Egypte
(reisverslag)

 

 


 
dag
datum
Planning
01
do.10.04.03 Vlucht Amsterdam - Frankfurt - Caïro
02
vr.11.04.03 Cairo
03
za.12.04.03 Cairo - Gizeh - Bahariya
04
zo.13.04.03 Bahariya
05
ma.14.04.03 Bahariya -Farafra
06
di.15.04.03 Farafra - Dakhla
07
wo.16.04.03 Dakhla
08
do.17.04.03 Dakhla - Kharga
09
vr.18.04.03 Kharga - Aswan
10
za.19.04.03 Aswan
11
zo.20.04.03 Aswan
12
ma.21.04.03 Inschepen op de felucca´s, zeilen
13
di,22.04.03 zeilen op felucca´s - Kom Ombo - Edfu -Luxor
dag
datum
Planning
14
wo.23.04.03 Luxor
15
do.24.04.03 Luxor
16
vr.25.04.03 Luxor
17
za.26.04.03 Luxor - Hurghada
18
zo.27.04.03 Hurghada
19
ma.28.04.03 Hurghada - Sharm el Sheikh - St. Catharina
20
di.29.04.03 St. Catharina - Dahab
21
wo.30.04.03 Dahab
22
do.01.05.03 Dahab
23
vr.02.05.03 Dahab - Cairo
24
za.03.05.03 Cairo
25
zo.04.05.03 Vlucht Cairo - Frankfurt - Amsterdam
Donderdag 10 april 2003
Cairo Dahab Gizeh Bahariyya Farafra Dakhla Kharga Luxor Abydos & Dendara Hurghada St. Catherina Kom Ombo Aswan Abu Simbel Edfu Het werd een kort nachtje, de wekker liep om 2:45h af. De taxi kon het niet echt vinden, dus kwam hij iets te laat. Het had nog gevroren deze nacht, dus was het nog wat glad op de weg. Toch kwam ik ruimschoots op tijd op Schiphol aan. Ik was de eerste, maar al snel kwamen de andere groepsleden. Hier kregen we ook de tickets voor de vier vluchten. De vlucht naar Frankfurt verliep goed, wel met wat vertraging, maar we hadden in Frankfurt genoeg speling. De vlucht naar Caïro ging ook goed. De vlucht duurde toch nog vier uur, terwijl ik drie uur had gepland. Wegens de zomertijd in Nederland is de tijd in Egypte op dit moment gelijk. Een mooie vlucht over Caïro, waarbij de piramides van Gizeh en Memphis duidelijk te zien waren. Het vliegtuig was maar half gevuld, dus ik kon goed aan het raam zitten.
We werden opgewacht net voor de douane door iemand van Djoser die ons het visum gaf, Twee postzegels die we in onze paspoorten moesten plakken die later bij de douane bestempeld werden. Nadat we de bagage in ons bezit hadden, maakten we kennis met onze reisbegeleider Sjoerd.
De bus stond al te wachten, die ons naar Hotel Happy City bracht. Het hotel was redelijk goed. De kamer die ik deelde met Bennie had een balkon met uitzicht op de bouwvallen van Caïro. Ik deel deze vakantie steeds de kamer met hem, omdat wij de enige twee waren die alleen reisden en geen eenpersoonskamer hadden geboekt. Bij de ingang van het hotel eerst door een scanpoortje, wat natuurlijk gelijk luid begon te piepen. Het schijnt echter gebruikelijk te zijn dat hier niemand op reageert. In elk openbaar gebouw moet zo'n apparaat aanwezig zijn, maar er hoeft verder geen controle te zijn.
We hebben gezamenlijk gegeten in de stad en zijn vroeg naar bed gegaan.
  Vrijdag 11 april 2003
  Cairo MoskeeDodenmasker van ToetanchamonVandaag konden we uitslapen. Toch werd ik vroeg wakker. Dan maar even douchen en vroeg ontbijten, wat bij deze Egypte-reis inclusief was. Om 9.00h vertrokken we met 3 taxi's naar de islamitische wijk. Je moet hier evenals in China niet zelf meerijden, maar je laten rijden. Het verkeer is namelijk ook hier weer verschrikkelijk. Maar het went snel. De regels zijn eenvoudig. Groen betekent doorrijden, rood betekent vooral niet stoppen. Daarnaast moet er flink geclaxonneerd worden en de sterkste, diegene waarvan de neus van de wagen voor is, heeft voorrang. Als voetganger moet je je kansen goed inschatten om over te steken, maar gelukkig is niemand van onze groep aangereden.
We hebben twee moskeeën (of moskees) bezocht, dus schoenen uit en knijpers op. Eerst de Moskee van Ar-Rifai en daarna de Moskee van Sultan Hassan. Het is hier vrijdag, de dag dat er gebeden wordt en staat dus gelijk aan onze zondag. De mensen zijn allemaal erg vriendelijk. Het valt mij dus 100% mee. In de tweede moskee zijn we ook nog naar boven geklommen in de minaret. We kregen een mooi uitzicht. We zagen zelfs de piramides van Gizeh in de verte liggen, net buiten de stadsgrens. Hier gaan we morgen een bezoek aanbrengen alvorens we de woestijn in trekken. 's Middags hebben we een bezoek gebracht aan het Egyptisch museum. Erg veel sarcofagen, eigenlijk te veel, stonden hier tentoongesteld. Dankzij de plattegrond toch gezien waarvoor ik kwam, namelijk de Toetanchamon-zalen en de Amarna-zaal, waar beelden stonden opgesteld van Koning Achnaton.
