige reis die niet te vergelijken is met de voorgaande reizen.
Jeroen van Ammers, 2003

Loyangalani South Horr Maralal Nairobi Nanyuki Shaba National Reserve Nakuru Kisii Speke Bay Karatu Serengeti National Parc Lake Eyasi Arusha Lake Baringo