's Avonds kregen we een buffet in het hotel te verorberen. Het smaakte goed. Een andere Djoser groep was hier ook aanwezig. Terwijl wij nog aan het begin stonden van onze reis, moesten zij zich alweer opmaken voor de terugreis.
  Zaterdag 12 april 2003
  Piramide van Chefrende SfinxVanochtend konden we wederom lekker ontbijten in het hotel. Dit hebben we dan ook maar ruimschoots gedaan, want we wisten nog niet wat we voorgeschoteld kregen in de oases. Om 8.00h vertrokken we uit het hotel op naar Gizeh, om de piramides te bewonderen. We waren vroeg, de piramides stonden nog in de nevel, wat erg jammer was. Gelukkig trok dit later weg, en werd het helder. De piramide van Mycerinas (2600 v.C.), de kleinste van de drie die op dit plateau staan, hebben we van binnen bekeken, de andere twee waren dicht. Het viel wat tegen. We hadden een goed Nederlands sprekende gids Josri. We kregen 1,5 uur vrij om zelf rond te lopen. Lopend over het terrein kwamen we ook een museum tegen waarin een zonneboot stond opgesteld. Deze Egyptische boot staat ook getekend op de verschillende grafschilderingen. Men denkt dat deze boot is gebruikt als begrafenisboot die Cleops van Memphis naar Gizeh bracht.
Uitzicht op de piramides vanaf het dakterrasTijdens het eten op het dakterras hadden we een schitterend uitzicht op de piramides. Jan kwam later dan dat we afgesproken hadden, was dit een slecht voorteken?
Om 13.30h vertrokken we met de bus naar de eerste oase Bahariyya. De tocht zal 5 uur duren. We hadden bewaking aan boord van de bus meegekregen, alleen lag die wat te dutten. Om 18.00h kwamen we aan bij het hotel. Hotel New Oases was leuk en eenvoudig, en lag aan een zandweg aan de rand van het dorp. Het douchen moest boven het toilet, waardoor de hele doucheruimte dus nat werd. Vlakbij het hotel was een warmwaterbron waarvandaan een stroompje naar beneden liep naar de weilanden. Het water was erg heet, want benenden bij de weilanden kon je je handen er nog niet al te lang inhouden.
's Avonds hebben we gezamenlijk, zonder Jan, in het hotel gegeten. Vervolgens nog even buiten gezeten op de binnenplaats van het hotel om wat later de bedden op te zoeken.
  Zondag 13 april 2003
  Landerijen in BahariyaHotel New OasesVandaag werd ik vroeg wakker, bedankt Bennie! Ondanks de harde bedden toch redelijk goed geslapen. Het opstaan uitgesteld tot 7.00h. Om 8.00h kregen we het ontbijt. In het hotel was ook een Nederlandse motorrijder die alleen vanaf Zwolle naar Kaapstad reed. De planning was om daar eind juli aan te komen.
Ik ben met Bennie nog naar het dorp gelopen, maar dat stelde niet veel voor. Later nog naar beneden richting de landerijen gelopen, om naar de landbouwvelden te bekijken.
Met de jeep er op uitOm 12.00h zijn we met twee jeeps er op uit gegaan. Met Leon & Astrid, Jan en Sjoerd de reisbegeleider de omgeving bekeken. Eerst vanboven uit de woestijn het uitzicht op de velden bekeken, daarna kwam de lunch onder de bomen met uitzicht op de ijzerhoudende bergen. Vervolgens zijn we naar de met bladgoud bedekte mummies gegaan. Deze vergulde mummies zijn officieel nog niet door publiek te bezichtigen, maar met het geven van wat baksjisj (geld, fooi) kom je een heel eind.
Daarna zijn we nog langs een zout-water meer gereden. En als laatste naar Gebel Ingleez, een hoge berg met een mooi vergezicht alwaar een Engelsman die de oases was uitgezet een tijdlang had gebivakkeerd. Terug bij de jeeps kregen we van de bestuurders zoete thee, smaakte best wel goed. Alleen waar was Jan toch weer? Later in het hotel hebben we gezamenlijk gegeten.
  Maandag 14 april 2003
 

zwarte woestijnKristalberg

Formatie in witte woestijn
Overzicht diverse formaties

Lekker uitgeslapen tot 8.00h. Na het ontbijt vertrokken we om 11.00h met twee jeeps. De hoofdbagage zal achterblijven en met de bus verder gaan naar Farafra. Ik zat met Leon & Astrid en Bennie en Sjoerd in de jeep. Eerste reden we door de zwarte woestijn met een mooie uitzichtberg Christal Mountain genaamd, die we konden beklimmen. We kregen hier een prachtig uitzicht over de zwarte bergen van de woestijn.
Een aantal keren gingen we van de goed berijdbare geasfalteerde weg om vervolgens stijl van de zandheuvels te rijden. Daarna kwamen we in de witte woestijn terecht. Schitterend mooi werd het met de zonsondergang. De zon gaf een mooi licht op deze witte bergen. Hier hebben we gegeten en overnacht onder de blote hemel. Omdat het niet waaide sliepen we lekker ver uit elkaar. Ik had een matras met m'n eigen slaapmatje en een slaapzak naar een andere berg gesleept om geen last te hebben van eventuele snurkers.
's Nachts werd het wat kouder en er kwam een windje, zodat het toch wel koud werd. Ik had geen zin om een deken te halen, daarvoor vond ik het te ver lopen. Het bleef vrij licht, omdat het volle maan was.

Formatie bij de overnachtingsplaats Kamp opbouwen Ondergaande zon bij het kamp
  Dinsdag 15 april 2003
  Kamp oruimenIk werd vroeg wakker vanwege de kou en kon dus genieten van de mooie zonsopgang, die ik vanuit m'n slaapzak kon aanschouwen. Om 7.00h ben ik eruit gekropen om even te toiletteren. Vervolgens de spullen ingepakt en teruggelopen naar de jeeps waar we konden ontbijten. Kort daarop zijn we naar de asfaltweg gereden, alwaar de bus op ons stond te wachten. Het was een klein stukje rijden naar Farafra.
In een hotel langs de doorgaande weg konden we douchen en lunchen. Helaas kwam er geen water uit de douche, dus dan maar alleen naar het toilet. We zijn nog naar het dorpje gegaan om daar naar de lokale kunstenaar Badr te gaan. De beelden waren niet zo spectaculair maar de muurtekeningen vond ik wel aardig. Na de lunch vertrokken we om 14.00h richting Dakhla.
Onderweg kwamen we verschillende wegkopbrekingen tegen. Tevens lag er erg veel zand op de weg. Met name waar men vangrails had geplaatst bleef het zand door de werveling liggen op de rijbaan. Het was een mooie rit, maar aan de andere kant ook wel veel van hetzelfde. Om 18.00h kwamen we bij het Mebarez Hotel in Mut. We hebben hier wederom gezamenlijk gegeten.
  Woensdag 16 april 2003
  OlijvenpersMaalsteenVandaag stond er een facultatieve excursie op het programma. Om 9.00h vertrokken we naar het hiervoor gelegen dorp. Hier hebben we Al Qasr, een oude Islamitische stad bekeken. Hoewel het er erg armoedig en vervallen uitzag woonden hier nog steeds een aantal mensen. We hebben hier een 12de eeuwse moskee en de graven van al-Muzawaka bekeken. Daarna zijn we nog wat wezen drinken in het dorpje voordat we terugkeerden naar het hotel.
In de middag ben ik na het lunchen een stukje gaan lopen en even wezen internetten. Ik had niet al te veel tijd, want om 15.30h vertrokken we naar de kamelen om een twee-uurse tocht te maken tijdens de zonsondergang. Een leuke ervaring. De kamelen, eigenlijk dromedarissen maar in het engels heet alles een kameel, gingen liggen waardoor je eenvoudig kon opstappen. Doordat de poten een extra gewricht hebben, is het omhooggaan een beetje vreemd. Mijn kameelKamelenritRondom de bult waren kussens en dekens gedrapeerd waardoor je comfortabel achter de bult kon zitten. Het was een mooie tocht door de woestijn. Natuurlijk ging mijn kameel nog een keer door de knieën tijdens de rit, net terwijl ik uitgebreid in m'n tas zat te grutten om m'n fotorolletje te wisselen.
Bij het eindpunt kwamen we aan bij een oase waar tevens een warmwaterbron stond. Een kleine bron waar je tevens in kon zwemmen. Het water stonk wel wat naar de zwavel. Toen het donker werd was het tijd om te eten. Er was een kampvuur met een kok aanwezig. Tevens maakte men muziek en kon er gedanst worden waarbij stevig met de heupen moest worden gedraaid.
  Donderdag 17 april 2003
  Om 9.00h vertrokken we richting de laatste oase Kharga. Jan was de sleutel vergeten in te leveren, waardoor we onderweg moesten wachten bij een schooltje totdat de sleutel afgehaald werden door iemand van het hotel. Gelukkig waren we niet al te ver, dus na een kwartiertje konden we verder rijden.
GravenGastvrouwNa 35km hadden we een tussenstop bij Masta Khentiko in Balat, waar we een mastaba, een graf, konden bezoeken. We werden tijdens deze rit bewaakt door 4 bewakers in meerijdende auto met chauffeur. Tevens hadden wij in de bus een lokale chauffeur, een lokale gids en onze reisbegeleider. Overigens bestond onze groep maar uit negen man.
Daarna bezochten we Bashindih waar we tevens een glaasje thee konden drinken. Vroeger dan gepland kwamen we aan in het hotel, een afgezet terrein in the middle of nowhere, wat luistert naar de naam Hamadalla hotel.
  Vrijdag 18 april 2003
  Vandaag verlaten we de oases en gaan naar het Nijldal, om daar via Luxor in Aswan te komen. We vertrokken om 7.30h. De wake up call kwam om 6.30h, maar Bennie, m'n kamergenoot, was er al om 5.30h uit. De begeleiding voor deze trip voor 9 toeristen: Nederlandse reisbegeleider, lokale gids, chauffeur, meerijdende auto met chauffeur en dit keer met 5 bewakers. VerkeersbordTevens kwamen we weer verschillende controleposten tegengekomen waar vermeld moest worden waar we vandaan kwamen. Tevens moest bij elke post onze paspoortnummers afgegeven worden.
Kharga bij HibistempelBagawat, koptisch dorpWe gingen eerst langs Bagawat, waar we een koptisch dorpje konden bekijken. Daar vlakbij zijn we nog langs de Hibis temple gegaan, de enige Perzische tempel in Egypte en was van keizer Darius I.
Om 12.00h kwamen we in Luxor aan. Hier aan de Nijl gezeten en gegeten. Om 15.00h vertrok het konvooi richting Aswan. Lekker rustig, het konvooi kan bestaan uit 10 bussen, wij waren met een klein busje van onszelf + een klein bestelbusje. Het is ruim dertig graden en erg benauwd hier langs het water. We schoten lekker op zodat we omstreeks 18.30h bij het Cleopatra Hotel aankwamen. Na het eten in een drijvend restaurant nog even naar huis gebeld met het mobieltje, wat hier uitstekend werkt. In de woestijn heb je dan geen verbinding, maar in dorpjes en steden is de verbinding goed.

  Zaterdag 19 april 2003
  Bennie staat elke nacht al vroeger op. Vandaag om 1.30h naar het toilet met veel kabaal en licht, en om 5.15h stond hij alweer op het balkon te roken. Ik ben nog tot 7.30h blijven liggen, maar slapen doe ik niet meer.
Vandaag een druk programma. Als eerste bezochten we de onvoltooide obelisk in een oude steengroeve net buiten de stad. De obelisk van 41 meter is niet afgemaakt omdat pas na het uithakken van drie zijden ontdekte dat er een scheur aanwezig was. De obelisk zou direct tijdens het liften breken, zodat besloten werd om te stoppen met dit project.
Vervolgens hebben we via de Aswandam de High-dam bezocht. Beide dammen waren militair gebied. Bij de Aswandam mocht in z'n geheel niet gestopt en gefotografeerd worden, bij de High-dam mocht slechts beperkt worden gefotografeerd. Het was vrij nevelig, dus we hadden niet zo'n mooi uitzicht.
Isis TempelMuurtekeningWe zijn hiervandaan vertrokken naar de tempel van Philae. Dit is een tempel die vanwege de bouw van de High-dam verplaatst is door UNESCO naar het eiland Agilika. Dit eiland is een kopie van het oorspronkelijke eiland Philae. Hier hebben we onder andere de Tempel van Isis bezocht.
Witte koereiger's Middags om 14.00h met Arie, Yvonne, Jan, Bennie en Sjoerd vertrokken met een felucca. Eerst naar Kitchener Island waar we de botanische tuin bezochten, daarna naar Elephant Island. Hier kregen we thee bij een zakenpartner, Mohammed, van Sjoerd. Sjoerd had geïnvesteerd in een zaak die auto-onderdelen verkocht. Omdat hij hier absoluut geen verstand van heeft, had hij de business uitbesteed aan Mohammed, alleen deed deze ook niet veel, want hij had het weer aan z'n broer uitbesteed. Toch schijnt de toko aardig te lopen.
Na dit bezoek zijn we om het eiland heen gevaren om weer terug te keren naar het hotel. We kwamen nog langs het Old Caractic Hotel waar Agatha Christie haar boek "Dood op de Nijl" heeft geschreven.
's Avonds ben ik met Leon & Astrid en Bennie wezen eten in een visrestaurant. Elke dag kip met rijst gaat ook vervelen! Helaas voor Bennie hadden ze geen bier.
  Zondag 20 april 2003
  Vroeg op want om 4.00h vertrokken we richting Abu Simbel. Een tocht van (enkel) 300km, wederom in konvooi. Nu echter met +/- 15 bussen. Lekker kunnen slapen in de bus, zodat de rit niet al te lang leek te duren. MuurtekeningHoofd van Ramses IIAbu SimbelPrachtige tempels. Zowel de grote tempel, gewijd aan de goden Amon van Thebe, Ptah van Memphis en Re-Harachte van Heliopolis en was ter ere van Ramses II; als de kleine tempel, gewijd aan de godin Hathor en was ter ere van z'n favoriete vrouw Nefertari, hebben we van binnen kunnen bewonderen. Voor de grote tempel staan vier beelden van Ramses II van verschillende leeftijden. Één kolos heeft z'n hoofd verloren tijdens een aardbeving in 27 v.C. Het hoofd licht nog wel voor het beeld. Na de verplaatsing van de tempel door UNESCO is dit zo gelaten. Achter in de tempel bevinden zich de allerheiligste. Ramses II zit dan naast de drie goden. Twee keer per jaar worden deze beelden belicht door de zon, die dan recht door de ingang naar binnen schijnt.
Bij het afdrukken van de laatste overzichtsfoto ging het echter mis. M'n camera heeft het begeven. De lamellen voor het openen van de lens werken niet meer en de spiegel klapt ook niet meer terug. JAMMER! Nu maar verder met m'n Boliviaanse camera zonder zoomcapaciteit.
Terug in Aswan ben ik met Sjoerd naar een fotozaak gegaan. Deze man zag volgens mij voor het eerst een spiegelreflexcamera. Hij wilde hem maar al te graag uit elkaar halen. De garantie was geen probleem, en als het te moeilijk werd, zal hij er mee stoppen. Je begrijpt het, ik heb hem dus maar niet afgegeven.
  Maandag 21 april 2003
  Tussenstop met FeluccaNijltocht op FeluccaVandaag met de felucca zeilen naar Kom Ombo alwaar we morgen aan zullen komen. Lekker relaxed de kust van de Nijl langs je zien trekken. Het waaide aardig hard, dus het was niet al te heet. In de middag hebben we het zonnedak afgerold. zodat we lekker in de schaduw konden zitten. We waren met twee felucca's. Één voor onze groep en één voor de 21-daagse Djoser groep. De rest van de reis zullen we hen vaker tegenkomen. De overnachtingplaats was vlak naast Shit-island, alwaar het begeven was van de stront van de overnachters. Om 20.00h al vroeg onder zeil. Tot 24.00h heb ik goed geslapen daarna werd ik elk uur wakker.
  Dinsdag 22 april 2003
  kom Ombo tempelEdfu tempel van HorusWe vertrokken vroeg om 6.30h, om een half uurtje te varen naar Kom Ombo, een stadje waar veel Nubiërs wonen. Hier hebben we de tempel van Kom Ombo bekeken. De Grieks-Romeinse tempel is gewijd aan twee goden; Haroërs of Horus, de valkgod; en Sobek, de krokodilgod. Er bevonden zich hier nog drie echte krokodillenmummies.
Hiervandaan vertrokken we wederom in konvooi naar Edfu en bezochten daar de tempel van Horus. Hier kregen we een uur de tijd en gingen in konvooi verder naar Luxor. Rond 14.00h kwamen we aan in ons 4-sterren hotel Mercure, gelegen aan de Corniche met uitzicht over de Nijl. Met Bennie wezen eten langs de Nijl en daarna nog wat T-shirts gekocht met een cartouche erop.
's Avonds hebben we gezamenlijk gegeten op de Westoever in een restaurant van een Nederlandse eigenaresse, die voorheen ook Djoser-begeleidster was. Hier lekker een 4-gangen-menu gegeten.
  Woensdag 23 april 2003
  Tempel van KarnakTempel van KarnakVannacht heerlijk geslapen in het luxe hotel. Vanochtend zijn we om 7.30h vertrokken naar Karnak om daar de tempel van Amon te bezoeken. Schitterende tempel die ze nog deels aan het opgraven zijn. Bennie ging vanaf het hotel lopend, Arie & Marga en Maurice & Yvonne met de calèche (open rijtuig met paard). Ik ging met Sjoerd, Jan en Leon & Astrid op de fiets. Ik heb in dit complex oa. de tempel van Seti II, de tempel van Ramses III, de tempel van Opet en de tempel van Chonsoe bezocht.
Na een rondleiding door een lokale gids werden we vrij gelaten om de rest van de tempel te bekijken. Ik sprak met de fietsers (zonder Sjoerd) af om vanaf 11.30h uit het hotel te vertrekken om met z'n vieren over de westoever, Thebe, te fietsen. Het was vrij warm, in de schaduw liep het al tegen de 40°C. Eerst met de fiets over het voetveer. Hoewel er ook een lokaal iemand met de fiets overvoer was het pondje met de trappen ernaar toe niet echt fietsvriendelijk te noemen.
Muurtekeningen bij Medinat HabuMuurtekeningen bij Medinat HabuWe hebben we Medinat Habu en het koninginnedal bezocht. Voordat we de tempel in konden, moesten we eerst een stuk terug fietsen, want we hadden de ticketoffice gemist. Bij de dodentempel van Ramses III was het rustig, zodat alles goed bekeken kon worden. Ezel rijden op de West-bankEr waren mooie hiërogliefen en cartouches op de muur waarbij ook nog wat kleur aanwezig was.
Daarna hebben we in het koninginnedal de graven van koningin Titi, Amoncherchopsjef en van prins Chaemwax bezocht. Het graf van Nefertari, wat de mooiste zou moeten wezen was helaas gesloten. Ze waren erg mooi met hele mooie kleuren. De graven waren niet zo erg diep en ook niet erg hoog. Met het toegangskaartje konden we drie graven bezoeken. Aangezien er maar drie graven opengesteld waren, was de keuze niet al te moeilijk.
We hadden met de groep zonder Leon & Astrid afgesproken om ezel te gaan rijden, ook op de westoever. Het was erg leuk en na een uur kregen we al aardig wat spierpijn. Omdat Jan en ik de fietsen voor 19.00h weer terug moesten brengen konden wij hier niet met de overige ezelberijders gaan eten. In het hotel kwam ik Leon & Astrid tegen, zodat we gezellig met z'n drietjes zijn wezen eten.
  Donderdag 24 april 2003
  Wederom weer vroeg op vandaag. Om 5.45h kwam alweer de wake up call. Vanochtend stond een excursie naar wederom de westoever gepland, dit keer niet individueel maar met de groep. We zouden oa. de koningsgraven bezoeken o.l.v. een gids. We hebben het graf van Ramses IX, Ramses IV en Ramses VII bezocht. Dit waren diepere graven dan in het koninginnedal. Waarom de gids het graf van Ramses VII had uitgekozen om te bezoeken was mij een raadsel. Dit graf was niet zo mooi en stond ook in geen enkele reisgids goed omschreven.
Tempel van HatsjepsoetVervolgens zijn we naar de Tempel van Hatsjepsoet gegaan, deze dodentempel staat half in de rotsen. Daarna nog even naar een plaats waar ze handgemaakte voorwerpen, zoals beeldjes en vazen uit steen maken. Mooi, maar erg duur. We kregen hier nog wel een bakkie thee aangeboden, terwijl niemand heeft wat gekocht. We zijn hiervandaan met de bus naar Deir al-Medina gereden. In dit oude dorpje hebben we nog twee graven bezocht. LuxortempelWe zijn hierna terug gereden en zijn nog gestopt bij de Memnonkolossen waar we gisteren ook al langsgefietst waren. Toen was het geen stop en ook geen foto waard, maar omdat nu de bus stopte, toch maar een foto geschoten.
Na terugkomst in het hotel, ben ik naar het Luxor-museum gegaan. Een mooi museum waarbij alles mooi belicht en overzichtelijk was opgesteld. Ik ben daarna nog wat door de stad geslenterd. Omdat ik rond zonsondergang nog naar de Luxortempel wilde, ben ik om 17.30h hier naar binnen gegaan. Zo kon ik alles nog met licht bekijken. Toen eenmaal de verlichting aanging werd de tempel erg mooi. Helaas kon m'n reservetoestelletje het niet aan om foto's te maken.
  Vrijdag 25 april 2003
  DendaraOok vandaag weer vroeg op, om 6.30h wakeup call. Lekker hè zo'n vakantie! De klok is vannacht tevens een uur vooruit gegaan, waardoor het extra vroeg was. Terwijl men dit bij ons in de nacht van vrijdag op zaterdag doet, doet men het hier in de nacht van donderdag op vrijdag, omdat de vrijdag hier een rustdag is. In konvooi zijn we 3 uur noordelijk gereden naar Abydos, en hebben daar de tempel van Seti I bekeken. De muren waren goed bewaard gebleven en onze lokale gids legde alles prima uit. Vervolgens na een uur vertrokken naar Dendara en hebben daar onze laatste tempel bezocht. We kregen allemaal een beetje last van tempelmoeheid! Achteraf gezien vond ik het eigenlijk de lange rit niet waard. De tempels waren wel mooi, maar de afgelopen tijd had ik mooiere muurtekeningen en overblijfsels gezien.
Na terugkomst in het hotel ben ik om 18.00h nog even het zwembad ingedoken, om daarna nog met de groep in de stad te gaan eten.
  Zaterdag 26 april 2003
  Vanochtend om 7.30h vertrokken om aan te sluiten bij het konvooi richting Hurghada. Het was een saaie rit door de woestijn met één tussenstop. Er waren dit keer wat meer bussen, zo'n 30 à 40. Waar iedereen zich aan zat te ergeren was het fijt dat de bussen continu elkaar moesten inhalen, wat uiteindelijk geen enkel effect heeft op de aankomsttijd. Hurghada is een vreselijk lelijke stad, waar alles is gebouwd voor het aantrekken van toerisme. Allemaal één-aan-één sluitende hotels in het gortdroge zand. Ons viersterrenhotel Roma heeft een zwembad en een privé-strand met zwembad. Met Bennie ben ik nog even het dorp ingegaan en een nieuwe zonnebril gekocht, de andere had klem gezeten en was gebroken. Tevens met hem nog wat gegeten in een restaurantje vlakbij het hotel; geen aanrader! 's Avonds hebben we gezamenlijk gegeten, dit keer wel in een goed restaurant.
  Zondag 27 april 2003
  Snorkelen in HurghadaWe vertrokken uit het hotel om 8.30h om met een bootje de rode zee op te gaan. Arie & Marga gingen helaas niet mee. Ze wilden na de drukke dagen in Luxor even tot rust komen. Eerst de flippers en duikbril uitgezocht. Het waaide flink, dus er was tamelijk veel golfslag. Bij de eerste stop hadden we een uur de tijd om het koraal te bekijken. Het was wel aardig vertrapt, maar omdat ik nog nooit koraal in het echt heb mogen aanschouwen met zwemmende visjes erom heen, vond ik het wel mooi. Ik heb wat foto's kunnen nemen met m'n onderwatercamera. Bij de tweede stop kregen we te eten, vis, rijst, kofta en salade. Bij de derde stop heb ik wederom gesnorkeld. Vandaag een aantal liters zout water gedronken, goed voor het vasthouden van het vocht zullen we maar denken! Het koraal was aardig vertrapt. Toch nog een aantal mooie dingen gezien. 's Avonds ben ik met Arie & Marga wezen eten in het dorp.
  Maandag 28 april 2003
  Vroeg op. om 3.45h de wakeup call. Om 4.30h zouden we vertrekken om in te checken voor de catamaranveerboot van 5.30h richting Sharm El Sheik. Er stond veel wind, en een aantal werd er dus ook ziek.
Een heel ander landschap hier in de Sinaï. Er was een bus kapot. dus kwam er een klein rot busje ter vervanging. Twee van onze groep, Marga & Arie, zijn met de andere groep en de grotere bus gaan zitten, wij gingen met ons achten in het kleine busje met de bagage op het dak. De rit duurde ongeveer 4 uur naar St. Catherine op 2000m. Leuk hotel, wel de minste tot nu toe. Het dorpje stelde niet zo veel voor. MozesbergWe hadden de keuze om de Mozesberg te beklimmen komende nacht om 3.00h, waarbij alleen Jan en ik belangstelling voor hadden. Toen ik opperde om niet de zonsop- maar de zonsondergang te gaan bekijken, meldden Leon & Astrid en Bennie zich ook spontaan aan, zodat we daar maar voor gekozen hadden. Een mooie tocht met een klim van 800m. Bennie kreeg geen lucht meer, zodat hij halverwege de tocht af moest haken. Er was een mooi uitzicht met een mooie zonsondergang. Toen snel naar beneden, waarbij we het grootste gedeelte met zaklamp in het donker moesten lopen. Bij terugkomst in het hotel nog gegeten en vroeg naar bed, er was verder toch niets te doen. Helaas was er geen warm water, en ook was het koude water niet al te veel, zodat douchen maar uitgesteld moest worden tot de volgende dag.
  Dinsdag 29 april 2003
  Bron van MozesKnekelhuisVanochtend zijn we naar het Catherinaklooster gegaan. Mooi klooster met veel iconen en andere objecten, het was erg klein. We hebben ook het brandende braambos, een loot uit het bos van waaruit God tot Mozes sprak, de bron van Mozes en de Basiliek van de Transfiguratie gezien.
Het grootste gedeelte van de rit naar Dahab was hetzelfde als heen naar St. Catherina. Onderweg nog wat bij Bedoeïenen thee gedronken langs de weg. Nadat we voorbij de splitsing waren gekomen waren we al vlakbij Dahab. Hotel in DahabHet erg luxe Happy Life Hotel lag ver afgelegen van het dorp en lag aan een zandweg. Het privé-terrein was erg groot en zag er erg verzorgt uit. De kamers waren perfect met zicht op zee. Lekker gezwommen in het zwembad en in de zee.
Ondanks dit alles waren er geen toeristen buiten onze twee groepen en een jong stelletje dat al aanwezig was. 's Avonds hebben we gezamenlijk in het hotel gegeten.
  Woensdag 30 april 2003
  White CanyonColoured CanyonColoured CanyonVandaag stond een wandeling door de White Canyon en de Coloured Canyon op het programma. Een lange autorit, we hadden twee jeeps, die ons wederom dicht bij St. Catherina bracht. Een mooie wandeling door de kloof die ons uiteindelijk bij een kleine oase bracht waar we konden eten.
Hiervandaan gingen we met de twee jeeps verder door het ruige landschap naar de Coloured Canyon. Bij de Coloured Canyon hebben we nog kruipwerk moeten verrichten om verder door de kloof te komen. De meelopende gids was niet zo goed, terwijl de chauffeurs van de landcruisers prima hebben gereden door het ruige landschap.
's Avonds zijn we met de taxi naar het plaatsje Dahab gegaan om daar te gaan eten. Sjoerd wilde chinees eten, zodat hij alleen ging. Na het eten ben ik nog naar de lokale kapper gegaan. Voor 10 pond werd alles gedaan (omgerekend zo'n €1,50). Achter op de pick-up truck zijn we weer terug naar het hotel gegaan om daar bij het zwembad nog een biertje te nemen.
  Donderdag 01 mei 2003
  Snorkelen in DahabSnorkelen in DahabEindelijk een luierdag! Niets op het programma, dus even met Leon & Astrid naar het plaatsje Dahab gereden om te mailen en wat inkopen te doen. Na het eten zijn we door de hoteltaxi terug naar het hotel gebracht. Ik ben toen gaan snorkelen. Het koraal lag vlakbij het strand. Spullen konden gehuurd worden vanaf het hotelterrein. Het water was niet al te koud, dus de zee instappen was een niet al te groot probleem. Het koraal lag dicht aan de kant, zodat het hotel een bordje had geplaatst waar je de zee in kon om zo dit koraal niet te beschadigen. Gelukkig had ik eraan gedacht om m'n onderwatercamera mee te nemen. Het water was mooi helder zodat alles goed te zien was. Prachtig gekleurde vissen en het koraal was vrijwel onbeschadigd. Ik voorspel echter dat dit over 5 jaar door het toerisme geheel vernield zal zijn. Ik heb hier heel m'n rolletje vol geschoten, wat eigenlijk geen probleem was.
De barbecue begon om 19.30h. Het personeel had al wat vlees op de barbecue klaar gemaakt, zodat we jammer genoeg niet echt gebarbecued hebben. Het was eigenlijk meer een buffet waarbij het vlees alleen niet op het fornuis is gegaard. Het was toch lekker en wederom gezellig.
  Vrijdag 02 mei 2003
  Vandaag hadden we een lange busrit voor de boeg van 9 uur. Om 8.00h vertrokken we vanuit het hotel met een grote touringcar die we moesten delen met de andere Djoser-groep. Er was plaats voor 50 man, en we waren met z'n 21-en. Daarnaast reed er, hoe kan het ook anders, bewaking mee. De rit verliep goed. Het eerste gedeelte via dezelfde weg als die we eergisteren genomen hadden, terugkomend vanuit de Coloured Canyon. Via een tunnel onder het Suez-kanaal alwaar we tevens onze lunch hebben genuttigd, kwamen we wat meer in de bewoonde wereld terecht.
Het hotel in Caïro was hetzelfde hotel als waar we onze reis mee startten. Het was tevens een zusterhotel van het hotel in Dahab. De namiddag hebben we nog taamiyya, een soort hamburger van bonenpuree,gegeten. Daarna nog geshopt in het winkelgebied van Caïro. Ik wilde nog wat boeken hebben over de verschillende plaatsen die we bezocht hebben. In twee boekwinkels rondgeneusd en maar half geslaagd. Vervolgens zijn we terug naar het hotel gegaan om daar op het dakterras een Stella biertje te drinken.
  Zaterdag 03 mei 2003
  De laatste dag van de vakantie zouden we facultatieve excursie maken naar Dahsur en naar Saqqara. In Dahsur zijn we eerst naar de rode piramide gegaan. Hier konden we via een vrij hoge ingang de piramide binnengaan. De schacht voor de afdaling was vrij klein en liep een heel stuk naar beneden. Er waren drie kamers aanwezig aan het einde van de lange gang. De eerste twee hadden een trapsgewijs plafond van een enorme hoogte.
Knikperamide van SnefroeDe tweede piramide was de knikpiramide van Snefroe. Deze wordt ook gezien als de eerste echte Egyptische piramide. Bij de bouw van deze piramide hebben ze een fout gemaakt. De piramide dreigde te hoog te worden waardoor hij zou bezwijken. Hierdoor heeft meen de hoek van de vier zijden verkleind, waardoor deze knik is ontstaan.
Vervolgens zijn we naar Saqqara gegaan om daar het graf van Achtihotep en Ptahhotep te bezoeken. Ook hier mocht niet geflitst worden, waardoor ik besloten had om geen foto's te maken. Daarnaast hebben we de Trappenpiramide van Djosertrappenpiramide van Djoser bezocht. Het hele complex was te bezoeken, behalve dan de binnenkant van de piramide. Ook hier was het niet druk, zodat we onze Djoser-groep konden opstellen voor "het hoofdkantoor" voor de groepsfoto.
De middag kregen we vrij te besteden. We zijn toen naar Khan al-Khalili, de bazaar van Caïro, gegaan. Hier konden we ons laatste geld uitgeven. Ik heb hier nog wat shirts gekocht. Deze waren stukken goedkoper als die ik eerder tijdens deze reis had gekocht.
's Avonds in het hotel hadden we ons afscheidsbuffet. Na de soep nam Arie het woord tot Sjoerd, lokaal werd hij Short genoemd, om hem te bedanken voor z'n goede begeleiding tijdens deze reis. We hadden op de markt nog een koffiekannetje gekocht om daar het geld in te doen. We hadden hem de hele reis gevraagd wat wij zouden krijgen bij ons afscheid, want toen wij startten in Caïro nam een andere groep afscheid van hun reisbegeleidster die hun vervolgens een koffiekannetje cadeau deed.
  Zondag 04 mei 2003
  Vroeg opstaan want onze vlucht vertrok om 6.30h. dit betekende 0m 3.00h opstaan, douchen, inpakken en om 03.45h in de bus zitten op weg naar Caïro airport. Hier konden we gelukkig nog wat eten, want bij Lufthansa kregen we nog niet zo veel op dit uur. De vlucht vertrok op tijd, en toen we na 1,5 á 2 uur ten westen van Athene vlogen werden we geïnformeerd over een extra landing op Athene. Een vrouw bleek krampen te hebben gekregen terwijl ze al ver in haar zwangerschap zat. De dokter, die toevalligerwijs naast mij zat beval om te landen op Athene, waardoor we extra 1,5 a 2 uur onderweg waren. Wij hadden gelukkig genoeg speling op Frankfurt, maar anderen niet en moesten een dag wachten op hun volgende vlucht. Tijdens de rest van de vlucht kregen we te horen dat de vrouw reeds bevallen was van een dochter.
Op Schiphol werd ik opgewacht door m'n ouders, die me naar huis brachten.
 
Jeroen van Ammers, 2003